Ilta Sanoma

Kuva: Lehtikuva, Tahdon kuva-arkisto, Jussi Vierimaa, Kaarina Salmi, Eero Ikäheimonen / Lehtikuva

Mikä onkaan Paavo Nurmen rooli perheyritys Nurmi-Yhtiöt Oy:n tarinassa? Pojanpoika Mika Nurmi paljastaa uutta tietoa juoksijalegendan historiasta.

Paavo Nurmen pojanpoika Mika Nurmi istahtaa penkille kokoushuoneessa Nurmi-Yhtiöt Oy:n hallirakennuksen toimistotilassa Kaarinassa.

Hän aikoo kertoa perheyhtiöstään tarinan, jota ei koskaan aiemmin ole käsitelty julkisuudessa.

Mutta lähdetään ensin liikkeelle perusasioista.

Paavo Nurmen Matti-pojan (kuoli 90-vuotiaana 18. huhtikuuta) poika Mika Nurmi johtaa nyt yhdessä siskonsa kanssa suurta perheyritysrypästä, joka harjoittaa esimerkiksi kiinteistöliiketoimintaa, työstökonekauppaa, kellojen maahantuontia ja solmioiden sekä rusettien valmistamista. Nykyisin yritysryppääseen kuuluu myös rakennusliike.

Kyseessä on tasaista tulosta tekevä, kannattava ja vakavarainen yritysrypäs.

Tuoreimmalla tilikaudella konsernin liikevaihto oli noin 17 miljoonaa euroa. Vaikka koronan ja Ukrainan sodan seuraukset kurittavat kiinteistöbisnestä, noin 60 henkilöä työllistävä konserni on elinvoimainen.

Paavo Nurmen pojanpoika Mika Nurmi kuvattuna KoneBoss-yrityksen tiloissa Kaarinassa. KoneBoss myy työkaluja- ja koneita.

Paavo Nurmen pojanpoika Mika Nurmi kuvattuna KoneBoss-yrityksen tiloissa Kaarinassa. KoneBoss myy työkaluja- ja koneita. Kuva: Jussi Vierimaa

Se, miten Nurmien perheyritys on tämän aseman saavuttanut, on mielenkiintoista. Mika Nurmen, 40, mukaan tarina ei ole mennyt niin kuin yleisesti kuvitellaan.

Pujahdetaan hetkeksi historiaan.

Oli julkinen salaisuus, että Paavo Nurmi tienasi ilmiömäisellä juoksu-urallaan amatöörisäännöistä huolimatta paljon mammonaa. Etenkin Yhdysvalloissa juostujen näytöskisojen on kerrottu olleen Nurmelle taloudellisesti erittäin kannattavia, mutta tarkkoja summia juoksutähden tienesteistä ei koskaan ole saatu selville.

Urheilu-uransa jälkeen Paavo Nurmi ei jäänyt lepäämään laakereilleen. Hän sijoitti rahojaan pörssissä ja teki uuden uran liike-elämässä.

Nurmi esimerkiksi pyöritti herrainvaatepukimoa Helsingin Mikonkadulla ja rakennutti grynderinä Helsinkiin yli 30 taloa, joiden joukossa on useita kerrostaloja Helsingin arvokkailla alueilla, kuten Töölössä.

Kun hänen pojanpoikansa Mika Nurmi nyt istuu samalla alalla toimivan perheyhtiön johtajana toimistotiloissa Kaarinassa, on loogista ajatella, että hän on parhaillaan jatkamassa Paavo Nurmen aloittamaa elämäntyötä jo kolmannessa polvessa.

Aivan näin asia ei kuitenkaan ole, Mika Nurmi kertoo.

Hänen mukaansa Paavo Nurmen ainoa lapsi Matti Nurmi ei jatkanut isänsä elämäntyötä vaan rakensi perheyhtiön puhtaalta pöydältä itsenäisesti.

