Ilta Sanoma

Kobe Bryant oli kuollessaan vain 41-vuotias.

Kobe Bryant oli kuollessaan vain 41-vuotias. Kuva: Anke Fleig / Sven Simon / DPA / ZUMA / MVphotos, Ringo Chiu / ZUMA / MVphotos

Koripallolegenda Kobe Bryantia ja kahdeksaa muuta lennättänyt helikopteri paiskautui maahan tammikuussa 2020 kuolettavin seurauksin. Järkyttävä totuus turman takana paljastui vasta myöhemmin.

Tammikuussa 2020 koripallolegenda Kobe Bryant nousi helikopteriin, jonka piti kuljettaa häntä vain parinkymmenen kilometrin verran.

Varttia myöhemmin tuo helikopteri rysähti maahan vasten Calabasasin kaupungin kukkuloita. Bryant, hänen 13-vuotias tyttärensä Gianna, helikopteria lentänyt Ara Zobayan ja kuusi muuta kuolivat.

Järkyttävä lentoturma pysäytti koko koripallomaailman, mutta se oli muutenkin etusivun uutinen ympäri maailman. Eläkkeelläkin Bryant oli supertähti, jonka nimen tuntevat sellaisetkin ihmiset, jotka eivät eläessään ole katsoneet peliäkään koripalloa.

Surun ohella päällimmäinen tunne oli monilla järkytys.

Tämä tunne vahvistui entisestään kun paljastui, että koko turma olisi voitu välttää.

Fakta

Kobe Bryant voitti viidesti NBA:n mestaruuden.

Kobe Bryant voitti viidesti NBA:n mestaruuden. Kuva: Orange County Register / TNS / ZUMA / MVphotos

Syntyi vuonna 1978 Philadelphiassa.

Varttui osin Italiassa ja puhui sujuvaa italiaa.

Edusti koko koripallouransa Los Angeles Lakersia, vuodesta 1996 vuoteen 2016.

Pelasi heittävänä takamiehenä.

Lempinimeltään "Black Mamba", eli musta mamba.

Viisinkertainen NBA:n mestari.

Valittiin vuonna 2008 liigan parhaaksi pelaajaksi.

Kaksinkertainen olympiavoittaja (2008, 2012).

Pidetään yleisesti yhtenä historian parhaista pelaajista.

Naimisissa Vanessa Bryantin kanssa vuodesta 2001 aina kuolemaansa saakka.

Neljän lapsen isä.

Turmapäivän aamuna Bryant nousi helikopterin kyytiin Orange Countyn lentokentällä.

Hänen mukanaan olivat tytär Giannan ohella John ja Keri Altobelli sekä heidän tyttärensä Alyssa, joka pelasi koripalloa Giannan kanssa. Samasta syystä mukana oli myös joukkuetoveri Payton Chester ja tämän äiti Sarah.

Lennon suuntana oli Newbury Parkin kaupungissa sijaitseva Bryantin koripalloakatemia. Siellä oli määrä pelata ottelu, jossa myös itse Bryant aikoi valmentaa tyttöjen joukkuetta.

Ottelun tiimoilta lennolla mukana oli myös valmennustiimiin kuulunut 38-vuotias Christina Mauser. Matkan oli määrä kestää noin puoli tuntia. Bryant kulki vastaavia matkoja vastaavalla helikopterilla hyvin usein, viimeksi päivää aiemmin.

Noin matkan puolessa välissä käynnistyi kuitenkin tapahtumaketju, joka lopulta johti tuhoisaan onnettomuuteen.

Ara Zobayan oli kokenut lentäjä, joka tunsi Bryantin perheen hyvin.

Ara Zobayan oli kokenut lentäjä, joka tunsi Bryantin perheen hyvin. Kuva: Polaris / MVphotos

Tässä Sikorsky S76 -helikopterissa Bryant matkusti.

Tässä Sikorsky S76 -helikopterissa Bryant matkusti. Kuva: Polaris / MVphotos

Tuona päivänä Calabasasin kaupungin läheisillä kukkuloilla pilvet olivat erittäin matalalla.

Noiden kukkuloiden keskuuteen suuntasi myös Bryantin turmakopteri. Reitti pysyi, vaikka vasta edellisenä iltana Bryantin matkakoordinaattori ja lentäjä Zobayan olivat keskustelleet siitä, että päivän sääolosuhteet eivät välttämättä ole parhaasta päästä.

