Heikki Paloheimon ja Jukka Tarkka mukaan perussuomalaiset on uuden hallituksen heikoin lenkki.
Sekä valtiotieteiden emeritusprofessori Heikki Paloheimo että valtiotieteen tohtori, historian tutkija Jukka Tarkka arvioivat, että perussuomalaiset on Petteri Orpon uuden hallituksen heikoin lenkki, kun pohditaan hallituksen mahdollisuuksia pysyä koossa koko vaalikauden ajan.
"Sekä hallituksen mittavat säästötavoitteet että sen suunnittelemat työmarkkinauudistukset tulevat herättämään myös vastustusta. Pysyykö Orpon hallitus pystyssä koko vaalikauden ajan? Sitä on mahdotonta sanoa. Perussuomalaiset tullee olemaan hallituksen heikoin lenkki. Perussuomalaisten nykyinen puoluejohto osannee Timo Soinia paremmin estää puolueen hajoamisen, mutta kannatuksen heikentymistä on vaikeampi estää", Paloheimo kommentoi Facebookissa julkaisemassaan kirjoituksessa.
Hän katsoo kuitenkin, että vasemmiston ja oikeiston välisen vastakkainasettelun jyrkkyyden takia nykyiselle hallituspohjalle ei löydy helposti vaihtoehtoa.
"Se edistää hallituksen pystyssä pysymistä."
(Juttu jatkuu upotuksen alla.)
Aiheeseen liittyvä Facebook-julkaisu
Jukka Tarkka arvioi, että hallitusneuvottelujen tiukat käänteet ei eivät lupaa hyvää uuden ministeristön yhteiselolle.
"Perussuomalaisten johto pystyi tiukan paikan tullen osoittamaan edes jonkinlaista kansalaiskuntoa. Puolueen aatteellisesti kirjavan jäsenkunnan pysymine hallitustyöskentelyn vauhdissa mukana on kuitenkin suuri arvoitus. Ennusmerkit eivät lupaa hyvää", hän toteaa Facebookissa julkaisemassaan kirjoituksessa.
Paloheimo huomauttaa, että Orpon hallitus on ensimmäinen enemmistöhallitus, missä sen enempää keskusta kuin SDP:kään eivät ole mukana, ja se on myös ensimmäinen porvarillinen enemmistöhallitus, missä keskusta ei ole mukana.
"Nykyinen asetelma, missä porvarillinen enemmistöhallitus on mahdollista muodostaa ilman keskustaa, heikentää keskustan neuvotteluvoimaa. On useampia vaihtoehtoisia enemmistökoalitioita, joita voidaan koota ilman keskustaa", hän kommentoi.
Paloheimo kiinnittää huomiota myös siihen, että uuden hallituksen poliittinen linja on oikeistolaisin vuosikymmeniin.
"Se ennakoi vasemmistopuolueiden ja hallituksen välisiä vastakkainasetteluja sekä palkansaajaliikkeen ja hallituksen välisiä vastakkainasetteluja. Työnantajien tavoitteita mukailevat hallituksen työmarkkinatavoitteet aiheuttavat hallituspuolueissa eniten jännitteitä perussuomalaisissa. Vuoden 2015 eduskuntavaaleista alkaen perussuomalaiset on ollut kannatukseltaan Suomen suurin työväenpuolue. Siihen kannattajajoukkoon vasemmistopuolueet tulevat oppositiopolitiikallaan voimallisesti vetoamaan", Paloheimo sanoo.
Tarkan mukaan pääministeri Petteri Orpon velvollisuus oli aloittaa rankka talouskuuri.
"Se sattuu, ja järkyttää pahimmin kaikkein huonoimmassa asemassa olevien perheiden elämää. Hallitusohjelmassa on ideoita vaikeimpiin tilanteisiin joutuvien elämän helpottamiksi, mutta ne eivät riitä", hän kommentoi.
Tarkka korostaa, että mikään hallituskoalitio ei olisi voinut välttyä akuuttien ongelmien aiheuttamilta kustannuksilta.
"Kurjuus kasvoi aivan hurjaksi siksi, että sen alkaessa valtiotalous oli jo valmiiksi kuralla. Nyt oikeiston ryhtiliikettä kauhistelevat oppositioryhmät ovat osavastuussa siitä, että hallituksessa ollessaan antoivat velkataakan kasvaa. Kun välttämätön ryhtikuuri alkaa vasta nyt, olisi kohtuullista, että oppositio edes hiljaisella myötäelämisellä tukee hallitusta sen taistellessa kansana tahdon mukaisesti kohti nykyistä parempaa elämää. "
Paloheimo ennakoi, että keskusta antaa monissa talouspolitiikan kysymyksissä tukensa hallitukselle samalla kun se yrittää perussuomalaisia kritikoimalla saada takaisin sitä kannatusta, minkä se on vuoden 2011 vaaleista alkaen perussuomalaisille menettänyt.
Aiheeseen liittyvä Facebook-julkaisu