Vuonna 1973 kuollut Paavo Nurmi ei Mika Nurmen mukaan jättänyt merkittävää perintöä ainoalle lapselleen vaan lahjoitti omaisuutensa nimeään kantavaan, sydän- ja verisuonitautien sekä kansanterveyden tutkimusta tukevaan säätiöön. Nurmen idea säätiöstä syntyi hänen saatuaan sydänkohtauksen vuonna 1958.

- Paavon elämäntyö meni säätiöön, ja minun isäni puolestaan aloitti yrityksen rakentamisen tyhjältä pöydältä. Isäni elämäntyö on nyt tässä perheyrityksessä, Mika Nurmi kertoo.

Mika Nurmi kertoo tässä haastattelussa asiat niin kuin hän on ne äidiltään, isältään ja Paavo Nurmen säätiön pitkäaikaisilta voimahahmoilta kuullut.

- Minun tietojeni mukaan isäni peri Paavolta kerrostaloasunnon ja kesämökin, ei juuri muuta, Mika Nurmi sanoo.

Paavo Nurmen Matti-poika arkistokuvassa.

Paavo Nurmen Matti-poika arkistokuvassa. Kuva: Teppo Lipasti / Lehtikuva

Pitkään on luultu asioiden menneen aivan toisin.

Huhtikuussa menehtynyt Matti Nurmi tiedettiin varakkaaksi mieheksi.

On yleisesti ajateltu, että Matti Nurmi peri Paavo Nurmelta suuren omaisuuden ja menestyvän liiketoiminnan ja vaurastui siis ainakin osin isänsä ansiosta.

Matti Nurmi ei elämänsä aikana juuri antanut haastatteluita julkisuuteen eikä varsinkaan lörpötellyt perheensä asioista, joten uskomus on elänyt sitkeästi. Mika Nurmen mukaan hänen isänsä ei koskaan välittänyt korjata asiaa julkisuudessa - tai pienemmissäkään piireissä - todeksi.

- Hän oli kaikkea muuta kuin persoona, joka olisi tahtonut nostaa itseään esille. Hän myös ajatteli, että perheemme asiat eivät kuulu ulkopuolisille ja että muut ihmiset saavat ajatella mitä ajattelevat, Mika Nurmi kertoo.

Miksi Paavo Nurmi sitten päätti lahjoittaa valtaosan omaisuudestaan säätiöön eikä pojalleen? Tähän juoksulegenda tai hänen poikansa eivät enää ole vastaamassa, mutta Mika Nurmella on aavistus.

- Isänihän oli siinä vaiheessa jo suhteellisen menestynyt yrittäjä. Uskon Paavon ajatelleen, että säätiössä hänen rahoillaan on mahdollista saada paljon hyvää aikaan, Mika Nurmi pohtii.

Mika Nurmen mukaan Paavon ja Matin välit olivat kunnossa, eikä perintöasiassa ollut kyse tulehtuneesta suhteesta. Paavo Nurmi erosi vaimostaan Sylvi Laaksosesta vain pari vuotta Matin syntymän jälkeen.

- Kyllä he väleissä olivat. Isäni vietti nuoruudessaan kesät isoisäni kanssa. Tietysti isäni asui Turussa ja isoisäni Helsingissä. Nykypäivänä se ei ole iso asia, mutta siihen aikaan etäisyys oli käytännössä paljon suurempi kuin nyt. Kummallakin oli myös omat työt jotka pitivät kiireisinä. Isäni kuitenkin hoiti aktiivisesti isoisääni tämän sairastellessaan loppuvuosinaan, Mika Nurmi kertoo.

Paavo Nurmen poika Matti Nurmi oli menestynyt yrittäjä. Hän kuoli huhtikuussa.

Paavo Nurmen poika Matti Nurmi oli menestynyt yrittäjä. Hän kuoli huhtikuussa. Kuva: Kaarina Salmi

Tavallaan Mika Nurmi jatkaa isänsä elämäntyön lisäksi myös isoisänsä elämäntyötä, sillä hän toimii Paavo Nurmen säätiön puheenjohtajana. Aiemmin vakanssia hoiti pitkään Paavo Nurmen poika Matti Nurmi.

