Ilta Sanoma

Saija Tuupanen kertoo kaipaavansa tällä hetkellä pysähtymistä.

Saija Tuupanen kertoo kaipaavansa tällä hetkellä pysähtymistä. Kuva: Bo Stranden

Kaksikymmentä vuotta sitten tangokuningattareksi kruunattu Saija Tuupanen on tanssilavojen ykköstähtiä.

Kun Saija Tuupanen tasan kaksikymmentä vuotta sitten kruunattiin tangokuningattareksi, eteen iskettiin kuningatarvuoden keikkalista. Ja se oli pitkä. Keikkoja oli vuoden aikana huimat 267 kappaletta.

- Muistan kuinka pelotti, että miten selviän. Vähän itku kurkussa lähdin siihen vuoteen, Tuupanen muistelee.

- Eikä siihen aikaan ollut navigaattoreita. Avasin rypistyneen kartan konepellille ja katsoin, että missä olen menossa. Kun olin Helsingissä kuvauksissa, maksoin taksin ajamaan edellä, että löysin perille.

Saija Tuupanen heinäkuussa 2003 Uittamon tanssilavalla Turussa, ensimmäisellä keikallaan tangokuningattarena.

Saija Tuupanen heinäkuussa 2003 Uittamon tanssilavalla Turussa, ensimmäisellä keikallaan tangokuningattarena. Kuva: Tea Karvinen

Meno oli niin kiivasta, että Tuupanen sanoo palaneensa loppuun. Ankara keikkarumba oli kuitenkin lentävä lähtö uralle, jonka myötä Tuupanen on noussut yhdeksi tanssipaikkojen kysytyimmistä artisteista.

- Heti, kun tämä vuosi alkoi, mieleen nousivat muistot siitä millaista kaikki oli kaksikymmentä vuotta sitten. Parikymppinen nuori tyttö Tuupovaarasta meni ison yleisön eteen, niin olihan se ihan ooh, Tuupanen muistelee.

- Isossa hallissa Tangomarkkinoilla oli kolme neljätuhatta ihmistä. Muistan, kun bändi sanoi, että nyt Saija nauti. Yleisö vain mylvi ja taputti. Olihan se hienoa. Vieläkin nousevat karvat pystyyn.

Tangomarkkinat on antanut lukuisille artisteille mahdollisuuden rakentaa uraa. Voitto sinänsä ei takaa muuta kuin hyvän startin.

- Olen tehnyt uran eteen valtavasti töitä, Tuupanenkin muistuttaa.

Keikkamäärät ovat kuningatarvuodesta laskeneet, mutta silti niitä kertyy vuosittain yli kaksisataa. Tänä vuonna Tuupanen pitää parin viikon kesäloman, ensimmäisen ikinä. Keikkojakin on vuoden aikana "vain" alle satakolmekymmentä.

Monelle artistille se olisi unelmien täyttymys, Tuupaselle "iisimpi vuosi".

Saija Tuupanen on opetellut pysähtymään.

Saija Tuupanen on opetellut pysähtymään. Kuva: Bo Stranden

Kesäteatteriinkin häntä taas pyydettiin. Ensi kertaa kymmeneen vuoteen vastaus oli kielteinen.

- Olen huono sanomaan ei ja asettamaan rajoja. Sitä yritän nyt opetella. Ikäkin opettaa. Vaikka olisi kuinka kiva työ tarjolla, joskus on pakko sanoa ei, että jaksaa. Haluan antaa yleisölle kaikkeni, ja on tosi turhauttavaa, jos on väsynyt.

Tuupanen seurustelee laulaja ja koomikko Sami Hedbergin kanssa. Kun parin yhteiselo tuli julkisuuteen, Tuupanen huomasi, että median ja ihmisten kiinnostus lisääntyi huomattavasti. Eikä kaikki ollut myönteistä.

- Mulle tultiin sanomaan aika inhottavia asioita, Samistakin. No, se on vain elämää. En osannut odottaa ollenkaan parisuhteeseen kohdistuneen julkisuuden määrää.

Pariskunta asuu yhteisessä kodissa Espoossa. Vanhemmat asuvat edelleen Tuupovaarassa, jonne Tuupasella on välillä kova ikävä.

- Viimeiset kerrat kun olen siellä käynyt ja sitten lähtenyt, vähän matkaa ajettuani kyyneleet alkavat valua. Lähteminen on aina vain vaikeampaa.

Tuupanen ja Hedberg ovat olleet yhdessä viisi vuotta. Kysymykseen vauvakuumeesta Tuupanen vastaa naurahtaen.

- En tiedä, onkohan se mennyt jo ohi. Olen 41-vuotias. Senkin asian kanssa olen jotenkin calm down. En mieti sitä. Elän päivän kerrallaan.

- Viime vuonna täytin 40 ja konsertissa 83-vuotias mies tuli sanomaan, että tiedätkö Saija, nyt alkaa sun uusi elämä. Tiedät jo asioista, olet kypsynyt naiseksi. Se oli jotenkin niin ihanaa kuulla.

Tuupaselle ja Hedbergille on yhteistä työn tärkeys.

- Sami jaksaa aina keksiä uusia projekteja. Hän innostuu ja tekee koko ajan. Se on ihailtava piirre ihmisessä. Sami herää aina aamusta positiivisena.

Kuluva kesä on Hedbergillä hiukan erilainen, kun hän joutui yllättäen tällä viikolla perumaan kaikki kesän keikkansa. Pitkittynyt flunssa vei äänen ja hänen täytyy antaa äänihuuliensa levätä, jotta on syksyllä taas iskussa.

