Ilta Sanoma

223-senttinen Victor Wembanyama saapuu rytinällä NBA:han.

223-senttinen Victor Wembanyama saapuu rytinällä NBA:han. Kuva: Patrick T. Fallon / AFP / Lehtikuva, Victor Joly /DPPI / LiveMedia / ZUMA / MVphotos, Kuvanmuokkaus / IS

NBA:n varaustilaisuuden ykkösnimi Victor Wembanyama on hehkutetuin lupaus sitten LeBron Jamesin. Suomen ensimmäinen NBA-pelaaja Hanno Möttölä kertoo, miksi 223-senttinen ranskalaistalentti on täysin poikkeuksellinen koripalloilija.

Yhdysvaltalaisessa koripalloslangissa puhutaan yksisarvisista. Koripallomaailman taruolentoja ovat isokokoiset ja taidoiltaan monipuoliset atleetit. LeBron Jamesin mielestä ylevä luonnehdinta ei kuitenkaan tehnyt kunniaa, kun supertähdeltä kysyttiin viime syksynä ranskalaislupaus Victor Wembanyamasta.

- Hän on ennemminkin alieni. Kukaan ei ole ennen nähnyt pelaajaa, joka on noin pitkä, mutta silti niin sulava kentällä, NBA:n kaikkien aikojen pistetykki veisteli ilmekään värähtämättä.

Wembanyama varattiin odotetusti NBA:n tämän kesän varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana. 19-vuotias ranskalainen on hehkutetuin lupaus sitten 2003 varatun LeBron Jamesin, joidenkin mielestä vielä kovempi talentti.

- Hän ei ole pelkästään NBA:n historian suurin lupaus, vaan mahdollisesti koko joukkueurheilun historian suurin lupaus, planeetan kenties tunnetuin koripallotoimittaja, ESPN:n Adrian Wojnarowski hehkutti hiljattain.

223-senttinen Victor Wembanyama (oik.) on tehnyt melkein mitä tahtoo Ranskan pääsarjassa.

223-senttinen Victor Wembanyama (oik.) on tehnyt melkein mitä tahtoo Ranskan pääsarjassa. Kuva: Matthieu Mirville

Mikä Wembanyamasta tekee niin poikkeuksellisen lahjakkuuden? Ensimmäinen asia on koko. Nuori mies on 223 senttiä pitkä, ESPN:n mukaan 226 pelikengät jalassa. Siipiväli on posketon 243 senttiä.

- Antropometrisesti hän on hurjan kokoinen nuori mies. Liikkuvuus ja urheilullisuus siihen vielä päälle. Lähtökohta, josta aletaan rakentaa koripalloilijaa on jotain sellaista, mitä koripallomaailma tai urheilumaailma laajemminkaan ei ole ennen nähnyt, Suomen ensimmäinen NBA-pelaaja Hanno Möttölä arvioi.

Antropometrialla Möttölä tarkoittaa ihmisruumiin rakennetta ja mittasuhteita.

- Jos mietitään pelaajia, jotka ovat edes lähellä tuota kokoa ja liikkuvuutta, ainoa pelaaja NBA:n historiasta, joka on ollut vastaavanlainen, oli Kareem Abdul-Jabbar, NBA-selostaja Kristian Palotie sanoo viitaten liigan kuusinkertaiseen MVP:hen, jonka James ohitti viime talvena kaikkien aikojen pistetilastossa.

Wembanyama oli jo 13-vuotiaana 208 senttiä pitkä. Kengän koko on nyt 58. Asiantuntijat eivät usko kevyen rakenteen haittaavaan uraa NBA:ssa.

Wembanyama oli jo 13-vuotiaana 208 senttiä pitkä. Kengän koko on nyt 58. Asiantuntijat eivät usko kevyen rakenteen haittaavaan uraa NBA:ssa. Kuva: Matthieu Mirville / ZUMA /MVphotos

TAMMIKUUSSA 2004 syntynyt Wembanyama varttui Le Chesnayn lähiössä Pariisin kupeessa, urheilullisessa perheessä. 198-senttinen isä on entinen yleisurheilija, joka kilpaili hyppylajeissa. 191-senttinen äiti pelasi koripalloa Ranskan maajoukkueessa.

