Ilta Sanoma

Etelä-Suomen kaduilla voi aina toisinaan törmätä salkku kädessä kulkevaan seepraan. Asun alla on 35-vuotias Jyri.

Kuva: Helena Heiskanen

"Katso äiti, tuolla on seepra", ohikulkeva lapsi kuiskaa äidilleen.

Kommentin perusteella voisi luulla, että olemme Afrikan savannilla. Sen sijaan maantieteellisenä sijaintina on Etelä-Suomi ja tarkemmin ottaen Nummelan keskusta.

Jyri, 35, on tiettävästi ainoaa laatuaan. Toista ihmisseepraa ei Suomessa ole - ainakaan sellaista, joka on harrastukselle näin omistautunut.

Kaikki sai alkunsa noin viisi vuotta sitten, kun Jyri tapasi nykyisen kumppaninsa Lauran, 34, kinkybileissä, jotka järjestettiin Turussa silloisen strippibaarin tiloissa.

- Aina toisinaan ihmiset kysyvät, missä ensimmäisen kerran törmäsimme toisiimme. Siihen on hauska vastata, että nooh, itseasiassa strippiklubilla, Laura naurahtaa.

Jyrin alter ego seepra liikkuu aktiivisesti kaupungilla. Seepra on tullut tutuksi monille suomalaisille, mutta sosiaalisen median kautta myös kansainväliselle yleisölle.

Jyrin alter ego seepra liikkuu aktiivisesti kaupungilla. Seepra on tullut tutuksi monille suomalaisille, mutta sosiaalisen median kautta myös kansainväliselle yleisölle. Kuva: Helena Heiskanen

Ensitapaamisesta kului noin pari vuotta siihen, ennen kuin he alkoivat tapailla. Tapailtuaan puolitoista vuotta Jyri ja Laura päättivät virallistaa suhteen.

Vahva kiinnostus lateksiin pukeutumista kohtaan on yhdistänyt pariskuntaa aina. Heillä kummallakin oli runsas lateksigarderobi jo ennen kuin tapasivat toisensa.

Lateksin läsnäolo arjessa oli aktiivista, mutta kohtuullisen "neutraalia" siihen asti, kunnes Jyri eräänä päivänä selaili internetin syövereitä - muun muassa kinkysivustoja - ja törmäsi kuvaan, jossa poseerasi tyylikkääseen, lateksista valmistettuun seepra-asuun sonnustautunut henkilö.

- Kun näin kuvan, mietin heti, että tuollainen puku on saatava! Kuvan asu oli niin uniikki ja mieleenpainuva. En ollut aiemmin nähnyt vastaavaa, Jyri kuvailee.

Ei mennyt kauaa, kun ryhdyttiin tuumasta toimeen. Jyrin ensimmäinen seepra-asu oli kotikutoinen. Kaapin perältä löytyi vanha, musta lateksinen catsuit, johon Laura liimasi valkeat raidat.

Pakettiautolla on kätevä liikkua kuvauskohteisiin eri puolella Suomea. Samaan aikaan pakettiauto toimii tarvittaessa nukkuma- ja vaatteidenvaihtopaikkana.

Pakettiautolla on kätevä liikkua kuvauskohteisiin eri puolella Suomea. Samaan aikaan pakettiauto toimii tarvittaessa nukkuma- ja vaatteidenvaihtopaikkana. Kuva: Helena Heiskanen

Sittemmin panoksia on nostettu. Nykyinen seepra-catsuit ja pään peittävä maski on tilattu mittatilaustyönä ulkomailta. Jyri arvioi, että asu on kustantanut yhteensä noin 1500 euroa.

Rahallinen investointi on kuitenkin kannattanut. Kun Jyri vetäisee asun ylleen, on ulkomuodon yhtenevyys hämmästyttävän suuri Afrikan maissa eläviin lajitovereihin verrattuna.

Päänpeittävä maski on maalattu käsin ja valmistettu kovetetusta kumista. Turvassa on hengitysaukot, jotta ilma kiertää maskin sisällä. Maskin silmät ovat hieman samaa materiaalia, kuin aurinkolasien linssit. Silmien läpi näkee hyvin ulos, mutta näkökenttä on kapea maskin raamien takia.

