Ilta Sanoma

NFL-pelaaja Aaron Hernandez tuomittiin vuonna 2015 syylliseksi harkittuun murhaan.

NFL-pelaaja Aaron Hernandez tuomittiin vuonna 2015 syylliseksi harkittuun murhaan. Kuva: Chris Szagola / Cal Sport Media / ZUMA / MVPhotos

NFL-pelaaja Aaron Hernandezilla oli kaikki hyvin. Tai se siltä ainakin vaikutti. Sitten hänet tuomittiin ystävänsä kylmäverisestä murhasta. Oliko lapsuuden kauhukokemukset, seksuaalinen suuntautuminen, CTE vai kaikki yhdessä syy urheilutähden tekoihin?

Aamu sen paljasti. Murha oli kylmäverinen. Monta laukausta lähietäisyydeltä. Henki lähtee vähemmästäkin.

Karmean lopun saaneen miehen ruumis oli jätetty lojumaan yhdysvaltalaisen North Attleborough'n kaupungissa sijainneen työmaa-alueen hiekalle 17. kesäkuuta vuonna 2013. Ruumiin löysi aamutuimaan lenkkeilijä.

Tekijä - tai tekijät - poistuivat paikalta joko hädissään, sekavassa mielentilassa tai viis mistään veisaten. He jättivät poliisille johtolankoja kuin tarjottimelle.

Hylsyjä, kengänjälkiä, autonrenkaiden jälkiä, vuokra-auton avaimet, jauhettua purukumia ja puoliväliin poltetun marihuanasätkän.

Siinä vaiheessa tuskin kukaan uskoi, että mikä mies ja mitä kaikkea tapauksen takaa paljastuisi.

Urheilulehti

TÄMÄ ARTIKKELI on julkaistu ensi kertaa Urheilulehdessä 23/2023. Pintaa syvemmälle mennään Urheilulehdessä joka viikko.

Tilausohjeet ovat täällä.

Kuollut mies oli 27-vuotias maisemoija ja jenkkifutiksen puoliammattilainen Odil Lloyd.

Poliisi aloitti tutkimukset ja sai nopeasti kuulla, että Lloyd oli riidellyt kuuluisan urheilusankarin kanssa baarissa vain pari iltaa ennen kuin hänen maallinen vaelluksensa päättyi.

Seuraavana päivänä virkavalta ilmestyi koputtamaan 1,3 miljoonan dollarin arvoisen kartanon ovea. Sen avasi New England Patriotsin tähtipelaaja Aaron Hernandez. Hän oli tuolloin 23-vuotias perheenisä ja 1,5-vuotiaan tytön isä.

Hernandezin kartano.

Hernandezin kartano. Kuva: Nicolaus Czarnecki / METRO US / ZUMA / MVPhotos

Odil Lloydin murhapaikka.

Odil Lloydin murhapaikka. Kuva: Nicolaus Czarnecki / METRO US / ZUMA / MVPhotos

Sisemmän laitahyökkääjän elämässä näytti kaikki olevan kaikki jengoillaan. Hänellä ja perheellä oli kaikkea, jota he tarvitsivat.

Hernandez allekirjoitti vain vajaa vuosi aikaisemmin peräti 40 miljoonan dollarin ja seitsemän vuoden mittaisen NFL-sopimuksen. Saman miehen nimi luki myös erään tietyn auton vuokrapapereissa. Sen avaimet löytyivät kuolleelta Lloydilta.

Hernandez lähti vapaaehtoisesti poliisiasemalle. Hänen kihlattunsa Shayanna Jenkins jäi kotiin ihmettelemään, mistä on kyse. Hieman myöhemmin nainen sai kuulla, että hänen siskonsa Shaneahin mielitietty Lloyd oli löydetty kuolleena vain reilun 1,5 kilometrin päästä heidän kartanostaan.

Hernandez ilmoitti poliisille, että hänellä ei ole mitään tekemistä koko asian kanssa. Hän ilmoitti olleensa "silloin" yökerhossa.

Urheilusankari pääsi kotiinsa, rauhoitteli kihlattuaan ja yritti jatkaa elämäänsä kuin mitään ei olisi tapahtunut. Poliisi ei laskenut otettaan miehestä, jota oli jo aiempina vuosina epäilty ampumisista ja pahoinpitelystä.

Hernandez oli epäiltyjen listalla syyskuussa vuonna 2007, jolloin kahta miestä ammuttiin liikennevaloissa Floridassa. Todisteita urheilutähteä vastaan ei löytynyt.

