Ilta Sanoma

Puoli vuotta sitten Salla Juurakon puoliso oli uskoton. Nyt pariskunta tekee yhdessä töitä suhteen pelastamiseksi: molemmat käyvät yksilö- ja pariterapiassa. Salla haluaa myös muuttaa ympäröivän yhteiskunnan kantaa pettämiseen. - Tuntui, että anteeksi antaminen oli yhteiskunnan silmissä tosi epäseksikäs valinta.

Salla ja hänen miehensä ovat olleet yhdessä viiden vuoden ajan, parilla on kaksi yhteistä lasta.

Salla ja hänen miehensä ovat olleet yhdessä viiden vuoden ajan, parilla on kaksi yhteistä lasta. Kuva: Sallan kotialbumi

Me Naiset julkaisee uudelleen kiinnostavimpia juttujaan. Tämä on yksi niistä.

Mies oli ärtyisä ja hajamielinen. Alkoholi maistui tavallista paremmin, ja kotona oli ollut outo tunnelma jo muutaman päivän ajan. Salla Juurakko, 32, tiesi heti, että jokin oli pielessä.

Kun Salla kysyi suoraan asiasta, ensin mies myönsi ihastuneensa toiseen naiseen.

Viisi vuotta kestäneessä suhteessa oli hyvä keskusteluyhteys. Ihastumisestakin oltiin aiemmin puhuttu ja todettu yhteistuumin, että jos jompikumpi joskus ihastuisi toiseen ihmiseen, ei se olisi niin vakavaa:

- Pitkässä suhteessa voi tulla ihastuksia, eikä sille voi mitään. Tärkeintä on, että asiasta olisi rehellinen, eikä heittäytyisi tunteen vietäväksi, Salla toteaa.

Nyt oudosti käyttäytyvästä kumppanista ei kuitenkaan välittynyt rehellisyys. Sallasta tuntui, että mies jätti jotain kertomatta.

Kun Sallalle valkeni tilanteen todellinen luonne, se oli vielä pahempi kuin mitä hän oli osannut odottaa. Hänen aviomiehensä kertoi, että hän oli harrastanut seksiä Sallan pitkäaikaisen ystävän kanssa.

Miehen kertoman mukaan pettäminen oli tapahtunut muutama päivä aiemmin Sallan työtilassa, kolmikon yhteisen illanvieton päätteeksi, kun Salla oli mennyt jo nukkumaan.

- Päällimmäisenä tunsin suurta järkytystä. Kieltäydyin uskomasta, että kuulemani olisi totta, Salla kuvailee.

Järkytystä seurasi suru ja lohduton itku, lopulta Salla oli mielettömän vihainen.

- Tunsin vihaa ja katkeruutta molempia kohtaan. Haaveilin, miten kostaisin tapahtuneen.

Aiemmissakin suhteissaan uskottomuutta kohdannut Salla kertoo, että petetyksi tuleminen tuntui kaksin verroin pahemmalta, kun se tapahtui oman ystävän kanssa.

- Siinä muuttui koko elämä kertarysäyksellä. Tulin yhdellä kertaa petetyksi kahden ihmisen toimesta, joihin molempiin olin luottanut. Minusta tuntui, ettei kukaan voi haluta minulle mitään hyvää, Salla toteaa.

Salla muistuttaa, että koskaan ei voi etukäteen tietää, miten itse reagoisi pettämiseen.

Salla muistuttaa, että koskaan ei voi etukäteen tietää, miten itse reagoisi pettämiseen. Kuva: Sallan kotialbumi

Yksityisyrittäjänä työskentelevä Salla kertoo, että alussa hänelle oli tärkeintä pysyä työkykyisenä traumasta huolimatta, sillä sairausloman mahdollisuutta ei ollut.

- En pystynyt syömään, enkä juomaan, mutta yritin silti vain kerätä itseni.

Salla oli täysin varma, että avioliitto kariutuu. Hän oli aiemmin keskustellut miehensä kanssa, että uskottomuus olisi heidän suhteessaan kynnyskysymys, suora ero.