Asun ylle pukeminen vaatii aikaa. Lateksinen puku on hyvin ihonmyötäinen, jonka takia pukuun kannattaa sujahtaa rauhalliseen tahtiin, ettei materiaali repeä. Ennen pukeutumista iholle levitetään liukastavaa ainetta, joka vähentää ihon ja lateksin välistä kitkaa.

Puku on pääpiirteittäin hyvin mukava, mutta siinä piilee yksi tietty heikkous. Ihonmyötäisen puvun alla tulee helteellä kuuma. Todella kuuma.

Pariskunta ei normaalissa arjessaan kulje käsikädessä. Toisin on kuitenkin silloin, kun seepra-asu sujahtaa ylle. Tällöin Laura ja Jyri saattavat olla romanttisempia ja muutenkin koskettaa toisiaan fyysisesti eri tavalla kuin silloin, kun asu ei ole käytössä.

Pariskunta ei normaalissa arjessaan kulje käsikädessä. Toisin on kuitenkin silloin, kun seepra-asu sujahtaa ylle. Tällöin Laura ja Jyri saattavat olla romanttisempia ja muutenkin koskettaa toisiaan fyysisesti eri tavalla kuin silloin, kun asu ei ole käytössä. Kuva: Helena Heiskanen

Tänään Lohjalla aurinko porottaa pilvettömällä taivaalla. Lämpöasteita on mittarissa 25.

Olemme kävelleet ja kuvanneet kuvia Lohjan keskustassa noin tunnin ajan. Kuuman kelin takia päätämme huilata hetken ja tankata hieman juoden vettä. Jyri ottaa tauon ajaksi seepramaskin pois päästään. Maskin alta paljastuvat hiestä märät hiukset. Jyrin ulkonäön puolesta voisi luulla, että hän on käynyt juuri suihkussa.

Jyri kertoo, että kuumalla kelillä hän pystyy olla puku yllään keskimäärin maksimissaan neljä tuntia. Hiki virtaa puvun alla koko vartalon mitalta usein jo puolen tunnin jälkeen.

Kuvatessaan sisältöä sosiaaliseen mediaan, Jyri ja Laura tykkäävät hassutella. Heistä on hauska kuvata esimerkiksi sellaisia kuvia, joissa seepraa koulutetaan tai rangaistaan antamalla piiskaa.

Kuvatessaan sisältöä sosiaaliseen mediaan, Jyri ja Laura tykkäävät hassutella. Heistä on hauska kuvata esimerkiksi sellaisia kuvia, joissa seepraa koulutetaan tai rangaistaan antamalla piiskaa. Kuva: Helena Heiskanen

Miksi Jyri pukeutuu seepraksi?

Yksi syy on se, että Jyrillä on lateksifetissi. Kuten jo aiemmin mainittiin, seeprapuku on kauttaaltaan lateksia.

Lateksinen asu yllään hän voi nautiskella materiaalin tuoksusta ja ihoa nuolevasta tuntumasta. Lateksi tuottaa hänelle erityistä mielihyvää.

Jyrillä on kuitenkin myös toinen fetissi: pet play.

Pet play on valtasuhteisiin perustuva BDSM-roolileikki, jossa alistuva osapuoli esiintyy eläimenä ja dominoivampi osapuoli toimii kouluttajana tai eläimen omistajana.

Eläinroolileikeille on ominaista se, että pyritään käyttäytymään kyseiselle eläinlajille tyypillisellä tavalla. Kun leikitään koiraa, pyöritään mudassa ja syödään ruokaa lattialta. Kissaleikeissä mau´utaan ja kehrätään. Ponileikeissä taas esimerkiksi hirnutaan, hypitään esteiden yli ja vedetään kärryjä.

Toki on hyvin tapauskohtaista, miten intensiivisesti eläinrooliin eläydytään.

Jyri ja Laura ovat ihmisinä leikkisiä, eivätkä he ota asioita liian vakavasti. Seepraleikki on lähentänyt heitä entisestään.

