Ilta Sanoma

Syksyllä 2012 Matti tutustui netissä hurmaavaan naiseen. Suhde eteni sellaista vauhtia, että läheisiä hirvitti. Pian oululaismies tajusi joutuneensa lastensa kanssa keskelle petollista kulissia.

Kuva: Tatu Onkalo / IS

Kun Matti tapasi Anniinan, eronnut kahden lapsen isä ei osannut aavistaa pahaa.

Anniina oli ensimmäinen nainen, johon hän tutustui kotimaisen deittisivuston kautta. Ensitreffeillä pari kävi syömässä oululaisessa ravintolassa.

Tuosta hetkestä on nyt yli kymmenen vuotta.

- Hän oli hyvin asiallinen ja sanavalmis nainen. Kemiat kohtasivat. Hän kertoi, että on töissä Oulun ammattikorkeakoulussa lehtorina, Matti kertoo.

Anniina oli valmistunut sairaanhoitajaksi. Nuorena hän sai valtakunnallisen tunnustuksen hyvin edenneistä opinnoistaan. Naisen isä ja veljen puoliso olivat Matin hyvän päivän tuttuja.

-?Hän vaikutti aivan tavalliselta tytöltä. Fiksu ja älykäs ihminen.

Ei aikaakaan, kun Matti tajusi rakastuneensa iloiseen ja rempseään Anniinaan. Vuoden 2013 vaihteessa tämä jo muutti Matin ja hänen lastensa kanssa saman katon alle. Suhde eteni nopeasti avoliitoksi, koska Anniina ei kuulemma voinut enää asua omassa asunnossaan. Onneksi Matin kotona riitti tilaa.

Anniina oli pitkiä aikoja sairaslomalla. Hän kertoi loukanneensa kätensä kaatuessaan syyspimeällä polkupyörällä. Vuodenvaihteen jälkeen hän loukkasi polvensa, minkä vuoksi sairausloma jatkui. Polvivaiva oli niin sitkeä, että poissaolo töistä pitkittyi.

- Huhtikuun alussa vein hänet lääkäriin, ja lääkäri tähysti polven.

Matin perhe ja ystävät tykästyivät Anniinaan, jolla oli tapana järjestää iloisia yllätyksiä Matille ja tämän lapsille. Matin 7-vuotias tytär sai uudelta äitipuolelta polkupyörän. Anniina osti Matille ja itselleen lentoliput Pariisiin.

Oli kulunut vain muutama kuukausi ensitreffeistä, kun Anniina paljasti yhteisellä automatkalla todellisen yllätyksen.

Sen ei pitänyt olla mahdollista, sillä hän oli käyttänyt ehkäisypillereitä. Siitä huolimatta raskaustesti näytti positiivista!

Anniina oli niin liikuttunut, että itki ilosta kertoessaan Matin lapsille, että he saisivat siskon tai veljen.

Iloon sekoittui surua, sillä vauvauutinen toi Anniinalle mieleen myös raskaita muistoja. Entinen aviomies oli kuulemma pahoinpidellyt häntä edellisen raskauden aikana. Lopulta vauva oli syntynyt kuolleena keskosena.

Sairaslomalla Anniinalla oli aikaa tehdä vauvaa varten tärkeitä hankintoja, kun Matti kävi töissä. Hän osti lastenvaunut ja vauvan petivaatteita. Huhtikuussa 2013 hän lähetti Matille sähköpostilla ultraäänikuvan selällään kohdussa köllöttävästä vauvasta. Viestin otsikko oli "Meijän rakas".

Tämän kuvan Anniina lähetti Matille sähköpostilla huhtikuussa 2013.

Tämän kuvan Anniina lähetti Matille sähköpostilla huhtikuussa 2013.

Samoihin aikoihin Matti alkoi huomata Anniinan käytöksessä outoja piirteitä.

Joulun aikaan Anniina kävi viemässä kynttilän enkelivauvan haudalle. Matti alkoi kuitenkin epäillä tarinaa.

Keväällä asiat etenivät siihen pisteeseen, että Matti halusi nähdä haudan oman silmin. Anniina vei hänet mukaansa Intiön hautausmaalle. Nimi hautakivessä ei täsmännyt tarinaan.

-?Anniina väitti itkien, että tässä on hänen kuollut lapsensa, Matti muistaa.

