Ilta Sanoma

Joe Bidenilla on tunnetusti läheiset välit lapsiinsa ja lapsenlapsiinsa.

Joe Bidenilla on tunnetusti läheiset välit lapsiinsa ja lapsenlapsiinsa. Kuva: Evelyn Hockstein, Jonathan Ernst, Issei Kato / REUTERS, Ron Sachs, Oliver Contreras, Chris Kleponis / CNP / ZUMA, Stefani Reynolds / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tunnetaan perhekeskeisenä miehenä. Biden ei ole kuitenkaan päässyt helpolla kaikkien lastensa kanssa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, 80, on tullut tunnetuksi läheisistä perhesuhteistaan.

Pitkän poliittisen uran Yhdysvaltain senaatissa sekä varapresidenttinä tehnyt Biden ei ole kuitenkaan päässyt elämässään helpolla, sillä presidentin perhe-elämään liittyy myös skandaaleja ja riipaisevia tragedioita.

IS esittelee tässä artikkelissa presidentti Bidenin perheen.

Jill Biden on ollut naimisissa Joe Bidenin kanssa jo 46 vuotta.

Jill Biden on ollut naimisissa Joe Bidenin kanssa jo 46 vuotta. Kuva: Chris Kleponis - Pool via CNP / ZUMA

Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Jill Biden, 72, on presidentti Joe Bidenin toinen vaimo. Vuonna 1951 syntynyt Jill Biden tapasi silloisen senaattorin Joe Bidenin vuonna 1975.

Mediatietojen mukaan kaksikko tapasi toisensa ensimmäisen kerran sokkotreffeillä, jotka järjesti Joe Bidenin veli. Jill Biden oli tuolloin 23-vuotias yliopisto-opiskelija, Joe Biden puolestaan 32-vuotias poliitikko. Parilla on yhdeksän vuotta ikäeroa.

Ennen nykyistä aviomiestään Jill Biden oli naimisissa entisen yliopistojalkapalloilijan Bill Stevensonin kanssa vuosina 1970-1975. Jill Biden oli aluksi haluton menemään uudelleen naimisiin ja Joe Bidenin piti kosia viisi kertaa ennen kuin vasempaan nimettömään pudotettiin sormus. Lopulta pari meni naimisiin vuonna 1977. Parin tytär Ashley Biden syntyi vuonna 1981.

Jill Biden on ammatiltaan opettaja. Hän väitteli kasvatustieteiden tohtoriksi vuonna 2007 Delawaren yliopistossa. Biden on tehnyt historiaa olemalla ensimmäinen presidentin puoliso, joka on täysipäiväisesti töissä Valkoisen talon ulkopuolella. Biden on jatkanut englanninkielen professorina Pohjois-Virginian community collegessa myös sen jälkeen, kun Joe Biden aloitti tehtävänsä Yhdysvaltain presidenttinä. Jill Biden työskenteli opettajana myös silloin, kun hänen puolisonsa oli varapresidenttinä vuosina 2009-2017.

Joe Bidenista tuli kahden pojan yksinhuoltaja, kun ensimmäinen vaimo Neilia Hunter Biden kuoli auto-onnettomuudessa.

Joe Bidenista tuli kahden pojan yksinhuoltaja, kun ensimmäinen vaimo Neilia Hunter Biden kuoli auto-onnettomuudessa. Kuva: USA TODAY Network / Sipa USA / MVPhotos

Vuonna 1942 syntynyt Neilia Hunter Biden oli Joe Bidenin ensimmäinen vaimo. Pari tapasi sattumalta lomamatkalla, kun molemmat vielä opiskelivat. Pari meni naimisiin vuonna 1966 ja sai myöhemmin kolme lasta: Joseph "Beau" Bidenin vuonna 1969, Robert Hunter Bidenin vuonna 1970 ja Naomi Bidenin vuonna 1971.

Neilia Hunter Biden kuoli 30-vuotiaana auto-onnettomuudessa vuonna 1972. Samassa kolarissa kuoli myös yksivuotias Naomi. Parin pojat Beau ja Hunter loukkaantuivat onnettomuudessa vakavasti. Joe Biden oli valittu senaattiin ensimmäistä kertaa onnettomuuden sattuessa. Tragedian vuoksi Biden harkitsi luopuvansa paikasta.

- Delaware voi saada toisen senaattorin, mutta poikani eivät voi saada toista isää, Joe Biden sanoi tuolloin.