Jyri ja Laura ovat ihmisinä leikkisiä, eivätkä he ota asioita liian vakavasti. Seepraleikki on lähentänyt heitä entisestään. Kuva: Helena Heiskanen

Seepran lajityypillisiin ominaisuuksiin kuuluu esimerkiksi laiduntaminen. Jyri ei laidunna tai harjoita muita seepralle ominaisia aktiviteetteja, koska hänen kohdallaan asuun pukeutumisen pääasiallinen motiivi ei ole pet play -fetissi.

Hänelle seepraksi pukeutumisessa on enemmän kyse hassuttelusta ja ihonmyötäisestä lateksista nautiskelusta.

Muuntautuessaan seepraksi Jyri käyttäytyy melko samalla tavalla kuin ilman asua.

- Asu yllä minulla on eräänlainen rooli. Seepra ei ole osa persoonallisuuttani.

Jyrin kumppani Laura ei ole erityisemmin kiinnostunut pet play -leikeistä. Hän suhtautuu fetisistisesti vain lateksiin.

Se on osasyy siihen, että Jyri käyttäytyy varsin neutraalisti ja "ihmismäisesti" seepraksi sonnustautuessaan. Kunnolla toteutettuun pet playhin kun tarvitaan kaksi hyvin sitoutunutta osapuolta: alistuvampi eläinhahmo ja dominoiva kouluttaja tai omistaja.

Näyttävä seepramaski on valmistettu mittatilaustyönä. Maskin silminä on linssit, jotka muistuttavat olemukseltaan aurinkolasien linssejä.

Näyttävä seepramaski on valmistettu mittatilaustyönä. Maskin silminä on linssit, jotka muistuttavat olemukseltaan aurinkolasien linssejä. Kuva: Helena Heiskanen

YLEISIMMIN pet playssa leikitään koiria tai kissoja.

Miksi Jyri alun alkaen halusi muuntautua nimenomaan seepraksi eikä vaikka koiraksi?

Hän ei itsekään tiedä kysymykseen vastausta. Inspiraatio seeprapuvun hankintaan pulpahti mieleen aikalailla tyhjästä.

- Seepra on ylväs ja kaunis eläin. En varmasti ole ainoa, jonka mielestä seepran raidallinen kuviointi on hieno.

- Asu päällä minulla on itsevarma olo. Kun ensimmäistä kertaa näyttäydyin julkisella paikalla puku yllä, tuntui se jännittävältä. Toki jännitys on läsnä edelleen, Jyri Jatkaa.

Jyri pohtii, että ei ole mahdoton ajatus, että hän joku päivä innostuisi toisesta eläinlajista ja luopuisi seepraksi muuntautumisesta täysin. Hän ei poissulje esimerkiksi sitä vaihtoehtoa, että kaapista löytyisi joskus seepra-asun sijaan koirapuku.

Pet play -fetissiin kuuluu toisinaan se, että asu yllä harrastetaan myös seksiä. Tällöin toinen osapuoli leikkii eläintä ja toinen osapuoli eläimen omistajaa.

Jyrin ja Lauran kohdalla seepra-asu kuitenkin pysyy poissa makuuhuoneen puolelta. Ensisijainen syy on se, ettei Laura kiihotu pet play -leikistä seksuaalisesti.

Toinen syy perustuu käytännön tekijöihin.

Lateksi saattaa repeytyä, jos esimerkiksi kynsi osuu materiaalin pintaan tai jos siihen kohdistuu kitkaa.

- Asu on 1500 euron arvoinen. Harmittaisi siis melkoisesti, jos hintava asu menisi pahimmassa tapauksessa täysin pilalle, Laura toteaa.

Toisinaan hullutteleva vaihde on kuitenkin mennyt päälle. Kerran Jyri esimerkiksi pulahti seeprana porealtaaseen. Porealtaassa loikoilun jälkeen puvun liimatut saumat olivat hieman rakoilleet.

Laura nauttii lateksiin pukeutumisesta. Hänellä on lateksifetissi.

Laura nauttii lateksiin pukeutumisesta. Hänellä on lateksifetissi. Kuva: Helena Heiskanen

JOSKUS Jyri muuntautuu seepraksi viikoittain ja joskus harvemmin.

Jyri harvemmin hengailee asu yllään muuten vain. Hän ei esimerkiksi katsele kotona televisiota, pese pyykkejä tai syö aamupalaa seepraksi pukeutuneena.

