Ilta Sanoma

Keskusrikospoliisi kiinnostui Suomessa asuvasta epäillystä Wagnerin taistelijasta, kun hänen henkilötietonsa ja taisteluasuisia kuviaan löytyi internetin avoimista lähteistä.

Keskusrikospoliisi kiinnostui Suomessa asuvasta epäillystä Wagnerin taistelijasta, kun hänen henkilötietonsa ja taisteluasuisia kuviaan löytyi internetin avoimista lähteistä. Kuva: KRP:n tutkintamateriaali, Reuters, Zuma / MVPhotos, kuvankäsittely: IS

Hämeen poliisi ja Keskusrikospoliisi ovat tutkineet kaikessa hiljaisuudessa Suomessa asuvaa venäläismiestä, joka on ukrainalaislähteiden mukaan taistellut Jevgeni Prigozhinin kokoamissa Wagner-joukoissa. Mies kiisti poliisikuulusteluissa kaikki Wagner-yhteydet, mutta useat ukrainalaislähteet väittävät IS:lle yhä toista.

Eteläsuomalaisessa kaupungissa asuva noin 40-vuotias venäläismies herätti jo aikaa sitten Keskusrikospoliisin alustavan kiinnostuksen, kun hänen henkilötietojaan ja taisteluasuisia valokuviaan oli löytynyt internetin avoimista lähteistä.

Samainen mies joutui sittemmin tekemisiin Hämeen poliisin kanssa huume-epäilyn vuoksi. Miehen asuntoon tehtiin kotietsintä, ja hänen hallustaan löytyi pieni määrä huumetta sekä hänen kasvattamiaan kannabiskasveja.

Miestä vastaan nostettiin niin sanottu perusmuotoinen huumesyyte, jota ei ole vielä käsitelty oikeudessa.

Hämeen poliisi takavarikoi huumetutkinnan yhteydessä miehen puhelinlaitteet ja tietokoneet.

Laite-etsinnässä mieheltä löytyi keskusteluja, jotka vaikuttivat liittyvän palkka-armeija Wagnerin toimintaan. KRP aloitti oman tutkintansa ja teki miehen taustojen selvittämiseksi myös kansainvälistä yhteistyötä.

Heräsi epäily, olisiko mies ollut Itä-Ukrainassa malesialaisen MH17-matkustajakoneen pudottamisen aikaan heinäkuussa 2014, ja tietäisikö hän tapauksesta jotain.

Tunnistamaton taistelija kuvattuna Malaysia Airlinesin MH17-matkustajakoneen kappaleiden luona Grabovon lähellä Donetskin alueella heinäkuun 18. päivänä 2014.

Tunnistamaton taistelija kuvattuna Malaysia Airlinesin MH17-matkustajakoneen kappaleiden luona Grabovon lähellä Donetskin alueella heinäkuun 18. päivänä 2014. Kuva: Maxim Zmeyev / Reuters

MH17-matkustajakoneen alasampumisessa kuoli yhteensä 298 ihmistä heinäkuussa 2014.

MH17-matkustajakoneen alasampumisessa kuoli yhteensä 298 ihmistä heinäkuussa 2014. Kuva: Maxim Zmeyev / Reuters

Miehen oikeiksi todetut yksityiskohtaiset henkilötiedot sekä useita hänen valokuviaan oli julkaistu muun muassa ukrainalaisella Myrotvorets-sivustolla.

Myrotvorets on suomeksi käännettynä Rauhantekijä. Sivusto julistaa etsivänsä venäläisiksi palkkasotilaiksi tai sotarikollisiksi epäiltyjä taistelijoita.

Mies poseeraa useissa valokuvissa maastoasussa ja luotiliiveissä joko yksin tai yhdessä muiden taistelijoilta vaikuttavien miesten kanssa.

Miehellä on useissa kuvissa varusteenaan venäläinen rynnäkkökivääri. Yhdessä otoksessa hänet on kuvattu tähtäysvalmiudessa kevyen konekiväärin äärellä, ja hänen vierellään on kenttäpuhelin. Hänen vierustovereillaan näkyy kuvissa lisäksi muun muassa kevyt sinko ja tarkkuuskivääri.