Tilannetta ei myöskään helpottanut se, että Zobayan syystä tai toisesta päätti lentää kohtuullisen matalalla, vain noin 420 metrin korkeudella.

-?Meinaatko oikeasti lentää noin matalalla Camarilloon asti, uteli muun muassa paikallinen lennonjohto kesken matkan.

Zobayan piti linjastaan kiinni. Ratkaisu osoittautui kohtalokkaaksi.

Tämä kuva järkyttävässä turmassa kuolleista Kobe ja Gianna Bryantista on piirtynyt monien mieliin.

Tämä kuva järkyttävässä turmassa kuolleista Kobe ja Gianna Bryantista on piirtynyt monien mieliin. Kuva: Mark Blinch / The Canadian Press / ZUMA / MVphotos

Bryantin helikopteri katosi vuorissa pilviin.

Paikan läheisyydessä retkeilleet silminnäkijät kertoivat, että pilvipeitto ulottui tuolloin noin kukkuloilla olleiden puiden latvojen korkeudelle. Tämä tarkoitti siis sitä, että kukkuloiden alueella kopteri oli edelleen hyvin matalalla.

-?Kuulimme sen lentävän normaalisti, mutta emme oikeastaan nähneet sitä, koska oli sumuista ja pilvistä. Ihmettelin, miksi helikopteri lensi noin matalalla noin huonolla säällä, eräs silminnäkijä muun muassa kertoi.

Zobayan kuitenkin viesti lennonjohtajalle, että hän pyrkisi sittenkin nostamaan konetta. Tavoitteena oli noin 1?200 metriä.

Korjausliikkeestä huolimatta kopteri nousi alle sata metriä.

Pilvien keskellä Zobayan oli menettänyt sekä koneen hallinnan että suuntavaistonsa. Pieni käännös vasemmalle kesken suunnitellun "nousun" ei ollutkaan turvallinen liike.

Kopteri paiskautui suoraan päin kukkulaa. Vauhtia oli tässä vaiheessa lähes 300 kilometriä tunnissa.

Helikopteri törmäsi suoraan kukkulan rinteeseen.

Helikopteri törmäsi suoraan kukkulan rinteeseen. Kuva: Li Ying / Xinhua / ZUMA / MVphotos

Yhdysvaltain liittovaltion liikenne­turvallisuus­lautakunta eli NTSB alkoi heti tutkia Törmäystä.

Lähes alusta asti vaikutti olevan selvää, että kyseessä ei ollut puhdas onnettomuus. Käytettiin termiä "crash", eli kolari, eikä "accident", eli onnettomuus.

-?Onnettomuus on sellainen tilanne, jota ei voi ennustaa tai ennakoida, jos näin voi sanoa. Sitä tämä ei ollut, tiivisti NTSB:n varapuheenjohtaja Bruce Landsberg CNN:lle.

Lautakunnan puheenjohtajalla Robert Sumwaltilla oli myös hyvin selvä näkemys törmäyksen syistä. Hänen mielestään Zobayanin päätös jatkaa lentoa oli väärä.

-?Eihän tässä ollut kyse siitä, ettei lentäjä olisi tiennyt, missä kukkulat ovat ja että hän olisi vain sattumalta kompastunut mäkeä päin, Sumwalt täräytti.

Tutkijat kävivät helikopterin jäännöksiä läpi muutama päivä turman jälkeen.

Tutkijat kävivät helikopterin jäännöksiä läpi muutama päivä turman jälkeen. Kuva: James Anderson / NTSB / ZUMA / MVphotos

Bryantin fanit veivät turman vuosipäivänä kukkia Calabasasin kukkulan rinteeseen.

Bryantin fanit veivät turman vuosipäivänä kukkia Calabasasin kukkulan rinteeseen. Kuva: Xinhua / ZUMA / MVPhotos

Lautakunnan näkemyksen mukaan Zobayanin ratkaisuun tosin vaikuttivat monet seikat. Samalla kannalla oli USA Todayn haastattelema Yhdysvaltain merijalkaväen entinen helikopterilentäjä ja Etelä-Kalifornian yliopiston helikopterikouluttaja Jack Cress.

Cressin mukaan Zobayan koki todennäköisesti äärimmäisiä paineita lentää, koska hänen kyydissään oli juuri Bryant.

