Ilta Sanoma

Kuva: Kuvat Colourbox / kuvakäsittely IS

Kun Riikka tapasi varatun miehen, joka vannoi palavaa rakkautta ja lupasi jättää perheensä, hänen hälytyskellonsa eivät soineet. Huumaavaa alkua seurasi 10 vuoden painajainen, joka jatkui eron jälkeenkin. Nyt Riikka tietää, millaiset varhaiset varoitusmerkit voivat paljastaa narsistin.

Juttu on julkaistu alun perin 8.5.2022

"Olin vähän yli 30-vuotias ja aloittanut ensimmäisessä vakituisessa työpaikassani. Siellä työskenteli minua 15 vuotta vanhempi perheellinen mies, oikein ihana, supliikki tyyppi, joka yritti jatkuvasti lähestyä minua. Hän kulki perässäni, kehui kauniiksi ja iski silmää aina tilaisuuden tullen.

Olin torjunut miehen lähentymisyritykset melkein vuoden ajan, kun sitten työpaikan juhlissa hän joi itsensä umpitunneliin ja tuli kertomaan olevansa rakastunut minuun. Minäkin tunsin ihastusta, mutta pidin etäisyyden.

Lopulta sitten aloimme tapailla. Hän puhui, että jättäisi vaimon sitten, kun kaikki lapset olisivat täysi-ikäisiä.

Koin, että minulla on oikeus tapailla muitakin miehiä, mutta hän olikin mustasukkainen ja teki selväksi, etten saisi koskea kehenkään. Sain kuulla olevani hänen elämänsä suuri rakkaus ja että hän haluaisi olla vain minun kanssani.

Kun mies muutaman vuoden kuluttua erosi vaimostaan ja muutti luokseni, se ensimmäinen vuosi oli tosi ihana.

Pieni särö oli tulla siitä, kun näin hänen laukussaan kondomipaketin. Mies selitti sen jääneen kavereilta ja puhui minut ympäri.

Sitten hän sai ensimmäisen väkivaltaisen mustasukkaisuuskohtauksen. Olin ollut viettämässä ystäväni syntymäpäivää ja saavuin kotiin yöllä hänen jälkeensä. Hän oli hirveän vihainen ja kävi minuun käsiksi. Päätin soittaa taksin ja passittaa hänet mökille rauhoittumaan, mutta hän esti aikeeni ja alkoi kuristaa minua. Pääsin pakoon toiseen huoneeseen, jossa hän painoi jalan päälleni ja haukkui huoraksi. Kun taas pyristelin pakoon, hän painoi päätäni lattiaan niin, etten saanut henkeä. Tilanne päättyi, kun sain keittiöstä käsiini veitsen. Pidin sitä ylhäällä samalla kun soitin hätäkeskukseen.

Kävi niin, että mies selitti tilanteen itselleen parhain päin, ja minusta tehtiin syyllinen. Häntä ei viety edes putkaan.

Kuulostaa hullulta, mutta menimme kaiken tämän jälkeen naimisiin. Häävieraiden joukossa ei ollut hänen sukulaisiaan tai läheisiään. Hän halusi naimisiin yhteiskunnallisen asemansa takia: oli tärkeää näyttää, että olimme naimisissa. Hoidin kaikki hääjärjestelyt, hän ei niihin osallistunut.

Olin aina haaveillut hienoista häistä, mutta meidät vihittiin koruttomasti maistraatissa, mikä oli hänen tahtonsa. Hän lupasi, että pitäisimme paremmat juhlat myöhemmin.

Häämatkalla hän juopotteli viisi päivää rannalla ja palasi aina päivän päätteeksi hotellille kauheassa humalassa. Kertoi tavanneensa kivoja naisia. Sen ainoan päivän, jonka vietimme yhdessä minun toiveideni mukaan, mies kiukutteli kuin pikkulapsi.

Hankimme yhteisen kodin.