Hän ei elä seeprana vuorokauden ympäri, vaan seepra-asu on erityistilaisuuksia varten.

Tarkoituksena on mennä tulevaisuudessa asu yllä esimerkiksi kinkybileisiin. Kinkybileissä on normaalia pukeutua rooliasuihin ja etenkin lateksisiin asuihin.

Jyri ei ole vielä toistaiseksi ehtinyt bilettää asu yllään. Viimeisin, laadukas seepra-asu kun hankittiin juuri ennen kuin korona alkoi. Koronan takia biletapahtumat peruttiin pitkäksi ajaksi.

Pariskuntaa yhdistää valokuvausharrastus. He ovat visuaalisia ihmisiä ja nauttivat luovasta tekemisestä.

Asu laitetaan ylle etenkin silloin, kun mieleen pompahtaa hyvä kuvausidea. Seepra nauttii olla kameran edessä ja Laura kuvaajan roolissa. Voisikin sanoa, että Jyrin alter ego seepra on ammatiltaan malli.

Lauran lateksisessa mekossa on hieno yksityiskohta. Mekon takaosaa koristaa läpikuultava kaistale, jonka läpi näkee vartalon muodot.

Lauran lateksisessa mekossa on hieno yksityiskohta. Mekon takaosaa koristaa läpikuultava kaistale, jonka läpi näkee vartalon muodot. Kuva: Helena Heiskanen

Seepra-look on tullut vuosien varrella tutuksi niin kotimaiselle kuin kansainväliselle yleisölle. Jyri julkaisee nimimerkillä Seepronium kuvia Instagramiin ja Twitteriin. Instagram-tilillä on lähes 1000 seuraajaa, ja Twitterissä reilu 700.

Lisäksi Jyri jakaa kuvia erinäisillä fetissisivustoilla.

Seepraleikki on pariskunnan hauska yhteinen leikki ja keino tuoda piristystä arkeen, mutta myös keino löytää uusia ystäviä sekä samanhenkistä seuraa.

Etenkin internetin fetissivustojen kautta he ovat tavanneet muita "alan harrastajia", eli ihmisiä, joilla on pet play- ja lateksifetissi.

Esimerkiksi kesäkuun alussa Jyri ja Laura sopivat treffit Suomessa asuvan miehen kanssa, jonka harrastuksena on muuntautua koiraksi.

He ovat matkustaneet myös Ruotsiin tapaamaan miestä, joka harrastaa poniksi pukeutumista.

Pet play -skene on Suomessa melko pienimuotoista, eli harrastajia ei ole monia.

JYRIN - tai pitäisikö sanoa seepran - somekuvissa toistuu tietty tekijä. Lähes kaikissa kuvissa seepralla on kädessään salkku. Herää kysymys, miksi salkku on mukana ja mitä sen sisällä on?

- Leikkiimme kuuluu, että seepra on ikään kuin aina matkalla jonnekin, kuten etsimään ja tapaamaan uusia ystäviä. Salkku on symboli reissaamiselle. Salkun sisältö jääköön mysteeriksi, Jyri sanoo ja hymyilee salaperäisesti.

Koska lähes kaikki seepran sosiaalisen median kuvat on kuvattu julkisilla paikoilla, voi tehdä päätelmän, että kuvaustilanteita todistavat myös sivulliset ihmiset, kuten satunnaiset ohikulkijat.

- Etenkin lapset reagoivat tosi iloisesti ja myönteisesti meidät nähdessään. Yleensä aikuisetkin luovat meihin pääosin hymyileviä katseita. Toki toisinaan keräämme myös hämmentyneitä reaktioita, Laura kertoo.

Jyrin mielestä seepra on kaunis ja vaikuttava eläin. Se on yksi syy siihen, että hän alun alkaen intoutui tilaamaan itselleen seeprapuvun.

Jyrin mielestä seepra on kaunis ja vaikuttava eläin. Se on yksi syy siihen, että hän alun alkaen intoutui tilaamaan itselleen seeprapuvun. Kuva: Helena Heiskanen

Jyriin ja Lauraan ei kuitenkaan oikeastaan koskaan ole kohdistunut varsinaista vihamielistä käytöstä. Sen sijaan asua usein kehutaan ja kysytään, mistä kyseisen asu on hankittu.

