Ilta Sanoma

Jenni Poikelus on työskennellyt YleXällä jo yli kymmenen vuotta.

Jenni Poikelus on työskennellyt YleXällä jo yli kymmenen vuotta. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS

Radiojuontaja Jenni Poikelus tunnetaan sanavalmiina hauskuuttajana, mutta ulkokuoren alta paljastuu toinen puoli. Huumori on toiminut kilpenä, kun hän on päänsä sisällä seilannut häpeän ja itsekritiikin aallokossa.

Radiojuontaja Jenni Poikelus, 35, on aina saanut muut nauramaan. Hän oli jo koulussa luokan hauskuuttaja, mutta poikien huomion varastanut ystävä herätti hänessä kateutta. Poikelus suhtautui "hauskan tytön rooliin" ristiriitaisesti.

- Kaikki pojat olivat ihastuneet parhaaseen ystävääni. Se herätti välillä kateutta, Poikelus muistelee.

- Kerran ystävä kuitenkin totesi minulle, että hän on itse asiassa kateellinen minulle, kun pojat nauravat jutuilleni. Olin se hauska tyyppi ja sain kavereita sillä, että heitin läppää. Oli suorastaan huumaavaa saada muut nauramaan.

Tuolloin Poikelus ei osannut kuvitellaan, että hänestä kasvaisi aikuisena media-alan moniosaaja ja komiikan käsikirjoittaja. Tätä nykyä hän on tunnettu YleX-kanavan radioääni sekä tv-juontaja, joka nähtiin viime syksynä valtaisan suosion saaneen Hengaillaan-ohjelman puikoissa.

Poikelus tunnetaan sanavalmiina hassuttelijana, joka ei ota itseään liian vakavasti. Todellisuudessa koomikon sisällä asuu ujo persoona, jolle uudet kohtaamiset ovat toisinaan epämiellyttäviä.

- Tuttujen ihmisten seurassa olen se äänekkäin tyyppi, mutta tuntemattomien kanssa olen usein ujo ja hiljainen. Toisinaan siitä seuraa kiusallisiakin tilanteita, hän pohjustaa.

Jenni Poikelus on tuttu monista ohjelmista kuten Villi kortti, Tanssii tähtien kanssa ja Suurmestari. Hän on käsikirjoittanut muun muassa Joonas Nordman show'ta.

Jenni Poikelus on tuttu monista ohjelmista kuten Villi kortti, Tanssii tähtien kanssa ja Suurmestari. Hän on käsikirjoittanut muun muassa Joonas Nordman show'ta. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS

Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS

Lapsena Jenni Poikelus unelmoi rokkitähteydestä. Haave ei kuitenkaan tuntunut saavutettavalta.

Teini-ikäisenä Poikeluksella oli kasvoissa lävistyksiä ja mustat pitkät hiukset. Hän kuunteli rokkia ja kävi poimimassa isän levy-hyllyltä Nirvanan ja The Hellacoptersin albumeita huoneeseensa. Hän koki erottuvansa joukosta.

Radiojuontajalla oli kertomansa mukaan ulkonäkönsä takia pahan tytön maine, vaikka tosiasiassa hän piti itseään porukan kilteimpänä.

- Parhaat ystäväni olivat cheerleader-mimmejä, joilla oli blondit hiukset ja Lacosten pastellinsävyiset tv-paidat. Minä olin se rokkari, joka joutui usein syntipukiksi, hän muistelee hymähdellen.

Omassa huoneessa pauhasivat rokin lisäksi tavalliset radio-ohjelmat. Poikelus rakasti hypätä sängylle ja uppoutua kuuntelemaan radio-ohjelmien juonto-osuuksia. Toisinaan YleX toimi herätyskellona kouluaamuina ja hän meinasi myöhästyä koulusta, kun hyvä juttu oli kesken.

Jo 6-vuotiaana Poikelus äänitti siskonsa kanssa Uutisputiikki-nimistä ohjelmaa C-kasetille.

- Olen aina kuunnellut tosi paljon radiota. Kuuntelin muun muassa Kiss FM:n Henkka Hyppöstä, Jenni Pääskysaarta ja Tuomas Enbuskea. YleXällä idoleitani olivat Olli Junes ja Tuomas Rajala, hän mainitsee.