-?Hänellä oli varmasti paljon ammatillisia paineita. "Olen tehnyt tämän ennenkin, tunnen ympäristön, pystyn tähän". "Takapenkin tyyppi haluaa tätä ja teen kaikkeni". Hän yksinkertaisesti venytti liian pitkälle, Cress summasi.

Turman ollessa vielä tutkinnassa Bryantin kuolemaan kuitenkin jo reagoitiin.

Bryant oli etenkin Los Angelesissa sankarin asemassa. Hänen entinen joukkueensa, Los Angeles Lakers, järjesti legendan kunniaksi julkisen muistotilaisuuden peliareenallaan.

Fanit toivat valtavasti kukkia ja muistoesineitä Lakersin kotiareenan edustalle.

Fanit toivat valtavasti kukkia ja muistoesineitä Lakersin kotiareenan edustalle. Kuva: Javier Rojas / PI / ZUMA / MVphotos

Kuva: K.C. Alfred / ZUMA / MVphotos

Bryantin kuolema oli monille valtava järkytys.

Bryantin kuolema oli monille valtava järkytys. Kuva: Justin L. Stewart / ZUMA / MVphotos

Paikan päällä esiintyivät muun muassa Beyonce ja Alicia Keys. Koskettavia puheita täydelle areenalle saapuivat pitämään muun muassa kaikkien aikojen koripalloilija Michael Jordan ja Bryantin entinen joukkuetoveri sekä läheinen ystävä Shaquille O'Neal.

-?Kun Kobe Bryant kuoli, palanen minusta kuoli. Lupaan teille, että tästä päivästä eteenpäin elän sen muiston kanssa, että minulla oli pikkuveli, jota yritin auttaa joka tavalla. Lepää rauhassa, pikkuveljeni, kyyneliin liikuttunut Jordan muun muassa sanoi Bryantiin viitaten.

Paikalla oli totta kai myös Bryantin leski, Vanessa Bryant. Pariskunta oli naimisissa vuodesta 2001 ja liitto oli myös ilmeisen onnellinen.

Vanessa ja Kobe Bryant juhlivat Koben voittamaa Oscaria maaliskuussa 2018.

Vanessa ja Kobe Bryant juhlivat Koben voittamaa Oscaria maaliskuussa 2018. Kuva: JAVIER ROJAS / PI / ZUMA / MVphotos

-?Olin hänen ensimmäinen tyttöystävänsä, rakkautensa, vaimonsa, paras ystävänsä, luotettunsa ja suojelijansa. Hän oli miehenä mahtava, ja Kobe rakasti minua enemmän, kuin sanoin pystyn kuvailemaan, Vanessa Bryant muun muassa kuvaili.

Julkimoiden ja lähipiirin ohella Bryantia ovat muistaneet fanit.

Los Angelesin kaduilta löytyy yhä lukuisia taideteoksia, jotka esittävät Bryantia ja hänen tytärtään. Vuonna 2022 turmapaikalle jopa vietiin Bryantin kunniaksi patsas, jossa hän ja Gianna esiintyvät.

Bryantin traagisella kuolemalla voi kuitenkin olla myös kauaskantoisempia seuraamuksia. NTSB on rummuttanut lähes kaksi vuosikymmentä uudistuksia helikopterilentojen turvasäännöksiin.

USA Todayn tavoittama lakimies Robert Clifford toteaa, että Bryantin tapauksen kaltaisia tragedioita tarvitaan harmittavan usein puutteellisen lainsäädännön muuttamiseen.

-?Rouva Bryantin statuksen omaava ihminen ajamassa muutoksia turvasäännöksiin miehensä ja tyttärensä puolesta saattaa pystyä tekemään jotain, Clifford sanoo.

Oikeudellisia seuraamuksia Bryantin kuolemalla on jo ehtinyt olla. Vanessa Bryant ja parin elossa olevat lapset saivat lähes 30 miljoonan dollarin korvaukset siitä, että onnettomuuspaikalta otettuja kuvia jaettiin luvatta.

Samalla Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom hyväksyi lain, joka suoraan kielsi ensihoitajia ottamasta vastaavia kuvia luvatta, jottei vastaavaa pääsisi jatkossa tapahtumaan.

Ilta Sanoma
lundi 3 juillet 2023 10:30:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.