Ilta Sanoma

- Minulle Pride tarkoittaa, että saadaan kaikki olla sellaisia kuin ollaan, sanoo Helmarien maalivahti Tinja-Riikka Korpela.

- Minulle Pride tarkoittaa, että saadaan kaikki olla sellaisia kuin ollaan, sanoo Helmarien maalivahti Tinja-Riikka Korpela. Kuva: Johanna Erjonsalo / HS

Helmarien kapteeni Tinja-Riikka Korpela, 37, tapasi tyttöystävänsä kymmenen vuotta sitten Pride-tapahtumassa. Maalivahdin mielestä naisurheilijalla on helpompaa olla seksuaalivähemmistön edustaja.

Kuinka hurisee?

Oikein hyvin, kiitos. Olen lomalla Kanadassa tapaamassa siskon perhettä. Pelijutut olen pystynyt hyvin unohtamaan ja tekemään ihan muita juttuja siskon lasten kanssa.

Lähdit Tottenhamista kahden kauden jälkeen. Kerroit toukokuussa Ylelle, että olet viihtynyt Lontoossa ja jotain mullistavaa pitäisi tapahtua, jotta et jatka Spursissa. Tapahtuiko jotain mullistavaa?

Juuri niin, jotain mullistavaa tapahtui. Ulkopuolelta tuli tarjous, josta oli mahdotonta kieltäytyä. Se oli itsellenikin yllätys, kun olin jo lähes kynä kädessä allekirjoittamassa jatkosopparia kunnes sitten tulikin juttu, joka piti katsoa loppuun asti. Olen nyt iloinen tulevasta.

Tinja-Riikka Korpela lähtee Tottenhamista.

Tinja-Riikka Korpela lähtee Tottenhamista. Kuva: Pedro Soares / Sport Press Photo / ZUMA / MVphotos

Pystytkö paljastamaan, missä ura jatkuu?

Englannissa en jatka, mutta Euroopassa kuitenkin. Lähiviikkoina saan toivottavasti kertoa uudesta sopimuksesta.

Pelasit viimeiset neljä kautta Englannissa. Noina vuosina WSL:n suosio on kasvanut huimasti. Mikä kasvua selittää?

Englannin viime vuoden EM-voitto oli iso juttu. Uudet arvokkaat tv-sopimukset toivat seuroille resursseja, joiden avulla on pystytty panostamaan olosuhteisiin, valmennukseen ja ylipäätään joukkueen taustoihin sekä hankkimaan huippupelaajia ympäri maailmaa. Yleisö on kiinnostunut ja kun on päästy pelaamaan isoille valioliigastadioneille, pelikin on paremman näköistä.

Urheilulehti

TÄMÄ ARTIKKELI on julkaistu ensi kertaa Urheilulehdessä 25/2023. Pintaa syvemmälle mennään Urheilulehdessä joka viikko.

Tilausohjeet ovat täällä.

Helmareilla on syksyllä edessään uudenlainen haaste, kun Kansojen liiga käynnistyy. Miesten puolella harjoituspelit korvannutta konseptia on kehuttu. Mitä mieltä olet Kansojen liigasta?

Me pelaajat olemme tosi innoissamme. Kaikki ovat nähneet, miten hyvin se toimi miehillä. Varsinkin naispelaajille on tärkeää, että saadaan lisää tosipelejä, kun sarjoissa on muutenkin (miehiä) vähemmän otteluita. Kivahan se on pelata "tylsempien" harjoituspelien sijaan tosissaan pisteistä.

Teidät arvottiin samaan B-liigan lohkoon Slovakian, Kroatian ja Romanian kanssa. Panoksia piisaa. Nousu A-liigaan nostaisi teidät parempaan arvontakoriin EM-karsintoihin ja toisi jatkokarsintapaikan. Kelpaako muu kuin lohkovoitto?

Se on selkeä tavoite, ehdottomasti. Tasaisia vääntöjä tulee. Ollaan kaikki nuo maat tänä vuonna kohdattu ja voitettu, joten ne ovat varmasti revanssimielellä. Itä-Euroopassa on tulossa vaikeita vieraspelejä, koska siellä olosuhteet ovat mitä ovat.

Tinja-Riikka Korpela Helmarien maalilla viime kesän EM-kisoissa.

Tinja-Riikka Korpela Helmarien maalilla viime kesän EM-kisoissa. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Valmentaja vaihtui ja muutama pitkän linjan maajoukkuepelaaja lopetti viime kesän EM-kisojen jälkeen. Minkälainen meininki joukkueessa on nykyään?

Tosi hyvä. Aiemminkin oli hyvä meininki, mutta muutokset virkistävät aina ilmapiiriä. Ne ovat totta kai myös väistämättömiä. Pelien voittaminkin on tietysti auttanut. Nuorempia nälkäisiä pelaajia on tullut kirittämään meitä vanhempia, niin kuin pitääkin. Tuntuu, että olen itsekin saanut uuden vaihteen.

