Ilta Sanoma

Kuva: Kai Haapakoski / IS

Rovaniemen poliisi löysi viikon sisällä neljän miehen ruumiit. Miehiä yhdisti sama henkilöpiiri ja heidän kuolemiaan poikkeuksellinen, väritykseltään vaaleanpunainen pulveri.

Niin, tahdotko tietää siitä pinkistä paskasta? Tarkentavan kysymyksen esittää parikymppinen, tummiin pukeutunut ja tatuoitu mies kauppakeskus Rinteenkulman sisäänkäynnillä Rovaniemellä.

Liukuovista lappaa alati lisää väkeä kadulta sisätiloihin, sillä keskustan ylle on osunut sadekuuro.

Tuulitakistani valuu vettä ja muodostuu lätäkkö kauppakeskuksen eteisen lattialle sillä aikaa, kun yritän tiristää tietoa paljon puhutusta "tappajahuumeesta".

Vaaleanpunainen jauhe, joka on tutkimuksissa vahvistumassa muuntohuume etyloniksi, vei poliisin arvion mukaan toukokuussa neljän paikallisen miehen hengen. He olivat iältään 30-50-vuotiaita.

Lisäksi kaksi henkilöä joutui aineen takia sairaalahoitoon.

Rovaniemellä näin suuri määrä huumekuolemia lyhyessä ajassa on "erittäin poikkeuksellista", viranomaiset kertovat.

Edessäni olevan miehen mukaan julkisuuteen tiedotettujen uhrien joukossa on hänen tuttujaan ja "vanhoja kavereita". Hänen mukaansa vaaleanpunaista huumetta kiertää yhä markkinoilla kaupungissa.

- Sun pitäis selvitä, jos et sitä rännitä, hän neuvoo.

Mies väittää, että aine olisi tappanut enemmänkin kuin neljä ihmistä. Hän ei ole ainoa, keneltä kuulen reissuni aikana tämän saman väitteen. Kuolonuhrien määrä vaihtelee seitsemän ja yhdentoista välillä, kertojasta riippuen.

Rovaniemellä järkytti hiljattain uutinen siitä, että kaupungilla kiertäisi hengenvaarallinen huume.

Rovaniemellä järkytti hiljattain uutinen siitä, että kaupungilla kiertäisi hengenvaarallinen huume. Kuva: Ville Honkonen, kuvankäsittely: Kai Haapakoski / IS

Runsaan 60?000 asukkaan Rovaniemellä, jota myös joulumaana mainostetaan, liikkuu kesäkuisen reissun aikana paljon kansainvälisiä vieraita.

Poropehmoleluja tyrkyttäviä näyteikkunoita riittää, mutta ne eivät tunnu kuhisevan tähän aikaan vuodesta jouluintoilijoita tai napapiirin elämyksien metsästäjiä.

Ulkomaalaisia vierailijoita on sen sijaan vetänyt paikan päälle meneillään oleva kansainvälinen sotaharjoitus. Yläilmoista kuuluu jylinää hävittäjien halkoessa äänivalleja, mutta katutasossa ääntä ei näytä kukaan hätkähtävän.

Iltapäivällä kaduilla kulkee lisäksi eläkeläisiä ja lapsiperheitä. Paikallisia lähestyessä jokainen heittäytyy vaivattomasti keskustelemaan valtakunnallisesti uutisoiduista huumekuolemista. Jää olo, että keskustelut on jo ennen lähestymistäni käyty moneen kertaan aiemmin.

Tragedia on ollut rehevä kasvualusta monenlaisille kertomuksille. Korvaan supistaan erilaisia versioita uhrien kohtaloista ja kuolinolosuhteista.

Samat kuolonuhrien nimet kuitenkin tuntuvat toistuvan kertojasta riippumatta. Pari toisistaan riippumatonta lähdettä kertoo IS:lle, että yksi nyt kuolleista miehistä oli alun perin hankkinut huomattavan määrän julkisuudessa puhuttanutta hengenvaarallista ainetta.

