Ilta Sanoma

Yläaste oli kauhea asia, joka piti vain rämpiä läpi, Nuppu Oinas kertoo.

Yläaste oli kauhea asia, joka piti vain rämpiä läpi, Nuppu Oinas kertoo. Kuva: Seppo Kärki / IS

Raastava koulukiusaaminen pakotti Nuppu Oinaan vaihtamaan kahdesti koulua. Hän ei koskaan päässyt mukaan "suosittujen tyttöjen" porukkaan.

Lappeenrantalainen laulaja Nuppu Oinas, 26, joutui ala-asteella tilanteeseen, joka traumatisoi hänet pahasti. Pian sen jälkeen alkoi yläasteen kestänyt kiusaamishelvetti.

Viidennellä tai kuudennella luokalla Oinas "vasikoi" opettajalle rinnakkaisluokan pojan lyöneen toista poikaa. Noin viikko tämän jälkeen Oinas kohtasi pojan välitunnilla.

-?Se poika tuli ja nosti minut seinälle ja sanoi: "Jos kerran vielä puhut meistä niin sulle käy huonosti", Oinas kertoo.

Oinas oli hämmentynyt, koska ei heti ymmärtänyt, mistä uhkauksessa oli kyse. Viikkoa myöhemmin välitunnilla kävi entistä pahemmin. Oinas kyynelehtii muistellessaan tilannetta.

-?Hän nosti minut sellaista metallitolppaa vasten, kuristi, heitti maahan ja alkoi potkimaan minua.

Tämä ensimmäinen fyysinen kiusaamiskokemus on jäänyt Oinaan mieleen kummittelemaan. Silloin mureni myös ajatus koskemattomuudesta.

-?Ehkä kauheinta oli se, että kaikki ystäväni olivat siinä ympärillä, eikä kukaan uskaltanut tehdä mitään.

Yläasteella hän tunsi olevansa todella yksin. Kiusaaminen näyttäytyi enemmän henkisenä. Oinaalle huudeltiin sarkastisia kommentteja ja naurettiin, jos hän ei ymmärtänyt niitä. Häntä haukuttiin, kun hän ei käyttänyt meikkiä.

Nuppu Oinas joutui koulukiusatuksi.

Nuppu Oinas joutui koulukiusatuksi. Kuva: Seppo Kärki / IS

-?Muistan tilanteen, kun yksi henkilö antoi minulle lahjaksi suklaalevyn. Luulin häntä kaveriksi ja olin todella iloinen siitä. Suklaalevyssä ei ollut kuorta vaan pelkkä folio. Myöhemmin kuulin yhteiseltä tutulta, että koira oli oksentanut sen suklaalevyn päälle.

Luokalta ei löytynyt hänelle ketään ystävää. Oinas kertoo, ettei kuulunut ikinä suosittujen tyttöjen porukkaan. Hänestä tuli ujo ja hiljainen. Muut nimittivät häntä usein oudoksi.

Oinas on myöhemmin käynyt läpi vanhoja Facebook-kuviaan ja tajunnut, että kommentit ovat ilkeitä ja sarkastisia. Aiemmin hän ei ollut ymmärtänyt niitä.

"Oot tosi kaunis" ja "ootko koulun suosituin tyttö" hän muistelee kommenttien kuuluneen.

-?Silloin olin innoissani, että joku suosittu tyyppi kommentoi kuvaani. En tajunnut, että ne oli oikeasti pahalla sanottuja.

Oinaalla todettiin myöhemmin lukiossa ADHD, jonka hän arvelee olevan osasyy sille, ettei aina ymmärtänyt ivallisia kommentteja.

Yläasteella Oinaalla oli noin 200 poissaoloa. Hän keksi kaikille järkevän syyn, niin vanhemmilleen kuin opettajillekin.

Oinas ei halunnut myöntää itselleen tai muille, että oli kiusattu. Hän jatkoi päivästä toiseen niin, että saattoi mennä kesken koulupäivän vessaan itkemään.

Eräällä luokanvalvojan tunnilla näytettiin koulukiusaamista käsittelevä video.

-?Se oli hetki, kun tajusin, että minua oikeasti kiusataan. Siinä oli juuri samoja asioita, mitä olin kokenut, Oinas muistelee.

