Uusi Suomi

Venäläisten sytyttämä "helvetin portti" on roihunnut Turkmenistanissa jo yli 50 vuotta - Eteneekö sammutustyö viimein?

Uusi Suomi - logo Uusi Suomi 12.06.2023 19:23:49 Pekka Numminen
Suosittu. Gurbanguly Berdymuhamedov voitti helmikuussa 2007 järjestetyt presidentinvaalit lähes 90 prosentin kannatuksella. Maaliskuusta 2022 lähtien presidenttinä on ollut hänen poikansa Serdar.

Aiemmat sammutusyritykset ovat epäonnistuneet.

Turkmenistanin silloinen presidentti Gurbanguly Berdymuhamedov määräsi viime vuonna valtavassa kaasukraatterissa vuosikymmeniä roihunneen "helvetin porttina" tunnetun tulipalon sammutettavaksi.

Kaasupalo on ympäristöriski ja toki siinä palaa hukkaan kaasua, joka voitaisiin myydä, sanoi Berdymuhamedov.

Paikalliset insinöörit ovat ehdottaneet, että kraatterin viereen porataan vinosti reikä. Se ulottuisi kaasulähteeseen saakka ja maakaasu johdettaisiin sitä kautta pois. Hallitsemattomasti palava liekki sammuisi itsestään.

Turkmenistanilaiset ovat aiemmin pyytäneet apua myös ulkomailta, ja ainakin Valko-Venäjä ja Slovenia ovat ilmaisseet kiinnostuksensa osallistua sammutustalkoisiin.

Yhdysvallat on sorvaamassa Turkmenistanin kanssa sopimusta, jolla maata autettaisiin vähentämään metaanipäästöjään, raportoi Bloomberg toukokuun lopussa. Jos sopimus syntyy, siihen voi liittyä rahallista tukea myös "helvetin portin" sammutustyöhön, arvioi Mercury News.

Palo, viralliselta nimeltään Darvazan kaasukraatteri, on roihunnut jo reilut puoli vuosisataa.

Neuvostoliittolaiset geologit etsivät vuonna 1971 öljyä pienen Darvazan kylän lähellä Karakumin aavikolla silloisessa Turkmenistanin neuvostotasavallassa.

Lupaavan esiintymän luokse tuotiin porauslaitteet, mutta kaikki meni alusta alkaen pieleen.

Maan alla olikin luolamainen maakaasutasku. Kun pora osui taskuun, se romahti, koska kaasu karkasi sieltä ja vastapaine katosi. Porauslaitteet painuivat maan uumeniin.

Kraatterista alkoi purkautua metaania, jota maakaasu pääasiassa on. Metaani syrjäyttää hapen ja alueella liikkuvia eläimiä alkoi kuolla tukehtumalla.

Metaani aiheutti myös räjähdysvaaran, koska viiden prosentin pitoisuus metaania ilmassa riittää aiheuttamaan räjähdyksen syttyessään.

Asialle piti tehdä jotain, koska tilanne oli vaarallinen ja metaanin pelättiin tappavan pian ihmisiäkin.

Kraatterista purkautuva kaasu päätettiin sytyttää palamaan. Tutkijoiden arvion mukaan kaasun piti palaa loppuun noin viikossa.

Ei palanut.

Ex-presidentti Berdymuhamedov vieraili paikalla vuonna 2010 ja määräsi jo silloin kraatterin sammutettavaksi. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut.

Nyt sammuttamisyritykset siis jatkuvat.

LUE SEURAAVAKSI:

lundi 12 juin 2023 22:23:49 Categories: Uusi Suomi

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 LI-V6.3.2.1497

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.