Nyt Salla huomasi kuitenkin epäröivänsä.

- Olimme olleet yhtä mieltä siitä, että tämä on meidän molempien 'the one' -suhde. Ennen pettämistä suhteessamme oli kaikki hyvin, meillä oli seksiä, rakkautta ja keskinäistä kunnioitusta, Salla pohtii.

Suhteen hyvät puolet saivat hänet harkitsemaan suhteen jatkoa, eikä Salla tahtonut tehdä voimakkaiden tunteiden vallassa hätiköityjä päätöksiä.

- En löytänyt suhteestamme mitään sellaista, mikä olisi voinut selittää pettämisen. Siksi turvauduimme ammattiapuun.

Salla ja hänen aviomiehensä aloittivat molemmat terapian - yhdessä ja erikseen.

- Mietin, että vaikka suhteemme ei pelastuisi, niin trauma tulisi ainakin käytyä kunnolla läpi ja molemmat voisivat jatkaa tahoillaan onnellisimpina.

Pari ajatteli, että asioiden selvittäminen olisi välttämätöntä myös parin yhteisten lasten vuoksi.

Salla ja hänen aviomiehensä sopivat, että he etenevät asiassa Sallan ehdoilla. Sallalla on oikeus käsitellä asiaa juuri hänelle sopivalla tavalla.

- Kesällä, kun kaikki oli levällään, etsin vertaistukea tilanteeseen: muiden pariskuntien tarinoita, jotka olisivat selvinneet pettämisestä yhdessä, Salla kertoo.

Ympäröivän yhteiskunnan kanta pettämiseen tuntui kuitenkin olevan kovin yksioikoinen:

"Kerran pettäjä, aina pettäjä."

"Jätä se sika."

- Tuntui, että anteeksi antaminen oli yhteiskunnan silmissä tosi epäseksikäs valinta, Salla naurahtaa.

Siksi Salla tahtoi itse tehdä asiaan muutoksen. Hän kertoi tilanteestaan avoimesti sosiaalisen median tileillään Instagramissa, Tiktokissa ja omassa blogissaan.

Hänen toiveenaan oli lisätä ihmisten ymmärrystä myös erilaisia tarinoita kohtaan, jotta joku voisi saada vertaistukea ja lisää vaihtoehtoja omaan hankalaan tilanteeseensa.

Sallalle alkoi sadella viestejä, joissa ihmiset kertoivat omia vastaavia kokemuksiaan:

"Minuakin petettiin, mutta olemme edelleen onnellisesti yhdessä."

Salla pohtii, että ympäristön reaktioiden vuoksi petetyksi tulemiseen liittyy valtavasti häpeää eikä asiasta siksi kerrota ääneen.

- Monista petetyistä voi tuntua, että jos annan anteeksi, muut ihmiset ajattelevat, että en kunnioita itseäni. Olen muiden silmissä kynnysmatto, jonka yli voi vain kävellä, Salla toteaa.

Hänen oma kantansa asiaan on kuitenkin ollut alusta asti selvä:

- Se ei ole minun häpeäni kantaa, sillä minä en tehnyt mitään väärin. Se on niiden henkilöiden häpeä, jotka loukkaavat toista.

Vaikka vanha sanonta "tieto lisää tuskaa" pitää varmasti toisinaan paikkaansa, Salla kertoo, että hän on tahtonut tietää tapahtuneesta jokaisen epämiellyttävänkin yksityiskohdan.

- Vasta, kun kaikki tiedot ovat pöydällä, voin tehdä ratkaisun siitä, pystynkö antamaan tapahtuneen oikeasti anteeksi vai en, Salla perustelee.

Pari- ja yksilöterapiasta Salla ja hänen miehensä ovat saaneet vastauksia tapahtuneeseen ja työvälineitä tulevaan.

Salla kertoo, että suurin oivallus yksilöterapiasta on ollut, että kaikki hänen tuntemansa tunteet ovat sallittuja.

- Myös se silmitön viha. Sillä on parantava voima, kunhan sen muistaa päästää ulos oikeassa tilanteessa, eikä pidä sitä kaikkea sisällään.