Anniinan vatsa kasvoi. Matti ei voinut olla huomaamatta sitä, sillä pari nukkui samassa sängyssä. Kahden lapsen isänä hän ei huomannut raskaudessa tai odottavan äidin käytöksessä mitään poikkeavaa.

-?Olen tehnyt parikymmentä vuotta myyntityötä ja tavannut tuhansia asiakkaita. Olen mielestäni aika hyvä ihmistuntija.

Eräänä kevätiltana pariskunta kävi yhdessä viettämässä iltaa. Anniina huomautti Matille, että hänen takanaan seissyt mies oli vilkuillut olan takaa, kun hän oli maksanut juomia.

Illan jälkeen Matti huomasi, että joku oli nostanut hänen tilinsä luottopuolelta 1?600 euroa.

Matin ystävän Riston epäilykset olivat heränneet jo aiemmin. Hän oli ollut pariskunnan kotona istumassa iltaa, kun Anniina kertoi ostaneensa asunnon eräästä Oulun kaupunginosasta vain kolmasosalla siitä hinnasta, mitä alueen asunnot yleensä maksavat. Risto asui tuohon aikaan itse kyseisessä kaupunginosassa ja tiesi hyvin alueen hintatason. Hän ei uskonut Anniinan puhuvan totta.

- Sanoin suoraan, ettei tuo voi pitää paikkaansa. Hän sitten keksi kaikenlaisia tarinoita, miksi oli saanut niin halvalla asunnon, Risto kertoo.

Sulkapallokentällä Matti mainitsi Ristolle, että hänen tililtään oli kadonnut rahaa, vaikka pankkikortti oli edelleen paikallaan. Risto oli vakuuttunut, että uusi tyttöystävä oli käynyt kiinni ystävän rahoihin. Rakastunut mies ei halunnut sellaista uskoa.

Risto soitti Matin veljelle.

-?Kaikki tuntui menevän ihan normaalisti. Alkuun mikään muu ei soittanut hälytyskelloja paitsi se, että hirveän nopeasti kaikki eteni, asunto piti heti luovuttaa ja muuttaa Matin luokse, Matin veli muistelee.

Myöhemmin Risto kävi Anniinan väitetyllä asunnolla. Silloin hän sai vahvistuksen epäilylleen.

Koko tarina omistusasunnosta oli valetta.

Anniina ja Matti yhteiskuvassa ennen kuin petos oli paljastunut.

Anniina ja Matti yhteiskuvassa ennen kuin petos oli paljastunut.

Anniinan saamassa kukkalähetyksessä kiitettiin lukukauden parasta opettajaa.

Anniinan saamassa kukkalähetyksessä kiitettiin lukukauden parasta opettajaa.

Matti ei vieläkään halunnut uskoa pahaa rakkaastaan.

-?Yöllä hän itki olkaani vasten, että kuinka voit syyttää minua tällaisesta, kun odotan sinulle lasta, hän muistaa.

Vapun aikoihin lähetti toi Anniinalle kukkalähetyksen. Mukana oli kiitoskortti, jonka toisella puolella luki: "Lukukauden 2012-2013 parhaalle opettajalle!" Lähettäjäksi oli kirjattu "Oulun seudun ammattikorkeakoulu".

Pankkiautomaatin valvontakameran kuviin tallentui Anniina nostamassa rahaa juuri silloin, kun joku oli nostanut samalla pankkiautomaatilla luvattomasti Matin kortilla rahaa.

Kevät oli edennyt jo pitkälle, kun poliisit tulivat pariskunnan kotiin. He veivät Anniinan pois.

Matille oli silloin vihdoin selvinnyt, ettei Anniina koskaan ollut ollut töissä Oulun ammattikorkeakoulussa.

Poliisi kirjasi esitutkintapöytäkirjoihin, että Matin pankki- ja luottokorteilla oli tehty useita nostoja tuhansien eurojen arvosta. Matin nimissä oli otettu myös satojen eurojen pikavippejä, joista saadut rahat Anniina oli siirtänyt omalle tililleen. Anniina oli tilannut vaatteita verkkokaupoista Matin nimissä. Lisäksi nainen oli ostanut Matin luottokortilla lentolippuja ja tehnyt hotellivarauksia. Hän oli ostellut kummipojalleen ja veljelleen anteliaita lahjoja - Matin maksutietoja käyttäen. Matin tyttärelle lahjaksi antamansa 500 euron polkupyöränkin Anniina oli maksanut Matin rahoilla.

