Kuva: Jussi Helttunen
Menestyskirjailija Max Seeck toteutti jälleen yhden haaveensa ja ryhtyi Jokerien osaomistajaksi.
Dekkarikirjailija Max Seeckin edelliset seitsemän vuotta ovat olleet melkoista kyytiä. Vuonna 2016 hän julkaisi debyyttiteoksensa Hammurabin enkelit, ja siitä lähtien kirjoja on tullut joka vuosi viime vuoteen asti.
Seeckin, 38, kirjoja on myyty Suomessa noin 400?000 kappaletta ja niitä on käännetty noin 40 eri kielelle. Yksi kirjoista on noussut New York Times Besteseller -listalle, ja siitä alettiin tuottaa isoa tv-sarja Hollywoodissa. Nyt vuorossa on välivuosi, ja uusi kirja on vuorossa vasta ensi vuonna.
Tapahtumia on riittänyt myös välivuodelle, sillä keväällä kävi ilmi, että Seeck on osa Helsingin Jokerien uutta omistajaryhmää. Urheilulehti kertoi huhtikuussa, että kirjailija hyppäsi kelkkaan 153?000 euron sijoituksella.
Omistajaryhmää vetää Mikko Saarni, ja siihen kuuluvat myös Jokerien legenda Ossi Väänänen (173?000 euroa), NHL-tähdet Teuvo Teräväinen ja Esa Lindell (71?000 euroa kumpikin), elokuvamoguli Markus Selin (183?000 euroa), Saarnin yhtiökumppani Timo Mäkelä sekä entinen pankinjohtaja Antti Mantila.
Väänäsen lisäksi Teräväisellä ja Lindellillä on jokeritaustaa pelaajana, mutta mikä ihme sai kirjailija Seeckin hyppäämään remmiin? Vieläpä varsin merkittävällä summalla.
Timo Mäkelä, Markus Selin, Mikko Saarni ja Max Seeck kuuluvat Jokereiden omistajaryhmään. Kuva: Jussi Nukari / IS
Seeck tunnustautuu piinkovaksi jääkiekon ja Jokerien faniksi. Hän pelasi itse juniorina jalkapalloa, mutta jääkiekko oli silti lajien arvoasteikossa edellä.
Itä-Helsingin Marjaniemessä varttunut dekkaristi kertoo heränneensä lapsuuden viikonloppuaamuina säännöllisesti katsomaan NHL Power Week -ohjelmaa, mutta että hänelle maailman paras urheiluseura oli kuitenkin Jokerit.
Seeckin silmiin syttyykin aivan erityinen palo, kun puhe kääntyy Jokereihin.
-?Voitettiin neljä mestaruutta, oli Janeckyt ja kaikki. Se oli maailman isoin juttu. Kävin paljon Nordiksella katsomassa pelejä ja keräilin lätkäkortteja. Telkkarista ei tullut niin paljon pelejä, mutta kuuntelin radiosta matseja, Seeck nostalgisoi työhuoneellaan Esplanadin kupeessa Helsingissä.
-?Jokerit on vaan aina ollut minulle kova juttu. Legendaariset finaalisarjat Tepsiä vastaan ja paikallispelit HIFK:ta vastaan. Niissä oli iso tunne ja lataus. IFK oli vielä sellainen, että puolet kavereista oli IFK:n ja puolet Jokerien puolella. Oli hirveä vääntö aina siitä, kumpi on parempi.
Otakar Janecky tuuletti HIFK-ottelussa marraskuussa 1998. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Ihan kaikki Jokereita lapsesta asti kannattaneet eivät kuitenkaan ole seuran omistajia. Seeckillä oli paitsi halua myös suhteita, joiden avulla asia järjestyi.
Seeck kertoo unelmoineensa urheiluseuran omistajuudesta. Siihen aukesi tilaisuus, kun Jokerien oli synnyttävä uudelleen KHL-seikkailun ja Venäjällä ryvettyneiden entisten omistajien jälkeen.
Kun Jokerit poistui KHL:stä Venäjän hyökättyä Ukrainaan viime vuoden helmikuussa, Seeck otti yhteyttä ystäväänsä Väänäseen ja alkoi kysellä, mitä seurassa seuraavaksi tapahtuisi. Nelisensataa ottelua narrinutussa pelanneella puolustajalla oli edelleen kontaktit kunnossa seuran suuntaan.
Jokerien edellinen vuosi oli värikäs. Seuraa yritti ottaa haltuun Teemu Selänteen johtama Naurava narri -ryhmittymä, joka jäi kuitenkin nuolemaan näppejään, kun Joel Harkimon luotsaama projekti ajoi ohi.
Pian kävi kuitenkin selväksi, ettei seuralla olisi asiaa kotimaisiin sarjoihin, jos taustalla olisi yksikin Harkimo.
Ossi Väänänen ja Max Seeck tunsivat jo ennestään. Kuva: Kimmo Räisänen
Useiden käänteiden jälkeen avautui tilaisuus täysin uudelle porukalle. Siihen Seeck halusi kuulua.
-?Kun luki, keitä kaikkia siellä oli ottamassa ensin seuraa haltuun, niin sehän näytti ihan läpihuutojutulta.
