Ilta Sanoma

Wilma Murron elämä on vuoden ajan ollut yhtä voittokulkua.

Wilma Murron elämä on vuoden ajan ollut yhtä voittokulkua. Kuva: Ossi Ahola / Aamulehti

Wilma Murron elämä heitti häränpyllyä viime elokuussa Münchenissä. Se näkyy nyt pankkitilillä, julkisilla paikoilla ja pankkitilillä.

Turku ja Kuortane

17. elokuuta vuonna 2022 painuu vääjäämättä kotimaiseen urheiluhistoriaan. Tuona lämpimänä kesäiltana nähtiin Münchenin olympiastadionilla yksi hienoimmista suomalaisen urheilun yksilösuorituksista koskaan.

Seiväshyppääjä Wilma Murto ylsi uskomattomaan flow-tilaan. Hän paransi omaa Suomen ennätystään kolme kertaa, yhteensä 13 sentillä, ja voitti EM-kultaa ensimmäisenä suomalaisnaisena sitten Sari Essayahin ja vuoden 1994.

Samalla Murto, tai ainakin hänen tarinansa, muuttui lopullisesti. Hän ei ollut enää entinen juniorilupaus, jonka oli ollut vaikeaa saavuttaa potentiaaliaan. Hänestä oli tullut aikuinen huippu-urheilija, mestari ja tähti.

Kotelossaan kasvanut perhonen nousi siivilleen ja lensi yli kaiken.

Wilma Murto oli pitelemätön Münchenin illassa.

Wilma Murto oli pitelemätön Münchenin illassa. Kuva: Ossi Ahola / Aamulehti

Parin viikon ajan Münchenin kultaisen illan jälkeen Murto eli kuin kevyessä maniatilassa.

- Minua ei väsyttänyt yhtään. Oli vain sairaan hyvä fiilis. Ei sattunut mihinkään. Olin ihan ylikierroksilla, hän muistelee.

- EM-finaalin suoritus oli tähänastisen urani huippuhetki ja monen unelmani täyttymys. Pistäähän se ihmisen kuin ihmisen pihalle vähäksi aikaa.

Euforiaa seurasi lasku, kuten krapula seuraa humalaa. Ylikierrokset rysähtivät nollaan, ja urheilija sairastui ennen Ruotsi-ottelua. Yhtäkkiä Murto oli aivan puhki.

- Ne olivat ihan älyttömiä äärikokemuksia suuntaan ja toiseen.

Nyt, vajaata vuotta myöhemmin, Murron suosio on räjähtänyt ja se näkyy monessa asiassa, kuten julkisilla paikoilla, pankkitilillä ja jopa parisuhteessa. Hyppääjä ei näet jäänyt tähdenlennoksi, vaan voitti kultaa myös sisäratojen EM-kisoissa Istanbulissa keväällä.

Hitaampikin alkoi huomata kotikaupunki Turun kaduilla, että tuolla se mahtihyppääjä menee. Murtoa se ei kuitenkaan ahdista.

- Suomalaiset ovat aika mukavia. Olemme urheilukansa, ja kohtaamiset ovat yleensä iloisia ja onnellisia. Ihmiset kertovat, miten he ovat nauttineet urheilusta, Murto sanoo.

- Toisaalta olen nykyisin tietoinen julkisilla paikoilla, että ihmiset tunnistavat minut. Siksi valitsen usein mieluummin yksityisen kuin julkisen tilan, jossa olla.

Wilma Murto ja Elina Lampela (kuvassa 17-vuotiaina vuonna 2015) olivat lupaavia juniorihyppääjiä, jotka ovat molemmat nousseet aikuisten sarjassakin huipputasolle. Alla kuva kaksikosta Münchenin EM-finaalin jälkeen.

Wilma Murto ja Elina Lampela (kuvassa 17-vuotiaina vuonna 2015) olivat lupaavia juniorihyppääjiä, jotka ovat molemmat nousseet aikuisten sarjassakin huipputasolle. Alla kuva kaksikosta Münchenin EM-finaalin jälkeen. Kuva: Petteri Kivimäki

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Murron mielestä kieputtava vuosi on sujunut henkisesti yllättävän seesteisesti. Kun palkintokaapissa on kaksi kultaa, hänellä ei ole enää samanlaisia paineita kuin aiemmin. 25-vuotias tietää, että uralla tulee vielä hyviä ja huonoja arvokisoja, mutta mestaruuksia häneltä ei kukaan voi viedä pois.

