Ilta Sanoma

Teemu Penninkangas, 30, on yksi Veikkausliigan seuratuimmista pelaajista Instagramissa. Irlannissa lehdistö ihmetteli somepäivityksen jälkeen sitä, miten ammattipelaaja liikkuu paikasta toiseen polkupyörällä.

Kuva: Reijo Hietanen, Kalle Parkkinen, Timo Aalto, Emmi Korhonen / Lehtikuva

Teemu Penninkangas on malliesimerkki pelaajasta, joka on maksimoinut intohimonsa pelata jalkapalloa.

Hänestä ehdittiin monesti uran alkuvuosina Seinäjoella sanoa, että seuraavalla tasolla "Pennillä" ei enää kyvyt riitä.

Ei pitänyt riittää miesten Kakkosessa.

Ei pitänyt riittää miesten Ykkösessä

Eikä ainakaan enää Veikkausliigassa.

Mutta niin vain joka tasolla on riittänyt.

Teemu Penninkangas pystyy antamaan kaikkensa joka ilta.

Teemu Penninkangas pystyy antamaan kaikkensa joka ilta. Kuva: Reijo Hietanen

Penninkangas, 30, on tällä hetkellä yksi Veikkausliigan kokeneimmista pelaajista ja monella tapaa esimerkki siitä, että aina täysillä peleissä tekeminen kantaa pitkälle.

Penninkangas ei ole nopein, taitavin eikä juonikkain, mutta hän on todella monipuolinen pelaaja. Toisin kuin moni kova talentti, hän pystyy antamaan itsestään parhaimman panoksen tasaisesti joka ilta. Olemaan joukkueensa sokkelipelaaja, johon voi aina luottaa.

Myös tärkeimmillä hetkillä - ja silloinkin, kun panokset ovat kovimmillaan tai raaimmillaan.

Ei ollut sattumaa, että juuri Penninkangas oli se pelaaja, joka viime syksynä iski toisen osaottelun lisäajalla osuman, joka liigakarsinnassa TPS:aa vastaan varmisti FC Lahden säilymisen Veikkausliigassa.

Konkreettisesti se oli 500?000 euron arvoinen maali. Se on nykyään Veikkausliigassa joka seuralle kausittain maksettava markkinointiraha.

Teil on miljoonii, meil on Penni, hehkuttivat lahtelaiskannattajat ottelun jälkeen.

-?Olihan se ylivoimaisesti urani tärkein osuma. Jos se olisi jäänyt tekemättä, aika moni pelaaja siitä joukkueesta ja työntekijä seuran toimistolla voisi olla nyt työttömänä, Penninkangas ynnää realiteetit.

Lue lisää: FC Lahti säilyy Veikkausliigassa - Teemu Penninkankaasta viime hetken sankari

Maalin ansiosta Penninkankaan nimi muistetaan vielä vuosikymmentenkin päästä seuralegendana, kun FC Lahden historian vaiheita muistellaan.

Monessa lajissa on keskusteltu karsintojen tarpeellisuudesta.

-?Kaikessa karmeudessaan ne pitäisi olla ehdottomasti jokaisessa sarjassa. Urheiludraamaa parhaimmillaan sekä pelaajille kentällä että faneille katsomossa. Missään muissa otteluissa ei pääse kokemaan samalla tavalla kaikkien erilaisten tunteiden ääripäitä.

-?Itse olen ollut voittamassa Suomen mestaruutta ja Suomen cupia, jäänyt hopealle, mutta ylivoimaisesti ykkönen kokemuksena ovat nuo viime vuoden karsintapelit, Penninkangas paaluttaa.

Teemu Penninkangas teki 2-2-tasoitusmaalin FC Lahdelle HJK:ta vastaan toukokuussa 2022.

Teemu Penninkangas teki 2-2-tasoitusmaalin FC Lahdelle HJK:ta vastaan toukokuussa 2022. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Alavudella uskonnolliseen perheeseen vuonna 1992 syntynyt poika innostui jalkapallosta heti jaloilleen päästyään.

Kolme isoveljeä Sami, Tomi ja Timo toimivat loistavina innoittajina. Pihapelit saatiin pystyyn vaikka vain veljesten kesken.