Kun Joe lähti politiikkaan, Neiliasta tuli hänelle läheinen neuvonantaja. Jopa Bidenin pääsy senaattiin on laskettu Neilian ansioksi.

Joe Bidenin esikoispoika Joseph

Joe Bidenin esikoispoika Joseph "Beau" Biden menehtyi aivosyöpään 46-vuotiaana. Kuva: Ron Sachs

Joe Bidenin esikoispoika Joseph "Beau" Biden syntyi vuonna 1969. Esikoinen oli alle neljävuotias, kun hän joutui sisarustensa ja äitinsä kanssa traagiseen auto-onnettomuuteen. Beau Biden selvisi onnettomuudesta veljensä kanssa samalla kun äiti ja pikkusisko menehtyivät.

Bidenin esikoispoika seurasi isänsä jalanjälkiä ja lähti politiikkaan. Hän nousi muun muassa Delawaren osavaltion oikeusministeriksi. Kun Joe Bidenista tuli varapresidentti, Beau Biden harkitsi isältä vapautuneen senaattorinpaikan tavoittelua, mutta keskittyi kuitenkin työhönsä. Beau Biden palveli myös Irakin sodassa.

Presidentin esikoispoika oli naimisissa yliopistohallinnossa työskentelevän Hallie Bidenin, 48, kanssa. Pari meni naimisiin vuonna 2002 ja sai kaksi lasta: Natalie Bidenin vuonna 2004 ja Robert Hunter II Bidenin vuonna 2006.

Beau menehtyi aivosyöpään 46-vuotiaana vuonna 2015.

Hunter Bidenin yksityiselämä on saanut runsaasti julkisuutta.

Hunter Bidenin yksityiselämä on saanut runsaasti julkisuutta. Kuva: JONATHAN ERNST / Reuters

Robert Hunter Biden, 53, on Bidenin ensimmäisen liiton toinen poika. Vuonna 1970 syntynyt Hunter Biden on koulutukseltaan juristi, ja hän on toiminut useiden yhtiöiden johdossa. Veljensä tavoin myös Hunter Biden loukkaantui traagisessa auto-onnettomuudessa vuonna 1972.

Hunter Biden on Joe Bidenin lapsista kenties tunnetuin. Mies on saanut osakseen myös negatiivista julkisuutta. Esiin on noussut etenkin Hunterin rooli ukrainalaisen kaasuyhtiö Burisman hallituksen jäsenenä. Nimitys tehtiin pian sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli varapresidentti Bidenin johdolla alkanut tukea maan demokratiakehitystä. Tilanne aiheutti harmaita hiuksia Yhdysvaltain ulkoministeriössä, jossa Hunter Bidenin asema koettiin hankalaksi Yhdysvaltain korruptionvastaisen työn takia.

Hunterilla ja hänen ex-vaimollaan Kathleen Buhlella, 53, on kolme lasta: vuonna 1993 syntynyt Naomi Biden, vuonna 2000 syntynyt Finnegan Biden ja vuonna 2001 syntynyt Maisy Biden. Pari meni naimisiin vuonna 1993 ja erosi vuonna 2017. Huhujen mukaan eron taustalla oli Hunterin holtiton tuhlaaminen huumeisiin ja prostituoituihin. Hunter on aiemmin kärsinyt huumeriippuvuudesta.

Miehen myöhemmissä suhteissa on ollut perheelle sulateltavaa. Vuosi veljensä Beau Bidenin kuoleman jälkeen Hunter Biden alkoi tapailla veljensä leskeä Hallie Bidenia. Joe Biden kertoi julkisuudessa iloitsevansa siitä, että surevat löysivät toisensa ja antavansa parille tukensa.

Nykyisen vaimonsa, eteläafrikkalaislähtöisen elokuvaohjaajan Melissa Cohenin, 36, kanssa Hunter avioitui vain kuuden päivän tuttavuuden jälkeen. Parilla on vuonna 2020 syntynyt poika, Beau Biden.

DNA-testi on vahvistanut Hunter Bidenin olevan myös vuonna 2018 syntyneen Navy Joan Robertin isä, jota Biden ei ole mediatietojen mukaan koskaan tavannut.

Hunter Biden on tunnustanut kaksi verorikosta ja yhden aseen hallussapitoon liittyvän rikoksen, kertoivat oikeusviranomaiset kesäkuussa 2023. Yhdysvaltalaismedian mukaan Delawaren osavaltiossa käsiteltävässä jutussa olisi kyse verojen maksamatta jättämisestä sekä siitä, ettei Hunter Bidenilla huumeidenkäyttäjänä ole oikeutta pitää hallussaan asetta.