Säätiö on varakas ja jakaa vuodessa noin 200?000 euroa apurahoja ja palkintoja tutkijoille. Nurmen perheen varallisuudesta säätiö on kuitenkin erotettava, sillä kyseessä on puhtaasti hyväntekeväisyyssäätiö.

Mika Nurmi myöntää, ettei hänellä ole eksaktin tarkkaa tietoa Paavo Nurmen omaisuuden suuruudesta.

Julkisuudessa ja Paavo Nurmen säätiön historiikissakin on kerrottu, että Nurmi lahjoitti säätiöön kaksi kerrostaloa ja noin miljoona markkaa, joka vastaa nykyrahassa noin 1,7 miljoonaa euroa. Se kuulostaa juoksulegendan ja liikemiehen koko omaisuudeksi jopa vaatimattomalta kokonaisuudelta, mutta Mika Nurmi pitää täysin mahdollisena, että siinä todellakin oli ainakin valtaosa Paavo Nurmen omaisuudesta.

- Hänen omaisuutensa ei ollut niin suuri kuin mitä ihmiset ajattelevat, Mika Nurmi sanoo.

Rakennusbisneksessä kunnostautuneella Paavo Nurmella oli Mika Nurmen mukaan liike-elämässä myös epäonnistuneita yrityksiä.

- Hänellä oli esimerkiksi laivayhtiö, josta ymmärtääkseni tuli aika paljon tappiota. Lisäksi oli muitakin yrityksiä, jotka eivät oikein onnistuneet. Hän teki paljon myös pörssikauppaa, joka on aika riskialtista.

Eikä miljoonan markan ja kahden kerrostalon omaisuus ole aivan vaatimaton sekään.

- Ei todellakaan. Kerrostalothan olivat lahjoitushetkellä lähestulkoon uusia, joten niiden arvo on siihenkin aikaan ollut kova. Nykyisin ne ovat noin 30 miljoonan arvoiset talot, Mika Nurmi selventää.

Paavo Nurmen säätiö lahjoitti lääkäriambulanssit sekä Helsingin että Kuopion kaupungille. Kuvassa ambulanssia on vastaanottamassa Helsingin kaupunginjohtaja Teuvo Aura.

Paavo Nurmen säätiö lahjoitti lääkäriambulanssit sekä Helsingin että Kuopion kaupungille. Kuvassa ambulanssia on vastaanottamassa Helsingin kaupunginjohtaja Teuvo Aura. Kuva: Eero Ikäheimonen / Lehtikuva

Toinen Nurmen lahjoittamista kerrostaloista sijaitsee Töölössä ja toinen Lauttasaaressa.

Matti Nurmi hoiti Paavo Nurmea tämän viimeisinä elinvuosinaan.

Matti Nurmi hoiti Paavo Nurmea tämän viimeisinä elinvuosinaan. Kuva: Teppo Lipasti / Lehtikuva

Jos ei Paavo Nurmi jättänyt pojalleen suurta rahallista perintöä, ei Mika Nurmen mukaan juoksulegendalta jäänyt myöskään merkittävää yritystoimintaa johdettavaksi. Mika Nurmen käsityksen mukaan Paavo Nurmi ei enää viimeisinä vuosinaan, sairastellessaan, ollut mukana työelämässä ja oli siinä vaiheessa jo lahjoittanut kerrostalot ja rahaa säätiölle.

Matti Nurmi kyllä otti haltuunsa Paavo Nurmi Oy -yrityksen, jota Paavo Nurmi käytti aikanaan herrainvaateliikkeensä pyörittämiseen. Kun yritys päätyi Matti Nurmen haltuun, oli Mika Nurmen mukaan kyseessä enää niin sanottu pöytälaatikkofirma.

- Isäni piti sitä pitkään pöytälaatikossa, koska emme halunneet kenenkään muun ottavan käyttöönsä Paavo Nurmi Oy -nimistä yritystä.