Mies myönsi keskusrikospoliisin kuulusteluissa, että häntä itseään esittävät taisteluasuiset kuvat aseiden kanssa ovat aitoja. Hän selitti, että kuvat on otettu tilanteessa, jossa hän on antanut nuorille isänmaallista koulutusta Kubanin alueella Venäjällä.

Mies myönsi keskusrikospoliisin kuulusteluissa, että häntä itseään esittävät taisteluasuiset kuvat aseiden kanssa ovat aitoja. Hän selitti, että kuvat on otettu tilanteessa, jossa hän on antanut nuorille isänmaallista koulutusta Kubanin alueella Venäjällä. Kuva: Krp:n tutkintamateriaali

Kuvat on otettu niin, ettei niistä voi päätellä tarkasti kuvauspaikkaa. Kuvissa ei ole myöskään sellaisia metatietoja, joista ottopaikka selviäisi.

Kuvat on otettu niin, ettei niistä voi päätellä tarkasti kuvauspaikkaa. Kuvissa ei ole myöskään sellaisia metatietoja, joista ottopaikka selviäisi. Kuva: Krp:n tutkintamateriaali

Krp teki miehestä poliisitutkinnan, jossa häntä kuulusteltiin todistajana, mutta rikoksesta epäillyn oikeuksin.

Julkisen kuulusteluraportin mukaan tutkinnassa keskityttiin ainoastaan siihen, oliko mies ollut Itä-Ukrainassa malesialaisen MH17-lentokoneen pudottamisen aikaan ja olisiko hänellä tapauksesta tietoja.

Mies kiisti poliisille sekä yhteytensä Wagnerin palkka-armeijaan että sen, että hän olisi ollut taistelemassa Itä-Ukrainassa tai missään muuallakaan heinäkuussa 2014.

Poliisi esitti miehelle muun muassa seuraavan kysymyksen:

Poliisin saamien tietojen sekä puhelimesi laite-etsinnän perusteella olet osallistunut venäläisen Wagner-yksikön toimintaan. Mistä lähtien?

- En ole osallistunut Wagnerin toimintaan, mies vastasi.

Mies kiisti myös olleensa Donbasissa heinäkuussa 2014, kun MH17 ammuttiin alas. KRP ei löytänyt myöskään tutkimuksissaan näyttöä siitä, että miehellä olisi ollut jotain tietoa tai osuutta MH17-lentokoneen pudottamiseen liittyen. Tutkinta päätettiin siten tuloksettomana maaliskuussa 2023.

Kuva: Keskusrikospoliisi

Kuva: Krp:n tutkintamateriaali

Hollantilaisten vetämässä MH17-tutkinnassa on päädytty siihen, että matkustajakone ammuttiin alas Venäjältä Itä-Ukrainaan tuodulla Buk-ohjuksella.

Hollantilaisten vetämässä MH17-tutkinnassa on päädytty siihen, että matkustajakone ammuttiin alas Venäjältä Itä-Ukrainaan tuodulla Buk-ohjuksella. Kuva: Sergei Karpukhin / Reuters

Julkisessa tutkinnan päätöspöytäkirjassa huomio kiinnittyy siihen, että KRP ei ota lopulta lainkaan kantaa miehen mahdolliseen Wagner-taustaan, vaikka se oletus mainitaan pöytäkirjassa.

-?Internetin avoimista lähteistä käy ilmi, että (-) henkilö voi liittyä Wagner-nimiseen palkka-armeijaan. lisäksi internetissä on lukuisia kuvia (hänestä) sotavarusteissa ja eri taistelutilanteissa, tutkinnan päätöspöytäkirjassa lukee.

-?Poliisitutkinnassa on selvitetty, onko (henkilöllä) matkustajakoneen MH17 alasampumiseen liittyviä tietoja tai havaintoja. Tutkinnassa ei ole tullut ilmi, että (hänellä) olisi tapaukseen liittyviä tietoja, poliisitutkinnan päättämistä perustellaan.

Niin kutsutut "separatistit" eli Venäjän Itä-Ukrainassa ohjaamat ja varustamat taistelijat pudottivat malesialaisen matkustajakoneen Donbasin yllä heinäkuussa 2014 Venäjältä tuodulla Buk-ohjuksella.