Anniinan Matin nimissä tekemien ostojen, rahansiirtojen ja pikalainojen lista on puuduttavan pitkää luettavaa.

Ensi kertaa eron jälkeen rakastuneen miehen maailma romahti.

-?Rakastuneen silmillä sitä haluaisi uskoa hyvää ihmisestä. Onhan näitä auervaaroja ollut ennenkin, mutta tämä oli nyt tällainen musta leski, Matti hymähtää entisestä kumppanistaan.

Jälkikäteen hän muistaa kiinnittäneensä huomiota siihen, että Anniinalla oli usein runsaasti käteistä rahaa. Anniina selitti pitävänsä taskussa aina vähän ylimääräistä.

Syksyllä 2014 Oulun käräjäoikeus tuomitsi Anniinan yhteensä 17 petoksesta ja yhdestä lievästä petoksesta reilun kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi oikeus määräsi hänet maksamaan valtiolle rikoksen tuottamaa taloudellista hyötyä yli 3?000 euron arvosta. Hänet määrättiin maksamaan myös Matille ja lukuisille eri yrityksille aiheuttamansa taloudelliset vahingot.

Se ei jäänyt naisen viimeiseksi rikokseksi. Tämän juttusarjan seuraavassa osassa kerrotaan, miten Anniina iski uudelleen.

Mattia koko tapahtumaketju on luonnollisesti jäänyt vaivaamaan.

Tarinat kuolleesta keskosesta, ryöstöhintaisesta omistusasunnosta ja raskaudesta olivat mitä ilmeisimmin sepitettä. Vai olivatko sittenkään?

Etenkin kysymys raskaudesta on jäänyt mietityttämään miestä. Olisiko se voinut olla sittenkin totta? Oliko hänelle syntynyt kolmaskin lapsi?

Anniina ei kuitenkaan koskaan kertonut lapsen syntymästä, pyytänyt Mattia tunnustamaan isyyttä tai maksamaan elatusmaksuja.

Kun parisuhde oli jo ohi, Anniina mainitsi Matille seuraavan neuvola-ajan. Matti meni neuvolaan, mutta Anniinaa ei siellä sovittuun aikaan näkynyt. Ilta-Sanomat on nähnyt pariskunnan neuvola-asioista käymän sähköpostikirjeenvaihdon.

Pikavippiveloista ja luottokorttilaskuista Matti selvisi onneksi suurimmalta osin soittamalla erikseen jokaiseen yritykseen ja selittämättä joutuneensa rikoksen uhriksi. Ostot peruttiin Pariisin lentolippuja lukuun ottamatta. Kaiken kaikkiaan hänelle jäi vyyhdistä parin tuhannen euron tappiot.

Se tuntuu pieneltä menetykseltä muun rinnalla.

-?Tässä oli ehkä pahinta, että lasteni luottamusta on käytetty hyväksi. Uusi sisarus on lapsille iso asia. Jouduin kertomaan heille, että Anniina valehteli raskauden, vei rahani ja sen vuoksi erosimme.

Jälkikäteen Matille selvisi monia muitakin asioita, joista Anniina oli hänelle valehdellut. Epätosien asioiden keksiminen tuntui olevan naiselle suorastaan tapa.

-?Hän valehteli ihan turhista asioista, joilla ei ollut mitään merkitystä. Toki voi olla, että valheilla oli joku merkitys, joka ei vain ehtinyt tapahtumaan.

Anniinan huijaukset eivät päättyneet tähän. Hänet on tuomittu sittemmin kahdesti uudestaan petossarjoista, jotka jättivät jälkeensä epäuskoisia miesuhreja.

Tämän juttusarjan seuraavassa osassa selviää, mitä tapahtui, kun rikostuomion saanut ja maineensa menettänyt Anniina muutti Oulusta Kuopioon.

Matin, Anniinan ja Riston nimet on muutettu heidän yksityisyytensä suojaamiseksi.

Kuvitus: Tatu Onkalo / IS

Lue lisää: Tanja kertoi musertavat uutiset "enkelivauvasta" - seuraavalla kerralla mies huomasi raskaustestissä jotain outoa

Ilta Sanoma
lundi 10 juillet 2023 10:00:00 Categories: Ilta Sanoma Seksi & Parisuhde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.