- Kävi kuitenkin niin, että Ossi soitti eräänä päivänä ja menimme juttelemaan. Hän sanoi että nyt on sellainen homma, että tällainen jengi olisi kasassa ja hän tietää, että olen pitkään kärkkynyt tätä mahdollisuutta.
-?Ossi sanoi, että tällä porukalla otamme homman haltuun, jos olet messissä. Löimme heti kättä päälle.
Seeck tunsi uudesta omistajaryhmästä Väänäsen lisäksi Selinin entuudestaan. Selin oli tuottamassa Seeckin ystävänsä Joonas Pajusen kanssa käsikirjoittamaa ja ohjaamaa Koputus-elokuvaa, joka julkaistiin aiemmin tänä vuonna. Muut kasvot olivat uusia.
Keskustelu Saarnin kanssa sai kirjailijan lopullisesti vakuuttuneeksi. Kaksikko puhui pitkään yksityiskohdista, rahasta ja tulevasta toimintasuunnitelmasta. Homma lyötiin nopeasti lukkoon, ja Jokerit ryhtyi valmistelemaan hakumusta Mestis-lisenssiä varten.
Seeckin mielestä seuran omistuspohja on sekä sopivankokoinen että sopivan kirjava joukko eri taustoista tulevia ihmisiä.
-?On Jokereiden ikoneita, kuten Ossi, Teuvo ja Esa. Mikko Saarni on guru junioritoiminnan ja pelaajakehityksen saralla. Sitten on Selin, joka on tuottajalegenda ja monitoimimies. Minä nyt olen minä, mutta tarina on vedenpitävä. Olen ikivanha Jokereiden fani ja ollut aina nälkäinen lähtemään messiin. Minulla on myös tuoda jotain omaa näkemystä siihen, miten seuraa voi edistää ja kehittää.
Seeck vetää Jokereiden asiantuntijaelintä. Kuva: JUSSI HELTTUNEN
-?Ossin kautta tämä mahdollisuus ihan kokonaan tuli. On tosi etuoikeutettu fiilis, koska tiedän, että tuohon porukkaan on halunnut mukaan järjetön määrä jengiä ja puhelimet ovat soineet. Mutta porukka on haluttu pitää pienenä, ei ole järkeä ottaa liikaa omistajia.
153?000 euroa on iso raha, eikä toisaalta suomalaisia urheiluseuroja tunneta järin tuottoisina sijoituksina. Pikemminkin päinvastoin.
Seeck kuitenkin vakuuttaa, ettei pidä sijoittamaansa summaa minään tukirahana. Hän uskoo laadittuun liiketoimintasuunnitelmaan ja kertoo mukaan lähtönsä olevan ennen kaikkea bisnespäätös.
-?Jokerit on hyvä brändi. Ajatus on, että sijoitettu summa tuottaa, eikä tarvitse sylkeä lisää rahaa koko aikaa. Vaikka kirjat myyvätkin, niin ei minulla ole sellaisia paukkuja, että laittaisin fanirahaa 150 tonnia rulettiin.
Ajatus on, että sijoitettu summa tuottaa, eikä tarvitse sylkeä lisää rahaa koko aikaa.
-?Moni on sanonut, että kiitos siitä mitä teette suomalaiselle jääkiekolle, mutta meillä on hyvät suunnitelmat ja ajatuksena on ehdottomasti, ettei tämä ole mikään rahareikä. Tarkoitus on tehdä oikeasti fiksua bisnestä ja tehdä jääkiekosta kestävää.
Seeckin mukaan omistajaryhmä tiedostaa hankkeen riskit, mutta mistään "toivotaan toivotaan"-meiningistä ei silti ole kyse. Hän sanoo, että suunnitelmat ja laskelmat on tehty viimeisen päälle.
Max Seeck on haaveillut urheiluseuran omistajuudesta. Kuva: JUSSI HELTTUNEN
-?Meillä on kuitenkin yksi Suomen isoimmista urheilubrändeistä. Olen tosi luottavainen siihen, että tästä saadaan omat pois.
Esimerkkinä brändin vetovoimasta mainitsee omistajaryhmän tiedotustilaisuuden jälkeen pystyyn pannun suunnatun osakeannin. Annilla oli tarkoitus kerätä rahaa, joka sijoitettaisiin suoraan seuran junioritoimintaan. Tuottoa kertyi noin 300?000 euroa.
-?Se oli osoitus siitä, että luottoa on. Samoin kuin halua olla mukana omistamassa.
Seeck puhkuu intoa uuden projektinsa äärellä. Hän on seurannut "uuden Jokerien" toimintaa aktiivisesti, eikä aio tyytyä seurassa vain hiljaisen sijoittajan rooliin.
Seeck vetää Jokerien asiantuntijaelintä, jonka tarkoituksena on auttaa toimitusjohtaja Antti-Jussi Niemeä ja tarjota hänelle työkaluja päätöksentekoon.
-?Onhan tämä supermakea juttu. Tuon sen minkä pystyn, mutta en ehkä pystyisi koko palettia pitämään kasassa mitenkään. Olen tosi innoissani.
TetraSys Oy.