Ilta Sanoma

John F. Kennedy Junior menehtyi 38-vuotiaana.

John F. Kennedy Junior menehtyi 38-vuotiaana. Kuva: Reuters, Laura Cavanaugh / ZUMA / MVPHOTOS

Heinäkuussa tulee 24 vuotta siitä, kun Kennedyjen suvun taival sai yhden traagisen käänteensä.

Lento-onnettomuudet nousevat usein julkisuudessa esille, koska ne ovat harvinaisia. Yhdysvalloissa kohistiin kesällä 1999 tavallistakin suuremmin kolme henkeä vaatineesta tragediasta, sillä se liittyi yhteen maailman vaikutusvaltaisimmista suvuista

Yksi uhreista oli 38-vuotias John F. Kennedy Junior. Mahti­suvun vesan nuorena menehtyminen olisi muutenkin ollut suuren luokan uutinen, mutta kuoleman aiheuttanut turma lisäsi kuohuntaa entisestään.

Kennedy Junior oli lähtenyt ohjaamaan konetta New Jerseystä heinäkuun 16. päivä. Kyseessä oli perjantai-ilta. Lentokoneessa oli hänen mukanaan ainoastaan hänen vaimonsa Carolyn Bessette-Kennedy, 33, sekä vaimon Lauren-sisko, 34.

Pienen seurueen oli tarkoitus jättää Lauren Bessette Martha's Vineyardin saarelle, mistä Kennedyjen oli tarkoitus jatkaa suvun huvilalle Hyannis Portiin, joka sijaitsee Massachusettsin rannikolla. He eivät kuitenkaan päässeet ensimmäiselle pysähdykselleenkään asti, sillä pieni lentokone syöksyi Atlantin valtamereen lähellä Martha's Vineyardia.

Martha's Vineyard sijaitsee Yhdysvaltain itärannikolla, Massachusettsin osavaltion edustalla

Martha's Vineyard sijaitsee Yhdysvaltain itärannikolla, Massachusettsin osavaltion edustalla

Ystävät ja perheenjäsenet ilmoittivat seurueen sekä lentokoneen kadonneiksi pian. Muutaman päivän päästä heidän surullinen kohtalonsa selvisi lopullisesti, kun lentokone löydettiin merestä. 21. heinäkuuta heidän ruumiinsa löydettiin koneesta, joka lojui noin 35 metrin syvyydessä.

Lue lisää: Aaliyah, 22, kannettiin tiedottomassa tilassa lentokoneeseen ja pian hän syöksyi kuolemaansa - vuosien päästä paljastui järkyttävä yksityiskohta

John F. Kennedy Junior kuvattuna kesällä 1998.

John F. Kennedy Junior kuvattuna kesällä 1998. Kuva: Laura Cavanaugh / ZUMA / MVPhotos

Lentäjänä Kennedy Junioria on luonnehdittu kokemattomaksi, sillä hänellä oli takana vain 300 tuntia lentämistä ja hänellä oli ollut lentolupakirja vain reilun vuoden ajan. Yksi hänen lennonopettajistaan oli ehdottanut hänelle, että voisi tulla lennolle mukaan, sillä Kennedy Junior oli yleensä lentänyt jonkun kanssa. Nuorempi Kennedy kuitenkin kieltäytyi tarjouksesta, koska hän halusi lentää nimenomaan yksin.

Onnettomuusillan säätä on kuvailtu huonoksi ja esimerkiksi sumuiseksi. Kennedyjen ja Lauren Bessetten piti lähteä jo aikaisemmin liikkeelle, mutta Carolyn myöhästyi aiemmin suunnitellusta aikataulusta kaksi tuntia. Kelin kerrotaan olleen aikaisemmin kyseisenä perjantaina parempi.

Nuoremman Kennedyn piti lentää reilusti yli 300 kilometriä kohti Martha's Vineyardia. Reitin viimeinen taival kulki utuisen valtameren yllä. Asiantuntijat ovat analysoineet, että tuollaisissa olosuhteissa kokematon lentäjä voi menettää näköyhteytensä horisonttiin.

Kennedy ei ollut myöskään käynyt kaikkea lentokoulutustaan loppuun asti. Lisäksi hän oli murtanut nilkkansa kuusi viikkoa aiemmin liitovarjo-onnettomuudessa. Tuon seikan katsotaan olleen sellainen, joka saattoi myös vaikuttaa hänen lentosuoritukseensa.

Vuonna 2000 valmistunut virallinen tutkimus kyseisestä tapaturmasta totesi, että onnettomuus johtui mitä todennäköisemmin lentäjän kokemattomuudesta yhdistettynä hankaliin sääolosuhteisiin. Yleisesti on todettu, että onnettomuuden arvioitu tapahtumankulku ei ole lainkaan harvinainen lentoturmien kohdalla.

FAKTA

John F. Kennedy ja poikansa John F. Kennedy Junior veneessä syksyllä 1963.

John F. Kennedy ja poikansa John F. Kennedy Junior veneessä syksyllä 1963. Kuva: REUTERS / ROBERT KNUDSEN / OFFICE OF THE NAVAL AIDE TO THE PRESIDENT

Yhdysvalloissa tunnetaan laajasti Kennedyjen kirous -käsite. Tämä johtuu siitä, että lukuisat suvun jäsenet ovat menehtyneet nuorina, vieläpä traagisin tavoin.

