Ilta Sanoma

IS hyppäsi Timo Soinin auton kyytiin. Erikoishaastattelussa Soini pohtii mahdollista paluutaan politiikkaan ja puhuu suunsa puhtaaksi uudesta hallituksesta ja hallitus­ohjelmasta.

Kuva: Janne Aaltonen / IS, Iida Hallikainen / IS

"Sellainen keikaus!"

Näin tokaisee Timo Soini ja istuu mersunsa rattiin Porissa Raatihuoneen puiston laidalla. Tarkoitus on suunnata johonkin rauhallisempaan paikkaan tekemään haastattelua, sillä kansa tulee jatkuvasti nykimään hihasta entistä ulkoministeriä.

Soini on hetki sitten sanonut harkitsevansa ehdokkuutta keskustan listalta vuoden 2024 Euro­parlamentti­vaaleissa. Nyt Soini aikoo kertoa kaiken - ja ruotia vähän myös uutta hallitusta ja hallitusohjelmaa.

Auto hurisee ja jarru kirskuu, kun Soini kurvailee Porin kaduilla.

-?Jos lähden ehdolle, aion tehdä politiikan ammattilaisten kunnian­palautuksen. Ja tarkoitan nyt sellaisia, jotka oikeasti osaavat, kuten Jarmo Korhonen (kesk), Seppo Kääriäinen (kesk), Jutta Urpilainen (sd), Soini mahtailee IS:n erikois­haastattelussa.

Soini luettelee erehdyttävän paljon keskustakonkareita. Hän on äsken myös lähtenyt keskustan puhuja­tilaisuudesta Suomi Areenasta.

Mistä nyt oikein kiikastaa, miksi juuri keskusta?

-?Keskustalla on mahdollisuuksia, mutta täytyy ymmärtää se suunta, johon pitää lähteä. Se ei ole liberaali suunta, ei sillä saa ääniä. Keskustan täytyy tietysti saada Euro­parlamentti­vaaleissa kolme paikkaa. Olin minä ehdolla tai en.

Kannatuskuopassa rypevän keskustan pitää Soinin mukaan palata suurten puolueiden joukkoon. Hän sanoo, että mahdollisuuksia on.

-?Kolme on mahtia maailmassa: raha, yhteiskunta ja ihminen. Keskustan pitää valita se ihminen. Persut on liukumassa oikealle, sieltä aukeaa tilaa. Vasemmaltakin voi saada kannatusta, politiikan konkari maalailee.

-?Keskustan ongelma on se, että maine meni. Ei perusrakenne ole ongelma. Kepu leimautui punavihreisiin, se on myrkkyä. Mihin tahansa Abc:lle menet ja katsot ukkoja kumi­terä­saappaissa, niin ei helvetti!

Soini kurvaa autonsa pikaruokalan pihaan ja läimäyttää auton ovet kiinni.

Hän kehaisee, että perhe ei ole tänään kotona. Nyt voi ostaa hampurilaisen.

Kassatyöntekijät tunnistavat Soinin epäilemättä. Hänen naurunsa raikaa tyhjässä pikaruokalassa.

Soini jätti politiikan vuonna 2019, mutta nyt polttelee taas.

-?Tänhän mä osaan - siis politiikan ja sen selittämisen. Onko sillä käyttöä? No ilmiselvästi käyttöä on ja myös kysyntää. Minne vain menen puhumaan on sali täynnä. Sitten täytyy olla se oma motivaatio, onko syy oikea? Onko vielä petroolia ja jotain tehtävää, Soini pohtii ja syö hampurilaistaan.

Entiselle ulkoministerille työ europarlamentissa voisi olla "ihan mielekästä hommaa". Tuttujakin olisi töissä. Ulko- ja turvallisuus­politiikka olisi yksi teema, josta hän haluaisi politiikassa puhua.

Rehvakkailla kielikuvilla puhuva Soini jatkaa tutulla linjalla.

-?Eihän minun tarvitse enää mitään kenellekään näyttää. Pokaalit on kaapissa, sieltä voi mennä katsomaan. Siellä on ennätyksiä, jytkyjä ja hillotolppia. Ravihevosiakin on Jytky-nimisiä vaikka kuinka paljon, hän sanoo ja lyö nyrkin pöytään.