Tämän myös poliisi on kertonut julkisuuteen.

Yleinen käsitys kadulla tuntuu olevan se, että tuotetta on yhä markkinoilla. Sillä kerrotaan olevan samankaltaisia hermostoa kiihdyttäviä vaikutuksia kuin amfetamiinilla. Tällainen tieto kaikuu kolmen hengen miesporukalta, jonka tavoitan kauppakeskus Rinteen edustalta istumasta.

Poliisin tiedon mukaan vaaleanpunaista jauhetta myynyt taho kaupitteli sitä amfetamiinina. Amfetamiinilla onkin Lapin seudulla vakiintuneet markkinansa, sillä se on useiden vuosien ajan ollut pohjoisimman Suomen käytetyimpiä huumausaineita.

Kaupungissa on eräs paikkaa, jossa huumekuolemia on totuttu käsittelemään ja siellä kertomus pinkistä "tappohuumeesta" ei hätkäytä tai pelota.

Kyseessä on Rovalan Setlementin ylläpitämä Osallisuuskeskus Oodi, jossa huumemaailmaan kompastuneet henkilöt kohtaavat, saavat vertaistukea sekä neuvontaa ja apua ammattilaisilta.

Sen tilat sijaitsevat punatiilisen asuinkerrostalon pohjakerroksessa, lähes keskustan sydämessä. Ovet ovat avoinna niin toipuville kuin huumeita käyttäville.

Tosin alkukesästä näistä ovista ja ikkunoista on puskenut sisään historiallisen paljon median edustajia, joita kiinnostavat kaikki huumekuolemiin liittyvät tiedonjyväset.

Täällä epäiltyjen huumekuolemien uhrit ovatkin hyvin tiedossa. Rovaniemellä käyttäjäpiirit eivät ole laajat.

- Jokainen (uhreista) oli jollain tavalla tuttu. Osan tunsi vuosikymmenten ajalta, kertoo Oodin yhteistilassa pienen pyöreän pöydän äärellä istuva Juha.

Hän tiivistää omaa käyttöhistoriaansa sanoen, että se on ollut monivaiheinen ja värikäs. Elämää on sumentanut menneinä vuosina esimerkiksi Subutexin väärinkäyttö.

Käyttöaikana ja toipuessakin on menehtynyt useampi samoissa piireissä pyörinyt.

- Ei tämä oikeastaan millekään tunnu. Vaikka surullista se onkin. Saattaahan se kylmältä kuulostaa, mutta näihin on tässä vaiheessa turtunut.

Juha (oikealla) on käynyt Oodissa haastatteluhetkellä noin puolitoista vuotta ja hänen mukaansa sillä on ollut elintärkeä merkitys hänen toipumiselleen. Oodissa jokainen kävijä toimii myös vertaistukena.

Juha (oikealla) on käynyt Oodissa haastatteluhetkellä noin puolitoista vuotta ja hänen mukaansa sillä on ollut elintärkeä merkitys hänen toipumiselleen. Oodissa jokainen kävijä toimii myös vertaistukena. Kuva: Ville Honkonen, kuvankäsittely: Kai Haapakoski / IS

Oodin esimies Johanna Puolakan mukaan asiakaskunnassa on useita, joille vaaleanpunaista muuntohuumetta on tarjottu ja useita, jotka ovat siitä myös kieltäytyneet.

Hänen näköpiirissään ei kuitenkaan ole uhkaa siitä, että kyseinen huume aiheuttaisi kuolonaaltoa.

Oodin esimies Johanna Puolakka kertoo, että Oodi on tehnyt toiminta-aikanaan paljon yhteistyötä paikallispoliisin kanssa. Huumekuolemiin liittyvässä tiedotuksessa hän olisi toivonut, että poliisista olisi oltu suoraan yhteydessä Oodin, koska sillä on paremmat tiedotusyhteydet kuin esimerkiksi paikallislehdillä.