-?Kilpailuvietti Teemulla oli kova heti nuoresta pitäen. Hän ei halunnut ikinä olla muita huonompi missään asiassa, vaikka hän nuorin olikin. Vanhinta isoveljeään 10 vuotta nuorempi, isä Reijo Penninkangas kuvailee.

Teemulla oli aina pallo mukana. Ellei hän saanut veljiensä tai muiden kaveriensa kanssa peliä pystyyn, hän kikkaili itsekseen pallon kanssa.

-?Muistan hauskan tarinan, kun Teemun alakoulun opettaja soitti kerran tunnontuskissaan. Välitunneilla jaot olivat aina Teemu vastaan muut luokkakaverit. Opettaja kysyi, onko se meille vanhemmille ok, että hän pelaa yksin muita vastaan, äiti Hillevi muistaa.

Teemu oli 6-vuotias, kun hän meni ensimmäistä kertaa Alavuden Peli-Veikkojen harjoituksiin.

-?Vaikka alkuun treeneissä oli kolme neljä vuotta vanhempiakin poikia, Teemu erottui heti muista pallonkäsittelytaidoiltaan, Penninkangasta monta vuotta junioreissa valmentanut Timo Raisio muistaa.

Kun Teemu sitten vihdoin pääsi suunnilleen oman ikäistensä joukkueeseen, hän oli aivan ylivoimainen.

-?Maalintekovimma oli niin kova, että hän pujotteli usein koko pikkukentän läpi ja teki maalin. Jottei homma mennyt ihan yksinyrittämiseksi, jossain vaiheessa tein hänelle säännön, että kahden maalin jälkeen hänen piti ruveta syöttelemään, Raisio sanoo.

Pelillisestä dominoinnista huolimatta Penninkankaalla ei ollut mitään käsitystä, mitä jalkapallo voi Alavuden kuplan ulkopuolella hänelle tarjota.

Ei ollut älykännyköitä, somea tai muitakaan kanavia, mistä olisi saanut tietoa, missä jalkapalloa voisi vanhempana pelata, kun Alavudella ei välttämättä riitä pelaajia enää omaan ison kentän joukkueeseen.

Penninkankaan onneksi TP-Seinäjokea valmentanut Keijo Kotamäki sattui olemaan vastustajan luotsina talvella pelatussa D-junioreiden futsalpelissä.

-?Huomasin heti, että onpa harvinaisen taitava isokokoiseksi pojaksi. Selvitin APV:n valmentajan kautta vanhempien puhelinnumeron ja kysyin, haluaisiko Teemu tulla joukkueeseemme pelaamaan.

Tuo soitto oli Penninkankaan loppu-uran kannalta käänteentekevä.

-?Ilman sitä puhelua tätä haastattelua ei ehkä tehtäisi. Ennen sitä itselleni oli ihan utopistinen juttu, että pelaaminen ikinä jossain muualla kuin Alavudella olisi ollut minulle mahdollista. Se oli todellinen siunaus, että Keijo näki minut juuri siinä pelissä, kiinnostui ja tarjosi mahdollisuutta, Penninkangas kiittää.

-?Maailma tosiaan oli siihen aikaan hyvin erilainen kuin nykyään. Itse ajattelin vain tarjota pojalle mahdollisuutta pelata ja olin tyytyväinen, kun sain loistavan pelaajan joukkueeseeni. Suurin kunnia kuuluu Teemun vanhemmille, jotka jaksoivat kuljettaa poikaa monta vuotta Alavudelta 60 kilometrin päässä Seinäjoella pidettyihin harjoituksiin, Kotamäki kehuu.

Kotamäki luotsasi Penninkangasta D- ja C-ikäluokissa.

-?Jos peli oli tiukka ja tarvittiin maalia, katseet kääntyivät pääosin laiturina tai hyökkääjänä pelanneeseen Teemun. Hän oli tosi hyvä pääpelaaja ja pituutensakin takia vaikea pideltävä. Aina kun saimme hyökkäyspään erikoistilanteen, kulman tai vaparin, pelikaverit ohjeistivat erikoistilanteen antajaa: 'Tähtää Pennin päähän'.