Surmansa sai yhteensä 298 ihmistä, joista suurin osa oli hollantilaisia.

Tapauksen tutkintavastuu on ollut Hollannin viranomaisilla. He ovat pyrkineet todistamaan ainoastaan pääsyyllisten osuuden rikokseen, kun taas komentoketjussa alempana olleita osallisia on kohdeltu todistajina.

Marraskuussa 2022 hollantilainen tuomioistuin määräsi kolme pääepäiltyä poissaolevina elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Pääepäilty on Strelkov-nimellä tunnettu KGB-taustainen Igor Girkin. Kaksi muuta tuomittua ovat Sergei Dubinski ja Leonid Hartshenko. Girkin ja Dubinski ovat Venäjän kansalaisia, mutta Venäjä ei ole suostunut tekemään yhteistyötä tapauksen tutkinnassa.

Omia taisteluasuisia valokuviaan aseiden kanssa mies selitti poliisille niin, että niissä on kyse "nuorison patrioottisesta kasvatuksesta" Venäjän Kubanissa vuosina 2015-2017. Kuvissa ei näy kuitenkaan yhtään henkilöä, joka soveltuisi oletetuksi nuorison edustajaksi.

Muita häneltä löydettyjä taisteluasuisten miesten kuvia mies selitti niin, että niitä on vain lähetetty hänelle. Joitakin kuvia ja niissä esiintyviä henkilöitä hän ei puolestaan muistanut nimeltä, vaikka kertoi kuvassa olevan tuttavansa.

Mies sanoi useista kuvista, että hän ei tiedä keitä niissä on. Joitakin henkilöitä hän kuvaili tuttavikseen, muttei muistanut heidän nimiään.

Mies sanoi useista kuvista, että hän ei tiedä keitä niissä on. Joitakin henkilöitä hän kuvaili tuttavikseen, muttei muistanut heidän nimiään. Kuva: Krp:n tutkintamateriaali

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hans Fagerström korostaa, että KRP:n poliisitutkinta selvitti ainoastaan miehen oletettuja tietoja MH17-matkustajakoneen pudottamisesta heinäkuulta 2014. Miestä kohdeltiin mahdollisena todistajana lentokoneen pudottamiseen liittyvässä tapahtumaketjussa.

-?Tässä tutkinnassa ei oteta lainkaan kantaa siihen, onko hän mahdollisesti syyllistynyt joihinkin muihin tekoihin, Fagerström sanoi.

Mies ei ole kuitenkaan kiistänyt sitä, etteivätkö häntä itseään esittävät taisteluasuiset poseerauskuvat aseiden kanssa olisi aitoja?

-?Ei ole kiistänyt, Fagerström sanoi.

Miestä itseään esittävät taisteluasuiset kuvat on otettu niin, että maaston tai muiden yksityiskohtien perusteella ei voi päätellä, missä valtiossa kuvat on otettu. Joissakin hänen hallussaan olevissa kuvissa on kuitenkin selkeitä viittauksia Venäjä-mielisiin taistelijoihin Ukrainassa.

Mies kertoi saaneensa osan kuvista niin, että ne oli vain lähetetty hänelle keskustelujen yhteydessä eikä hän tunne tai muista kuvien henkilöitä.

Mies kertoi saaneensa osan kuvista niin, että ne oli vain lähetetty hänelle keskustelujen yhteydessä eikä hän tunne tai muista kuvien henkilöitä. Kuva: Krp:n tutkintamateriaali

IS:n tietojen mukaan venäläismies on asunut Suomessa jo pidempään eli hän on saapunut maahan ennen kuin Venäjä aloitti Ukrainan suursodan helmikuussa 2022. Miehen maahantulon perusteesta ei ole saatavissa tietoja, sillä sen paremmin poliisi kuin Maahanmuuttovirastokaan eivät sano voivansa kommentoida asiaa yksityisyyden suojan vuoksi.

Keskusrikospoliisi ja suojelupoliisi ovat myös hyvin niukkasanaisia sekä kyseisen miehen taustojen tutkinnasta että ylipäätään Venäjän Wagner-armeijan mahdollisista yhteyksistä Suomeen. IS pyysi kummaltakin organisaatiolta kommenttia muun muassa siihen, onko Suomen viranomaisilla tietoa tai epäilyjä, että Suomessa asuisi Wagnerin palkka-armeijaan kytkeytyviä henkilöitä.

