Ilta Sanoma

Bojan Radulovic on löytänyt HJK:ssa jälleen itseluottamuksensa.

Bojan Radulovic on löytänyt HJK:ssa jälleen itseluottamuksensa. Kuva: Merja Tapaninen, Milos Vujinovic / SOPA Images / ZUMA / MVphotos

Bojan Radulovic nousi ikimuistoisessa hetkessä sensaatioksi kotimaassaan Espanjassa. Sen jälkeiset vuodet olivat toinen toistaan vaikeampia, mutta nyt elämä hymyilee Helsingissä.

Espanjalais-serbialainen Bojan Radulovic, 23, muutti Helsinkiin alkuvuodesta 2022. Tukholman AIK:ssa pelannut Radulovic siirtyi HJK:n paitaan ensin lainasopimuksella. Sittemmin HJK käytti siirtoon sisältyneen osto-option ja hankki tehohyökkääjän omakseen.

Ennen siirtoa Radulovicilla oli takanaan nippu vaikeita vuosia. Hän on myös kotiutunut mainiosti ja kertoo viihtyvänsä nykyisessä kotikaupungissaan erinomaisesti. Tosin joinain vuodenaikoina paremmin kuin toisina.

-?Talvella se on syvältä, Radulovic kuvailee elämää Helsingissä Töölön jalkapallostadionin puolipilvisessä heinäkuun alun säässä.

-?On aika kylmä ja kausien välinen aika on pitkä. On paljon lunta ja ulkona treenaaminen on hankalaa. Mutta kesällä sää on parempi ja kaikki on toisin. Voi tehdä asioita ja käyskennellä kaduilla. Voi nauttia kaupungista enemmän. Myös ihmiset ovat erilaisia kesällä. Kaikki lähtevät ulos ja kaupungissa on enemmän elämää. Sekin auttaa.

Bojan Radulovicin työpaikka on Töölön Bolt-areenalla.

Bojan Radulovicin työpaikka on Töölön Bolt-areenalla. Kuva: Merja Tapaninen

Radulovic on kotoisin piskuisesta Lleidan kaupungista Espanjan Kataloniasta. Sieltä hän jatkoi matkaansa Englantiin Brightoniin, joka ei sekään ole maansa suurimpia metropoleja. Ruotsissa ja Suomessa hän on elänyt pääkaupungeissa.

Hyökkääjä pitää Tukholmaa ja Helsinkiä hyvin samanlaisina kaupunkeina, erona lähinnä se, että Tukholma on suurempi. Molemmilla on hänen mukaansa omat erityispiirteensä hyvässä ja pahassa, mutta jos olisi valittava, Radulovic asuisi mieluummin nykyisessä kotikaupungissaan.

- Helsinki on rauhallisempi. Tukholmassa on enemmän liikennettä ja paljon enemmän melua ja ihmisiä. Tykkään asua rauhallisemmassa ympäristössä ja Helsinki on sellainen. Asun hyvällä sijainnilla stadionin vieressä ja kaikki tarvittava on lähellä.

Vielä viime kaudella suuret tehot antoivat odottaa itseään, mutta tänä kesänä Radulovic on ollut HJK:lle jättipotti. Hän rikkoi ensimmäisenä liigapelaajana kymmenen maalin rajapyykin ja johtaa maalipörssiä.

Reitti tähän hetkeen ei kuitenkaan ole ollut suoraviivainen, vaan sen varrelle mahtuu useampi hankala vuosi. Radulovic on joutunut etsimään itseluottamustaan välillä kaukaa.

Kärkimies syntyi Lleidassa serbialais-bosnialaiseen perheeseen. Isä Radoslav Radulovic, luunkova toppari, pelasi tuolloin ammattilaisena kaupungissa. Kun Bojan oli lapsi, perhe muutti paljon isän uran perässä ja kävi muun muassa Ruotsissa ja Serbiassa. Lopulta Radoslav tuli päättämään uransa Kataloniassa ja sinne perhe myös asettui.

