Ilta Sanoma

Kuva: Kuva: Colourbox, kuvankäsittely: IS

Armenialaistaustainen lahkojohtaja Davit Khachaturyan näyttäytyi hyväksikäytön uhreiksi joutuneille naisille jumalasta seuraavana. Hän sai heidät uskomaan muun muassa, että he hallitsivat tulivuoria ja lentokoneita.

Mies osasi tutkia naisen sisäelimet läpikotaisin koskematta häneen lainkaan. Profeetta ja hänen koulunsa, chakrat, energiat ja meditoimalla saavutettava maailman pelastuminen olivat naisesta kaikki valtavan kiehtovia.

Nainen ajatteli, että seksi profeetan kanssa hoitaisi häntä sisältäpäin ilman raskaaksi tulemisen vaaraa. Mies oli itse sanonut, että hänen synnytyselimensä pysyisivät tällä tavalla kunnossa.

Miehen mukaan naisen olisi syytä kertoa hänelle, mikäli nainen joskus haaveilisi raskaaksi tulemisesta. Koululla olisi kuulemma käyttöä "erityiselle lapselle". Nainen tunsi itsensä entistä tärkeämmäksi.

Mies oli naiselle "katalysaattori, silta ja opettaja". Tällä tavalla hän kuvaili miestä myöhemmin poliisille. Kuin Jeesusta, Buddhaa tai Muhammedia vastaava profeetta, jolla oli käsittämättömiä yli-inhimillisiä kykyjä.

Eräs toinen miehen oppilaana ollut nainen yhdisti saamansa tärinäkohtaukset tulivuorten toimintaan.

Oppilailla oli oma vastuunsa niiden rauhallisena pysymisessä. Magman hallitsemisen lisäksi meditoimalla oli mahdollista estää asteroidien iskeytyminen maahan ja lentokoneiden putoaminen.

Kuvioon kuuluivat myös tarinat kuolleista heräämisistä ja muiden mielten hallinnasta. Energeettisten hoitojen aikana voitiin ottaa yhteys jopa kasveihin tai eläimiin.

Yhden ihmisen Crohnin tauti oli kuulemma parannettu pelkällä auran ja chakrojen hoitamisella.

Ryhmässä vaikutti korkeastikin koulutettuja ihmisiä. Heidän uskonsa asiaan teki kaikesta kovin vakuuttavaa.

Tunnettu oikeuspsykiatrian erikoislääkäri Hannu Lauerma piti edellä kuvailtuja naisten kertomuksia tyypillisenä esimerkkinä pahanlaatuisesta lahkotoiminnasta, jonka jäseniä oli mahdollista riistää niin taloudellisesti, sosiaalisesti kuin seksuaalisestikin.

Lauerma arvioi kertomuksia poliisin pyynnöstä esitutkinnassa, joka koski lahkon jäseninä olleiden suomalaisnaisten kokemaa seksuaalista väkivaltaa, ja laati kertomuksista asiantuntijalausunnon.

Kaiken keskiössä vaikutti "kaikkivoivaksi isähahmoksi" tekeytynyt Davit Khachaturyan, johon naiset oli saatu sokeasti luottamaan.

Mies oli henkinen johtaja ja parantaja - näin hänen "hoitoihinsa" vuosina 2012-2017 osallistuneet suomalaisnaiset uskoivat. Todellisuudessa mies käytti valta-asemaansa naisten hyväksikäyttämiseen.

Khachaturyanin itsensä mukaan Johanneksen kouluksi nimitetyssä yhteisössä ei ollut kyse lahkosta, vaan jostain aivan muusta: ruumiin ja sielun kokonaisvaltaisesta hoitamista, monialaisesta kerhotoiminnasta, teatterista, kuorolaulusta, yhdessä matkustamisesta sekä hyväntekeväisyydestä.

Johanneksen koulu oli Khachaturyanin mukaan suomalaisnaisten itsensä keksimä nimitys yhteisölle.

Nimi juontaa todennäköisesti juurensa siitä, että Khachaturyan väitti olevansa Raamatusta tutun Johannes Kastajan jälkeläinen.

- Minä David, Johannes Kastajan poika, Jumalan tahdosta maan päälle syntynyt ja Jumalan tahdon täyttävä. Isä on lähettänyt minut valmistelemaan profeetan tulemista, Khachaturyan aloitti julistuksensa Mein Leben (Minun elämäni) -nimisessä itse kirjoittamassaan teoksessa.