-?Tosi usein taktiikka toimi ja Teemu puski ottelun ratkaisevan maalin, Kotamäki muistaa.

Seinäjoen jalkapalloseurat TP-Seinäjoki ja Sepsi-78 yhdistyivät uuden seuran SJK:n alle vuonna 2008.

Penninkankaan kannalta tämä tarkoitti myös muuttamista yläasteikäisenä Alavudelta Seinäjoelle. Harjoituksia oli B-junioreissa jo niin useasti viikossa, että kuljettaminen vanhempien työn ohella olisi käynyt mahdottomaksi.

-?Olihan se alkuun melkoinen kokemus maalaispojalle, mutta hyvin minut Seinäjoella otettiin vastaan, Penninkangas sanoo.

-?Kun pelasimme BSM-sarjaa ja pärjäsin ihan hyvin kaikkia vastustajia vastaan, silloin ajattelin, että ehkä joskus miesten Kakkosta voisin pelata. Ammattilaisuudesta en vielä silloinkaan haaveillut, Penninkangas muistaa.

Penninkankaan pelipaikka B- ja A-junioreissa oli laituri tai hyökkääjä. Hän teki joka kausi paljon maaleja.

-?Hyökkäyspään pelaajana aloitin myös, kun ensimmäistä kertaa miesten Kakkosessa peleihin pääsin 17-vuotiaana 2010.

SJK:n noustessa Ykköseen syksyllä 2011 Penninkangas oli jo joukkueen luottopelaaja. Seuraava kausi jäi häneltä lähes kokonaan väliin jalkapöytään tulleen rasitusmurtuman takia.

Ykkösen toisella kaudella 2013 Simo Valakari halusi tehdä Penninkankaasta laitapuolustajan.

-?En heti ajatuksesta innostunut, mutta kun peli lähti kulkemaan, se tuntui hyvältä vaihtoehdolta.

Kun SJK nousi syksyllä 2013 Veikkausliigaan, ainoana seuran "omana" kasvattina kentällä oli Penninkangas.

-?Olihan se nousun varmistuminen ennätysyleisön (4?798) edessä Seinäjoen keskuskentällä Hakaa vastaan ikimuistoinen kokemus, Penninkangas muistaa.

SJK vahvisti joukkuettaan liigaa varten merkittävästi, mutta Valakari halusi pitää nuorukaisen myös veikkausliigaryhmässä.

-?Sen verran luottoa löytyi, että pääsin debytoimaan liigassa heti kauden avausottelussa Rovaniemellä tulemalla vaihtopelaajana kentälle. Rehellisesti sanottuna en kuitenkaan silloin ollut vielä henkisesti valmis liigatasolle. Pelissäni oli ihan liikaa puristamista.

Ennen kauden 2015 alkua Valakari ilmoitti Penninkankaalle suoraan, että peliaika voi olla tiukassa ja tarjosi mahdollisuutta lähteä FC Jazziin saamaan peliaikaa.

-?Se oli urani kannalta yksi ratkaiseva käänne. Siinä vaiheessa tuntui, että Seinäjoella seinät kaatuvat päälle. Oli suuri helpotus päästä sieltä pois ja päästä pelaamaan porilaisjoukkueessa Ykkösessä isoja minuutteja.

-?Kehityin pelaajana ja SJK halusi loppukaudeksi minut takaisin. Pääsin kokemaan Suomen mestaruuden pienen roolin vaihtopelaajana.

Penninkankaan läpimurtokausi Veikkausliigassa oli 2016, jolloin hän oli SJK:n avauskokoonpanossa yhtä ottelua lukuun ottamatta.

Ensimmäinen Veikkausliigaosuma syntyi ensimmäisessä Oma Sp -stadionilla pelatussa Veikkausliigaottelussa HJK:ta vastaan.

-?Klassinen toinen pakki syöttää ja toinen pakki viimeistelee -maali. Jarkko Hurmeen keskitys oli helppo siirtää takatolpalta maaliin.

Tämä osuma jäi ikiajoiksi myös SJK:n historiaan ensimmäisenä SJK:n tekemänä maalina uudella areenalla.