Lleida on noin 140?000 asukkaan kaupunki Katalonian länsiosissa. Se on rauhallinen paikka, jossa lämpötila on talvella Espanjan mittapuulla kylmä, mutta kesällä mittari voi kohota yli 40 lämpöasteen. Matkaa itsehallintoalueen suurkaupunkiin Barcelonaan on autolla noin puolitoista tuntia.

Siellä viisivuotias Bojan-poika aloitteli jalkapalloharrastustaan, kun perhe oli palannut kiertueeltaan kotiin.

-?Olin tosi ylpeä siitä, että isäni pelasi ammatikseen. Halusin itsekin pienestä asti pelata ja olla kuin hän. En tosin muista hirveästi hänen peleistään. Hän lopetti, kun olin 7-9-vuotias, Bojan Radulovic muistelee.

Lahjakkaan hyökkääjän ura eteni. Hän nousi jo 17-vuotiaana kotikaupunkinsa ykkösjoukkueen Lleida Esportiun edustusjoukkueen kokoonpanoon. Hän sai peliminuutteja sekä maan kolmannella sarjatasolla että Espanjan cupissa.

Cupissa hän ylsi yhteen uransa ikimuistoisimmista maineteoista, joka nosti nuorukaisen nimen hetkeksi koko Espanjan huulille.

Radulovic tuli loppuminuuteilla kentälle pääsarjan jättiseuraa Real Sociedadia vastaan legendaarisella Anoetan stadionilla San Sebastianissa ja nikkasi ensimmäisellä kosketuksellaan 3-2-voittomaalin. Tuolla maalilla Lleida pudotti liigaseuran vierasmaalisäännöllä ja jyräsi sensaatiomaisesti jatkoon cupissa.

-?Se maali oli tosi tunteikas. Hetki oli historiallinen pienelle seuralle, joka pelasi kolmannella sarjatasolla. Pudotimme ison ja perinteikkään pääsarjajoukkueen. Se oli minulle 17-vuotiaana ihan hullua, ei siihen ole sanoja. Muistan sen maalin ikuisesti yhtenä elämäni hienoimmista hetkistä.

Radulovicin maalilla Lleida pääsi haastamaan cupin seuraavalla kierroksella vielä maineikkaamman Atlético Madridin, mutta siinä otteluparissa kyyti oli kylmää. Atlético oli vahvempi yhteismaalein 7-0. Radulovicille tuo ottelupari jäi ainakin toistaiseksi Lleida-uran viimeiseksi.

Puolikas kausi Lleidan edustusjoukkueessa poiki Radulovicin elämään suuria muutoksia.

Espanjassa syntyneenä ja varttuneena Radulovic tuntee itsensä eniten espanjalaiseksi, mutta lähti ylpeydellä edustamaan Serbian nuorisomaajoukkueita, kun kutsu kävi. Espanjalta ei sellaista kuulunut. Hän pelasi Serbian riveissä alle 18- ja 19-vuotiaiden maajoukkueissa muutamassa harjoituspelissä.

HJK:ssa Radulovicin peli kulkee ja maaleja syntyy. HJK jahtaa Suomen mestaruutta ja lohkovaihepaikkaa Euroopassa.

HJK:ssa Radulovicin peli kulkee ja maaleja syntyy. HJK jahtaa Suomen mestaruutta ja lohkovaihepaikkaa Euroopassa. Kuva: Jussi Eskola / Lehtikuva

Maajoukkuekutsujen ohessa tuli myös paljon isompi elämänmuutos. Valioliigaseura Brighton oli nimittäin kiinnittänyt katseensa espanjalaiseen ja osti hänet tammikuussa Lleidasta Englantiin.

Radulovic muutti yksin uuteen maahan juuri 18 vuotta täyttäneenä koltiaisena.

-?Alussa jouduin vähän maksamaan hintaa. Olin aina asunut kotona perheeni kanssa, sitten lähdin yksiin uuteen maahan. En ikinä uskonut sen tapahtuvat enkä ollut valmistautunut siihen henkisesti. En myöskään osannut pätkääkään englantia. Sopeutuminen oli tosi vaikeaa. Se ei sujunut hyvin, Radulovic ruotii.

