Ilta Sanoma

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) avasi työhuoneensa ovet Ilta-Sanomille. Hän paljastaa haastattelussa hallituksen tulevaisuuden haasteet ja kertoo tärkeästä tuesta, jota saa kotona.

Perhe on valtiovarainministeri Riikka Purralle kaikki kaikessa. Mitä kovempaa politiikassa menee, sitä vähemmän siitä puhutaan kotona.

Perhe on valtiovarainministeri Riikka Purralle kaikki kaikessa. Mitä kovempaa politiikassa menee, sitä vähemmän siitä puhutaan kotona. Kuva: Sari Gustafsson / IS

Ministeriys on ollut valtava elämänmuutos.

Tätä pohtii valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) uudessa työhuoneessaan valtiovarainministeriössä.

Haastatteluhetkellä torstaina 29. kesäkuuta hänellä on tullut täyteen viikko virallisesti valtiovarainministerinä. Purra on avannut IS:lle ovet työhuoneeseensa ja kertoo nyt ajatuksiaan ministeriydestä, kuluneesta keväästä ja hallituksen tulevista haasteista.

Tiukka aikataulu, pääministerin ajoittainen sijaistaminen, ministerin käytäntöihin ja tehtäviin opettelu ja päivän politiikka pitävät Purran kiireisenä. Valtiovarainministeriö ei talonakaan ole vielä tuttu. Lisäksi uusi hallitusohjelma on jo ehditty laittaa liikkeelle.

-?Vaikka olen ollut kansanedustajana, on ministerin tehtävä hyvin erilainen. Minulle julkisen liikenteen käyttäminen on ollut aina sellainen henkireikä. Että saa istua bussissa ja metrossa aamuisin ja kuunnella musiikkia. Olla ihmisten ilmoilla. Mutta nyt sekään ei ole mahdollista, Purra kertoo.

Purra kuitenkin sanoo, että tämä on vain pieni ja yksittäinen asia kaiken muun muutoksen rinnalla.

Riikka Purra haaveilee ehtivänsä tuoda työhuoneeseensa viherkasveja tai leikkokukkia.

Riikka Purra haaveilee ehtivänsä tuoda työhuoneeseensa viherkasveja tai leikkokukkia. Kuva: Sari Gustafsson

Valtiovarainministerin työhuone on hyvin kaunis: lukuisista ikkunoista avautuu näkymä Senaatintorille, massiivipuisen työpöydän vieressä komeilee vanha kaakeliuuni, oven nurkkaa koristaa Artekin A809 -lattiavalaisin ja seinillä on taidetta.

Työpöydällä on myös kotitekoinen mehu, joka sisältää lehtikaalia, varsiselleriä, ananasta, omenaa, kurkumaa ja inkivääriä.

-?Sen on rakas aviomieheni tehnyt. Ei minulla ole ollut aikaa tehdä edes perheelle tai itselle ruokaa. Mutta onneksi kotijoukot pitävät huolta tankkaamisesta, Purra hymyilee.

Hän tunnustaa päivien olleen niin kiireisiä, ettei hän ole edes ehtinyt tutustua työhuoneen seiniä koristaviin tauluihin. Mitään omia tavaroitaan Purra ei myöskään ole ehtinyt työhuoneeseen tuoda.

-?Olen työhuoneen suhteen aika funktionaalinen. Tietysti eduskunnan työhuoneesta on tullut vuosien varrella omanlainen. Ehkä tästäkin kehittyy sellainen, Purra pohtii.

-?Jos jossain vaiheessa olisi aikaa tuoda vaikka kukkia tänne. Varmasti tänne sopisivat viherkasvit tai leikkokukat. Niistä tulisi huoneeseen eloa, hän viittilöi ja katsoo huonetta.

Työpäiviään valtiovarainministeri viettää eri paikoissa, siksi ministeriössä istuminen on jäänyt hyvin vähälle. Kun Purra saapuu illalla kotiin, hän jatkaa vielä perehtymistä asioihin.

Yleensä työpäivät kestävät 15 tuntia.

-?On mahdotonta puhua siitä, miltä ministeriys tuntuu, kun kalenteri on niin tiukka. Yritän imeä tietoa ja tavata ihmisiä. Ja sitten tietysti tämä poliittinen prosessi tässä rinnalla.

-?Tällä hetkellä käyn kotona lähinnä nukkumassa ja vähän saamassa psyykkausta.

-?Tällä hetkellä käyn kotona lähinnä nukkumassa ja vähän saamassa psyykkausta. Kuva: Sari Gustafsson

Julkisuudessa moni on tottunut näkemään Purran kovan kuoren.

Vaikka päivät täyttyvät kiireestä eikä hallituksen alkutaipale ole ollut helppo, jaksaa hän silti hymyillä. Pieniin arjen asioihin tarttuminen auttaa kestämään merivettä.

-?Kyllä vuosi on ollut aika kova, mutta tietysti tämä on ammatinvalintakysymys. Poliitikolle suojakuori on aivan välttämätön. Jos kaiken antaisi mennä ihon alle, ei tämän tehtävän suorittaminen olisi mitenkään mahdollista. Mutta en minäkään mikään kone ole.

Perhe on ministerille kaikki kaikessa. Mitä kovempaa politiikassa menee, sitä vähemmän siitä puhutaan kotona.

-?Siellä on sitten ihan muut asiat ja lapset ovat kesälomalla. Hyvä, että he eivät näitä politiikan asioita seuraa. Tällä hetkellä käyn kotona lähinnä nukkumassa ja vähän saamassa psyykkausta.