Penninkankaan läpimurtokausi Veikkausliigassa oli vuosi 2016.

Penninkankaan läpimurtokausi Veikkausliigassa oli vuosi 2016. Kuva: Timo Aalto

Kauden kohokohta oli kuitenkin pitkään rankkarikisaan HJK:ta vastaan venynyt Suomen Cupin voitto Ratinassa pelatussa finaalissa.

-?Olin sairastellut useamman päivän ennen loppuottelua ja minun piti pelata vain vähän lopusta. Peli meni kuitenkin jatkoajalle ja minuutteja tuli suunniteltua enemmän. Jalkani kramppasi, mutta sain yksijalkaisenakin tehtyä pilkusta maalin.

Seinäjoella oli vuosia toivottu omia poikia kentälle. Penninkangas oli vihdoin juuri sellainen ja mainion kauden jälkeen 2016 olisi voinut kuvitella, että liitto on tässä mielessä täydellinen molemmin puolin.

SJK:n vinkkelistä näin olisi ollutkin, mutta Penninkankaalla oli oma lähestymistapansa.

-?Olin jo pidempään ajatellut, että haluan nähdä urallani muitakin paikkoja kuin Seinäjoen. Urheilullisten kriteerien kannalta seuraa ei olisi tarvinnut vaihtaa. Puitteethan seurassa olivat silloin saatu viimeisen päälle kuntoon.

-?Kun Jarkko Wiss oli ilmoittanut jo pidempään kiinnostuksensa, halusin katsoa Ilves-kortin, Penninkangas perustelee.

Kehräsluun rasitusmurtuma pilasi alkukauden Tampereella, mutta heti pelikuntoon palauduttua vastuuta Wissiltä tuli runsaasti. Puolustaja oli tärkeä lenkki Ilveksen pronssijoukkueessa.

-?Kaikin puolin loistava siirto. Kauden jälkeen pääsin testiin Puolan pääsarjajoukkueeseen. He ilmoittivat haluavansa tehdä minulle sopimustarjouksen, mutta sitten minut sinne halunnut valmentaja sai potkut. Uusi valmentaja halusi valita mieleisensä pelaajat.

-?Kävin sen jälkeen vielä näytillä yhdessä Puolan divarijoukkueessa. He olivat myös kiinnostuneita tekemään sopimuksen, mutta se kaupunki ja ympäristö olivat sellaiset, etten halunnut sinne jäädä. Kun kukaan ei puhunut englantia, tuli tunne, että nyt mentäisiin jo liikaa epämukavuusalueelle, Penninkangas kertaa.

Seura oli Raków Czestochowa, joka pelaa tällä hetkellä Puolan pääsarjassa Ekstraklasassa.

-?Jälkikäteen olen joskus miettinyt, että teinkö virhevalinnan. Olisinko tehnyt erilaisen kansainvälisen uran, jos olisin nosteessa olevaan seuraan mennyt? Olisin ainakin ollut näkyvillä eri tavalla kuin Veikkausliigassa.

"Olin jo pidempään ajatellut, että haluan nähdä urallani muitakin paikkoja kuin Seinäjoen", Penninkangas pohti ennen Ilvekseen siirtymistä. Kuva: Kalle Parkkinen

Penninkangas olisi voinut palata Ilvekseen, mutta halusi jälleen kokea uuden paikan ja valitsi FC Interin.

-?Kausi oli melkoista kärsimysnäytelmää, mutta voitimme sentään Suomen Cupin. Finaalissa kaatui HJK 1-0. Otimme kilpikonnapuolustuksessa vastaan käytännössä koko pelin, mutta voitimme Mikko Kuninkaan loppuhetken vastahyökkäysmaalilla.

Inter-kauden jälkeen Penninkangas elätteli taas toiveita pääsystä ulkomaille. Kun mieleistä paikkaa ei talvella löytynyt, hän teki sopimuksen FC Lahteen maaliskuussa 2019.

Penninkankaan haave päästä pelaamaan ulkomaille toteutui vihdoin alkuvuodesta 2020. Seuraksi valikoitui Irlannin pääsarjassa pelaava Sligo Rovers.

