Ilta Sanoma

Kuva: Kai Haapakoski / IS

Kysyimme Ilta-Sanomien lukijoilta ikimuistoisimpia grillauskokemuksia. Menneinä kesinä on räjäytetty grillejä kuin nähty lankkupihvien lentävän.

Grillaaminen kuuluu Suomen kesään yhtä olennaisesti kuin hyttyset, ruohonleikkurin hurina ja sateinen juhannus.

Kysyimme äskettäin lukijoiltamme, mitkä ovat olleet grillikokemuksista kaikkein mieleenpainuvimmat. Useissa kertomuksissa toistuu tuttu kaava: grilliruokien kanssa ovat palaneet monesti myös hermot. Sytytysnesteellä on lutrattu liikaa tai itse välineet ovat tavalla tai toisella hajonneet kesken kaiken. Tässä parhaimmat.

Monet muistoista liittyivät grilliherkkuihin, jotka jäivät erinäisten sattumusten seurauksena syömättä.

"Eräänä kesänä oltiin appivanhempien mökillä ja laitettiin makkarat grilliin. Hetken päästä kummastelimme omituista, pistävää hajua. Kun avasimme grillin kannen, huomasimme, että grillin ritilän alle oli unohtunut puhdistusharja, joka roihusi ilmiliekeissä. Makkarat jäivät syömättä."

Eräs 40-vuotias vantaalainen puolestaan aloitti tämän kesän muistamalla, mitä viime kesänä unohtui.

"Aloitin tämän vuoden grillauskesän toteamalla, että kuvun alta löytyivät viime kesän kanafileet. En testannut miltä maistuu."

"Aurinko paistaa lämpimästi. Mies ja oma veli lupasivat grillata herkullisia porsaankyljyksiä. Grillaus aloitettiin iltapäivällä ja se loppui alkuyöstä. Seuraavana aamuna sain mustan, kutistuneen ja kovan porsaankyljyksen. Grillauksessa oli apuna nestemäinen valmentaja..."

Kuva: Kai Haapakoski / IS

Erilaisten erehdysten ja unohdusten lopputuloksena on ollut myös kulinaarisia seikkailuja. Kuopiolaisnainen yllätti vieraat erikoisella reseptiikalla.

"Meillä oli vieraita ja grillasin heille muikkuja pannulla. Siihen lisättiin kerma ja jätin ne hautumaan. Samalla lakaisin terassia ja ajattelin ,että jännästi täällä tuoksuu vanilja. Niinhän siinä oli käynyt, että sisareni jääkaappiin jättämä vaniljakastike oli mennyt pannulle. Söimme siis vaniljamuikut, todella pitkin hampain."

Monella on myös kokemuksia siitä, kuinka grillatessa ei koskaan ole yksin. Aina joku tulee neuvomaan.

"Grillaaminen oli hyvässä vauhdissa ja vieraat pyörivät grillin ympäri ihailemassa "grillimestarin" taitoja. Grillimestari käänteli ja välillä voiteli lihoja mausteliemellä, joka oli laitettu tyhjään viinipulloon. Eräs kutsuvieras jo hieman sekaisin aperitiivien nauttimisesta, ja rupesi pitämään opetuspuhetta oikeasta tavasta grillata lihoja. Otti käteensä pullon ja valeli hänkin nestettä. Mutta väärästä pullosta, jossa oli lamppuöljyä. Ikimuistoinen juhla. Lihat oli pilattu lopullisesti."

Ja jos jokin kuuluu kesään kuin kärpäset, on se pallogrilli ja palokunta. Tällaista yhdistelmää muistelee muun muassa Puolassa asuva lukija.

"Asuttiin Puolan Krakovassa viisikerroksisen talon ylimmässä kerroksessa, jossa oli myös iso terassi. Poikamme kastejuhlaan oli tullut Suomen sukulaisia, joten päätimme grillata terassilla kunnon pihvit, pallogrillillä tietenkin.

Hiilet grilliin ja iso tujaus sytytysnestettä ja tulitikku perään, hyvin syttyi ja lieskat löivät korkealle. Siemailin olutta grillatessa ja aloin ihmetellä lähestyviä paloautoja. Kolme yksikköä parkkeerasi talomme eteen sireenit ulvoen.

Kova tohina alhaalla, taskulampun valokeilat heiluivat, miehet huutelivat. Sitten soi ovikello ja palopäällikkö tuli kyselemään kuulumisia.

Vastapäisen talon asukas oli hälyttänyt palokunnan, kun oli kuvitellut vastapäisen talon olevan ilmiliekeissä. Sumuisena iltana pallogrillin lieskat varmaan näyttivätkin siltä.