Pariterapiassa Salla ja hänen miehensä laativat yhdessä myös listan asioista, joita heidän täytyy tehdä, jotta suhde toimii.

- Yksi kohta listalta on esimerkiksi se, että ei saa olettaa, mitä toinen haluaa, vaan asiasta täytyy keskustella. Liiallinen olettaminen tuo suhteeseen tarpeetonta taakkaa, koska todellisuudessa asiat eivät ole välttämättä sellaisia, mitä toinen tarvitsee.

Salla kokee, että hänen elämänsä on merkityksellistä, oli hän parisuhteessa tai ei - siksi uuden mahdollisuuden antaminen ei ole keneltäkään pois.

Salla kokee, että hänen elämänsä on merkityksellistä, oli hän parisuhteessa tai ei - siksi uuden mahdollisuuden antaminen ei ole keneltäkään pois. Kuva: Sallan kotialbumi

Salla kertoo, että molemmat ovat tehneet kovasti töitä suhteen eteen ja pyrkineet korjaamaan omaa käytöstään ja toimintamallejaan.

Sallan mukaan heidän suhteessaan puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä, aidosti ja inhimillisesti.

- Kaikesta voi puhua, ja vaikka päivittäin, jos tarvitsee, Salla summaa.

Tapahtumahetkellä Sallalle merkittävää oli se, että mies jäi selvittämään asioita, kantoi vastuun tapahtuneesta, ja otti kaikki hänen tunteensa vastaan.

- Kaikki me ollaan ihmisiä ja tehdään virheitä, itsekin olen tehnyt ja tulen tekemään, Salla pohtii.

Tapahtuneen myötä välit ystävään kuitenkin katkesivat.

Sallalle suhteen jatkon kannalta välttämätöntä on, ettei parisuhteeseen synny valta-asetelmia.

- En tahdo, että mieheni joutuisi olemaan jatkuvasti varpaillaan, enkä toisaalta, että minun ylitseni käveltäisiin.

Tapahtuneesta huolimatta Sallalle on tärkeää, että he ovat tasavertaisia kumppaneita ja omia itsejään.

Helppoa suhteen korjaaminen ei kuitenkaan ole ollut, pariskunta on riidellyt paljon kuluneen puolen vuoden aikana.

- Kyllä välillä on tullut sellainen olo, että onko tässä mitään järkeä. Mutta aina päädyn siihen, että kyllä tässä on, Salla tuumaa.

Toistaiseksi Salla ei näe, miten tapahtunut voisi vahvistaa heidän suhdettaan, mutta on kuullut monille pareille käyneen niin.

- Etenemme päivä kerrallaan. Tällä hetkellä laatimallamme listalla olevat asiat eivät näytä mahdottomilta, Salla toteaa.

Suhteen tulevaisuus on Sallan mielestä kuitenkin vielä tuntematon, eikä mitään voi sanoa varmaksi. Hän kuitenkin kertoo, että parilla on edelleen katse tulevassa - yhteisiä unelmia ja haaveita.

- Kyllä tästä hyvä tulee, jos molemmat tekevät töitä tämän eteen. Kunhan kumpikaan ei uuvu kesken projektin, Salla tuumaa.

Muille petetyille Salla tahtoo sanoa, että sekä anteeksi antaminen että ero ovat molemmat aivan yhtä oikeita ratkaisuja, jos ne tuntuvat siltä.

- Jokainen suhde on uniikki, eikä muiden ihmisten mielipiteillä ole siksi merkitystä.

Sallan puoliso on hyväksynyt jutun julkaisemisen.

Juttu on julkaistu aiemmin Me Naisissa tammikuussa 2023.

Lue lisää: Kun vanha koulukaveri näytti Facebookista kuvan, Heidin elämä mureni - petetyt kertovat, miten saivat tietää kumppaninsa kaksoiselämästä

Ilta Sanoma
mercredi 12 juillet 2023 21:30:00 Categories: Ihmiset & suhteet Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.