Wembanyama harrasti nuorempana jalkapalloa ja judoa, mutta valitsi lopulta koripallon. Nuorukaisen poikkeukselliset raamit ja kyvyt huomattiin nopeasti. Wembanyama oli 10-vuotias ja jo tuolloin yli 180 senttiä pitkä, kun hänet värvättiin pääsarjaseura Nanterren junioreihin.

13-vuotiaana "Wemby" oli venynyt jo 208-senttiseksi. 14-vuotiaana varressa oli mittaa 216 senttiä.

Vain 95-kiloinen Wembanyama ei kuitenkaan ole pelkästään poikkeuksellinen atleetti. Myös tekniset ominaisuudet ovat huippuluokkaa.

- Atleettisuuteen kun yhdistetään vielä taitavuuden, se on ihan poikkeuksellista. Hän pystyy heittämään kolmosia ja on muutenkin hyvä käsittelemään palloa, Palotie arvioi.

- Taidot ovat erinomaiset. Koordinaatio näyttää aina siltä, että hän on erinomaisessa tasapainossa ja hyvässä kontrollissa, Möttölä puolestaan analysoi.

Sulavaliikkeinen Wembanyama tahkosi viime kaudella Ranskan liigassa 21,6 pisteen keskiarvon per peli.

Sulavaliikkeinen Wembanyama tahkosi viime kaudella Ranskan liigassa 21,6 pisteen keskiarvon per peli. Kuva: Franck Fife / AFP / Getty Images

Viime kaudella 19-vuotias superlahjakkuus valittiin Ranskan liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi. Wembanyama pussitti koreja sarjan parhaalla pistekeskiarvolla (21,6 per peli), kahmi eniten levypalloja (10,4) ja blokkasi ylivoimaisesti eniten heittoja (3,0).

Youtuben syövereistä löytyy huippuhetkiä, joissa reilusti muita pidempi honkkeli pyörähtelee sulavasti puolustajien ohi ja käsittelee palloa takakentällä kuin parimetrinen takamies. Yhdessä klipissä hän heittää kolmosen eturautaan, mutta ehtii donkkaamaan levypallon koriin.

- Hän on pitkä, laiha ja hyvin taitava. Mieleen tulee Kevin Durant. Wembanyama on kuitenkin yli 10 senttiä pitempi, mutta liikkumisessa ja pelaamisessa on paljon samankaltaista tyylikkyyttä, Möttölä vertaa.

- Pituudesta tulee mieleen Ralph Sampson (224), joka oli 1980-luvulla loistava yliopistopelaaja ja hyvä NBA-pelaaja, mutta ei niin loistava kuin hänestä povattiin. Tietyllä tapaa Wembanyama näyttää yhdistelmältä Durantia ja Sampsonia.

Ranskalaisen tekniikka sekä heittomekaniikka saavat kehua koripallon asiantuntijoilta.

Ranskalaisen tekniikka sekä heittomekaniikka saavat kehua koripallon asiantuntijoilta. Kuva: Julien Mattia / ZUMA / MVphotos

Valmis pelaaja ranskalainen ei tietenkään ole. Kolmen pisteen heitot upposivat kehnolla 27 prosentin tarkkuudella. Möttölä kuitenkin huomauttaa Wembanyaman olevan erinomainen vapaaheittäjä. Juuri vapaaheittojen pisteolettama per heitto on lajin korkein.

- Kun noin nuori kaveri heittää vapaaheittonsa melkein 83-prosenttisesti sisään, hänestä tulee hyvä, jos ei erinomainen heittäjä. Se myös kertoo siitä, että hän on harjoitellut koripallon tärkeintä heittoa, mitä nykynuoret eivät välttämättä aina tee.

- Heiton mekaniikka on erinomainen. Koordinaatio on poikkeuksellinen noin isolle miehelle, joten heitto tulee varmasti parantumaan.