Bidenien tytär Ashley Biden on ollut yhteiskunnallisesti aktiivinen nuoresta lähtien.

Bidenien tytär Ashley Biden on ollut yhteiskunnallisesti aktiivinen nuoresta lähtien. Kuva: Stefani Reynolds / AFP

Vuonna 1981 syntynyt Ashley Biden, 42, on Joe ja Jill Bidenin ainoa biologisesti yhteinen lapsi. Ashley Biden on työskennellyt johtajana sosiaalialan järjestössä ja pyörittää omaa vaatealan yritystään Livelihoodia, jonka tuottoja käytetään paikallisten yhteisöjen hyväksi.

Tytär on ollut yhteiskunnallisesti aktiivinen nuoresta lähtien, esimerkiksi organisoiden koulunsa oppilaat lähettämään kirjeitä eläinkokeita hyödyntävälle kosmetiikkayhtiölle. Mallia yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen Ashley Biden sai jo lapsena, kun hän kiersi isänsä mukana vaalikentillä.

- Isäni opetti minulle aina, että hiljaisuus on osallisuutta rikokseen ja että minun on puolustettava niitä, joita on kohdeltu väärin, Ashley Biden on sanonut.

Ashley meni naimisiin kirurgi Howard Kreinin kanssa vuonna 2012. Parilla ei ole lapsia.

Presidentti Joe Bidenin tiimi on julkisesti kehottanut presidenttiä kertomaan, että hänellä on kuusi lastenlasta, vaikka todellisuudessa hänellä on seitsemän biologista lastenlasta, uutisoi The New York Times.

Beau ja Hunter Bidenin lapset ovat esiintyneet usein presidentti Bidenin vaalitilaisuuksissa. Bidenin varapresidenttikaudella he myös toisinaan seurasivat isoisäänsä tämän virkamatkoille jopa Suomeen asti.

Naomi Biden järjesti häänsä Valkoisessa talossa marraskuussa 2022 puolisonsa Peter Nealin kanssa.

Naomi Biden järjesti häänsä Valkoisessa talossa marraskuussa 2022 puolisonsa Peter Nealin kanssa. Kuva: Adam Schultz

Vuonna 1993 syntynyt Naomi Biden, 29, on Hunter Bidenin ja tämän ex-puolison Kathleen Buhlen tytär. Hän työskentelee asianajajana Washingtonissa.

Naomi Biden avioitui puolisonsa Peter Nealin kanssa Valkoisessa talossa isoisänsä 80-vuotispäivänä. Peter Neal valmistui hiljattain Pennsylvanian yliopiston oikeustieteellisestä. Hän työskentelee Georgetownin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Neal kosi Bidenia syyskuussa 2021 lapsuudenkodissaan Wyomingissa.

Kaksikon häät Valkoisessa talossa olivat harvinaisuus, sillä häitä on juhlittu Valkoisessa talossa sen 200-vuotisen historian aikana vain 19 kertaa. Naomi Bidenin häiden suunnittelusta vastasi tunnettu tapahtumasuunnittelija Bryan Rafanelli, joka vastasi myös Chelsea Clintonin häistä vuonna 2010. Bidenin häiden budjetti ei koskaan vuotanut julkisuuteen, mutta Rafanelli on tunnettu suuren hintaluokan tapahtumistaan.

Finnegan Biden löysi itselleen mieleiset kengät Marimekon liikkeestä Helsingistä vuonna 2011.

Finnegan Biden löysi itselleen mieleiset kengät Marimekon liikkeestä Helsingistä vuonna 2011. Kuva: PEKKA SAKKI/LEHTIKUVA

Vuonna 2000 syntynyt Finnegan Biden, 22, on Hunter Bidenin keskimmäinen tytär. Hän on saanut nimensä isoisoäitinsä mukaan.

Hän opiskeli historiaa Pennsylvanian yliopistossa ja oli aktiivinen koulunsa oppilaskunnassa. Finnegan Biden on käynyt isoisänsä kanssa Suomessa varapresidentin kaksipäiväisellä vierailulla Helsinkiin vuonna 2011.

Maisy Biden, 22, on saman ikäinen kuin Barack Obaman tytär Sasha, 22. Kaksikko on hyviä ystäviä.

