Isoissa yleisötapahtumissa tarvitaan sekä järjestyksenvalvojia että poliisia. Kuva: Saara Peltola, Tommi Anttonen, Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
IS:n selvityksen perusteella Himos Juhannus työllistää poliisia eniten. Selvityksessä paljastui myös Suomen rauhallisin rock-tapahtuma.
Huumausainerikoksia, häiriökäyttäytymistä, ilkivaltaa, pahoinpitelyitä ja seksuaalirikoksia. Muun muassa tällaisia tehtäviä poliisi sai viime vuoden juhannuksena Jämsässä.
Ilta-Sanomien selvityksen perusteella poliisitehtävien määrä kasvoi Jämsässä Himos Juhannus -festivaalin aikana jopa yli 500 prosenttia tavalliseen kesäviikonloppuun verrattuna. Yhteensä poliisitehtäviä oli festivaalin aikana 54.
Toiseksi eniten poliisitehtävien määrä kasvoi suhteellisesti Hämeenlinnassa järjestettävän Weekend-festivalin aikana. Tuolloin poliisitehtäviä oli Hämeenlinnassa 230 prosenttia enemmän muihin kesäviikonloppuihin verrattuna.
Suomen rauhallisimmaksi festariksi tämän selvityksen perusteella paljastui Iissä järjestettävä Piippurock. Sen ajankohtana poliisitehtäviä oli paikkakunnalla pyöreä nolla, mikä on tavallista kesäviikonloppua vähemmän.
Kaikki selvityksessä esiin nousseet poliisitehtävät eivät välttämättä liity suoraan tapahtumiin. Lisäksi prosentuaalinen kasvu voi korostua niillä paikkakunnilla, joissa on muutoin rauhallista.
IS tutki festivaalien ajan rauhattomuutta poliisin tilastojen perusteella. Poliisihallitus toimitti IS:lle pyynnöstä kesäpäivien rauhattomuutta kuvaavien poliisitehtävien määriä vuosilta 2021 ja 2022.
IS laski, kuinka paljon poliisitehtävien määrät kasvoivat keskimäärin festivaalipäivinä muuhun kesään verrattuna.
Rauhattomuuteen liittyviksi tehtäviksi laskettiin: päihtynyt henkilö, pahoinpitely, huumausainerikos, seksuaalirikos, ryöstö, häiriökäyttäytyminen ja ilkivalta.
Laskelmassa otettiin huomioon festivaalipäivien lukumäärä, ja laskettiin niille päiville osuneet poliisin tehtävät. Saatua lukua verrattiin molempien kesien keskimääräiseen tehtävämäärään samoissa tehtävätyypeissä ja samassa kunnassa.
Osan noususta luvuissa selittää festivaalien ajankohta. Festivaalit kun järjestetään usein viikonloppuisin. Suurimmilla paikkakunnilla poliisitehtäviä on aina runsaasti. Silloin festivaalin aiheuttama rauhattomuus ei vaikuta niin merkittävästi.
Vaikka IS:n festariselvityksessä erottuu suuria prosentuaalisia nousuja, poliisin näkökulmasta festivaalit ovat rauhallisempia kuin ennen. Kesätapahtumat eivät enää aiheuta poliisille yhtä paljon tehtäviä kuin menneinä vuosikymmeninä, poliisitarkastaja Tuomo Korhonen poliisihallituksesta kertoo.
Yksi keskeinen syy muutokseen on poliisin mukaan tapahtumien järjestämisen ammattimaistuminen.
- Se näkyy tapahtumien turvallisuudessa, että asiat osataan hoitaa oikealla tavalla, Korhonen sanoo.
Myös tapahtumaviestintä yleisölle on Korhosen mukaan parantunut. Lisäksi järjestyksenvalvonta on ammattimaisempaa, ja monille festivaaleille ei enää saa tuoda omia alkoholijuomia.
- Monella tavalla myös yleisön käyttäytyminen on muuttunut. Nykyään osataan käyttäytyä hyvin.
Lisäksi moniin kesätapahtumiin osallistutaan koko perheen voimin.
Korhonen itse kertoo olleensa pitkään mukana Jyväskylän MM-rallin järjestelyissä. Tapahtuma on hänen mukaansa Pohjoismaiden suurin vuosittain toistuva yleisötilaisuus. Siksi poliisin ja tapahtumajärjestäjän yhteistyö alkaa jo tammikuussa, puoli vuotta ennen tapahtumaa.
Rauhattomimmaksi festivaaliksi selvityksessä noussutta Himos Juhannusta vietetään nimensä mukaisesti juhannuksena, jonka juhlinta aiheuttaa yleisestikin töitä poliisille. Juhannusfestivaalin aika on työllistänyt poliisia Jämsässä suhteellisesti eniten. Erityisesti poliisia on kaivattu häiriökäyttäytymiseen ja ilkivaltaan puuttumiseen.