Wembanyaman

Wembanyaman "siipiväli" on peräti 243 senttimetriä. Kuva: Benoit Tessier / USA Today Sports / Reuters

Poikkeuksellisten ominaisuuksien ohella myös Wembanyaman luonnetta on kehuttu.

- Hän ei ole diiva, vaan äärimmäisen aikuisenoloinen kaveri, mitä olen haastatteluita katsellut ja lukenut. Ei kukaan voi sanoa varmasti, että hän on välttämättä tämmöinen persoona, mutta se tuntuu olevan konsensus, Palotie sanoo.

Myös Möttölä kehuu Wembanyaman henkisiä ominaisuuksia ja tervepäisyyttä. Se ei ole itsestäänselvyys NBA-tähtien kohdalla, kuten historian saatossa on huomattu.

Mikä siis voisi mennä vikaan?

Isoin huolenaihe on, miten hintelä kroppa kestää.

- Lihasta totta kai tulee lisää, mutta ei Durantkaan ole harteikas monsteri. Kun raajat ovat noin pitkät, ei hänellä tule olemaan normaalin pelaajan lihaksistoa. Jos hän haluaisi näyttää lihaksiltaan samalta kuin vaikkapa LeBron, painoa tulisi niin jäätävästi lisää, etten usko, että se olisi hänen liikkuvuuden kannalta järkevää, Palotie pohtii.

Palotie ei ole niinkään huolissaan, etteikö Wembanyaman kroppa kestäisi iskuja, kun vastaan asettuu Nikola Jokicin tai Joel Embiidin tapaisia lähes 130-kiloisia körmyjä.

Victor Wembanyaman kengät numeroa 58 verrattuna koon 43 kenkiin.

Victor Wembanyaman kengät numeroa 58 verrattuna koon 43 kenkiin. Kuva: Tatu Vornanen / IS

Ranskalaistulokkaan lapikkaat ovat kooltaan 58. Jalkavammat ovatkin koituneet monen isomman pelaajan kohtaloksi.

Ranskalaistulokkaan lapikkaat ovat kooltaan 58. Jalkavammat ovatkin koituneet monen isomman pelaajan kohtaloksi. Kuva: Julien Mattia / ZUMA / MVphotos

Isompi huolenaihe on jalat ja etenkin jalkapöydät, jotka ovat koituneet monen superpitkän pelaajan kohtaloksi. Esimerkiksi 229-senttisen Yao Mingin ura päättyi alle 30-vuotiaana jalkavammoihin.

Wembanyaman lapikas on kokoa 58.

- Mulla on vajaa 53, niitä ei ole tarvinnut ihan hirveästi kaupoista hakea. Jenkeissä on muutama kauppa, josta isommalle jalalle on saanut kenkiä hyllystä, Möttölä naurahtaa.

Möttölä arvioi, että Wembanyaman tervepäisyys näkyy etenkin siinä kuinka pieteetillä kroppaa ja varsinkin jalkoja ja niiden lihastasapainoja on hiottu NBA-uraa varten.

- Jalat ovat hänen tärkein työkalunsa ja kun jalkapöytä on noin valtava, jalkapöydän ja varpaiden lihaksistoa on treenattu, ettei tulisi jalkapöydän murtumia. Kun ruvetaan pelaamaan NBA:n peli- ja minuuttimääriä, myös kenkävalmistajalla on suuri vastuu. Hänelle tehdään varmasti spesiaalikenkää, jotta jalkavammoilta vältytään.

Wembanyama osaa myös heittää. Arvioiden mukaan ranskalaistimantti nostaa häneet varanneen San Antonio Spursin arvoa jopa puolella miljardilla dollarilla.

Wembanyama osaa myös heittää. Arvioiden mukaan ranskalaistimantti nostaa häneet varanneen San Antonio Spursin arvoa jopa puolella miljardilla dollarilla. Kuva: Benoit Tessier / USA Today Sports / Reuters

Juhannuksen kynnyksellä järjestetty varaustilaisuus oli lähinnä muodollisuus. Suurin mielenkiinto kohdistui toukokuussa järjestettyyn arvontatilaisuuteen, jossa selvisi, mikä organisaatio pääsee Wembanyaman varaamaan.