Pikaruokalan asiakkaat kääntyvät katsomaan. Jostakin kuuluu kova ääni. Soinihan se on.

Hampurilainen maistui kuumana kesäpäivänä.

Hampurilainen maistui kuumana kesäpäivänä. Kuva: Iida Hallikainen / IS

Uudesta hallituksesta ja sen ohjelmastakin Soinilla on sanottavaa.

Hän sanailee, että hallitusohjelma on "oikeistolainen ja kokoomus sai saneltua sen täysin".

-?Rikkaat ei anna yhtään mitään. Samaan aikaan olet työttömien, asumistuen saajien ja opiskelijoiden kimpussa. Balanssi on väärä, Soini linjaa.

Hän viittaa muun muassa verotukseen ja sosiaaliturvan leikkaukseen liittyviin kirjauksiin hallitus­ohjelmassa. Soini uskoo, että vasemmisto tulee iskemään tähän, kun syksy alkaa.

Soini uskoo, että perus­suomalaisten kannatus saattaa kokea kolauksen, mutta 10 prosenttiin se ei hänen mukaansa laske. Tähän on muutamakin syy.

- Juha Sipilän (kesk) hallituksessa tuli yhtä aikaa leikkaukset ja pakolaiskriisi, jolle ei ollut Euroopassa ja Suomessa valmistauduttu. Kun kokematon eduskuntaryhmä sitten meni torille ja sieltä tuli kritiikkiä, niin luikittiin pakoon. Näin sen itse monta kertaa. Ei minua huutaminen haitannut.

Hän sanoo, että perus­suomalaiset on nyt paljon yhtenäisempi puolue kuin hänen aikanaan.

-?Se on nyt halla-aholainen puolue. Minun persuissani oli persuja ja halla-aholaisia, se oli epä­yhtenäisempi. Tämä on myös puolue, jonka johtoon ei pyri kukaan. Yhtäkkiä nostettiin kani hatusta, eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi Jani Mäkelä, eikä kukaan tiedä mistä hän siihen tuli. Aika moni ukko on varmaan ihmeissään.

Hampurilainen maistui kuumana kesäpäivänä. Soini on sitä mieltä, että on hyvä istua varjossa, kun Porissa on niin kuuma ja hiostava sää.

Hän haluaa sanoa, että oppositio "söisi Petteri Orpon ja Riikka Purran elävältä, jos pystyisi".

Haasteeksi muodostuvat sen sijaan muut asiat.

-?Luulen, että Orpo on aika hyvässä asemassa. Hän pystyi tuomaan kokoomukselle sen pääministerin paikan, jota heillä ei ole ollut aikapäiviin. Se riittää. Petteri on ammattimies ja heillä on hyvät kabinetti­resurssit. Kovimmat iskut ottaa Arto Satonen (kok) ja muut siipimiehet. Kokoomus tulee suojaamaan puheenjohtajan, Soini arvioi.

- Kun Orpo on sopivasti ulkomailla, käy varmaan niin, että valtio­varain­ministeriä ja pääministerin sijaista Purraa nuijitaan aamusta iltaan. Kokoomus on tässä pelissä tosi härski. Kepu pettää aina, mutta kokoomus joka kerta, hän sanailee.

Hallituksen vaaranpaikat ovat Soinin mukaan edessä heti syksyllä, kun "työ­markkina­jutut alkavat". Myös EU-asioista tulee vaikeita.

-?Kun oikeasti tulee taakanjako esiin, niin kokoomus katsoo, mitä muut isot eurooppalaiset konservatiivit tekevät. Ei kokoomus aja koskaan Suomea täysin poikkiteloin Euroopan unionia vastaan, Soini pohtii.

-?Jos talous vippaa ja työttömyys rupeaa nousemaan, niin sieltä se tulee. Veikkaukseni on, että Orpon hallituksen ensimmäinen budjetti voi olla vielä ali­jäämäisempi kuin Sanna Marinin (sd) hallituksen.

Timo Soini puhui Suomi Areenassa keskustan tilaisuudessa.

Timo Soini puhui Suomi Areenassa keskustan tilaisuudessa. Kuva: Janne Aaltonen/IS

Kestääkö hallitus neljää vuotta?