Nykyään Paavo Nurmi Oy on jälleen käytössä. Mika Nurmi ja hänen siskonsa käyttävät sitä kiinteistöliiketoimintaansa.

Yrittäjän asenteen ja määrätietoisen persoonallisuuden Matti Nurmi todennäköisesti isältään peri, Mika Nurmi arvelee. Matti Nurmi aloitti oman yrittäjänuransa jo 15-vuotiaana yhdessä äitinsä kanssa.

- Isäni perusti Matex-nimisen yrityksen, joka valmisti solmioita. Isäni äiti osasi ommella, ja isäni kiersi ympäriinsä myymässä solmioita eteenpäin. Yritys on yhä voimissaan ja toimii tässä alakerrassa, Mika Nurmi kertoo perheyhtiön kokoushuoneessa.

- Tässä kohdin tarinaa tulee oikeastaan isäni ja isoisäni ainoa kohtaaminen työelämässä: Paavo oli isäni asiakas. Hänen pukuliikkeensä osti isäni solmioita niin kuin moni muukin liike, Mika Nurmi sanoo.

Matexin solmiot kävivät aikanaan kaupaksi, ja pikkuhiljaa Matti Nurmi alkoi laajentaa yritystoimintaansa. Solmioiden myyminen pysyi silti hänen intohimonaan läpi 75 vuotta kestäneen työuran.

- Isäni innostui toimitilapuolesta ja alkoi sitten jossain vaiheessa rakennuttamaan kiinteistöjä ja toimistotiloja. Pikkuhiljaa mukaan tuli muitakin yrityksiä.

Mika Nurmi luettelee muutamia ja mainitsee esimerkiksi työkoneita kauppaavan KoneBossin ja Turun autotarvikkeen, jonka Matti Nurmi osti 1960-luvun alussa.

- Matkan varrella meillä on ollut ollut lukematon määrä yrityksiä. Osa niistä on menestynyt paremmin ja osa huonommin, Mika Nurmi myöntää.

Mika Nurmi jatkaa isänsä elämäntyötä perheyrityksen johdossa.

Mika Nurmi jatkaa isänsä elämäntyötä perheyrityksen johdossa. Kuva: Jussi Vierimaa

Isänsä varallisuudesta Mika Nurmi suostuu sanomaan vain samat sanat kuin Paavo Nurmenkin kohdalla.

- Omaisuus oli paljon pienempi kuin mitä ihmiset olettavat, Nurmi toteaa.

- Täytyy muistaa, että hänen 75 vuotta kestäneelle työuralleen mahtui paljon onnistumisia ja epäonnistumisia, kovia ja sitten taas parempia aikoja. Hän pystyi viettämään hyvän elämän ja elättämään perheensä. Ja jos hänellä jostain olisi rahaa ollut, niin ei hän sitä koskaan olisi näyttänyt. Isäni oli jalat maassa -persoona.

Paavo Nurmen pojanpoika Mika Nurmi ja Matti Nurmi vuonna 2013 Turussa.

Paavo Nurmen pojanpoika Mika Nurmi ja Matti Nurmi vuonna 2013 Turussa. Kuva: Kaarina Salmi

Mika Nurmi on ollut mukana perheyhtiössä jo lapsesta saakka ja johtanut sitä yhdessä siskonsa kanssa noin kymmenen vuoden ajan. Heidän aikomuksenaan on jatkaa Matti Nurmen viitoittamalla tiellä ja pitää matalaa profiilia.

- Jatkamme toki perheyritystä, mutta mekin pyrimme jatkossa tekemään omaa juttuamme. Perheyrityskin muuttaa muotoaan koko ajan, ja olemme jo nyt eri näköisiä kuin kymmenen vuotta sitten. Julkisuutta emme kaipaa, Mika Nurmi sanoo.

Ilta Sanoma
samedi 1 juillet 2023 09:42:00 Categories: Ilta Sanoma Yleisurheilu

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.