Saman vuoden huhtikuussa hän kieltäytyi maksamasta 12 dollarin juomalaskua ja pahoinpiteli hänet tiloistaan ulos heittäneen baarimikon. Tuolloin 17-vuotias Hernandez välttyi syytteeltä, kun osapuolet päätyivät sopuratkaisuun.

26. heinäkuuta poliisi tuli ja pidätti Hernandezin epäiltynä ystävänsä Lloydin murhasta. Tähtiurheilija kiisti kaiken.

Poliisi pidätti Hernandezin hänen kotonaan 26. heinäkuuta vuonna 2013.

Poliisi pidätti Hernandezin hänen kotonaan 26. heinäkuuta vuonna 2013. Kuva: Dominick Reuter / Reuters

New England Patriots antoi hänelle potkut. Kuvat miljonääriä nöyryyttävistä hetkistä levisivät nopeasti maailmalle, kun Hernandezin taloa piirittänyt media otti niistä kaiken irti.

Osa ihmisistä mietti, että ovatko he hurranneet otteluissa murhamiehelle. Osa ihmisistä ajatteli, että eihän aurinkoisesta hymystään tunnettu urheilusankari tietenkään voi olla syyllinen murhaan.

Ennen pidätystä poliisi sai paljon irti eri valvontakameroiden kuvista. Niiden avulla se pystyi piirtämään varsin tarkan aikajanan murhayön tapahtumista ja niihin liittyneistä henkilöistä.

Monet ihmettelivät, miksi miljoonamies Hernandez hengaili huipulle päästyään nuoruusvuosiensa hämäräperäisten kaverinsa kanssa - tai ei osannut päästä heistä irti.

Ernest Wallace ja Carlos Ortiz olivat hänen bilekavereitaan ja jonkinlaisia turvamiehiään mutta myös useamman kerran vankilaan joutuneita pikkurikollisia. Osa Hernandezin lähipiiristä on epäillyt, että juuri he vetivät urheilusankaria huonoille teille.

Useat valvontakamerat tallensivat osan Hernandezin ja hänen luottokaksikkonsa puuhista murheellisena yönä. Kuvat Lloydin pihan edustalta osoittavat, että kolmikko kävi poimimassa hänet kyytiin Bostonista. Hernandezin liikkeet pystyttiin myös paikantamaan teletunnistetietojen perusteella.

Matkalla kohti tuntematonta Lloyd lähetti syystä tai toisesta tekstiviestin siskolleen, että hän on juuri NFL-miehen seurassa. Hän ei tuntenut ammattilaisista ketään muita kuin Hernandezin.

Nissan-merkkinen auto, sen rekisterinumero ja matkustajat tallentuivat kuviin myös huoltamolla. Hernandez tanssahteli huolettomasti matkalla bensapumpulta sisätiloihin ja osti sellaista purukumia, jota löytyi myöhemmin murhapaikalta.

Kuvissa näkyi myös samanlainen pyyhe, joka oli teollisuusalueen soralla. Sama auto näkyi myös teollisuusalueen kuvissa. Siellä soraan painuneet renkaanjäljet vastasivat autossa käytettyjä.

Hernandezia vastaan löytyi paljon aihetodisteita, jotka koituivat hänen kohtalokseen. Michael Fee oli tähtiurheilijan puolustusasianajaja, kun häntä syytettiin Odin Lloydin murhasta.

Hernandezia vastaan löytyi paljon aihetodisteita, jotka koituivat hänen kohtalokseen. Michael Fee oli tähtiurheilijan puolustusasianajaja, kun häntä syytettiin Odin Lloydin murhasta. Kuva: Mike George / Reuters

Hernandez sai elinkautisen vankeutuomion.

Hernandez sai elinkautisen vankeutuomion. Kuva: Steven Senne / Prensa Internacional / ZUMA / MVPhotos

Menopeli tallentui myös Hernandezin talon turvakameroihin vain joitakin minuutteja murhan jälkeen puoli neljältä aamuyöllä. Sieltä nousi kolme vain miestä: Lloydia ei näkynyt missään.

Tähtipelaajan touhut tallentuivat hetki myöhemmin Hernandezin kartanon sisäkameroihin. Hänen kädessään oli Glock-pistooli. Se täsmäsi aseeseen, jolla Lloyd ammuttiin. Hernandez vei paukkuraudan kiireesti talon kellariin.

