Ilta Sanoma

Kalle Keskinen 20-vuotiseen uraan on mahtunut useita kohuja.

Kalle Keskinen 20-vuotiseen uraan on mahtunut useita kohuja. Kuva: Pasi Kostiainen

Kalle Keskinen on järjestänyt konsertteja ja festivaaleja 20 vuoden ajan. Hän on tuonut Suomeen tähtiä Britney Spearsista Bon Joviin ja Duran Duranista Kanye Westiin. Keskinen on ajautunut myös yrittäjänä vaikeuksiin yhä uudelleen, vaikka uskoi jo ottaneensa opiksi.

-?Onneksi Seinäjoki on tapahtumien kaupunki: siellä jokainen on ollut talkoolaisena jossain festivaalissa.

Näin sanoo Kalle Keskinen, 43, joka on järjestänyt tapahtumia 20 vuoden ajan.

Hän kiittää seinäjokisia, kotikaupunkinsa asukkaita siitä, että tuli elvyttäneeksi Seinäjoen vauhtiajot paitsi kilpa-ajoina, myös rockhenkisenä musiikkitapahtumana. Sillä ilman kaupunkilaisten laajaa apua vauhtiajot olisivat hyytyneet lähtöruutuun.

-?Meillä ei ollut minkäännäköistä budjettipohjaa, ei mitään käsitystä, miten festivaali rakennetaan. Ei kukaan järjestäjä halua kilpailijoita. Noita tietoja ei saa mistään, Keskinen muistelee ensimmäistä tapahtumaansa.

Kalle Keskinen elvytti Vauhtiajot.

Kalle Keskinen elvytti Vauhtiajot. Kuva: Pirjo Latva-Mantila

Kalle Keskinen kuvattiin vesilammikossa vuonna 2007, sillä sää on yksi Keskisen liiketoimien suurimmista riskitekijöistä.

Kalle Keskinen kuvattiin vesilammikossa vuonna 2007, sillä sää on yksi Keskisen liiketoimien suurimmista riskitekijöistä. Kuva: Mikko Lehtimäki

Oli ensimmäisen oppitunnin aika "kantapään korkeakoulussa", kuten Keskinen tapaa kutsua sitä, miten on festivaalijärjestäjänä kehittynyt: yritysten ja erehdysten - tekemiensä virheiden - kautta.

-?Artisteja oli liikaa ja kaikenlaisia tilanteita oli päällä koko festivaalin ajan. Esimerkiksi Anssi Kela esiintyi jo, veti siinä lavalla täyttä päätä, kun olin itse vasta kiinnittämässä banderollia hänen päänsä päälle.

Festivaali meni läpi, "jotenkuten siitä selvittiin hengissä", Keskinen muistaa.

Hän oli itse kuitenkin päässyt vasta vauhtiin festivaalijärjestäjänä.

SEINÄJOELTA Keskinen laskeutui muun Suomen tietoon 2006, kun "tuntematon nuori mies Etelä-Pohjanmaalta" toi yllättäen rap-tähti 50 Centin Helsingin Hartwall-areenalle esiintymään peräti kahtena iltana.

-?Siihen mennessä suomalaiset konserttijärjestäjät eivät uskoneet siihen, että tänne kannattaa tuoda räppiä areenalle.

Vuonna 2006 Kalle Keskinen toi 50 Centin Suomeen kahdelle keikalle, joista toinen oli liikaa.

Vuonna 2006 Kalle Keskinen toi 50 Centin Suomeen kahdelle keikalle, joista toinen oli liikaa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Ehkä omat mieltymykset ja nuori ikä hyödyttivät Keskistä. 26-vuotiaana hän uskoi tietävänsä, mikä nuorta yleisöä kiinnostaa.

Mutta 50 Centin konsertteihin liittyi myös pari kurssia "kantapään korkeakoulussa". Ensinnäkin hän majoitti hövelisti hienostohotelli Kämpissä koko amerikkalaistähden valtavan possen.