Vuoden 2022 juhannussunnuntaina poliisi sai lisäksi peräti kymmenen huumausainetehtävää Jämsässä. Varmuudella ei toki voida sanoa, että kaikki niistä liittyisivät juuri festivaaliin, sillä IS:n hankkimissa tilastoissa näkyvät kaikki kunnan poliisitehtävät.
Tapahtumaa järjestävän Nelonen Media Liven tuotantopäällikkö Anniina Havukainen kertoo, että suurin osa poliisitehtävistä, joita tapahtuma-alueeseen kohdistuu, on yleensä aina häiriökäyttäytymistä.
- Voi olla liiallista päihtymystä tai pientä nujakointia. Se ei eroa mitenkään muista festivaaleista.
Hän uskoo, että juhannus voi tuoda joillakin ylimääräistä painetta juhlimiseen. Himoksen juhannusfestivaaleilla yleisö koostuu pääosin 18-25-vuotiaista.
- Osa heistä on todennäköisesti elämänsä ensimmäistä kertaa festivaaleilla tai ekaa kertaa jopa yökerhossa. Väki on varsin nuorta, Havukainen sanoo.
Jämsän rauhallisin festivaali viime kesinä on ollut ysärimusiikkiin keskittynyt Jysäri, mutta senkin aikana Jämsän keskimääräinen rauhattomuus yli tuplaantuu poliisin näkökulmasta normaaleihin kesäpäiviin verrattuna.
Jämsän festivaalit ovat tuttuja myös poliisitarkastaja Korhoselle. Hänkin muistuttaa, että poliisitehtävien suuri prosentuaalinen kasvu voi johtua siitä, että paikkakunnalla on muina aikoina hyvin rauhallista.
- Toki juhannuksessa on omat piirteensä, mikä voi näkyä myös poliisitehtävien kasvun taustalla.
Poliisitehtävien määrä kasvaa myös siksi, että poliisi ylipäätään on paikalla.
- Kun on partioita enemmän paikalla, voidaan puuttua sellaiseen, mikä ei muutoin välttämättä tulisi poliisin tietoon.
Rauhallisin festivaali on selvityksen mukaan Piippurock, joka järjestetään Iin kunnassa. Festivaalipäivinä ei ole kahden viime vuoden aikana ollut yhtään rauhattomuuteen liittyvää poliisitehtävää.
Festivaalin ajankohdat ovat viime vuosina olleet keskimäärin jopa rauhallisempia kuin tavalliset kesäpäivät.
Tapahtumajärjestelyissä mukana oleva Johanna Jakku-Hiivala kertoo, että Piippurock on vapaaehtoisten talkoolaisten järjestämä festivaali, jossa käy vuosittain noin 500 ihmistä.
Hän arvelee, että tapahtuman taika on yhteisöllisyydessä.
- Kun on pienempi tapahtuma, yhteisöllisyyttä löytyy eri tavalla. Ihmiset ymmärtävät ehkä käyttäytyäkin paremmin, kun ollaan hyvillään, että joku järjestää jotakin.
Jakku-Hiivala arvelee, että vaikutusta voi olla myös musiikkigenrellä. Piippurock keskittyy nimensä mukaisesti rockiin.
- Kyllä meillä keski-ikä on varmasti korkeampi, mitä monella muulla tapahtumalla.
Himos Juhannus (23.-25.6.2022)
Ryöstö 0
Pahoinpitely, tappelu 6
Seksuaalirikos 4
Huumausainerikos 14
Päihtynyt henkilö 10
Häiriökäyttäytyminen ja ilkivalta 20
Yhteensä 54
Piippurock (6.8.2022)
Pahoinpitely, tappelu 0
Seksuaalirikos 0
Huumausainerikos 0
Päihtynyt henkilö 0
Häiriökäyttäytyminen ja ilkivalta 0
Yhteensä 0
Yleisötilaisuuksien turvallisuutta ja niiden kehittämistä käsitellään valtakunnallisessa työryhmässä. Tuomo Korhonen kertoo, että kaikista turvallisuuspoikkeamista ja onnettomuuksista otetaan opiksi.
Poliisi, pelastuslaitos ja Tukes ovat tapahtumajärjestäjien näkökulmasta tärkeimmät viranomaiset, joiden kanssa tapahtumien turvallisuutta suunnitellaan ja kehitetään.
Poliisi näkyy varsinaisella festivaalialueella yhä harvemmin, Korhonen kertoo.
- Lähtökohta on se, että poliisia ei alueella tarvittaisi.
Tapahtumajärjestäjä vastaa järjestyksenvalvonnasta, ja se toimii Korhosen mukaan nykyään monilla festivaaleilla hyvin. Usein järjestyksenvalvojat hoitavat tapaukset festivaaliaitojen sisäpuolella ja poliisi jatkaa niiden ulkopuolella.
- Etukäteen suunnitelmissa sovitaan alueen ulkopuolelle paikka, josta poliisi voi noutaa henkilöitä tai tulla avustamaan.
Tapahtumajärjestäjä Nelonen Media Live kuuluu samaan Sanoma-konserniin kuin Ilta-Sanomat.
TetraSys Oy.