Lue lisää: Sami Hedbergin kesän keikat peruttu

Sami Hedberg ja Saija Tuupanen ovat olleet yhdessä jo viisi vuotta.

Sami Hedberg ja Saija Tuupanen ovat olleet yhdessä jo viisi vuotta. Kuva: Roni Rekomaa

Molemmat ovat esiintyviä taiteilijoita ja ymmärtävät toistensa työn luonteen. Jos jomman kumman reissu vähän venyy, heti ei aleta soittelemaan perään.

- Mulla saattaa mennä joskus keikan jälkeen nimmareita jakaessa ja ihmisten kanssa jutellessa parikin tuntia. Sami on antanut minulle aina äärettömän ison tilan tehdä tätä työtä.

Rivien välistä käy ilmi, että kumpikaan ei ole mustasukkainen toisen saamasta huomiosta ja ihailusta. Molemmat ymmärtävät, että se kuuluu työn luonteeseen.

Yhteistä aikaa pari löytyy järjestämällä.

- Alkuvuodesta olimme lomalla seitsemän viikkoa lämpimässä. Toukokuun alussa olimme mökillä kaksi viikkoa. Oltiin vain ilman hommia. Samikin pystyy siihen, Tuupanen nauraa.

Aina se ei onnistu. Kun pari lomaili Espanjassa, matkaan mahdutettiin Tuupasen musiikkivideon kuvaukset. Hedberg oli myös töissä. Hän toimi videon ohjaajana.

Vuonna 2021 pari teki yhdessä joulukonserttien sarjan. Takana on myös yhteinen sinkku. Hedberg on muutenkin löytänyt itsestään laulajan. Hän laulaa poikabändissä El Quattro yhdessä Teemu Roivaisen, Mikael Konttisen, Lauri Mikkolan ja Mikko Töyssyn kanssa.

- Kävin katsomassa heidän show'nsa. Wau mikä meininki, Tuupanen kehuu.

Myös Hedberg käy joskus kihlattunsa keikoilla. Tuupasen teatteriesityksen hän kävi yhtenä kesänä katsomassa neljä kertaa.

Lokakuussa parilla on tiedossa yhteinen keikka Tampereella Nokia Areenalla. Mukana on kymmenkunta muutakin artistia tapahtumassa, jonka nimi on XIII.X.MMXXIII eli roomalaisin numeroin ilmaistu konserttipävä 13.10.2023.

Iskelmälaulaja käy mielellään Sami Hedbergin keikoilla.

Iskelmälaulaja käy mielellään Sami Hedbergin keikoilla. Kuva: Bo Stranden

Voittovuonna 2003 Tuupanen osallistui tangokisaan toista kertaa. Ilmoittautuminen meni ihan viime tinkaan.

- Ajattelin, että kokeillaan nyt vielä. Yhtäkkiä olin Seinäjoella finaalissa. Kaikki tapahtui nopeasti enkä osannut aavistaa, että kruunun silloin saan. Ylläri se oli.

Alkuun Tuupanen ajoi aina keikoilta kotiin Tuupovaaraan. Oli pakko päästä omaan sänkyyn nukkumaan. Nykyisin hotelli kelpaa mainiosti ja Tuupasella on myös kuski Mira Tiinanen, joka hoitaa muitakin hänen asioitaan.

- Täytyy miettiä omaa jaksamista. Nelikymppisenä tarvitsee unta ihan eri tavalla kuin kaksikymppisenä. Taustajoukot perheen lisäksi ovat tärkeä voima. Keikkamyyjä Johanna Tuomola on ollut mukana ja tukena koko uran ajan.

Saija Tuupanen asuu Espoossa avopuolisonsa kanssa.

Saija Tuupanen asuu Espoossa avopuolisonsa kanssa. Kuva: Bo Stranden

Kuva: Bo Stranden

Tanssikulttuuri on muuttunut. Tanssijat ovat hyvin tietoisia siitä, mitä haluavat, ja se on hyvä asia. Niitäkin on nykyisin paljon, jotka ottavat paikan lavan edestä. He haluavat vain katsoa ja kuunnella Tuupasen esiintymistä.

Sitä puolta on tarjolla tänä vuonna enemmänkin, kun Tuupanen tekee eXmiehet-bändinsä kanssa tasavuosien kunniaksi useamman juhlakonsertin. Ensimmäinen on Ränssin kievarissa Jyväskylässä 15. heinäkuuta.

Bändiään Tuupanen kehuu moneen otteeseen.

- On tärkeää, että on hyvä porukka taustalla. Meinaan lähteä lentoon, kun kuuntelen poikien hyvää soittoa.

Tuupanen kertoo vastikään löytäneensä äitinsä keräämästä leikekansiosta voittovuoden haastattelun, jossa kysytään missä hän näkee itsensä kahdenkymmenen vuoden kuluttua.

- Vastasin, että jos saisin vielä silloinkin laulaa. Tadaa, tässä sitä edelleen ollaan!

- Olen ylpeä, että olen osa tanssikulttuuria. Varmaan aina haluan tehdä musiikkia jollakin tavalla. Ja teatteria, jota myös olen päässyt tekemään. Ensi kesäksi on jo muutamaan projektiin kysytty, mutta en vielä tiedä, mitä teen.

- Tuntuu, että olen murrosvaiheessa. Olen aina mennyt työ edellä. Nyt kaikki minussa huutaa pysähtymistä, rauhoittumista ja suunnan hakemista.

Ilta Sanoma
samedi 8 juillet 2023 10:01:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.