Maisy Biden, 22, on saman ikäinen kuin Barack Obaman tytär Sasha, 22. Kaksikko on hyviä ystäviä. Kuva: Issei Kato/REUTERS

Vuonna 2001 syntynyt Maisy Biden, 22, on Hunterin nuorin tytär. Hän on lahjakas koripalloilija ja Barack Obaman nuoremman tyttären Sashan, 22, läheinen ystävänsä. Maisy Biden on esiintynyt runsaasti isoisänsä rinnalla ja kampanjoi näkyvästi, kun Joe Biden pyrki presidentiksi.

Natalie Biden valmistui lukiosta keväällä 2023.

Natalie Biden valmistui lukiosta keväällä 2023. Kuva: Evelyn Hockstein/REUTERS

Vuonna 2004 syntynyt Natalie Biden, 18, on edesmenneen Beau Bidenin vanhin lapsi. Maisy Bidenin tavoin hän kampanjoi isoisänsä puolesta vuoden 2020 vaaleissa. Hän äänesti ensimmäistä kertaa isoisänsä kanssa vuoden 2022 välivaaleissa.

Robert "Hunter" Biden ja Natalie Biden ovat presidentin edesmenneen pojan lapsia.

Robert "Hunter" Biden ja Natalie Biden ovat presidentin edesmenneen pojan lapsia. Kuva: Oliver Contreras/CNP/ZUMA

Vuonna 2006 syntynyt Robert "Hunter" Biden, 17, on edesmenneen Beau Bidenin nuorin lapsi. Hän sai nimensä enonsa mukaan.

Beau Biden on presidentin lapsenlapsista nuorin.

Beau Biden on presidentin lapsenlapsista nuorin. Kuva: Oliver Contreras

Hunter Biden sai nykyisen vaimonsa Melissa Cohenin kanssa vuonna 2020 pojan, Beau Bidenin. Kolmevuotias lapsenlapsi on nimetty Hunterin veljen mukaan, joka menehtyi aivosyöpään vuonna 2015.

Nuorin lapsenlapsi esiintyi julkisuudessa ensimmäisen kerran presidentti Joe Bidenin virkaanastujaisissa.

DNA-testi on vahvistanut, että Hunter Bidenilla on myös vuonna 2018 syntynyt lapsi nimeltä Navy Joan Roberts yhdessa arkansasilaisen naisen kanssa, kertovat yhdysvaltalaismediat.

The New York Timesin mukaan Arkansasin maaseudulla asuu 4-vuotias tyttö, joka tietää, että hänen isänsä on Hunter Biden ja isoisä Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

Lehden tietojen mukaan tyttö ei ole koskaan nähnyt heistä kumpaakaan. Tyttären äiti Lunden Roberts kertoo lehdelle, että 4-vuotias lapsi on "ylpeä" isän puolen perheestä, vaikkei hänellä olekaan heihin minkäänlaista suhdetta

Presidentti Bidenin tiimi on julkisesti kehottanut presidenttiä kertomaan, että hänellä on kuusi lastenlasta.

Presidentti Joe Bidenin perheeseen kuuluu myös lemmikkejä. Perheellä on rescuekoira Major sekä Commander-niminen koira, jonka Bidenit hankkivat joulukuussa 2021.

Perheen saksanpaimenkoira Champ kuoli 13-vuotiaana vuonna 2021. Presidentti Biden antoi Champ-koiran vaimolleen lahjaksi vuoden 2008 presidentinvaalien jälkeen. Parin lapsenlapset saivat valita koiran nimen.

Rakastettu saksanpaimenkoira Champ kuoli 13-vuotiaana.

Rakastettu saksanpaimenkoira Champ kuoli 13-vuotiaana. Kuva: White House

Valkoinen talo tiedotti alkuvuodesta 2022, että Bidenien perheeseen on liittynyt myös Willow-kissa. Kyseinen kissa varasti Jill Bidenin huomion vuoden 2020 presidentinvaalikiertueen aikana Pennsylvaniassa, kun Willow keskeytti Jill Bidenin puheen hyppäämällä esiintymislavalle.

Willow on nimetty Jill Bidenin synnyinkaupungin Willow Groven mukaan.

Willow on nimetty Jill Bidenin synnyinkaupungin Willow Groven mukaan. Kuva: Erin Scott/The White House/REUTERS

Ilta Sanoma
mardi 11 juillet 2023 21:30:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.