Parin päivää myöhemmin Hernandez käski kihlattunsa toimittaa kellarissa olevan jätesäkin roskikseen. Kihlattu kävi heittämässä sen kaupungin yleiseen roska-astiaan. Nainen sanoi myöhemmin oikeudessa, ettei kysynyt tai tiennyt, mitä roskasatsi sisälsi. Eikä hän muistanut, minne oli sen vienyt.

Hernandez oli huolimaton, kun hän palautti toisen vuokraamistaan autoista. Virkailija löysi sen sisältä purukumissa kiinni olleen luodin - samankaltaisen, jolla Lloyd ammuttiin. Hernandez vieläpä tarjosi virkailijalle tuoretta purukumia.

Poliisi tutki Hernandezin kartanon useaan kertaan vainukoirien kanssa ja ilman. Se etsi kuumeisesti murha-asetta. Pyssyä ei ole löytynyt mistään. Oikeudessa ei pystytty osoittamaan, että kuka oli painanut liipaisimesta työmaa-alueella.

Syyttäjä yritti tehdä sopimuksen Wallacen (syytettiin avunannosta murhaan) ja Ortizin (syytettiin laittoman aseen hallussapidosta) kanssa. Jos miehet olisivat kertoneet yksityiskohtia murhayön tapahtumista, he olisivat voineet vapautua syytteistä. Kaksikko ei ollut laulutuulella.

Valamiehistö tuomitsi Hernandezin 15.4. vuonna 2015 syylliseksi harkittuun murhaan. Se oli päätöksessään yksimielinen. Hernandez sai elinkautisen vankilatuomion ilman mahdollisuutta vapauteen.

Syylliseksi todettu kuunteli tuomiotaan ensin varsin kivikasvoisena, kunnes pudisteli päätään ja sanoi hiljaa, että tuomio oli väärä.

Myös murhan motiivi jäi ainakin osittain hämärän peittoon. Hernandezin elämästä kertovissa tv-dokumenteissa ja useissa lehtiartikkeleissa on epäilty, että Lloyd olisi uhannut paljastaa salaisuuksia New England Patriotsille ja julkisuuteen.

On väitetty, että Lloyd olisi kertonut tähtipelaajan seuralle hänen huumeidenkäytöstään ja medialle hänen homoseksuaalisuudestaan. Tiedossa ei ole, kiristikö Lloyd miljoonia tienannutta Hernandezia.

Hernandezin äiti Terry (vasemmalla) ja puoliso Shayanna Jenkins oikeuden istunnossa.

Hernandezin äiti Terry (vasemmalla) ja puoliso Shayanna Jenkins oikeuden istunnossa. Kuva: Jonathan Wiggs / The Boston Globe / Getty Images

Esimerkiksi Netflixin dokumenttisarjassa Urheilutähdestä tappajaksi: Matka Aaron Hernandezin mieleen antaa ymmärtää, että Lloyd tiesi jotain sellaista Hernandezin elämästä, mikä olisi ollut kaikkea muuta kuin hyvää pr:ää macholajin eli amerikkalaisen jalkapallon pelaajalle.

Lloydin väitetään nähneen Hernandezin "kielletyissä leikeissä" ja vihjailleen, että Hernandez viihtyi miesten suihkussa muustakin syystä kuin peseytymisen ilosta.

New England Patriotsin väreissä vuonna 2011.

New England Patriotsin väreissä vuonna 2011. Kuva: Geoff Bolte / ZUMA / MVPhotos

Urheilutähden veli DJ Hernandez esittää kirjassaan Totuus Aaronista varmana tietona, että lastenhoitaja käytti pientä Aaronia seksuaalisesti hyväkseen teltassa piiloleikin aikana.

Aaron Hernandezin poikavuosien pelikaveri Dennis SanSoucie paljasti dokumentissa, että hän ja Hernandez harrastivat vuosien ajan seksuaalista kanssakäymistä yläasteella ja lukiossa. SanSoucie kertoi myös, että he polttivat jo teineinä paljon marihuanaa.

Kaksikko pelkäsi joutuvansa jopa vanhempiensa hylkäämiksi, jos heidän salaisuutensa paljastuu. SanSoucien mukaan hän oli vain yksi Hernandezin seksikumppaneista.

Aaronin isä Dennis suhtautui homoseksuaaleihin halveksuvasti. Mies oli aikoinaan paikallinen tähti jenkkifutiksessa. Paikallinen yhteisö kutsui "Kuninkaaksi".