Ensimmäisten kuukausien jälkeen eläminen alkoi helpottaa, mutta pelillisesti pestistä ei tullut huippuonnistumista. Radulovic pelasi reservijoukkueessa ja kävi pari kertaa lainalla Espanjan kolmostasolla, mutta Brightonin edustusjoukkueessa hän ei pelannut yhtään ottelua 2,5 vuoden aikana.

Se oli pettymys.

-?Projektin oli tarkoitus johtaa edustusjoukkueeseen. Kun aikaa kului pari kuukautta ja sitten pari vuotta, ajattelin tietenkin, että voisin saada mahdollisuuden. Sitä ei kuitenkaan koskaan tapahtunut. Brighton pelasi Valioliigassa, eikä sinne ollut helppoa murtautua.

Radulovic on iskenyt ison määrän maaleja rankkareista.

Radulovic on iskenyt ison määrän maaleja rankkareista. Kuva: Jussi Eskola / Lehtikuva

Kevätkaudeksi 2020 Radulovic siirtyi lainaan Alavésiin Espanjaan, mutta kauden keskeytti maaliskuun alussa koronapandemia. Sopimus Brightoniin oli päättymässä, joten alkoi kuumeinen uuden seuran etsintäprosessi.

Hän etsi seuraa pitkään Espanjasta, mutta lopulta ratkaisu epäselvään tilanteeseen löytyi kaukaa pohjoisesta, Tukholman AIK:sta. Tällä kertaa Radulovic ei lähtenyt matkaan yksin, vaan isä Radoslav mukanaan. Isä muutti poikansa perässä myöhemmin myös Helsinkiin.

Elämä sujuikin jo paremmin kuin nuorena yksinäisenä Englannissa, mutta pelillisesti asiat eivät vieläkään loksahtaneet kohdalleen. Ensimmäisellä kaudellaan Ruotsissa Radulovic ei pelannut juuri lainkaan. Toisella matseja kertyi tilastoihin paljon.

-?Toisella kaudella pelasin kyllä 27 ottelussa, mutta niistä avauskokoonpanossa kolmessa tai neljässä. Lopuissa peleissä sain viitisen minuuttia lopusta. Mielestäni sillä, että tein niin vähillä minuuteilla neljä maalia, olisin ansainnut jatkaa kentällä ja kasata itseluottamusta.

-?On tosi vaikeaa olla tehokas, jos pelaa kolmesta viiteen minuuttia pelissä. Ei ole helppoa myöskään pelata koko ajan veitsi kurkulla. On sellainen paine, että jos ei tee maalia on huono ja jos tekee, on paras. Kaikilla pelaajilla on hyviä ja huonoja hetkiä, sitä pitäisi kunnioittaa. Tuollainen ei tee hyvää itseluottamukselle, Radulovic ruotii.

Bojan Radulovic viihtyy hyvin niin HJK:ssa kuin Helsingissäkin, tosin jälkimmäisessä kesällä paremmin kuin talvella.

Bojan Radulovic viihtyy hyvin niin HJK:ssa kuin Helsingissäkin, tosin jälkimmäisessä kesällä paremmin kuin talvella. Kuva: Kimmo Räisänen / HS

Sopimusta AIK:hon oli vielä jäljellä, mutta kun HJK seuraavana talvena tarjosi lainamahdollisuutta osto-optiolla, Radulovic ei epäröinyt. Edessä oli muutto Ruotsista itänaapuriin.

Nyt Radulovicilla pyyhkii hyvin. Hän asuu espanjalaisen elämänkumppaninsa kanssa Helsingin Töölössä, maaleja syntyy liukuhihnalta ja kelitkin ovat tähän aikaan vuodesta miellyttävämmät.

Pelaamisen lisäksi päiviä ovat parin viime vuoden ajan täyttäneet ravitsemustieteen opinnot. Hän on suorittanut yliopisto-opintojaan espanjalaisessa koulussa, mutta lähes kokonaan etänä.