Oinas piti asiaa häpeällisenä ja tunsi olonsa heikoksi. Hän mietti, miksi juuri hän joutui kiusatun rooliin. Nyt hän arvelee, että oli helppo kohde kiusata.

Yksi syy saattoi olla myös Tartu mikkiin -ohjelmaan osallistuminen yläasteella. Oinas pohtii, että seiskaluokka oli pahin mahdollinen aika osallistua tuollaiseen ohjelmaan, koska silloin etsimällä etsittiin syitä, miksi joku otetaan silmätikuksi.

-?Sain paljon ikäviä kommentteja siitä lauluvedosta. Minulle sanottiin, että minusta ei koskaan voi tulla laulajaa.

Oinaalle musiikki on ollut aina tärkeä asia elämässä. Musikaalisuuteen liittyvät kommentit sattuivat paljon. Hän alkoi vältellä laulamista muiden kuullen eikä halunnut enää laulaa musiikintunneilla.

Oinas kiinnostui musiikista jo lapsena. Hän hyräili erilaisia melodioita jo ennen, kun osasi puhua.

Oinas kiinnostui musiikista jo lapsena. Hän hyräili erilaisia melodioita jo ennen, kun osasi puhua. Kuva: Seppo Kärki / IS

Luokanvalvoja varasi Oinaalle ajan terveydenhoitajalle perustellen, että tämä ei enää hymyile yhtä paljon kuin ennen. Oinas ei kertonut terveydenhoitajalle kiusaamisesta mitään. Ala-asteelta oli jäänyt trauma siitä, että jos kertoo jollekin, voi käydä huonosti.

Sen sijaan hän kertoi kiusaamisesta joillekin nettikavereilleen GoSupermodel-sivustolla. Anonyymina siitä oli helpompi puhua.

-?Ajattelen, että omalla kohdalla yläaste oli kauhea asia, joka piti vain rämpiä läpi.

-?Muistan tilanteen, kun odotin bussia pysäkillä ja jotkut koulun tytöt polttivat vieressä tupakkaa. He kysyivät nauraen, otanko jämät tupakasta, koska tiesivät etten polta, Oinas muistelee.

Kasiluokan jälkeen Oinas kyllästyi tilanteeseensa lopullisesti. Hän halusi vaihtaa kouluun, joka sijaitsi kaupungin toisessa päässä. Hän oli tutustunut yleisurheiluharrastuksen kautta ystäviin, jotka kävivät kaikki kyseistä koulua.

Hakiessaan koulun vaihtoa hän ei kertonut, että syynä oli kiusaaminen.

-?Tein 10 syyn listan, miksi minun pitää vaihtaa koulua. Keksin siihen kaikki maailman syyt: isäni asuu keskustassa ja sieltä on lyhyempi matka kouluun, ja yleisurheilun treenit ovat keskustassa, niin se on parempi, että pääsen koulusta nopeasti treeneihin, Oinas kertoo.

Kun vaihtoprosessi alkoi, koulun opinto-ohjaaja soitti Oinaalle ja kysyi, onko taustalla kenties koulukiusaaminen. Hän sanoi, että olisi helpompi käsitellä se koulussa.

-?Ei ole kiusaaminen syynä, ei ole mitään tämmöistä, Oinas vastasi silloin.

Koulun vaihtaminen oli ratkaisu koulukiusaamiseen, hetkellisesti.

Koulun vaihtaminen oli ratkaisu koulukiusaamiseen, hetkellisesti. Kuva: Seppo Kärki / IS

Oinas sai luvan vaihtaa koulua. Hän muistelee tilannetta, kun kertoi koulun kaapeilla luokkalaiselleen vaihtavansa koulua. Samalla muutama muukin kuuli uutisen.

-?Yksi alkoi hyppiä riemusta, että "jee Nuppu vaihtaa koulua". Muitakin oli siinä ja hekin riemuitsivat, että lähden pois sieltä.

Yhdeksäs luokka sujui hyvin eri koulussa tuttujen ystävien ansiosta. Välillä kesken oppituntien Oinas saattoi silti romahtaa itkemään vanhojen muistojen tullessa pintaan.

Kun tuli aika hakea lukioon, Oinas rohkaistui hakemaan taidelukioon, jonne muut ystävät eivät olleet tulossa. Siellä kiusaaminen alkoi taas. Hänet saatettiin naurunalaiseksi.