- Kerran eräs vanhempi herra tuli kadulla sanomaan Jyrille, että vau mikä asu, hänkin haluaisi samanlaisen! Laura kertoo hymyssä suin.

Usein myös tullaan kyselemään, mistä tässä on oikein kysymys.

Niin käy myös nyt, kun kuvaamme Nummelassa kuvia juttua varten. Uteliaita katseita on tullut kuvien kuvailun ja kaupungilla pyörimisen aikana useita. Olemme ylittämässä suojatietä ja siirtymässä uuteen kuvausympäristöön, kun vastaantuleva mieskaksikko luo merkitseviä katseita ja sitten kysyy, mitäs täällä oikein tapahtuu.

Laura huikkaa kaksikolle, että tämä on tällainen fetissijuttu. Vastaus selkeästi hämmentää miehiä ja he eivät kysy jatkokysymyksiä. Kaksikko kuitenkin toivottaa hymyillen hyvät päivänjatkot ja jatkaa matkaansa.

- Moni saattaa mennä hämilleen, eivätkä tiedä, miten reagoisi. Ei ole mitenkään tavatonta, ettei tämä touhu ihan avaudu kaikille ihmisille, Laura pohtii.

Laura ja Jyri eivät halua tunkea harrastustaan väkisin kenenkään naamalle. Siksi seeprakuvia kuvataan lähinnä ulkotiloissa tai parin yhteisessä kodissa.

Seepran sometilin kuvissa toistuu usein asetelma, jossa seepra istuskelee bussipysäkillä tai viittoo bussia pysähtymään. Kyse on kuitenkin vain kuvia varten lavastetuista asetelmista ja leikistä. Seepra ei nousisi bussin kyytiin ainakaan, jos matkustajia ei olisi etukäteen varoitettu.

- Kadulla kävellessä meidät voi halutessaan kiertää kaukaa. Suljettu tila, kuten bussi, on aika intiimi paikka. On tärkeää ajatella myös muita ihmisiä. Emme halua aiheuttaa kenellekään epämukavaa oloa, Jyri sanoo.

Jyri pohtii, että hänen vaatekaapistaan saattaa joku päivä löytyä toinenkin eläinasu: esimerkiksi koirapuku.

Jyri pohtii, että hänen vaatekaapistaan saattaa joku päivä löytyä toinenkin eläinasu: esimerkiksi koirapuku. Kuva: Helena Heiskanen

Laura ja Jyri - tai pitäisikö sanoa Laura, Jyri ja Jyrin alter ego seepra - ovat pitäneet yhtä nyt jo useamman vuoden ajan. Hauskaa on ollut.

Seepraroolileikki tuo heidän arkeensa lisämaustetta ja leikkimielisyyttä sekä ennen kaikkea uusia tuttavuuksia.

Toiset pariskunnat tykkäävät käydä yhdessä kuntosalilla tai harrastaa retkeilyä. Jyrin ja Lauran yhteinen harrastus on lateksiin pukeutuminen ja seepraleikki.

- Parisuhteemme suola on huumori. Jyrin kanssa nauramme ja hassuttelemme sydämemme kyllyydestä. Mitä tulee seepraleikkiin, en ymmärrä, miten tästä voisi joku pahoittaa mielensä. Emme tee mitään laitonta tai moraalisesti arveluttavaa, Laura jatkaa.

Jyri pohtii, että hän voisi hyvin liikkua kaupungilla seepra-asu - tai jokin toinen eläinasu - yllään vielä kahdeksankymppisenäkin. Laurakin on sitä mieltä, että huumorintaju tulee olemaan aina läsnä heidän yhteistä arkeaan.

Lauran elämänohje kaikille on harvinaisen selvä: leikkikää ihmiset, leikkikää! Hän kannustaa.

- Elämää ei kannata ottaa liian vakavasti. Kerran täällä vain eletään, Jyri lisää ja hymyilee.

Ilta Sanoma
vendredi 7 juillet 2023 10:30:00 Categories: Hyvä olo Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.