Tukea Purra kertoo saavansa myös kollegoiltaan. Kiitosta hän antaa perussuomalaisten eduskuntaryhmälle, avustajilleen ja valtiosihteerilleen Riikka Slunga-Poutsalolle. Myös ministeriön virkakunta saa kiitosta.

Viime aikoina on tukea myös tarvittu: pitkät hallitusneuvottelut ja hallituksen alkutaipaleen kohut ovat olleet kuluttavia. Näitä Purra kommentoi jo aiemmin torstaina IS:lle.

Hän toivoo, että heinäkuun lopussa "saisi vähän hengähdystaukoa".

-?Juhannuksena kyllä pääsin mökille, mutta pyrähdys jäi hieman lyhyeksi Venäjän tapahtumien takia. Jos heinäkuun lopulla mökille pääsen, niin siellä ihan riittävää on se, että saa vain olla. Tehdä ruokaa ja hakea saunasta vettä tiskattavien astioiden päälle. Istua laiturilla ja käydä uimassa. Mökillä on parasta ja kyllä kotonakin mukava olla, jos ei ole liikaa tekemistä.

Vielä toistaiseksi ministerityön käytäntöihin on kulunut paljon aikaa. Purra kuitenkin odottaa jo kovasti sitä, että hän pääsee paneutumaan itseään kiinnostaviin asioihin valtiovarainministerinä.

-?Olen kiinnostunut erityisesti tulo- ja menoarvioista ja budjeteista. Tehtävä on erittäin kova näin paljon sopeuttavan hallitusohjelman kanssa ja valtiovarainministerin tehtävä on varmasti se vihatuin paikka. Mutta minulla on kova palo korjata julkisen talouden ongelmia. Suomalaisten tulevaisuuden turvaaminen ja hyvinvointijärjestelmän säilyttäminen on tärkeää. Tähän suuntautuu suurin kunnianhimoni.

Purra kertoo tiedostavansa, että valtiovarainministerin tontille kuuluu myös paljon muita asioita kuin budjetti. Hän lähtee tehtävään avoimin mielin.

-?Se on jo käynyt selväksi, että hirveästi ei itse voi ohjailla, mitä tulee tapahtumaan - ainakaan hallituksen alkutaipaleella.

Muutaman viikon päästä edessä on myös Purralle ensimmäinen euroryhmä, eli euroalueen valtiovarainministereistä koostuva ryhmä. Lisäksi tulossa on Ecofin-neuvosto, jossa kokoontuvat kaikkien jäsenmaiden talous- ja valtiovarainministerit.

Valtiovarainministerin tehtävien ohella Purra on myös sijaistanut pääministeri Petteri Orpoa (kok), kun tämä on käynyt ulkomailla työmatkoilla.

-?Jos heinäkuun lopulla mökille pääsen, niin siellä ihan riittävää on se, että saa vain olla. Tehdä ruokaa ja hakea saunasta vettä tiskattavien astioiden päälle. Istua laiturilla ja käydä uimassa.

-?Jos heinäkuun lopulla mökille pääsen, niin siellä ihan riittävää on se, että saa vain olla. Tehdä ruokaa ja hakea saunasta vettä tiskattavien astioiden päälle. Istua laiturilla ja käydä uimassa. Kuva: Sari Gustafsson

Hallituksen työn ensimmäiset vaikeat paikat ovat Purran mukaan edessä jo syksyllä.

Budjettiriihet olivat Sanna Marinin (sd) hallitukselle vaikeita. Purra sanoo toivovansa, että yksityiskohtainen hallitusohjelma ja säästöjen ylöskirjaaminen neuvotteluiden aikana helpottavat budjettiriihen työtä. Valtiovarainministeriön ja muiden ministeriöiden osalta prosessi on jo käynnistynyt.

-?Viime hallituskaudella riihetkin olivat aika vaikeita, mutta toivottavasti pystymme parempaan. Meillä on aika yksityiskohtainen hallitusohjelma. Liitteissä olevat säästöt on kirjattu. Tietysti tämä sitoo sitten koalition osapuolia siitäkin huolimatta, että monet niistä leikkauksista ovat vaikeita myös poliittisesti.

Purra kiittelee, että EU:n suvereniteettirahasto ei edennyt.

-?EU-tasolla on monenlaisia muitakin asioita, mutta ehkä ne eivät ole niin vaikeita. Unionitasolla kaikkia jäsenmaita yhdistää tietysti Ukraina ja Ukrainan auttaminen. Erityisesti sen takia nyt pitää tarkastella näitä rahoitusasioitakin uudelleen.

Tilanne maailmassa ja Suomessa on Purran mukaan epäselvä. Ei tiedetä mitä taloudessa tulee tapahtumaan. Sitten on Venäjän tapahtumat ja Ukrainan sota.

-?Näiden vaikutukset esimerkiksi energia-asioihin. Ensi talvi, nousevatko hinnat. Sitten on tällaisia mahdollisia riskejä ja shokkivaikutuksia vaikkapa sähkömarkkinoiden johdannaisissa ja eläkerahastoissa, koroissa, kiinteistöjen hinnoissa ja niin edelleen.

Taloudessa on Purran mukaan sen verran liikkumatilaa, että "jos tulee jotakin välttämätöntä, niin siihen kyetään sitten reagoimaan".

Kaudesta ei siis tule helppo.

-?Ei sitä varmasti olisi pikkutyttönä uskonut, että missä nyt olen. Mennään hetkestä toiseen ja luotetaan siihen, että asiat menevät riittävän hyvin.

Ilta Sanoma
vendredi 30 juin 2023 09:30:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.