Aaron joutui todistamaan teininä, kun isä tuli humalassa kotiin ja takoi lastensa äidin Terrin päätä lavuaariin, kunnes tämä menetti tajuntansa.

Aaron halusi pikkupoikana cheerleaderiksi serkkutyttöjensä innoittamana, mutta sellainen ei tullut isän mielestä kuuloonkaan.

Vaativa isä tajusi poikansa urheilullisen lahjakkuuden ja piiskasi häntä kaikin keinoin eteenpäin. Aaronin pelaamisen ja harjoittelemisen ei sallittu päättyvän kovankaan kivun keskellä. Poika sai pelikentällä tällejä päähänsä jo nuorena.

Hän ja veljensä DJ saivat myös säännöllisesti selkäänsä isältään. Välillä biljardikeppiä tuli siksi, etteivät pojat yrittäneet urheilussa tarpeeksi kovasti. Toisinaan isä pieksi heitä varsinkin humalapäissään muuten vain.

Dennis Hernandez kuoli täysin yllättäen 49-vuotiaana rutiininomaisessa tyräleikkauksessa, kun Aaron oli 16-vuotias. Aaron ei itkenyt isänsä hautajaisissa.

Teinin maailma meni sekaisin, kun hänen äitinsä aloitti pian suhteen Hernendezin serkun Tanya Singletonin ex-aviomiehen Jeffery Cummingsin kanssa.

Hernandez oli siitä katkera äidilleen viimeiseen elinvuoteensa asti. Mies syytti synnyttäjäänsä myös liian vähäisestä tuesta koulunkäynnissä ja sivalsi tätä siitä, ettei saanut nuorena ADHD-lääkkeitä.

Se tapahtui hetkeä myöhemmin, kun urheilijanuorukainen menetti elämästään suunnannäyttäjän ja kurinpitäjän. Hän alkoi käyttää huumeita yhä enemmän. Nuorukainen oli epävarma siitä, minne kuuluu ja keitä hänen pitää miellyttää.

Oxygenin dokumenttisarjassa Aaron Hernandezin tarina tähtipelaajan asianajajatiimiin kertonut mies - itsekin homoseksuaali - kertoo keskustelleensa homoudesta Hernandezin kanssa.

Lakimies kertoo Hernandezin avautuneen seksuaalisuutensa tuomasta tuskasta ja sen kanssa elämisestä. Lakimiehen mukaan Hernandez oli homo, joka sattui rakastamaan naista.

Yhden teorian mukaan machomiesten jenkkifutis oli Hernandezille myös pakotie ja kulissi peittää todellinen minänsä.

Eläminen homona homofobisessa lajin ytimessä saattoi olla syy sille, miksi hänen sisällään riehunut viha purkautui raivoksi, jonka kohteena olivat jopa satunnaiset ohikulkijat.

Murhaoikeuden syyttäjän tulkinnan mukaan Hernandez hermostui kaikille niille, jotka koettelivat häntä seksuaalisuutensa vuoksi, ylireagoi ja jopa tappoi siitä syystä.

Sisempi laitahyökkääjä Aaron Hernandez oli New England Patriotsin tähtipelaaja ennen potkujaan.

Sisempi laitahyökkääjä Aaron Hernandez oli New England Patriotsin tähtipelaaja ennen potkujaan. Kuva: Jared Wickerham / Getty Images

Aaron Hernandez pääsi demoneistaan 19.4. vuonna 2017.

Hän viritti sänkynsä lakanan sellinsä ikkunaan ja hirttäytyi Souza-Baranowskin vankilassa Lancasterissa

Ennen sitä hän oli kasannut tavaroita esteeksi sellinsä ovelle ja valuttanut lattialle huomattavan määrän shampoota.

Löydettäessä Hernandezilla oli kirjoitettuna otsaan Johanneksen evankeliumin kohta 3:16, jossa viitataan ikuiseen elämään Jeesuksen armosta.

New England Patriotsin silloinen mestarijoukkue vieraili samana päivänä Donald Trumpin vieraana Valkoisessa talossa. Hernandez pelasi aiemmin Super Bowlissa, mutta ei koskaan voittanut sitä.

Hernandez sai vapauttavan tuomion, kun häntä syytettiin kaksoismurhasta vuonna 2015.