Oodin esimies Johanna Puolakka kertoo, että Oodi on tehnyt toiminta-aikanaan paljon yhteistyötä paikallispoliisin kanssa. Huumekuolemiin liittyvässä tiedotuksessa hän olisi toivonut, että poliisista olisi oltu suoraan yhteydessä Oodin, koska sillä on paremmat tiedotusyhteydet kuin esimerkiksi paikallislehdillä. Kuva: Ville Honkonen, kuvankäsittely: Kai Haapakoski / IS

Puolakka yhtyy Juhan tavoin ajatukseen, että huumekuolemat eivät kaikessa traagisuudessaan ole uutinen. Hänestä toukokuisista epäillyistä huumekuolemista tekee poikkeuksellisen lähinnä poliisin näyttävä tiedotus.

- Huumekuolemien taustalla voi olla useita syitä. Jokaisella on yksilöllisiä eroja taustassaan emmekä tiedä, mitä kaikkea tapahtumaan liittyy. Ihminen ja hänen inhimillisyytensä ei koskaan lakkaa hämmästyttämästä minua, alalla parikymmentä vuotta työskennellyt Puolakka sanoo.

Hän pitää epäuskottavana, että epäillyt huumekuolemat voisi pelkistää vain yhden aineen syyksi - vaikka sekin on mahdollista.

- Paljon puhuttua, välittömästi tappavaa "pinkkiä pulveria" ei ole, hän arvioi.

- Jokaiseen psykoaktiiviseen aineeseen liittyy omanlaisensa haitat ja riskit. Riskit kasvavat erityisesti silloin, jos ainetta käyttävä henkilö ei varmuudella tiedä, mitä ainetta käyttää tai millainen aineen toksinen biopsykososiaalinen kuormitus yksin tai yhdessä muiden samanaikaisesti käytettyjen aineiden kanssa on.

Tilastokeskuksen kuolemansyytilaston mukaan huumekuolemien määrä on pääosin kasvanut vuodesta 2015 lähtien. Suurimpaan osaan näistä kuolemista liittyy useamman aineen samanaikainen käyttö.

Suurin osa Suomen huumekuolemista tapahtuu Etelä-Suomessa.

Vuoden 2021 tilastojen valossa kolme neljästä huumeisiin kuolleista oli miehiä. Heistä eniten huumekuolemia oli 20-34-vuotiaiden ikäryhmässä.

Rovaniemen huumekuolemien tutkintaa johtaneen rikoskomisario Tuomo Seikkulan työpäivät ovat venyneet touko-kesäkuun vaihteessa. Väsymys ei kuitenkaan näytä painavan askelta, kun hän harppoo vastaanottamaan lehdistön edustajaa Rovaniemen poliisilaitoksen autiohkoon aulaan.

Toukokuun lopulla Lapin poliisissa tajuttiin, että sen pöydällä olleet neljä kuolintapausta liittyivät mitä varmimmin toisiinsa. Kuolleiden henkilöiden välillä oli keskinäisiä yhteyksiä, kuolinolosuhteissa samankaltaisuuksia ja jokaiseen kuolemaan liittyi sama, vaaleanpunainen jauhe.

Rovaniemellä tavattu jauhettu etyloni on väriltään hennon vaaleanpunaista. Verkossa sitä markkinoidaan myös muilla värityksillä.

Rovaniemellä tavattu jauhettu etyloni on väriltään hennon vaaleanpunaista. Verkossa sitä markkinoidaan myös muilla värityksillä. Kuva: Poliisi, kuvankäsittely: Kai Haapakoski / IS

25. toukokuuta poliisi tiedotti ensimmäisen kerran mahdollisesti hengenvaarallisesta vaaleanpunaisesta jauheesta ja vetosi siihen, että se tulisi saada pois markkinoilta.

Seikkula painottaa, että poliisilla oli tuolloin ilmeinen syy uskoa aineen altistavan enemmänkin ihmisiä hengenvaaraan.

- Tutkinnan lähtötilanne tuntui dramaattiselta, mutta nyt tapahtumaketju näyttää rajautuneen tietoomme, Seikkula sanoo.