Kipinä roihahti toden teolla lukion jälkeen, jolloin Poikelus päätti hakea media-alalle ja tähdätä radiojuontajaksi. Kun Metropolian ammattikorkeakoulun ovet avautuivat, hänellä oli selkeä tavoite.

- Päätin, että minusta tulee nimenomaan YleX-kanavan radiojuontaja, Poikelus muistaa kirkkaasti.

Jenni Poikelus on syntynyt Tampereella ja hänellä on kaksi siskoa. Hänen vanhempansa asuvat Tampereella. Radiojuontaja kertoo olevansa läheinen perheensä kanssa.

Jenni Poikelus on syntynyt Tampereella ja hänellä on kaksi siskoa. Hänen vanhempansa asuvat Tampereella. Radiojuontaja kertoo olevansa läheinen perheensä kanssa. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS

Opiskeluiden ohella Poikelus teki yövuoroja Postin lajittelukeskuksessa, kunnes rohkeni hakea harjoitteluun YleXälle. Jo hakuvaiheessa reilu parikymppistä opiskelijaa jännitti.

Tuntui kuin kaikki olisi ollut pelissä. Ihan kaikki.

- Sanoin luokkakaverilleni, että jos en nyt pääse tuonne, niin minulla ei ole vaihtoehtoja elämässäni. Se oli sellainen elämän ja kuoleman kysymys, hän kertoo huvittuneena.

Vuoden kuluttua harjoittelupestin alkamisesta Poikelukselle aukeni iltapäiväjuontajan paikka. Alkuun Poikelus kirjoitti jokaisen spiikin alusta loppuun sanasta sanaan ja asteli studioon valtava paperinivaska kourassaan.

- Alussa kärsin klassisesta lähetysten jälkeisestä masennuksesta. Itsekritiikki kohdistui liki kaikkeen, mitä suustani radiossa päästin, hän tunnustaa.

- Mietin hirveästi, että miksi sanoin tuolla tavalla, ja että miksi tuokaan juttu ei sitten kuitenkaan ollut yhtään hauska.

Vuosien varrella tekemiseen on kuulemma tullut rentoutta. Poikelus sanoo oppineensa, ettei itseään tarvitse ottaa liian vakavasti. Pienet kommellukset toimivat enemmänkin polttoaineena hyvälle radioshow'lle.

- Liiallinen stressaaminen ja miettiminen on kaikonnut. Jos jotain tapahtuu, sitten siihen vain reagoidaan, eikä esitetä kaiken olevan hyvin, vaikka tietokone olisi liekeissä. Seuraavana päivänä on taas uusi lähetys, hän korostaa.

Poikelus kertoo opetelleensa sietämään häpeän tunnetta, eikä se enää aiheuta unettomia öitä. Hän tietää, että elämässä on tärkeää osata nauraa myös itselleen.

- Mielenterveys menisi, jos kaikkea alkaisi häpeämään, hän painottaa.

Huumori on aina ollut Poikelukselle kaikki kaikessa - myös tapa käsitellä vaikeita tunteita.

- Kun aloitin radio-uraani, kävin läpi dramaattista eroa. Tuntui, että olin silloin hauskempi kuin koskaan. Kun on tasaisen tylsää, ei synny mitään niin hauskaa. On kiva nauraa omille pettymyksille, hän kertoo naurahdellen.

Jenni Poikelus on valittu vuoden tamperelaiseksi ja vuoden mediapersoonaksi. Ensi syksynä hänet nähdään Masked Singer Suomi -ohjelman uutena etsivänä.

Jenni Poikelus on valittu vuoden tamperelaiseksi ja vuoden mediapersoonaksi. Ensi syksynä hänet nähdään Masked Singer Suomi -ohjelman uutena etsivänä. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS

Huumori oli nuorempana hänelle eräänlainen suojakilpi.

- Jos edelleenkin kohtaan äänekkäämpiä tyyppejä, otan helposti askeleen taaksepäin.

Poikeluksen mukaan hänen todellinen luonteensa on toisinaan tullut yllätyksenä kuuntelijoille.

- Jos kuulija on tullut juttelemaan, olen joskus mennyt ihan lukkoon. Saatan vaikuttaa tökeröltä, kun en osaa toimia siinä sosiaalisessa tilanteessa oikein. Välillä se yllättää itsenikin, että menen ihan jäihin, hän kertoo mietteliäänä.