Armenialaistaustainen Khachaturyan syntyi vuonna 1960, omien sanojensa mukaan Georgiassa, jossa hän asui armeijaikään asti. Sittemmin mies on asunut ainakin Saksassa ja Espanjassa.

Hänen mukaansa naapurit olivat aikoinaan ensimmäisinä havainneet hänellä olevan parantajan lahjoja.

Khachaturyanin mukaan hän huomasi ihmisten kivun katoavan, kun hän asetti oman kätensä kipukohdan päälle. Hän kertoi nähneensä 21-vuotiaana toistuvasti unta, jossa hän sai ohjeistuksen, miten parantaa ihmisiä.

Nuoruusiässä alkanut lahjojen hyödyntäminen laajeni miehen mukaan aikanaan varsin suuriin mittasuhteisiin.

Hän teki hyväntekeväisyyttä ja piti kongresseja sekä tapahtumia, joissa oli paikalla tuhansia ihmisiä. Hän toimi koululääketieteen rinnalla ja sai kymmeniä kunniakirjoja sekä valtion ja sairaaloiden antamia kiitoskirjeitä.

Hän paransi hoitometodeillaan useita ihmisiä, mukaan lukien naiset, jotka syyttivät häntä myöhemmin seksuaalisesta väkivallasta.

Tämä kaikki miehen omien sanojen mukaan. Kertomuksille ei saada ulkopuolista vahvistusta ainakaan Helsingin käräjäoikeuden ratkaisusta, jolla hänet tuomittiin toukokuussa 2019 suomalaisnaisten hyväksikäytöstä.

Khachaturyan halusi omien sanojensa mukaan tehdä maailmasta paremman paikan, mutta nyt hän olikin saanut suomalaisnaisilta "täyden ämpärin valheita päälleen".

Lue lisää: "Henkisen koulun" profeetta tuomittiin suomalaisnaisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä kahden vuoden vankeuteen

Henkistä koulua, tai lahkoa, johdettiin pääosin Saksasta. Keskuksia eli centereitä oli paitsi siellä, myös Armeniassa ja Espanjassa. Armeniassa sijaitsevaa lomataloksi kutsuttua kokoontumispaikkaa nimitettiin "Nooan arkiksi".

Oppilaita oli ympäri maailmaa, kuten Hollannista, Israelista, Italiasta, Sveitsistä ja Suomesta.

Toiminnan keskiössä olivat muun muassa skype-yhteydellä ohjatut workshopit, säännölliset yhteismeditaatiot ja eri maissa järjestetyt seminaarit. Seminaarien yhteydessä annettiin maksullisia hoitoja, kuten manuaaliterapiaa, kiropraktiikkaa ja energeettisiä hoitoja. Hoitoja oli mahdollista tilata myös etänä.

Naisten mukaan heille oli korostettu, että raha ei saanut olla koulun oppilaille tärkeää.

Juuri Khachaturyanin seminaarien yhteydessä järjestämät hoitotilanteet olivat tapahtumia, jotka saivat lopulta omituisia, seksuaalisia piirteitä.

Naiset olivat uskoneet, että sukupuoliyhteydet profeetan kanssa hoitivat heitä ja ylläpitivät heidän terveyttään. He uskoivat, että profeetta oli paras asiantuntija ja tiesi mitä teki.

Mies muun muassa hoiti naisilla "seksuaalichakran kohdalla olevaa tukosta".

Toisaalta naisille oli myös syötetty uhkakuvia siitä, mitä voisi tapahtua, jos profeettaa ei miellyttäisi. Khachaturyanin väitettiin esimerkiksi saaneen Venäjällä koulutuksen psykologiseen sodankäyntiin.

Johanneksen koulusta tai sitä johtaneesta Davit Khachaturyanista ei vaikuta löytyvän minkäänlaisia jälkiä esimerkiksi verkon hakukoneista tai sosiaalisesta mediasta. Tämä selittynee sillä, että koulun oppilaita kiellettiin puhumasta lahkon toiminnasta ulkopuolisille.

Khachaturyanin itsensä mukaan kyse ei ollut salailusta. Varsinaista mainostusta ei hänen mukaansa vain yksinkertaisesti tarvittu - tapahtumathan olisivat sen seurauksena saattaneet suorastaan pursuta väestä.