-?Minut jätettiin ulkopuolelle ja minusta puhuttiin pahaa. Otettiin heti silmätikuksi. Kaikkea, mitä tein, kommentoitiin jotenkin, Oinas kertoo.

-?Muistan kotitaloustunnin, kun koko pöytäryhmä sanoi, että teen kaiken väärin. Tuommoiset tilanteet vaan ylläpitivät sitä ulkopuolisuuden tunnetta.

Luokalla oli onneksi yksi ihminen, joka huomasi Oinaan kiusaamisen. Hänelle Oinas pystyi puhumaan asiasta. Se oli helpottavaa, koska välillä hän pelkäsi kuvittelevansa kaiken.

Hänen vointinsa huononi, ja kahdeksan kuukauden jälkeen hän vaihtoi lukiota.

-?En oikein pystynyt enää tekemään elämässä muuta kuin käydä koulussa, ja se oli tosi rankkaa. Itkin päivät pitkät, menin kotiin ja kävin nukkumaan.

Hän vaihtoi lukioon, jota tutut yleisurheiluystävät kävivät. Siellä kiusaaminen loppui. Arvosanat nousivat ja mielenterveys parani. Ero oli huomattava.

Oinas oli kuitenkin edelleen hauras. Hän oli pitkään rikki kiusaamiskokemuksista. Koulun ruokalassa hän ei ikinä halunnut palauttaa tarjotinta yksin. Hän pyysi aina ystävät kävelemään samaa matkaa.

Kiusaamisen jäljet olivat kovat. Oinas tunsi pitkään, ettei kukaan halua tutustua häneen. Edelleen hän saattaa pelätä uusissa tilanteissa, että jää ulkopuoliseksi.

-?Kuvittelin pitkään, että nyt jos menen ihan mihin tahansa uuteen paikkaan, niin minä joudun aina kiusatuksi ja minussa on jotain vialla.

Oinas pohtii, että aiemmat koulukiusaamiskokemukset tekivät hänestä entistä alttiimman tulla uudelleen kiusatuksi. Hänen luonteensa muuttui sulkeutuneeksi.

Lukion jälkeen Oinas pääsi Jyväskylän konservatorioon opiskelemaan musiikkia. Se oli ensimmäinen hyvä kokemus koulusta. Siellä kaikki hyväksyivät hänet sellaisenaan.

Nykyään Oinas tekee musiikin lisäksi videoita TikTokiin, jossa hänellä on yli 200?000 seuraajaa. Hän on ollut mukana tv-ohjelmissa, kuten Idols, The Voice of Finland ja Olen Julkkis... Päästäkää Minut Pois!.

Hän on huomannut, että kuori on alkanut julkisuuden myötä kovettua.

-?Eihän ilkeisiin kommentteihin ikinä totu, mutta niitä voi oppia käsittelemään ja ymmärtää, että kommentin takana voi olla joku, joka purkaa pahaa oloaan.

Laulukilpailuihin osallistuminen rohkaisi Nuppu Oinasta jatkamaan musiikkiurallaan.

Laulukilpailuihin osallistuminen rohkaisi Nuppu Oinasta jatkamaan musiikkiurallaan. Kuva: Seppo Kärki / IS

Oinas on käsitellyt kokemuksiaan käymällä psykologilla ja kirjoittamalla biisejä. Ikävät kokemukset ovat kasvattaneet ja ruokkineet luovuutta. Hänestä on tullut sinnikkäämpi, ja hän haluaa mennä entistä kovempaa unelmiaan kohti.

-?Niissä hetkissä tuntui, että kaikki on mustaa. Pitää vaan yrittää muistaa, että elämässä asiat voivat aina kääntyä paremmin. Puhumisesta olisi ollut minullekin paljon apua jo aiemmin.

Musiikin teossa Oinas on kääntänyt herkkyyden voimavarakseen. Hänen tuore debyytti-EP Herkkis EP voidaan tulkita viestinä kiusaajille, jotka pitävät herkkyyttä ja itkemistä nolona asiana.

-?Moni ihminen on yrittänyt saada minut ajattelemaan, ettei minusta ole ikinä mihinkään, Oinas sanoo.

Ilta Sanoma
mardi 4 juillet 2023 09:45:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.