Kaikkia kuluja tuore konserttijärjestäjä ei ollut osannut etukäteen ottaa huomioon. Eikä lopulta laskea kannattavaa yleisömäärää.

-?Jos olisimme tehneet vain yhden loppuunmyydyn keikan, olisimme tehneet hyvän tilin. Toinen konsertti vei koko paketin plusmiinusnollaan.

Kalle Keskinen vuonna 2008. Tuolloin hän toi Suomeen Sex Pistolsin.

Kalle Keskinen vuonna 2008. Tuolloin hän toi Suomeen Sex Pistolsin. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS

Maineikkaat konserttijärjestäjät ennen Keskisen tuloa kuvioihin olivat matemaattisesti suuntautuneita. Jo 1960-luvulla aloittanut Antti Einiö, 87, on koulutukseltaan ekonomi, Live Nationin tuon ajan pääpromoottori ja johtohahmo Risto Juvonen, 59, oli opiskellut kansantaloustiedettä ja Mr Tavastia, niin Vantaan Ankkarockia kuin Turun Ruisrockiakin järjestänyt Juhani Merimaa, 75, työskenteli ennen musiikkialalle ryhtymistään koulutustaan vastaavassa työssä matematiikan opettajana.

Keskisen tausta eroaa veteraaneista: hän oli oppinut laskemaan kauppaa tekemällä.

-?Heti, kun täytin 18 ja sain ajokortin, lähdin reppurina kiertämään Suomea ja myymään.

Ehtiväinen Keskinen on ollut monessa mukana: RMJ-festivaalin promoottorina...

Ehtiväinen Keskinen on ollut monessa mukana: RMJ-festivaalin promoottorina... Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

...vuonna 2007 F1-veneiden Water & Rock -festivaalin promoottorina...

...vuonna 2007 F1-veneiden Water & Rock -festivaalin promoottorina... Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

...ja vuonna 2009 järjestämässä Ilmailuliiton 90-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettyä lentonäytöstä.

...ja vuonna 2009 järjestämässä Ilmailuliiton 90-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettyä lentonäytöstä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Nuori mies kiersi huonekaluliikkeitä. Edustettavana oli kolme yritystä, hylly- ja sänkyfirma sekä isän, myös suursijoittajana tunnetun Jaakko Keskisen sänky- ja patjafirma Unessin tuotteita.

-?Se oli paras koulu minulle. Ensin oli myytävä itsensä ennen kuin sai myytyä yhtään tuotetta, hän kuvailee.

-?Samoin oli hyvä koulu käydä läpi festivaalien järjestäminen niin, että teki itse kaikkea, niin kuin alussa piti tehdä. Siellä on oltu ovella repimässä pääsylippuja. Olen nähnyt kaikki työvaiheet, mikä on auttanut myöhemmin.

Hän on myös nähnyt tähtiesiintyjiä - ja niistä monesta riittää tarinoita:

-?Kun Lemmy ja Motörhead olivat Seinäjoella, he joivat viskiä matkalla jatkobileisiin Onnelaan. He asettuivat yllättäen pitkän jonon hännille, ja jonottivat kiltisti, vaikka olisivat voineet vain marssia suoraan ovesta sisälle. En tiedä halusivatko he juoda sen viskipullonsa loppuun!

Keskinen on tavannut monia maailmantähtiä. Kuvassa Keskinen Ringo Starrin kanssa vuonna 2018.

Keskinen on tavannut monia maailmantähtiä. Kuvassa Keskinen Ringo Starrin kanssa vuonna 2018. Kuva: Pasi Kostiainen

TÄHTIÄ, TÄHTIÄ, niitä on Keskinen sittemmin tuonut Suomeen paljon. Britney Spears, Guns N`Roses, Bon Jovi, Duran Duran, Lenny Kravitz, Snoop Dogg, Kanye West, Santana, Ringo Starr. listaa riittää. Ja Keskisen puhelimessa yhteiskuvia. Hän asettuu mielellään poseeraamaan Suomeen tuomansa esiintyjän viereen ja esittelee tällä tavoin saaneensa taas yhden hankkeen maaliin.