-?Mieluummin veikkaisin, että ei. Mutta se riippuu kyllä kannatuksen kehityksestä. Purraa en tunne niin hyvin, mutta muu halla-aholainen jengi ei ajattele niin kuin minä. Nämä voi ajatella, että ei tästä tule mitään. Mentaliteetti on erilainen. He eivät koe, että neljä vuotta tarkoittaa pitävää sopimusta. Rkp ja kristilliset ei hallitusta kaada.

Soini uskoo, että jos Venäjän tilanne kriisiytyy pahasti, se pitää uuden hallituksen kasassa. Kriisit toimivat liimana myös edellisessä hallituksessa.

-?Kaikki riippuu siitä, miten pettymys kuplii. Persujen vaalitulos oli tosi kova, kovempi kuin mitä minä sain. Jotain on tehty oikein. Mutta kenelläkään heistä ei ole kokemusta hallitushommasta. Se on helvetin kovaa duunia. Kun paras porukka lyödään hallitukseen, niin kuka hoitaa kenttää, Soini hämmästelee.

Hän viittaa nyt perus­suomalaisten salkkujakoon. Soinin mukaan ministeri­valinnoista näkee sen, että ne ovat Purran valintoja.

-?Purra mainitsi salkut, kun oli ensin valinnut ministerit. Ei halunnut Arja Juvosta, joten täytyi ottaa Kaisa Juuso. Ja Jussi Halla-aho kansakunnan kaapin päälle. Tämän maan kannalta ei ole hyvä, että yhdellä puolueella on värisuora, Soini väittää.

Hän toteaa, ettei hän tunne perus­suomalaisia kohtaan katkeruutta. "Aika aikansa kutakin".

Vanha konkaria ei haluta perus­suomalaisiin takaisin, eikä hän kuulemma lähtisi, vaikka pyydettäisiin.

Presidentinvaaleista Soinilla on myös sana sanottavana.

Hän ruttaa hampurilaisen paperit pöydälle ja siemailee Coca-colaa.

Soini ei kerta kaikkiaan ymmärrä, miksi Olli Rehn ei lähtenyt suoraan keskustan ehdokkaaksi.

Sivukommenttina Soini toteaa, ettei viitsinyt huutaa tätä Suomi Areenan lavalta, kun Rehn oli kuuntelemassa. Asian hän voisi kyllä Rehnille suoraankin sanoa - he ovat kavereita ja vuosi­kymmenten ajalta.

-?Olli Rehn on niin hyvä ehdokas, että ei mitään kannattaja­kortteja kannata kerätä! Nyt matkitaan Sauli Niinistöä, nyt matkitaan Pekka Haavistoa. Juuri tämmöistä ei pidä tehdä, hän huitoo käsillään.

-?Niinistökin oli ensin kokoomuksen ehdokas. Ei tämmöisiä kannattaja­kortti­juttuja. Olli on niin hyvä kepun ehdokkaaksi. Ihan perusjuttuja.

Vielä Soini ei siis ole tehnyt päätöstä omasta paluustaan politiikkaan. Myös viime syksynä hän pohti paluuta politiikkaan, mutta tuolloin päätös oli kuitenkin kielteinen.

Soini huikkaa myyjille kiitokset, ja kävelee ulos. Henkseleiden korjauksen jälkeen auton ovet aukeavat ja Soini istuu tutulle penkille.

-?Ei minulta puutu mitään, pääsen tästä mökille uimaan. Menen katsomaan Vammalan palloseuran kutos­divisioonan peliä illalla. Huomenna on saunailta kylän äijien kanssa, mikäs minulla on, hän elehtii.

Jos Soini lähtee politiikkaan takaisin, hän ei sanojensa mukaan lähde epä­onnistumaan. Täytyy olla ajatus siitä, että myös pärjää. On kerättävä rahat ja tukiryhmä.

-?Silti se kyty kiusaa. Olen nyt 61-vuotias ja politiikassa nähnyt melkein kaiken. Vain presidentin paikka jäi saamatta. Kaksi kertaa olin siinäkin ehdokkaana. Kuka tietää, mitä vielä tapahtuu.

Railakas nauru kuuluu. Soini kurvaa Porin kesään.

Ilta Sanoma
mercredi 28 juin 2023 00:55:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.