Pystytkö antamaan konkreettisen esimerkin positiivisesta muutoksesta?

"Make" (päävalmentaja Marko Saloranta) on halunnut pitää toimivaksi koetut rutiinit suhteellisen samanlaisina. Yksi muutos on tietysti se, että saadaan puhua leireillä suomea. Se on iso juttu, vaikka kuulostaa yksinkertaiselta. Lähes kaikki pelaavat ammattilaisina ulkomailla ja olemme tottuneet siihen, että työkieli on joku muu. Ei se aiemmin ollut ongelma, mutta aina on kiva puhua omaa äidinkieltään.

Tinja-Riikka Korpelan kengännauhoissa ja sukissa näkyvät sateenkaaren värit.

Tinja-Riikka Korpelan kengännauhoissa ja sukissa näkyvät sateenkaaren värit. Kuva: Johanna Erjonsalo / HS

Kesäkuu on Pride-kuukausi ja Helsingin Pride-viikkoa vietetään juhannuksen jälkeen. Pride on kasvanut vuosi vuodelta, mutta myös tietynlainen polarisaatio tapahtuman ympärillä on nostanut päätään, eikä kaikilla ole ehkä ihan selvää käsitystä tapahtumasta. Mistä Pridessä on kyse?

Minulle se tarkoittaa, että saadaan kaikki olla sellaisia kuin ollaan. Vapaasti ja ylpeästi, ilman että tarvitsee piilotella tai hävetä. Olen itse onnekkaassa asemassa, että olen aina saanut olla oma itseni ja kokenut varsinkin urheilumaailman tosi suvaitsevaisena. Tiedän kuitenkin, että kaikilla asia ei ole niin. Ei urheilussa, eikä edes Suomessa. Pridea tarvitaan, koska maailmassa ja Suomessakin on paikkoja ja asenteita, joissa kaikkia ei hyväksytä. Sen takia on niin tärkeää saada sanomaa eteenpäin, että ollaan ystävällisiä kaikille ja erilaisuus on rikkaus.

Olet kertonut tavanneesi puolisosi Emilian Helsinki Pridessa vuonna 2013. Mitä Pride sinulle henkilökohtaisesti merkitsee ja miten juhlit sitä?

Se on meille Emilian kanssa ensitapaamisen vuosipäivä ja tänä vuonna siitä tosiaan tulee uskomattomasti 10 vuotta. Siinäkin mielessä se merkitsee henkilökohtaisesti. Se on tärkeä juhla ja merkattu kalenteriin joka vuosi. Aina en ole päässyt sitä juhlimaan, jos pelihommat ovat olleet menossa. Saa nähdä päästäänkö itse asiassa viettämään Pridea yhdessä, kun Emilialla on keikkahommia juuri sinä viikonloppuna.

Tinja-Riikka Korpela (oik.) ja Emilia Rinne Linnan juhlissa vuonna 2022.

Tinja-Riikka Korpela (oik.) ja Emilia Rinne Linnan juhlissa vuonna 2022. Kuva: Paula Kaskimaa / IS

Jos katsot tasa-arvokysymyksiä seksuaalivähemmistöön kuuluvana ammattiurheilijana, missä asioissa suomalaisessa jalkapallossa tai laajemmin suomalaisessa urheilussa on erityisesti petrattavaa?

Hirveästi on menty eteenpäin, kun mietin nuoruusvuosiani Oulussa. Itse koen, että olen ollut onnekas, mutta ehkä se vähän vääristää, koska naisurheilijalla on helpompaa olla seksuaalivähemmistön edustaja. Se on asia, mihin kaipaan muutosta. Että myös pojilla ja muunsukupuolisilla olisi helpompaa nuoruudessa, eikä näiden asioiden kanssa tarvitsisi kipuilla.

Se vaatii, että useammat julkisuuden henkilöt ja urheilijat uskaltavat tulla kaapista ulos. Se on jokaisen oma asia, mihin ei pidä ketään usuttaa. Mutta on nähty, että kun esimerkkejä tulee, ihmiset huomaavat, että meitä on täällä moneen junaan ja erilaisuus on rikkaus.

Kerro lukijoille, miksi kotikaupunkisi Oulu on Suomen paras kesäkaupunki?

Torinranta on aivan ihana kesällä. Siellä pitää käydä maistelemassa ruisjauhossa pyöritettyjä friteerattuja muikkuja ja mennä nauttimaan pehmistä. Sen jälkeen pyörällä Nallikariin, "Pohjolan Rivieralle" jatkamaan kesäpäivää ja nauttimaan hiekkarannasta. Nuo ovat must-jutut Oulussa. Pyöräilemään pitää päästä.

Ilta Sanoma
jeudi 29 juin 2023 16:33:00 Categories: Ilta Sanoma Jalkapallo

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.