Tutkinnan aikana poliisi on takavarikoinut useammasta paikasta vaaleanpunaista jauhemaista ainetta. Alkujaan etyloni on kivimäistä, kuten kuvassa.

Tutkinnan aikana poliisi on takavarikoinut useammasta paikasta vaaleanpunaista jauhemaista ainetta. Alkujaan etyloni on kivimäistä, kuten kuvassa. Kuva: Poliisi, kuvankäsittely: Kai Haapakoski / IS

Poliisi tekee nyt neljään kuolemaan liittyen kuolemansyytutkintaa ja selvittää huumausainerikoksia. Seikkulan mukaan tapaus on kuolonuhrien määrältään "erittäin poikkeuksellinen" pohjoisen Suomen mittapuulla.

- Ei ainakaan minun tiedossani ole, että tämän laajuista olisi Lapissa aiemmin ollut.

Rikosnimikkeet voivat tutkinnan edetessä muuttua. Aineen pitoisuuksien ja määrän tarkentuessa kyseessä voisi olla esimerkiksi törkeä huumausainerikos.

Julkisuuteen on väläytelty myös, että kyseessä voisi olla kuolemantuottamus tai törkeä kuolemantuottamus. Seikkula pitää tässä vaiheessa epätodennäköisenä, että jälkimmäiset tutkimusnimikkeet astuisivat kuvioihin.

Epäiltyjen huumekuolemien kohdalla uhrit ovat poliisin arvion mukaan ottaneet jauhetta vielä tunnistamattomalla aineella jatkettuna. Poliisin käsityksen mukaan on mahdollista, että jotkut uhreista luulivat käyttäneessä amfetamiinia ja olisivat ottaneet aineseoksen suonensisäisesti.

Seikkulan mukaan kuolintapaukset ovat tällä tietoa rajautuneet tähän pieneen, neljän hengen henkilöpiiriin.

IS:n tietojen mukaan tapaukseen liittyvät neljä uhria ovat kuolleet 12 päivän sisällä toisistaan. Kolme uhreista kuoli lyhyen ajan sisään, toukokuun 17. ja 20. päivän välillä. Ensimmäinen uhri on kuollut huomattavasti muita aiemmin.

Poliisi on aiemmin kertonut, että se löysi kaikki kuolleet viikon sisällä. Julkisuuteen ei ole tarkennettu, missä epäillyt huumekuolemat ovat tapahtuneet. Seikkulakaan ei tarkenna asiaa kuin sanomalla, että tapahtumat rajautuvat Rovaniemen kaupunkialueelle.

Sosiaalisen median ja IS:n haastatteluiden perusteella kolmen viime uhrin välit olivat tiiviimmät. Kaksi viimeksi kuollutta uhria vaikuttavat ainakin joskus työskennelleen samassa työpaikassa. IS:n haastatteleman lähteen mukaan he ovat myös olleet naapureita.

Kuolonuhrien lisäksi kaksi henkilöä tarvitsi sairaalahoitoa huumeen ottamisen jälkeen. Seikkula kertoo, että toisen henkilön terveydentila äityi alkuun hyvinkin "vakavaksi".

Haastatteluhetkellä ei kuitenkaan ollut tiedossa, että eloonjääneille aine olisi jättänyt pitkäkestoista haittaa.

Seikkula ei kommentoi tässä vaiheessa tutkintaa tarkemmin kuolemiin liittyvää tapahtumaketjua.

Poliisi on takavarikoinut ja saanut haltuunsa etyloniksi epäiltyä ainetta jauheena myös hiljattain. Se on tapahtunut useamman vapaaehtoisen "tiedoksiannon" avulla ja eräässä tapauksessa suoraan käteen ojennettuna.

Aineen kuvaillaan alkuperäismuodossaan olevan "kivimäinen". Lapin poliisin hallussa oleva etyloni on kuitenkin jauhetussa, pulverimaisessa muodossa. Seikkula ei tarkenna, millaisista määristä on kyse.