Ykkösvarauksen sai San Antonio Spurs, jonka omistaja Peter J. Holt alkoi välittömästi takoa pöytää, huudahti "Let's go!" ja ulvoi voitonriemuisena.

Wembanyaman saaminen on texasilaisseuralle jättipotti paitsi urheilullisesti, myös rahallisesti. ESPN arvioi syksyllä, että ranskalaistimantti nostaa hänet saavan seuran arvoa jopa puolella miljardilla dollarilla.

Möttölä hehkuttaa tilanteen olevan lottovoitto sekä Spursille että Wembanyamalle. Supertalentti pääsee elävän legendan, Spursia jo vuodesta 1996 valmentaneen Gregg Popovichin, 74, oppiin. San Antonio tunnettiin aikanaan edelläkävijänä juuri ulkomaalaispelaajien suhteen. Kaikkien aikojen ranskalaispelaaja Tony Parker on seuralegenda.

- Kehitys jatkuisi, missä tahansa hän olisi pelannut, mutta Popovichilla ja Spursilla on valtava historia ja ymmärrys ulkomaalaisista pelaajista.

Spursin tavoin 14 prosentin todennäköisyys ykkösvaraukseen oli viime kaudella vain 17 peliä voittaneella Detroit Pistonsilla ja Houston Rocketsilla, jonka seurakulttuuria on luonnehdittu myrkylliseksi. 12,5 prosentin todennäköisyys oli toisen vuoron saaneella Charlotte Hornetsilla, joka on ollut 2000-luvulla liigan kehnoimpia organisaatioita ja päässyt vain kolmesti pudotuspelien avauskierrokselle.

Möttölä sanoo olevansa NBA-seuraajana todella iloinen, että Wembanyama pääsee juuri Spursin kaltaiseen perinteikkääseen ja vahvasta seurakulttuuristaan tunnettuun organisaatioon.

- Millään lajilla tai sarjalla ei ole varaa menettää tämän tason lahjakkuuksia huonoon organisaatioon tai valmennukseen, Möttölä tuumaa.

Victor Wembanyama vierellään Spursin toimitusjohtaja Brian Wright.

Victor Wembanyama vierellään Spursin toimitusjohtaja Brian Wright. Kuva: Troy Taormina / USA Today Sports / Reuters

Mitä "Wembyltä" voi siis lähitulevaisuudessa odottaa? Möttölä laittaa jäitä hattuun ja muistuttaa 19-vuotiaan huippuvuosien olevan vielä kaukana tulevaisuudessa.

Vuodet 2000-2002 Atlanta Hawksissa pelannut suomalainen uskoo Spursin ajavan sentteriä rauhassa sisään taalaparketeille ja rakentavan tämän ympärille joukkueen, joka voisi taistella mestaruudesta muutaman kauden päästä.

- Koripalloihmisenä olen iloinen. Meidän lajissamme on vuosien saatossa ollut uskomattomia urheilijoita, mutta nyt tulee vielä jotain uutta.

LeBron Jamesin kuvaus "alienista" on lopulta sangen osuva. Wembanyama on täysin uniikki pelaaja.

- Tykkäsin siitä mitä hän sanoi, koska alienit eivät ole tästä maailmasta. Sellaiseksi haluan tulla - uniikiksi ja alkuperäiseksi, Wembanyama sanoi taannoin Sports Illustratedille.

- En ole oikeastaan voinut ottaa esikuvia. Koripallo on eri peli 190-senttisille kuin 220 pitkille. Joten minun on oltava innovatiivinen ja kehitettävä uusia tapoja tehdä asioita, jos haluan pelata kuten haluan.

Ilta Sanoma
samedi 8 juillet 2023 10:11:00 Categories: Ilta Sanoma Urheilulehden parhaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.