Tunnetuin menehtyneistä suvun jäsenistä on lentoturmassa menehtyneen Juniorin isä John F. Kennedy (1917-1963). Hän koki karmean kohtalonsa kesken presidenttikautensa, kun hänet ammuttiin vuonna 1963. Nuoremman Kennedyn elämän alkutaival nivoutuu isänsä kohtaloon, sillä hän syntyi vain muutama viikko sen jälkeen, kun hänen isänsä oli valittu Yhdysvaltain 35:nneksi presidentiksi. Nuorempi Kennedy vietti puolestaan 3-vuotissyntymäpäiväänsä isänsä hautajaisissa.

Presidentti-Kennedyn Robert-veli (1925-1968) koki samanlaisen kohtalon viisi vuotta myöhemmin, kun hänet murhattiin vain 42 vuoden iässä. Robertkin oli politiikassa, ja hän teki kuolemansa aikaan niin ikään presidentinvaalikampanjaansa.

Suvun jäsenten traagisia kuolemia on nähty vuosikymmenien varrella useita, joista Kennedy Juniorin traaginen lento-onnettomuus on yksi eniten huomiota saaneista tapauksista.

Suvun synkkää saagaa on kirjoitettu viime vuosinakin, sillä vuonna 2020 nelikymppinen Maeve Kennedy McKean menehtyi melontaonnettomuudessa. Lisäksi hänen 8-vuotias Gideon-poikansa elämä loppui aivan liian aikaisin samassa yhteydessä. Maeve Kennedy McKean oli Robert F. Kennedyn lapsenlapsi, eli John F. Kennedy oli hänen isosetänsä.

Traaginen tapahtumasarja sai paljon julkisuutta, mutta sen valokeilassa toiminut Kennedy Junior oli jo eläessään esillä.

Presidentin poika oli elämässään menestynyt ja toimi muun muassa asianajajana ja media-alalla. Hän sai myös huomiota komeudestaan. Esimerkiksi People-lehti julisti hänet vuonna 1988 "seksikkäimmäksi elossa olevaksi mieheksi". Presidentti-Kennedyn ja Jacqueline Kennedy Onassisiksen (1929-1994) pojan on luonnehdittu perineen ulkonäkönsä vanhemmiltaan, joita luonnehdittiin aikoinaan yhdysvaltalaisessa mediassa poikkeuksellisen edustavaksi presidenttipariksi.

Julkisuudessa nuorempi Kennedy tunnettiin hurmurina, joka yhdistettiin useisiin tunnettuihin naisiin, yksi heistä oli näyttelijä Darryl Hannah ja toinen Sinkkuelämää-tähti Sarah Jessica Parker.

Vuonna 1992 Kennedy tapaili yhä Hannahia, kun hän tapasi ensimmäisen kerran muodin parissa työskentelevän Carolynin. Kaksi vuotta myöhemmin he alkoivat seurustella ja vuonna 1996 pari asteli naimisiin. Pariskunta asui eläessään New Yorkissa.

John F. Kennedy Junior ja Carolyn Bessette-Kennedy toukokuussa 1999 saapumassa New Yorkissa järjestettyyn gaalaan.

John F. Kennedy Junior ja Carolyn Bessette-Kennedy toukokuussa 1999 saapumassa New Yorkissa järjestettyyn gaalaan. Kuva: Reuters

Tämä kuva on otettu sukellusoperaatiosta, kun lentokonetta ja onnettomuudessa menehtynyttä seuruetta paikallistettiin.

Tämä kuva on otettu sukellusoperaatiosta, kun lentokonetta ja onnettomuudessa menehtynyttä seuruetta paikallistettiin. Kuva: Reuters

Karmean onnettomuuden jälkeen Kennedyille järjestettiin muistotilaisuus, jonne oli kutsuttu 300 vierasta, muun muassa silloinen presidentti Bill Clinton Hillary-vaimoineen.

Massachusettsin silloinen senaattori Edward M. Kennedy (1932-2009) piti puheen muistotilaisuudessa. Hän oli murhattujen John F. Kennedyn ja Robert F. Kennedyn nuorin veli, joten hän oli Kennedy Juniorin setä.

-?Johnin elämän ensimmäisestä päivästä lähtien hän ei ollut pelkästään osa Kennedyjen perhettä. Hän oli osa amerikkalaista perhettä. Hän kantoi perintöä. Hän oli osa legendaa ja hän oppi elämään sen kanssa, setä-Edwardin sanat kuuluivat.

Yhdysvalloissa nuorempi Kennedy tunnettiin klaanin "prinssinä". Hänen asemastaan johtuen monien amerikkalaisten oli vaikea hyväksyä, että onnettomuus oli suurelta osin hänen omaa syytään.

Lähteet: History.com, The Washington Post, E! Online, New York Post, IS arkisto

John F. Kennedy Junioria jäätiin kaipaamaan laajasti.

John F. Kennedy Junioria jäätiin kaipaamaan laajasti. Kuva: Reuters

Ilta Sanoma
lundi 26 juin 2023 09:45:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.