Tutkinnan yhteydessä löytyi myös keltaista jauhetta, joka tunnistettiin isotonitatseeniksi. Se on synteettinen opioidi, jota viranomaiset harvemmin ovat tavanneet Suomessa tai edes Euroopassa.

Tapaukseen liittyviin huumausainerikoksiin liittyen on tehty kiinniottoja, mutta ketään ei ole esitetty vangittavaksi.

Kuvassa Rovaniemen poliisilaitos.

Kuvassa Rovaniemen poliisilaitos. Kuva: Pete Aarre-Ahtio, kuvankäsittely: Kai Haapakoski / IS

Poliisi uskoo, että kivi päätyi Rovaniemelle postimyynnin kautta Kiinasta. Tämän hetken käsityksen mukaan aineen on alun perin hankkinut yksi kuolleista.

- Etyloniin liitettyjä huumekuolemia on käsitelty esimerkiksi Yhdysvalloissa. Mitä olen tämän tapauksen tiimoilta perehtynyt, niin etylonin yhteisvaikutus muiden stimulanttien kuten kokaiinin ja ekstaasin kanssa voi olla raju ja riskialtis, Seikkula sanoo.

Etyloni on Suomen viranomaisille varsin vieras aine, vaikka se on kriminalisoitu jo vuonna 2017. Aineen kuvaillaan alkuperäismuodossaan olevan "kivimäinen", ja sitä myydään verkossa vaaleanpunaisen värityksen lisäksi esimerkiksi sinisenä.

Lapin poliisin haalima etyloni on jauhetussa, pulverimaisessa muodossa ja sen seassa on toista ainetta jatkeena. Seikkula ei tarkenna viranomaisten haltuun saamia määriä.

Poliisi uskoo pääosin selvittäneensä henkilöt, joiden epäillään saaneen isompia määriä ainetta ja mahdollisesti levittäneen sitä.

Tutkinnanjohtaja on tyytyväinen siihen, että poliisin varoitus aineen vaaroista on otettu vakavasti.

- Huumausaineiden kanssa tekemisissä olleet näyttävät luoneet sosiaalista painetta sille, että aineen myynti loppuisi.

Seikkula kiistää huhut, joiden mukaan etyloni olisi yhä laajassa levityksessä kaupungilla tai väitteet, joiden mukaan sen aiheuttama kuolonaalto jatkaisi yhä vyöryään.

Hänen mukaansa aineen koostumus vahvistuu lopullisesti myöhemmin kesällä, kun aineesta saadaan rikosteknisen laboratorion lausunnot. Vielä odotetaan myös oikeuslääkärin lausuntoa kuolemansyistä.

Etyloni on psykoaktiivinen aine eli empatogeeni. Sen vaikutukset ovat samankaltaisia kuin muiden piristeiden tai empatogeenisten huumeiden kuten MDMA:n, kokaiinin ja amfetamiinin.

Se on myös synteettinen katinoni eli khat-kasvissa esiintyvä monoamiini alkaloidi ja piriste, joka kuuluu amfetamiineihin.

Etyloni ilmestyi markkinoille ensimmäisiä kertoja vuonna 2011. Ainetta ei ole kunnolla tukittu ja siitä on jalostettu uudempia kemiallisia muunnelmia.

Etyloni voi näyttää esimerkiksi kirkkailta kiteiltä tai valkoiselta jauheelta.

Suomessa Etylonista puhutaan muuntohuumeena. Se on kriminalisoitu vuonna 2017.

Muuntohuumeet tarkoittavat aineita, joita ei ole ehditty luokitella huumausaineeksi, mutta jotka muistuttavat vaikutuksiltaan tai kemialliselta rakenteeltaan huumausaineita. Muuntohuumeista tulee Suomessa lain näkökulmasta huumeita, kun ne lisätään huumausainelistalle (valtioneuvoston asetus 543/2008).

Lähde: Alcohol and Drug Foundation, Poliisi

Ilta Sanoma
dimanche 2 juillet 2023 11:15:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.