Vastaavalla tavalla itseään ja bisneksiään markkinoi toinen eteläpohjalainen yrittäjä-Keskinen, Vesa (ei sukua), joka pitää kyläkauppansa esillä mediassa hommaamalla itselleen vaikka uuden Ferrarin.

Kalle Keskinen oli vuonna 2015 syytteessä useista talousrikoksista. Hänet tuomittiin lopulta liiketoimintakieltoon.

Kalle Keskinen oli vuonna 2015 syytteessä useista talousrikoksista. Hänet tuomittiin lopulta liiketoimintakieltoon. Kuva: Pirjo Latva-Mantila

Kalle Keskisen pahin "kantapään korkeakoulu" osui vuosiin 2010 ja 2016. Ensin meni nurin alkuvuosien konserttiyhtiö Speed Promotion & Agency. Kuusi vuotta myöhemmin Keskinen tuomittiin liiketoimintakieltoon talousrikosten vuoksi. Vaasan hovioikeus kuitenkin tulkitsi, ettei Keskinen pyrkinyt hyötymään järjestelyillä henkilökohtaisesti, vaan pelastaakseen liiketoimintansa. Toiminta ylitti kuitenkin hyväksyttävyyden rajat. Liiketoimintakielto kesti kahden vuoden ajan.

Lue lisää: Kalle Keskinen tunnusti talousrikoksensa ja välttyi vankilalta

-?Kaikki oli tapahtunut hirveän nopeasti ensimmäisistä Vauhtiajoista 50 Centiin ja ensimmäiseen stadionkonserttiin (Bon Jovi, 2009). Eikä me laitettu jalkaa jarrulle missään vaiheessa, vaan päinvastoin.

Liikaa vauhtia, liian vähän harkintaa.

Autokoulun neuvot pätevät liike-elämässäkin, myös konserttitoiminnassa. Tai olisivat päteneet. Ei olisi kannattanut laajentaa toimintaa Baltiaan, ei ainakaan niin, että joutuu kuittaamaan tappiot paikallisenkin promoottorin puolesta.

Eikä tapahtumia kotimaassakaan olisi kannattanut järjestää niin paljon kuin tuli järjestettyä. Eikä aina niin kovin hyvillä ehdoilla.

-?Olin koukussa yrittämiseen. Piti saada koko ajan tehtyä isompaa ja isompaa. Ja vuonna 2010 Helsinki Live (pääesiintyjänä Guns N'Roses Helsingin Käpylässä) meni omilleen, mutta sillä ei pystynyt maksamaan muista tapahtumista syntyneitä velkoja niin kuin tavoitteena oli.

-?Tästä opin sen, että pitää palkata paras mahdollinen tilitoimisto ja juristi. Ja parhaat mahdolliset ihmiset hoitamaan niitä asioita, joita ei itse pysty hoitamaan.

Bon Jovi konsertoi Suomessa Kalle Keskisen tuomana vuonna 2008. Se päättyi isoon laskuun, sillä Keskisen firma oli tehnyt ilman Bon Jovin lupaa mainossopimuksen Valion kanssa.

Bon Jovi konsertoi Suomessa Kalle Keskisen tuomana vuonna 2008. Se päättyi isoon laskuun, sillä Keskisen firma oli tehnyt ilman Bon Jovin lupaa mainossopimuksen Valion kanssa. Kuva: Tatu Lertola, IS:n arkisto

Keskinen toimi myös nyrkkeijä Robert Heleniuksen promoottorina. Yhteistyö päättyi riitaan.

Keskinen toimi myös nyrkkeijä Robert Heleniuksen promoottorina. Yhteistyö päättyi riitaan. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva, IS:n arkisto

Konkurssin jälkeen Keskinen palasi kuvioihin uuden yhtiön Loud'n Live Promotions Oy:n kanssa. Ja samoin hän palasi omistamansa firman rivityöntekijä-promoottorista toimitusjohtajaksi, kun liiketoimintakielto päättyi 2018.

