Ilta Sanoma

Suomessa asuva venäläismies myöntää, että häntä itseään esittävät taisteluasuiset kuvat ovat aitoja. Hänen mukaansa niissä on kuitenkin kyse

Suomessa asuva venäläismies myöntää, että häntä itseään esittävät taisteluasuiset kuvat ovat aitoja. Hänen mukaansa niissä on kuitenkin kyse "nuorison isänmaallisesta kasvatuksesta" Venäjällä. Kuva: Krp:n tutkintamateriaali, kuvankäsittely: IS

Suomessa jo vuosia asunut venäläismies myöntää IS:lle, että hänellä on paljon kokemusta erilaisista aseista.

Eteläsuomalaisessa kaupungissa asuva noin nelikymppinen venäläismies ei vaikuta kovin yllättyneeltä, kun suomalainen toimittaja ilmaantuu soittamaan hänen ovikelloaan.

Mies kieltäytyy haastattelusta omalla nimellään ja kuvallaan, mutta suostuu kuitenkin puhumaan "vaikeasta tilanteestaan" puolisen tuntia.

Mies kertoo joutuneensa tätä ennen tekemisiin jo useita kertoja Suomen poliisin kanssa.

Parhaillaan mies odottaa haastetta oikeuteen, sillä poliisi löysi häneltä pienimuotoisen kannabiskasvattamon. Mies sanoo kasvattaneensa kasvia itselleen lääkkeeksi kipuja viemään.

-?Muuten en juo enkä polta.

Lue lisää: Epäilyttävät kuvat herättivät poliisin kiinnostuksen - lopulta Suomessa asuvaa venäläis­miestä epäiltiin kohutun Wagner-ryhmän sotilaaksi

Toisessa tutkintahaarassa poliisi oli kysellyt hänen epäillyistä yhteyksistään Jevgeni Prigozhinin johtamaan Wagnerin palkka-armeijaan sekä miehen mahdollisista tiedoista liittyen malesialaisen MH17-matkustajalentokoneen pudottamiseen Donbasin yllä heinäkuussa 2014.

-?Kiistin poliisille kuuluneeni Wagneriin ja kiistän yhä.

-?Koko Boeingista ja sen pudottamisesta en tiedä todellakaan yhtään mitään, mies vakuuttaa useaan kertaan.

Keskusrikospoliisi lopetti miestä koskevan poliisitutkinnan maaliskuussa 2023. Poliisi totesi, että tutkinnassa ei tullut ilmi, että miehellä olisi ollut MH17:n pudottamiseen liittyviä tietoja. Miehen oletetusta Wagner-taustasta poliisi ei tehnyt sen sijaan mitään johtopäätöksiä tutkinnan päätösasiakirjassa.

Malesialainen lentoturmien tutkija tarkastelee MH17-lennon lentokoneen kappaleita Itä-Ukrainan Donbasissa heinäkuussa 2014.

Malesialainen lentoturmien tutkija tarkastelee MH17-lennon lentokoneen kappaleita Itä-Ukrainan Donbasissa heinäkuussa 2014. Kuva: Maxim Zmeyev / Reuters

Mies kiisti poliisille tietävänsä mitään MH17-lennon pudottamisesta. Keskusrikospoliisi ei löytänyt tälle epäilylle myöskään mitään vahvistusta omista tutkimuksistaan, joten poliisitutkinta päätettiin tältä osin maaliskuussa 2023.

Mies kiisti poliisille tietävänsä mitään MH17-lennon pudottamisesta. Keskusrikospoliisi ei löytänyt tälle epäilylle myöskään mitään vahvistusta omista tutkimuksistaan, joten poliisitutkinta päätettiin tältä osin maaliskuussa 2023. Kuva: Krp:n tutkintamateriaali

Mies on asunut Suomessa jo vuosia. Nyt mies sanoo pelkäävänsä, että Suomi karkottaa hänet Venäjälle, jossa häntä odottaisi lähettäminen Ukrainan sotaan.

-?Haluan vain elää rauhassa ja ilman ongelmia. Jos minut palautettaisiin Venäjälle, minut lähetettäisiin sotaan ja menettäisin yhteyden lapsiini. Ajattelen ennen kaikkea vain lapsiani, hän sanoo.

Ukrainalaiselta Myrotvorets-sivustolta löytyy miehestä itsestään useita valokuvia, joissa hän näkyy erilaisten aseiden kanssa maastoasussa. Kuvien kuva-aiheista ja metatiedoista ei löydy vihjettä siitä, missä päin maailmaa ne on otettu.

Kuvista ei voi päätellä niiden kuvauspaikkaa. Kuvien metatiedoista ei käy myöskään ilmi niiden ottopaikka.

Kuvista ei voi päätellä niiden kuvauspaikkaa. Kuvien metatiedoista ei käy myöskään ilmi niiden ottopaikka. Kuva: Krp:n tutkintamateriaali

Mies sanoo itseään esittävien valokuvien olevan peräisin

Mies sanoo itseään esittävien valokuvien olevan peräisin "nuorison patrioottisesta koulutuksesta" Venäjän Kubanista. Kuva: Krp:n tutkintamateriaali

Mies kertoo eläneensä Venäjällä sotilaallisessa kasakkaympäristössä. Hänen isänsä oli armeijan palveluksessa, joten kasarmit ja aseet ovat hänelle tuttuja jo pienestä pitäen.