Meille tuli usein riitoja. Hän oli väkivaltainen ja pahoinpiteli minua, mutta pyysi aina kauniisti anteeksi, ja joka kerta osti minulle hyvitykseksi merkkilaukun, kalliit aurinkolasit tai koruja. Niitä kertyi melkoinen kokoelma.

Kun menimme yhdessä kauppaan tai jonnekin, hän flirttaili muiden naisten kanssa niin näkyvästi, että minua nolotti. Kerran näin, kun hän suuteli työkaveriani. Hän tiesi, että näen tilanteen, muttei välittänyt siitä. Olin niin vihainen, että kotiin päästyäni aloin pakata tavaroitani. Siitä hän hermostui niin, että paiskasi selkääni painavan imurin.

Läheiseni inhosivat häntä, ja monet ystäväni yrittivät avata silmiäni. Sen olen tajunnut vasta jälkeenpäin.

Hän oli kaikkialla oikein pidetty henkilö. Julkisuudesta tuttujen ihmisten kanssa hän hankkiutui mielellään kaveriksi. Totesi, että kaikista heistä voi olla joskus hyötyä.

Viimeinen pisara minulle oli se, kun eräs tuntematon mies otti yhteyttä ja kertoi, että hänen vaimollaan ja minun miehelläni on jo vuoden ajan ollut suhde. Mies tiesi heidän suunnittelevan yhteistä tulevaisuutta.

Mieheni selitti uutta suhdettaan sillä, että olen niin laiska ja lihava, että piti hankkia toinen nainen.

Hain avioeroa.

Jonkin ajan kuluttua minuun otti yhteyttä nuori nainen, joka kertoi mieheni hyväksikäyttäneen häntä puistossa. Nainen oli hyvin pahoillaan tapahtuneesta. Muistin, että mieheni oli juuri kyseisenä kesäiltana ollut kavereidensa kanssa baarissa ja tullut kotiin naama veressä ja polvet ruohosta vihreinä. Hän sanoi kaatuneensa.

Kun eroprosessi alkoi, mies lähetti minulle joka päivä kuvia, joissa harrastaa seksiä uuden naisensa kanssa. En pystynyt nukkumaan enkä syömään. Tärisin vain.

Elämäni oli täysin pirstaleina, en ollut pystynyt käymään töissäkään. Pohjakosketus oli todella syvä. Syytin itseäni kaikesta. Ajattelin, että minun olisi pitänyt olla parempi vaimo.

Kun sitten vihdoin pääsin tilanteesta ulos, verenpaine oli laskenut ja rytmihäiriöt ja paniikkikohtaukset loppuneet, mies otti taas yhteyttä ja sanoi rakastavansa minua ja pyysi päästä luokseni. Hän oli taas umpihumalassa.

Kymmenen vuoden painajainen on nyt ohi, aloitin juuri uudessa työpaikassa ja olen tyytyväinen elämääni. Olen päättänyt, että yksikään mies ei enää koskaan asu luonani."

Narsistinen persoonallisuushäiriö ei ole kovin yleinen: teollisuusmaissa sitä esiintyy vain alle yhdellä prosentilla väestöstä.

Jokaista hankalaa ja ärsyttävää ihmistä ei kannata väittää narsistiksi, sillä "diagnoosi" menee luultavasti pieleen.

Parisuhteessa narsisti käyttää usein fyysistä tai henkistä väkivaltaa. On tavallista, että narsistin puoliso kokee olevansa itse syypää tilanteeseen.

Narsisti voi osata käyttäytyä hyvin hurmaavasti muiden ihmisten läsnä ollessa, mutta kaksin kumppanin kanssa muuttuu täysin.

Koska narsistisessa ihmisessä on myös positiivisia puolia, läheisen voi olla vaikeaa nähdä mistä oikein on kyse.

Lähde: psykiatrian professori Jyrki Korkeilan haastattelu

Ilta Sanoma
samedi 8 juillet 2023 22:00:00 Categories: Ilta Sanoma Terveys

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.