Jotkut toisinaan myös olettavat, että radiotähdeltä irtoaisi letkautuksia joka tilanteessa.

- Humalaiset ihmiset tulevat festareilla innokkaina juttelemaan ja odottamaan minulta jotain vitsiä. Ne ovat hirvittäviä tilanteita, hän nauraa.

Poikeluksen tunnettuus otti harppauksen viime syksyn Hengaillaan-ohjelman myötä. Aloitusjakson jälkeen hän käveli aamulla Riku Rantalan kanssa Helsingin rautatientorilla, eivätkä he päässeet montaa metriä, kun joku jo tuli pysäyttämään.

Poikeluksen uralle ei ole sattunut kohuja, mutta Hengaillaan-ohjelmasta noussut someryöppy yllätti juontajan. Legendaariseen ruotsalaiseen På spåret -formaattiin perustuvan ohjelman ensimmäinen jakso sai somessa negatiivista palautetta, kun sitä verrattiin alkuperäisformaattiin. Kyseessä oli Poikeluksen ensimmäinen tv-juontajapesti.

Hengaillaan oli Jenni Poikeluksen ensimmäinen tv-juontopesti.

Hengaillaan oli Jenni Poikeluksen ensimmäinen tv-juontopesti. Kuva: Rami Marjamäki

- Alkujärkytys oli yllättävä. Yllätyin miten paljon Suomessa on intohimoisia På sparet -faneja. Toki ymmärsin katsojien reaktion, kun ohjelmaa ei tehty täysin samalla tavalla, hän ruotii.

- Itsehän pääsin todella vähällä, mutta meidän kisaajat saivat todella ikäviä kommentteja, suoranaista törkyä. Kommentoijat menivät henkilökohtaisuuksiin ja arvostelivat kisaajia. Se oli todella väärin, tuollaiseen on ihan nollatoleranssi.

Poikeluksen mukaan niin kutsuttu kohu kuitenkin kääntyi ohjelmatekijöiden voitoksi.

- Seuraava jakso keräsi roimasti lisää uteliaita katsojia.

Julkisuuden suhteen Poikeluksella on yksi linjaus. Hän ei kerro parisuhdeasioistaan, vaikka siitä häneltä toistuvasti kysytään.

- Siitä on jo tullut vitsi, että aina aiheesta udellaan. Huvittaa, miten monin eri tavoin parisuhdestatuksestani on kysytty, hän toteaa.

Poikeluksen mukaan kyseessä ei ole varsinainen päätös, vaan jo ennen julkista työtäkin hänelle ei ole ollut luontaista tehdä suhdeasioistaan numeroa.

- En koskaan laittanut Facebookissa parisuhdestatustani julki, koska eron sattuessa sekin pomppasi kaikkien etusivulle ja ihmiset alkoivat kyselemään. On kiva säilyttää jokin asian yksityisenä, kun työ jo itsessään on julkista, hän perustelee.

Vapaa-ajalla Jenni Poikelus käy muun muassa tanssimassa ja tekee kotijumppia.

Vapaa-ajalla Jenni Poikelus käy muun muassa tanssimassa ja tekee kotijumppia. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS

Radiojuontaja ei kertomansa mukaan enää seuraa hänestä käytyjä keskusteluja somen keskustelupalstoilla.

- Elämälaatu parani 150 prosenttia Jodelin poistamisen jälkeen. Minua ahdisti se kulttuuri, että puhutaan pahaa ja väitetään huhupuheita faktoiksi. Kummasti helpottaa, kun ei ole niistä tietoinen.

Radiossa Poikelus voi olla tuttujen ihmisten ympäröimänä ja jakaa viihdettä ja naurua tuntemattomille. Siellä hänen kupliva persoonansa pääsee valloilleen.

- Muistan, kun kirjoitin koulun kevätjuhlaan Napakymppi-sketsin ja kuulin ihmisten nauravan vitseilleni. Se oli hullaannuttavaa. Se sama tunne herää vieläkin.

Hiukset, meikki ja stailaus: Ida Jokikunnas. Tuotetiedot: Vihreä mekko, housut ja pusero, envii/Stockmann. Farkkutakki, Samsøe & Samsøe. Bleiseri, Vero Moda. Korvakorut, Ibero.

Ilta Sanoma
dimanche 2 juillet 2023 11:01:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.