-?Yksittäisiin henkilöihin tai Wagneriin mahdollisesti kytkeytyvien henkilöiden lukumäärään emme voi ottaa kantaa, Supon viestinnästä vastattiin.

IS kysyi myös, muodostaisivatko Wagnerin taistelutaustaa omaavat henkilöt Suomelle potentiaalisen turvallisuusuhan - vai olisiko heidän mahdollinen oleskelunsa Suomessa sinänsä täysin laillista samaan tapaan kuin on vaikkapa Ukrainan armeijan tukena taistelleiden suomalaisten.

-?Suomen lain mukaan mille tahansa konfliktialueelle matkustaminen ja osallistuminen aseelliseen konfliktiin ei sinänsä ole rangaistavaa, ellei henkilö syyllisty alueella terrorismiin tai sotarikoksiin. Konfliktialueella vietetty aika, taistelukokemus sekä verkostoituminen alueella operoivien ääritoimijoiden kanssa voi kuitenkin vaikuttaa yksilöön radikalisoivasti, Supo muotoili vastauksessaan.

Keskusrikospoliisi pohti IS:n esittämiä kysymyksiä pitkään, mutta päätyi lopulta kuittaamaan, että heillä ei ole mitään lisättävää Supon jo antamaan vastaukseen.

-?Asiassa ei ole virastollamme enempää tiedotettavaa, KRP:n viestintäpäällikkö Antti Hyyryläinen ilmoitti.

Omien henkilötietojensa päätymistä Myrotvoretsin sivuille mies selitti niin, että hänen

Omien henkilötietojensa päätymistä Myrotvoretsin sivuille mies selitti niin, että hänen "kontaktitilinsä" oli murrettu. Kuva: Krp:n tutkintamateriaali

IS oli yhteydessä ukrainalaiseen turvallisuusalan asiantuntijaan Myhailo Gontshariin, joka tarkisti omien lähteidensä kautta KRP:n kiinnostuksen kohteeksi joutuneen venäläismiehen taustoja.

-?Ukrainan tiedustelupiireissä olevien tietojen mukaan mies on ottanut osaa Wagner-joukkojen toimintaan Donbasissa sinä aikana, jolloin käynnissä ovat olleet aktiiviset taistelut Venäjän tunkeuduttua alueelle vuonna 2014, Gontshar ilmoitti saaneensa selville.

Gontshar johtaa Kiovassa Strategy XXI -nimistä kansainvälisen politiikan tutkimuslaitosta, ja hänellä on laajat kontaktit sekä Ukrainan turvallisuusviranomaisiin että läntisiin tutkijayhteisöihin.

Gontsharin mukaan mies näyttää olleen kuitenkin niin sanottu "rivimies" eikä Ukrainassa ole tietoa, että hän olisi edennyt Wagnerissa esimerkiksi mihinkään johtotehtäviin.

-?Mutta se ei silti tarkoita, että hän olisi aivan hiljainen ja vaaraton henkilö, joka olisi lähtenyt Venäjältä pois vain turistimielessä tai työpaikkaa etsiäkseen. Hänelle voidaan antaa vaikka vasta myöhemmin joitakin tehtäviä suoritettavaksi ulkomailla, Gontshar muotoili.

Kuva: Krp:n tutkintamateriaali

Myrotvorets-sivusto on Ukrainan sisäministerin neuvonantajana nykyisin työskentelevän Anton Herashtshenkon vuonna 2014 käynnistämä projekti.

Herashtshenko ilmoitti IS:lle että hänellä ei ole kyseisestä miehestä mitään lisätietoja, mutta yleisellä tasolla hän sanoi voivansa kommentoida näin:

- On huono asia, jos tällaisia henkilöitä on Euroopan unionin alueella.

IS oli yhteydessä myös Myrotvorets-sivuston ylläpitäjiin, jotka eivät esiinny julkisuudessa omilla nimillään. Sivuston pyörittäjien lähettämästä sähköpostivastauksesta käy ilmi, että he uskovat heillä olevien tietojen pitävän paikkaansa sen suhteen, että nyt Suomessa asuva mies on ottanut osaa Wagnerin toimintaan Itä-Ukrainassa loppukesästä 2014 alkaen.