Leppoisa palopäällikkö kertoi, että terassillahan ei periaatteessa saa grillailla ja väärän hälytyksen aiheuttamisesta pitäisi maksaa isot sakot, mutta toivotteli sen sijaan hyvää kastejuhlaa ja hyvää ruokahalua."

Kuva: Kai Haapakoski / IS

Lukijoiden kertomukset sisältävät myös erinomaisia grillausvinkkejä: älä tee ainakaan näin. Eräs nainen muistelee telttailua meren rannalla.

"Naapuriteltan pojat grillasivat ja pyysivät meidät tytöt mukaan. Makkarat valmistuivat ja fiksuna likkana laitoin olutpullon pallogrillin alapuolella olevalle tasolle, ettei se kaadu. Kuumaa makkaraa suuhun ja hörppäys olutta päälle. Grilli oli kuumentanut pullon suun ja sen seurauksena paloi huulet. Voi sitä tuskaa!"

Toisessa muistossa taas muistutetaan, että grillikyljet tuntuvat valmistuvan hitaasti vain silloin, kun toimitusta muistaa tarkkailla silmä kovana.

"Rasvaisten grillattavien ääreltä ei ikinä parane lähteä kauas tai puuhata jotain muuta. Grillikylki paloi iloisella liekillä, kun olin siirtynyt vain muutamaksi minuutiksi toimittamaan jotakin muuta talon toiselle puolelle. Sen verran meni hiileksi, että ei siitä saanut enää syötävää. Jos kaasugrilli olisi ollut sijoitettuna jonkun syttyvän läheisyyteen, olisi jotain muutakin voinut palaa. Nyt selvittiin vain savulla ja lihapalan menettämisellä."

Vartioimatta jätetyt ruoat saattavat päätyä myös yllättäen parempiin suihin.

"Vuosia sitten lastemme ollessa vielä pieniä, oli kesän grillajaiset odotettu juttu. Kerran sitten ostettiin iso lankkupihvi, josta piti riittää kaikille. Grilli kuumeni, aurinko porotti, mutta juomat jäivät sisälle. Jätettiin sitten hetkeksi grilli valvomatta ja nopea käynti sisällä koko porukalla. Minuutin päästä kun tultiin takaisin, oli koko jäätävän kokoinen lankkupihvi hävinnyt.

Nähtiin siitä vain vilahdus taivaalla, kun jokin isokokoinen lintu pysyi hädin tuskin ilmassa grilliliha nokassaan. Ensin harmitti ja itketti, mutta lopulta nauratti. Ja tätä yhä edelleen muistellaan kun nyt jo aikuisten lasten kanssa joskus grillaillaan. Eikä ole enää jätetty grilliä valvomatta!"

Kuva: Kai Haapakoski / IS

Opetus on myös sekin, ettei grilliin kannata laittaa muuta kuin ruokaa. Eräässä erikoisimmista tämän genren tarinoista selvittiin juuri ja juuri ilman palokuntaa:

"Ostimme uudet puutarhakalusteet ja kasasin niitä illalla. Homma jäi kesken ja laitoin työkalut ja akkukoneet grillin sisälle säilöön. Seuraavana päivänä piti grillata ruokaa ja kävin laittamassa grillin lämpimään katsomatta sinne sisälle. Jonkin ajan kuluttua alkoi tulla savua ja tulta grillistä. Akkukoneen akut räjähtelivät, eikä edes sammuttimilla sammuneet. Vesiletkulla jäähdyteltiin pitkä tovi ennen kuin tulet sammuivat. Se grilli paloi entiseksi."

Monia lukijoita huvittavat myös grillimestareiden epäonnistumiset:

"Tuttumme tituleeraa itseään grillimestariksi. Hänen piti loihtia meille vieraille gurmeeta. Kaikki näyttikin upealta. Jonkin ajan grillailtuaan hän ryhtyi etsiskelemään puhelintaan, ja katsopas, siellä se könötti lihojen vieressä jo hieman sulaneessa muodossa."

"Mies savusti kaasugrilliin laitetussa savustuspöntössä kalaa ja unohti patalaput savustuslaatikon päälle. Oli savuista ja mustaa lohta."

"Puolison kirjanpidon tentti ei meinannut mennä läpi, ja kun se viimein meni läpi, poltettiin kirjanpidon oppikirja seremoniallisesti pallogrillissä. Tämän hyvästelyn huomasi vähän isompikin joukko, sen verran savua toimenpiteestä seurasi."

"Meillä on hieno kamadogrilli. Ohjeiden vastaisesti avasin kannen liian nopeasti. Siinä kärähti kulmakarvat, osa ripsistä ja hiuksia. Ei sattunut, mutta tytär haistoi hajun yläkertaan. Onneksi oli hiukset kiinni."

Ilta Sanoma
dimanche 25 juin 2023 21:00:00 Categories: Ajankohtaista Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.