- Olen saanut rauhan. Tietyt unelmat on saavutettu, eikä niskassani ole enää apinaa.

Mielenrauhaa tuo myös kohentunut taloustilanne. Murto naurahtaa, että hän ja manageri Tero Heiska olisivat tehneet jotain väärin, jos kulunut vuosi ei olisi ollut kuusjokelaisen uran paras rahallisesti.

Mistään pikavoitoista ei kuitenkaan ole kyse. Murto on solminut kolme pitkäaikaista pääkumppanuutta, joista tuoreinkin on ollut voimassa jo lähes 1,5 vuotta. Sponsoritrion muodostavat energiajuomayhtiö, urheiluvälinevalmistaja ja automerkki.

Wilma Murto takoo elämänsä tulosta.

Wilma Murto takoo elämänsä tulosta. Kuva: Susanna Kekkonen

Varsinais-Suomen maaseudun kasvatit jalat ovat kaikesta huolimatta pysyneet tantereessa. Hän tietää, että urheilu-ura on lyhyt ja elämä pitkä. Kaikkea käkkyä ei voi heti hassata. Murto paljastaa kuitenkin tehneensä pari korotusta elintasoonsa.

- Olen laittanut lomia valmiiksi kalenteriin ja varannut reissut valmiiksi, mitä en aikaisemmin ole tehnyt. Muutin myös uuteen omistusasuntoon, eli otin siis velkaa, Murto kertoo.

Jo muutaman vuoden asunnon omistanut urheilija lienee siis muuttanut isompaan lukaaliin?

- Pfffffffft, kuuluu iloinen vastaus.

Murto tunnetaan siitä, että hän nauttii erittäin laadukkaista kahveista. Kuuluisuus on tuonut tullessaan myös sen, ettei hänen tarvitse pulitella kalliista pavuista enää yhtä usein. Nyt ihmiset antavat kahvia lahjaksi.

- Se on ihanaa!

Wilma Murto nappasi talven Urheilugaalasta kaksi Uno-palkintoa.

Wilma Murto nappasi talven Urheilugaalasta kaksi Uno-palkintoa. Kuva: Paula Kaskimaa / IS

Lue lisää: Wilma Murto pettyi Saksassa - "Lähdin hotellin aamupalalta"

Samalla kun Murron taso urheilijana on noussut, myös seura, jossa hän liikkuu, on vaihtunut. Alkukaudesta Murto on ollut vakiokalustoa Timanttiliigan osakilpailuissa. Se on suomalaiselle yleisurheilijalle tuiki harvinaista.

Seiväshyppy on lennättänyt Murron Dohaan, Firenzeen ja Pariisiin. Iso osa kesästä kuluu tien päällä. Matkustamisessa ei sinänsä ole hänelle mitään uutta, mutta huipulla kilpailujen vaatimustaso on aiempaa kovempi.

Oli vavahduttava hetki, kun Murto tänä keväänä astui ensimmäistä kertaa Timanttiliigan ruokalaan.

- Ympärilläni oli olympiavoittajia ja maailmanmestareita. Ties mimmoista porukkaa! Ajattelin, että saan olla kiitollinen tästä ensimmäisestä ammatinvalinnastani.

Wilma Murto kisaa nykyään jatkuvasti muita maailman huippuja vastaan. Kuva Firenzen Timanttiliigasta kesäkuun alusta.

Wilma Murto kisaa nykyään jatkuvasti muita maailman huippuja vastaan. Kuva Firenzen Timanttiliigasta kesäkuun alusta. Kuva: Insidefoto / Sipa USA / MVPhotos

Voisi kuvitella, että Timanttiliigassa kilpaileminen olisi todellista glamourelämää. Aamukävely Firenzen tuomiokirkolle, huippuluokan lounas, vähän kisailua maailmantähtien kanssa ja illaksi viiden tähden hotelliin syömään lammasta ja nukkumaan kunnon unet.