Oikeudessa todisteina olleiden sähköpostiviestien perusteella kouluun, "jossa on vain aitoa henkistä tietoa", ohjaudutaan luontaisesti toisten ihmisten kautta.

Profeetalla itsellään puolestaan tuli olla "työrauha kaikelta julkisuudelta".

Tiedossa ei ole, ovatko Khachaturyan tai Johanneksen koulu edelleen jollakin tapaa aktiivisia.

Valheiden verkko alkoi purkautua auki keväällä 2017. Tuolloin Saksan poliisille kerrottiin, että Khachaturyan olisi syyllistynyt hoitotilanteissaan alaikäisiin tyttöihin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin.

Yhden väitettyjen rikosten uhriksi joutuneen tytön äiti oli Saksassa asuva suomalaissyntyinen nainen. Hän oli itse osallistunut Khachaturyanin hoitoihin tulkkina ja järjestänyt myös Suomessa pidettyjä seminaareja.

Huhtikuussa 2017 nainen otti yhteyttä Johanneksen koulun suomalaisoppilaisiin ja kertoi tyttärensä kokemuksesta.

Seitsemän naista teki kukin tämän jälkeen Suomen poliisille omat rikosilmoituksensa. He näkivät nyt profeettansa uusin silmin ja epäilivät joutuneensa hyväksikäytetyiksi Khachaturyanin tutkimuksissa ja hoidoissa.

Khachaturyan katsoo, että seksuaalirikosväitteissä on kyse silkasta lokakampanjasta ja uhrien valemuistoista.

Helsingissä puitavat syytteet eivät kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun häneen on kohdistunut epäilys lahkojohtajuudesta. Jo 1990-luvulla eräs saksankielinen lehti raportoi useammassa artikkelissa miehen ja hänen puolisonsa epämääräisestä toiminnasta.

Artikkeleiden mukaan henkiparantajaksi väitetty Khachaturyan ja puoliso vaikuttivat jo tuolloin kulttimaisia piirteitä omanneen yhdistyksen johdossa. Artikkeleissa viitattiin yhdistyksen saamiin mittaviin palkkioihin ja jäsenmaksuihin.

Kun suomalaisnaiset lopulta irtaantuivat profeettana pitämänsä Khachaturyanin ja hänen henkisen koulunsa otteesta, moni voi erittäin huonosti. Osalla pahoja mielenterveyshaasteita oli ollut jo ennen vahingollista lahkotoimintaa.

Yksi naisista oli ajatellut tuhoutuvansa, jos hän jättää koulun. Toinen pelkäsi, että profeetta voisi surmata hänet "etäältä energeettisesti".

Kolmas kertoi rakentaneensa koko elämänsä liikkeen ympärille. Kulujen hintalappu oli hänen arvionsa mukaan ainakin 20?000 euroa. Hän koki kadottaneensa oman identiteettinsä kokonaan, eikä tiennyt enää kuka on ja mitä haluaa.

- En osaa vastata siihen kysymykseen, miksi uskoimme hänen kykenevän sellaiseen. Davit omaa hyvin tehokkaita mielenhallinta- ja hypnoosikeinoja ja hän on kuulemma ollut KGB:ssä, naisista yksi kertoi poliisin esitutkinnassa.

Helsingin hovioikeus jatkaa Davit Khachaturyanin vyyhdin käsittelyä edelleen syksyllä 2023.

Toukokuussa 2019 mies tuomittiin käräjäoikeudessa kahden vuoden vankeusrangaistukseen neljän suomalaisnaisen seksuaalisista hyväksikäytöistä. Vankilaan hän ei tästä huolimatta joutunut, sillä hän oli kärsinyt jo suurimman osan rangaistuksestaan ollessaan tutkintavankeudessa ja matkustuskiellossa.

Kesäkuussa 2020 hovioikeus kumosi syytteet, jotka koskivat Armeniassa tapahtuneita väitettyjä hyväksikäyttöjä.

Syytteiden hylkääminen johtui käytännössä siitä, etteivät Armenian viranomaiset suostuneet ottamaan kantaa siihen, olisivatko syytetyt teot olleet rangaistavia myös paikallisessa tuomioistuimessa.

Ilta Sanoma
dimanche 25 juin 2023 11:30:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.