Kohta kauden alettua iski kuitenkin korona ja kausi keskeytettiin useaksi kuukaudeksi.

-?Pääsin muutamassa pelissä kokemaan upean tunnelman pienellä stadionilla. Oli tosi hieno pelata fanaattisten kannattajien edessä. Veikkausliigaan verrattuna tempo Irlannissa oli kovempi. Peli oli tosi suoraviivaista, prässättiin aktiivisesti vastustajaa heti ylhäältä.

-?Kaikkiaan pelejä kauden aikana oli lopulta vain noin 15, joista suurin osa tyhjille katsomoille. Joukkuetunnelmaankaan ei käytännössä päässyt, kun treenien ja pelien yhteydessä ei edes suihkua saanut käyttää.

Sligo saavutti paikan eurokentillä. Penninkangas olisi voinut jatkaa seurassa, mutta silloinen maailmantilanne toi hänet takaisin Suomeen ja Lahteen.

-?En halunnut jäädä epävarmuuden keskelle, kun kukaan ei oikeastaan tiennyt, millainen pandemia lopulta on. Tein ratkaisuni elämä ja terveys edellä.

Penninkangas herätti Sligossa huomioita liikkumalla polkupyörällä kaikkialle.

-?Se oli irkuista niin ihmeellinen asia, että The Sun teki siitä oikein jutun. Teimme puolisoni Lauran kanssa pyöräretkiä paikalliseen luontoon. Toimittaja oli bongannut asian Instagramistani ja äimisteli, miten pystyn ajamaan farkuilla pyörää 40 kilometriä, Penninkangas paljastaa.

Penninkangas on malliesimerkki Veikkausliigan pelaajasta, joka jakaa elämäänsä julkisesti ja viestittelee aktiivisesti kannattajiensa kanssa Instagramissa.

-?Haluan valinnallani tuoda persoonaani tutummaksi, näyttää millaista pelaajan arki on. Paljon puhutaan vähäisestä futiskulttuurista, ja kuinka sitä voitaisiin kasvattaa Suomessa. Haluan tuoda siihen oman panokseni, olla nuorille futaajille helposti lähestyttävä ja sitä kautta enemmän samaistuttava.

Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

-?Toinen puoli on yhteistyö omia arvojani vastaavien kumppanien kanssa. Ei yksikään liigapelaaja niin paljon tienaa, ettei pieni lisätulo olisi tervetullutta.

-?Samalla lisään oman henkilöbrändini tunnettuuttani tulevaisuutta varten. Uskon, että siitä on hyötyä sitten, kun urani joskus päättyy, Penninkangas perustelee.

Toimintansa ansiosta Penninkangas on sosiaalisessa mediassa yksi tunnetuimmista Veikkausliigan pelaajista. Reilun 6?000 seuraajan määrä ei ole moniin muihin lajeihin verrattuna valtava, mutta jalkapallon pääsarjapelaajien mittarilla kelvollinen.

Monet kannattajat ja takavuosien pääsarjapelaajat ovat arvostelleet nykypelaajien harmautta.

-?Ehkä nykynuoret ovat oppineet varovaisiksi, eivätkä sano kaikkea ääneen, mitä ajattelevat. Miettivät liikaa, miten asia somessa tai muualla näyttäytyy, Penninkangas ymmärtää.

Miettikääpä tilannetta, jos jokaisessa Veikkausliigan seurassa olisi useampi samalla tavalla somessa toimiva pelaaja kuin Penninkangas. Kuinka paljon enemmän seurat ja sarja saisivat näkyvyyttä sekä kiinnostavia puheenaiheita kuin tällä hetkellä.

Penninkangas on tehnyt omilla ehdoillaan itsestään kiinnostavan pelaajan.

Ja toteuttanut siinä sivussa pikkupoikana äidilleen peittelyn yhteydessä ilmoittamansa unelmansa:

-?Mää alan isona jalkapalloilijaksi. Pelaan ammatikseni Veikkausliigassa ja ulkomailla.

Ilta Sanoma
jeudi 13 juillet 2023 18:19:00 Categories: Ilta Sanoma Veikkausliiga

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.