Sivuston tietojen mukaan mies olisi liittynyt Wagner-joukkoihin kuitenkin vasta elokuusta 2014 alkaen eikä vielä heinäkuussa 2014 eli MH17:n pudottamisen aikoihin. Myrotvorets-sivusto kuvaili vastauksessaan tietojenkeruutaan näin:

-?Me tutkimme yksinkertaisesti asiakirjoja, joissa heidät on mainittu. Otamme selvää heidän henkilöllisyydestään ja laitamme heidät sen jälkeen Myrotvoretsin sivustolle, ja jostain syystä he eivät pidä siitä.

Miehen taustoihin on lisätty Myrotvorets-sivustolla myös epäily, jonka mukaan hänellä olisi Wagnerin lisäksi yhteyksiä Venäjän sotilastiedusteluun eli GRU:hun.

-?Venäläinen palkkasoturi. Venäjän federaation asevoimien pääesikunnan pääosaston agentti tai osaston ulkopuolinen freelancer, sivusto luonnehtii miehen epäiltyjä GRU-yhteyksiä.

Venäjä-mielisten taistelijoiden kuvia mies selitti niin, että ne oli lähetetty hänelle.

Venäjä-mielisten taistelijoiden kuvia mies selitti niin, että ne oli lähetetty hänelle. Kuva: Krp:n tutkintamateriaali

Myrotvorets ei kerro, mistä kaikkialta se saa tietojaan, mutta sivustolla tiedetään olevan sekä omaa hakkerointikykyä että yhteyksiä Ukrainan turvallisuuspalveluun. Se ei ole kuitenkaan Ukrainan viranomaisten virallinen sivusto.

Myrotvoretsin tiedonkerääjillä oli sähköpostissaan viesti myös Suomen valtiolle siltä varalta, että Suomeen pyrkisi muitakin nyt epäillyn Wagner-sotilaan kaltaisia venäläismiehiä.

-?Mitä teidän hallituksenne pitäisi tehdä? Jotkut maat eivät päästä heitä vierailemaan maassaan. Jotkut toiset maat luovuttavat heidät Ukrainalle, jotta heitä vastaan käytäisiin oikeutta.

Myrotovorets on kuuluisa siitä, että se julkaisee etsimiensä venäläismiesten henkilötiedot syntymäaikoja ja passin numeroita myöten. Sivustolla on monista venäläistaistelijoista myös valokuvia, jotka on poimittu esimerkiksi heidän omilta sosiaalisen median sivuiltaan.

Suomessa asuvaan venäläismieheen liitetyistä Myrotvoretsin tiedoista selviää, että hänen epäillään liittyneen Jevgeni Prigozhinin kasaamiin Wagner-joukkoihin Itä-Ukrainassa loppukesästä 2014. Mies on kotoisin Pietarista. Sotilaskoulutuksensa hän on saanut Baltijskissa eli Venäjän Itämeren-laivaston tukikohtakaupungissa Kaliningradissa.

Myrotvorets-sivusto on lisännyt hänen kohdalleen myös asiatunnisteen "Sudan". Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Wagnerin sotilaat olisivat menneet Sudaniin ensi kerran vuonna 2017.

Myrotvorets-sivustolla on takanaan myös joitakin ylilyöntejä, kun sen epäillään vaarantaneen esimerkiksi Itä-Ukrainassa käyneiden länsimaisten toimittajien turvallisuuden. Sivusto julkaisi Itä-Ukrainan sodan alkuaikoina useiden Donbasissa käyneiden toimittajien henkilötietoja ja epäili heitä "petturuudesta".

Myrotvoretsin julkaisemia venäläisten taistelijoiden nimilistoja pidetään kuitenkin yleisesti ottaen varsin tarkkoina. Useat tutkivat toimittajat esimerkiksi Virosta ja Venäjältä ovat tarkistaneet sivuston tietoja takavuosina ja käyneet tapaamassa sivustolle listattujen Wagner-taistelijoiden venäläisiä omaisia.

Ilta Sanoma
samedi 8 juillet 2023 09:45:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.