-?Olen kasvanut aseiden keskellä lapsesta asti. Minulla on niistä paljon kokemusta.

Myrotvorets-sivuston julkaisemia valokuvia mies selittää niin, että hän on niissä antamassa venäläiselle nuorisolle isänmaallista koulutusta erilaisten aseiden käsittelystä.

-?Ne kuvat on otettu Kubanin alueella. Eikä niissä yhdessäkään ei ole mitään maantieteellistä tunnistetta. Venäjä on suuri, ne voisivat olla mistä tahansa ampumaradalta, mies sanoo.

Yhteydet Wagnerin palkka-armeijaan mies kiistää, vaikka IS:n haastattelemat ukrainalaislähteet ja ukrainalainen Myrotvorets-sivusto väittävät yhä toista.

-?En ole ollut Wagnerissa enkä edes tiedä, onko Wagner ollut vielä silloin olemassa, kun nuo kuvat on otettu. Silloin puhuttiin vapaaehtoisista tai slaavilaisesta armeijakunnasta.

Vladimir Putinin "kokiksi" kutsuttu Jevgeni Prigozhin kiisti vielä Ukrainan suursodan alkaessa, että hän toimisi Wagnerin palkka-armeijan johtajana. Presidentti Putin kiisti puolestaan niin ikään vuosikaudet, että Venäjän valtiolla olisi mitään tekemistä Wagnerin kanssa.

Viime syksynä Prigozhin lopulta tunnusti, että hän oli ryhtynyt kokoamaan palkka-armeijaa jo toukokuussa 2014 eli pian sen jälkeen, kun Venäjä oli vallannut Ukrainalta Krimin niemimaan. Prigozhinin mukaan joukkoja tarvittiin Itä-Ukrainan "venäläisväestön suojelemiseksi kansanmurhalta", ja vasta myöhemmin ryhmää ryhdyttiin kutsumaan Wagneriksi.

Wagnerin juhannuskapinan jälkeen

Mies selitti joitakin häneltä löytyneitä valokuvia niin, että niitä oli vain lähetetty hänelle. Joitakin kuvissa esiintyviä henkilöitä hän kutsui tuttavikseen, mutta ei muistanut heidän nimiään.

Mies selitti joitakin häneltä löytyneitä valokuvia niin, että niitä oli vain lähetetty hänelle. Joitakin kuvissa esiintyviä henkilöitä hän kutsui tuttavikseen, mutta ei muistanut heidän nimiään. Kuva: Krp:n tutkintamateriaali

Mies sanoo IS:lle tietävänsä, että Suomen lakien mukaan vierastaistelijana toimiminen konfliktialueilla ei ole sinänsä laitonta, ellei henkilö syyllisty siinä yhteydessä esimerkiksi terrorismiin tai sotarikoksiin. Hän muistuttaa myös niistä suomalaisista, jotka ovat menneet taistelemaan Ukrainaan.

-?Minulla on ystäviä, jotka taistelevat nyt Ukrainassa. He ovat kertoneet, että siellä on molemmilla puolilla myös suomalaisia.

Elämäänsä Suomessa mies kuvailee nykyisin vaikeaksi. Hän kokee Suomen viranomaisten suhtautuvan häneen epäluuloisesti eikä paluu Venäjällekään enää onnistuisi, sillä Nato-Suomesta palaavana häntä kohdeltaisiin epäillen sielläkin. Suomessa asuvien ukrainalaisten hän pelkää suhtautuvan häneen vihamielisesti.

Kun keskustelu etenee, mies antaa lopulta ymmärtää olleensa "vapaaehtoisena suojelijana" paikalla useissa taistelutilanteissa.

Mies viittaa kristittyjen suojeluun islamilaisilta taistelijoilta sekä vanhusten ja lasten suojeluun pommituksilta.

-?Olen aina vain puolustanut heikompia ja suojellut siviilejä terroristeja vastaan. Minun omatuntoni on puhdas, mies sanoo.

- En ole tehnyt mitään pahaa. Voin mennä vaikka valheenpaljastustestiin.

Lue lisää: Epäilyttävät kuvat herättivät poliisin kiinnostuksen - lopulta Suomessa asuvaa venäläis­miestä epäiltiin kohutun Wagner-ryhmän sotilaaksi

Lue lisää: Eteläsuomalaista miestä epäiltiin Wagnerin sotilaaksi - näin kommentoi oikeusministeri

Lue lisää: Partoja ja peruukkeja - näin Wagner-pomon kerrotaan naamioituneen maailmalla, kuvat julki

Lue lisää: Pääkirjoitus: Vladimir Putin loi Venäjästä verisen hirviön - ja nyt se syö jo omaa häntäänsä

Ilta Sanoma
dimanche 9 juillet 2023 17:55:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.