Hernandez sai vapauttavan tuomion, kun häntä syytettiin kaksoismurhasta vuonna 2015. Kuva: Steven Senne / Prensa Internacional / ZUMA / MVPhotos

Äärimmäisen teon ajankohta herätti ihmetystä. Se tapahtui vain viisi päivää sen jälkeen, kun hän sai vapauttavan tuomion kaksoismurhasta. Hänen epäiltiin ampuneen kaksi miestä autoon Bostonissa vuonna 2012. Sitä edelsi riita baarissa hänen päälleen kaatuneista juomista.

Syyttäjän avaintodistaja Alexander Bradley todisti oikeudessa, että Hernandez ampui puertoricolaistaustaisia miehiä. Hernandezin puolustus - eri tiimi kuin Lloydin murhatapauksessa - onnistui tekemään huumekauppiasta ja hänen tarinastaan epäuskottavan valamiehistön silmissä ja korvissa.

Oikeudessa immuniteetin saaneella Bradleylla oli motiivi puhua Hernandezia vastaan. Tähtipelaajan epäiltiin ampuneen Bradleyta silmään vuonna 2013 strippiklubilla vietetyn illan jälkeen. Heille kerrotaan tulleen riitaa laskun maksamisesta.

Usea Hernandezin tuntenut kertoi, miten hän oli elämänhaluinen ja suhtautui toiveikkaasti myös Lloydin murhasta saamansa tuomion uudelleenkäsittelyyn.

Kaksi päivää ennen Hernandezin itsemurhaa bostonilaisen radiokanavan suositussa keskusteluohjelmassa mässäiltiin ja jopa leikiteltiin huhulla, joka alleviivasi murhatun Lloydin tienneen Hernandezin homoudesta.

Ohjelmassa jopa kyseltiin, että miksi Hernandezin poikaystävää ei ole vielä kaivettu esiin. Aiheen leviämisen isoksi puheenaiheeksi on arveltu murtaneen Hernandezin ja ajaneen hänet tekemään itsemurhan.

Urheilusankarin kuoleman jälkeen paljastui vielä jotain kammottavaa.

Hernandezin perhe luovutti Aaronin aivot tutkittavaksi huippuammattilaisille hänen kuolemansa jälkeen. Motiivina oli saada lisävaloa NFL-tähden ratkaisuun tehdä itsemurha.

Bostonin yliopiston aivotutkijan Ann McKeen mukaan Hernandez kärsi CTE:stä, joka on aivoja rappeuttava sairaus.

CTE oli edennyt etenkin Hernandezin otsalohkossa, jota ihminen tarvitsee päätöksenteossa, arvioinnissa ja tiedonkäsittelyssä.

CTE-potilaalla on suuria taipumuksia käyttäytyä impulsiivisesti, äkkipikaisesti ja väkivaltaisesti.

Tutkimukset osoittivat Hernandezin aivojen kärsineen laajoista vaurioista.

Tutkimukset osoittivat Hernandezin aivojen kärsineen laajoista vaurioista. Kuva: John Tlumacki / The Boston Globe / Getty Images

NFL-tähden aivoja rappeuttaneen sairauden arvioidaan kehittyneen jopa vuosikymmenen ajan.

NFL-tähden aivoja rappeuttaneen sairauden arvioidaan kehittyneen jopa vuosikymmenen ajan. Kuva: Aram Boghosian / Prensa Internacional / ZUMA / MVPhotos

Tutkijat havaitsivat, että Hernandez oli menettänyt aivokudostaan. Kiinteät kalvot olivat kasvaneet ohuiksi ja hyytelömäisiksi. Aivoissa oli poikkeuksellisen suuria reikiä. Myös hänen muistiaan säätelevät aivojen osat olivat kutistuneet.

McKee ilmoitti, että hänen tutkijaryhmänsä ei ollut aiemmin nähnyt niin laajoja vaurioita vain 27-vuotiaalla. Hernandezin aivot olivat kuin kuusikymppisen.

Hänen mukaansa Hernandezilla todettu sairaus oli kehittynyt vuosien, jopa vuosikymmenen ajan.

Oliko Hernandezin CTE, lapsuuden kauhukokemukset, seksuaalinen suuntautuminen vai kaikki yhdessä syy urheilutähden tekoihin?

Siihen saamme tuskin koskaan vedenpitävää vastausta.

Lähteet: Netflix: Urheilutähdestä tappajaksi: Matka Aaron Hernandezin mieleen, Oxygen: Aaron Hernandezin tarina, Boston Globe, Sports Illustrated, NBC Sports, Newsweek, Washington Post.

Ilta Sanoma
dimanche 25 juin 2023 10:35:00 Categories: Ilta Sanoma Urheilulehden parhaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.