Kun Radulovic puhuu HJK:sta, sana luottamus ponnahtaa pintaan useaan otteeseen. Hän kiittelee seuraa ja valmentaja Toni Koskelaa luottamuksesta ja kertoo sitä kautta löytäneensä taas oman itseluottamuksensa.

-?Minulle oli nopeasti selvää, että haluan tänne, kun HJK tarjosi lainasopimusta vuoden alussa. Pidin projektista heti. Seuralla on kunnianhimoa ja se haluaa menestyä myös eurokentillä. Seura ja valmentaja luottivat minuun ja pitivät minusta.

Vielä kaudella 2022 Radulovic olisi voinut olla tehokkaampi. Hän iski Veikkausliigassa kahdeksan maalia, joista neljä syntyi rangaistuspilkulta. Nyt meno on kuitenkin tilastojenkin valossa toisenlaista.

-?Tunnen nyt liigan ja olen sopeutunut sataprosenttisesti kaupunkiin, seuraan ja joukkueeseen. Tiedän miten pelaamme, tunnemme toisemme paljon paremmin kuin vuosi sitten. Olen fyysisesti kunnossa ja täynnä itseluottamusta. Nyt pysyn rauhallisena heikomman ottelun jälkeen ja tiedän osuvani seuraavassa.

Veikkausliigan maalipörssi on parin edellisen kauden ajan ollut ulkomaalaisten, vastustajan rankkarialueella vahvojen "boksihyökkääjien" temmellyskenttä. Tälläkin kaudella pörssin kärkinimet ovat pääosin ulkomaalaisia. Radulovicin kaltainen viekas boksissa liikkuminen ja pelinlukutaito on valttia.

-?Olen käynyt espanjalaisen jalkapallokoulun. Siellä olen oppinut pelaamaan älykkäästi. Osaan liikkua kentällä fiksusti ja tiedän, mitä missäkin tilanteessa tulee tehdä. Kyse on omista vahvuuksista ja niiden hyödyntämisestä. Teen asioita, jotka osaan enkä yritä sellaista, mitä en osaa, hän selvittää

Radulovic vauhdissa viime elokuussa Euroopan liigan ottelussa NK Mariboria vastaan.

Radulovic vauhdissa viime elokuussa Euroopan liigan ottelussa NK Mariboria vastaan. Kuva: Milos Vujinovic / SOPA Images / ZUMA / MVphotos

Seuraavana haasteena siintävät keskiviikkona käynnistyvät europelit. Kahdella edellisellä kaudella HJK on pelannut ensin Konferenssiliigan ja viime kaudella Euroopan liigan lohkovaiheessa. Nyt hallitsevan mestarin urakka alkaa taas Mestarien liigan karsinnoista.

Ensimmäisen kierroksen vastustajana on pohjoisirlantilainen Larne FC, jota vastaan "Klubi" on väkevä ennakkosuosikki. Voittamalla tuon parin HJK olisi jo yhden otteluparin voiton päässä vähintään Konferenssiliigassa.

Radulovic innostui viime kauden huippupeleistä espanjalaista Betisiä ja AS Romaa vastaan, vaikka minuutit jäivät kylkivamman takia lohkovaiheessa vähiin. Tällä kaudella hän haluaa uuden tilaisuuden.

-?Se kokemus oli ainutkertainen. En unohda sitä koskaan. Tietenkin olisin halunnut pelata vähän enemmän noissa peleissä. Syyskuussa kylkivamma valitettavasti rajoitti. Oli kuitenkin mahtavaa päästä testaamaan kovempia joukkueita vastaan päästä vierailemaan Rooman ja Sevillan kaltaisissa kauniissa kaupungeissa. Vaikka pelasin vähän minuutteja, se oli mahtavaa.

Ilta Sanoma
mercredi 12 juillet 2023 10:53:00 Categories: Ilta Sanoma Veikkausliiga

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.