-?Isä oli sanonut 2010, että pelto on nyt kyinen ja iso, mutta sen läpi on vaan mentävä. 2018 olin pelto oli kynnetty loppuun.

Pahojen - Keskisen itsensäkin mukaan paljolti itseaiheutettujen - vastoinkäymisten keskelläkin, hän on kuitenkin joutunut kohtaamaan myös vielä isompia vaikeuksia.

-?Sisko soitti käräjäoikeuden tauolla, juuri ennen tuomionjulistusta, että äidin syöpä on levinnyt eikä mitään ole tehtävissä. Omat asiat eivät tuntuneet enää miltään. Äiti kuoli sitten kesällä 2016, Keskinen muistelee.

Korkeakoulu jatkuu. Äskettäin IS uutisoi Keskisen Loud'n Live Promotions Oy:n konserttiperuutuksista ja talousvaikeuksista.

Lue lisää: Peruutuksista kärsineiden festareiden takana on sama järjestäjä - tästä syystä mega­tähdet jättivät Suomen väliin

Keskisen piti ottaa yhteiskuvat kesäkuun aikana Helsingin Suvilahdessa Oasis-yhtyeen laulajalegenda Liam Gallagherin ja brittiyhtye Take Thatin kanssa - ja järjestää tuhansien ihmisten yleisömassoille hauskat kesäkonsertit.

Nykyään kolmijäseninen (Mark Owen, Howard Donald ja Gary Barlow) Take That esiintyi kuningas Charlesin kruunajaiskonsertissa. Suomen keikka peruuntui.

Nykyään kolmijäseninen (Mark Owen, Howard Donald ja Gary Barlow) Take That esiintyi kuningas Charlesin kruunajaiskonsertissa. Suomen keikka peruuntui. Kuva: i-Images / ZUMA / MVphotos

Ei saavu Suomeen myöskään Liam Gallagher.

Ei saavu Suomeen myöskään Liam Gallagher. Kuva: Claudio Veneroni / IPA / ZUMA / MVphotos

Lisäksi peruuntuivat Black Eyed Peasin ja Jason Derulon esiintymiset Helsingin Radio Nova -festivaaleilla ja John Newmanin sekä Icona Popin keikat Kaarinan Saaristo Open -festivaaleilla.

Peruutukset herättivät huomiota ja tyytymättömyyttä muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Lue lisää: Kahden ison tähden keikat peruttiin Saaristo -festivaaleilla vain kaksi päivää ennen tapahtumaa - tätä mieltä ovat festivaali­kävijät

Samaan aikaan Loud'n Live Promotions Oy on pahoissa talousvaikeuksissa.

Keskinen on selittänyt, että asioilla ei ole yhteyttä - peruutuksilla ja firman rahatilanteella.

Keskisen nykyinen firma Loud'n Live Promotions on pahoissa talousvaikeuksissa.

Keskisen nykyinen firma Loud'n Live Promotions on pahoissa talousvaikeuksissa. Kuva: Pasi Kostiainen

-?Jokaisessa peruutuksessa on oma tarinansa. Esimerkiksi Black Eyed Peas oli tulossa sekä meille että Tanskaan. Mutta kun keikka Tanskassa peruuntui, Suomeen ei pelkästään kannattanut tulla. Ei, vaikka tarjosimme kuusinumeroisen summan lisää rahaa, Keskinen kertoo.

-?Saimme paikattua Black Eyed Peasin Armin van Buurenilla.

Keskinen myöntää, että Loud'n Live Promotions Oy:n tilanne on vaikea. Hän on kuitenkin luottavainen, että Radio Nova-festivaalin, heinäkuun Seinäjoen Vauhtiajojen juhlatapahtuman ja loppukesällä järjestettävän Tapiola-festivaalin lipunmyynti sujuu odotusten ja viime vuoden mallin mukaan. Se riittäisi Keskisen mukaan kääntämään yhtiön taloustilanteen.

-?Tästäkin sotkusta selvitään.

Ilta Sanoma
mercredi 5 juillet 2023 10:30:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.