Murto nauraa ajatukselle. Kyllä, Timanttiliigassa on astetta paremmat ruoat ja majoitukset, mutta:

- Jonkun pitäisi tulla katsomaan sitä meininkiä. Kisa loppuu myöhään illalla. Menen yhdeltä nukkumaan, ja aamuviideltä lähtee bussi lentokentälle. Kotiin tullaan melkein samoilla silmillä. Jos glamourelämää haluaa, niin suosittelen jotain muuta alaa.

On hänellä kisapaikoilla hyviäkin hetkiä, kuten kävelyjä hotellilta mukavaan kahvilaan. Murto osaa arvostaa tuokioita, joina hänellä on mahdollisuus nähdä kivoja paikkoja. Kisarumban arki on näet jatkuvaa lentokenttäelämää, vaihtelevia unimääriä ja epäsäännöllisiä ruokailuja.

- On tosi raskasta, kun nukkuu välillä kolme ja välillä 13 tuntia, tai kun aterioiden välillä on tunti tai kuusi tuntia. Ei ihminen viihdy siinä.

Wilma Murto (kes.) ja Jaakko Linkoheimo (oik.) asuvat yhdessä.

Wilma Murto (kes.) ja Jaakko Linkoheimo (oik.) asuvat yhdessä. Kuva: Ossi Ahola / Aamulehti

Matkustamisella on vaikutus myös kotielämään. Turun "jättilukaalissa" (-Pfffffffft!), anteeksi asunnossaan Murtoa odottaa reissuilta avopuoliso Jaakko Linkoheimo.

Moni suomalainen tietää, että toisen parisuhteen puoliskon alituinen reissaaminen aiheuttaa kaikenlaisia haasteita. Milloin on ikävä, milloin ärsyttää, kun toisella ei ole aikaa. Toisaalta on hyvä saada välillä tilaa ja omaa aikaa.

- Urheilijan ammatti on outo itse kullekin, niin minulle kuin puolisolle. Olen paljon poissa kotoa, ja urheilu pyörii oman napani ympärillä. Haimme Jaakon kanssa tietyn aikaa paikkojamme suhteessa, mutta löysimme ne kumpikin, Murto kertoo.

Muutaman vuoden yhtä pitänyt pariskunta tekee arjessaan kompromisseja. Myös Linkoheimon, joka työskentelee liikunnanopettajana Helsingissä, ääni pitää saada kodissa kuuluviin.

- Meidän on täytynyt löytää tasapaino, ettei kaikki pyöri aina vain Wilman ympärillä. Jos minulla on muutama vapaapäivä, en rupea sanelemaan, että mihin mennään. Jaakko saa silloin päättää, mitä tehdään, Murto sanoo.

Puntit tasoittuvat jossain kohtaa. Yksikään urheilija ei kierrä maailmaa koko elämäänsä.

- Minun pillini mukaan mennään arkea tosi paljon nykyisin, mutta kun urheilut joskus loppuvat, on minun vuoroni joustaa pikkuisen Jaakon puolesta.

Murto on kisannut kesällä myös kotimaassa ahkerasti. Kuvassa suoritus Kuortaneelta.

Murto on kisannut kesällä myös kotimaassa ahkerasti. Kuvassa suoritus Kuortaneelta. Kuva: Pasi Suokko

Viime syksynä Murto ja Linkoheimo pääsivät matkalle myös yhdessä, kun he lomailivat Italiassa.

Reissusta jäi Murron iholle jälki, johon tiivistyy paljon hänen uskomattomasta gloorian ja muutoksen vuodestaan.

Tuore Euroopan mestari otti tatuoinnin, jota oli suunnitellut jo parin vuoden ajan. Murron mukaan tatuoinnille on monta tulkintaa, joista kaikki ovat suurin piirtein oikeita.

- Tatuointi kertoo urheilusta, elämästä ja rakkaasta ihmisestä, hän kertoo.

Murron oikeaan reiteen on kirjailtu kaksi sanaa:

- Yli kaiken.

Kuva: Joonas Kuisma

Ilta Sanoma
dimanche 25 juin 2023 09:58:00 Categories: Ilta Sanoma Yleisurheilu

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.