Uusi Suomi

"Historiallinen" sopu maahanmuutosta EU:ssa - Kaikki tämä on muuttumassa

Uusi Suomi - logo Uusi Suomi 09.06.2023 11:54:13 Minna Karkkola
Maahanmuuttopaketti. Ruotsin maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard johti sisäministerikokousta Luxemburgissa torstaina 8. kesäkuuta.

Vuosia kiistelty EU:n maahanmuuttopaketti otti "ratkaisevan askeleen", kun sisäministerikokouksessa saavutettiin "historiallinen sopu".

Euroopan unionin jäsenmaat ovat päässet sopuun kahdesta turvapaikanhakuun liittyvästä asetuksesta, jotka ovat osa laajaa maahanmuuttopakettia.

EU:n oikeus- ja sisäasioiden neuvosto sopi kokouksessaan yleisnäkemyksestä, jonka pohjalta voidaan aloittaa Euroopan parlamentin kanssa neuvottelut eli trilogit. Niissä haetaan kompromissia parlamentin ja neuvoston kantojen välille. Sisäministerikokouksessa Suomea edusti suurlähettiläs Markku Keinänen.

Parlamentti ja viisi kiertävää neuvoston puheenjohtajuutta ovat sitoutuneet edistämään maahanmuuttopakettia ja päättämään siitä vielä ennen ensi kesäkuun EU-vaaleja. Neuvoston sopu tarvittiin, jotta aikataulu voi pitää.

Neuvosto sopi turvapaikkamenettelyasetuksesta sekä turvapaikka-asioiden ja muuttoliikkeen hallinta-asetuksesta. Ne toisivat merkittäviä muutoksia turvapaikkajärjestelmään. EU:n maahanmuuttopakettiin kuuluu niiden lisäksi seitsemän muuta tavoitetta.

Muuttoliikkeen hallinta-asetusta luotsaava ruotsalainen europarlamentaarikko Tomas Tobé arvioi, että uudistus vähentäisi radikaalisti taloudellisista syistä tapahtuvaa maahanmuuttoa.

LUE LAAJA JUTTU:

Turvapaikkamenettelyasetus on luomassa uuden rajamenettelyn palautusten tehostamiseksi. Rajamenettelyssä hakemukset käsiteltäisiin 12 viikon sisällä heti rajan tuntumassa. Kompromissiin pääsemiseksi rajamenettelyyn esitettiin joustoja jäsenmaiden erilaisiin tilanteisiin.

Maille määriteltäisiin esimerkiksi tietty tarvittava kapasiteetti hakemusten käsittelyyn ja toimet, joita voitaisiin ottaa käyttöön, kun kapasiteetti alkaa täyttyä. EU-tasolla riittävä hakemuskapasiteetti on 30 000. Jäsenmaiden kapasiteetti määritellään kaavalla, joka huomioi laittomien rajanylitysten ja maahantulokieltojen määrän kolmen vuoden aikana.

Rajamenettely on jäsenmaalle pakollinen, jos hakija on vaaraksi turvallisuudelle, johtanut viranomaisia harhaan tai jos hakija tulee maasta, josta tulevien hyväksymisprosentti on alle 20. Kokonaisuutena turvapaikka- ja palautusprosessi saisi kestää korkeintaan puoli vuotta.

Turvapaikka-asioiden ja muuttoliikkeen hallinta-asetus muuttaisi sääntöjä vastuunjakamisesta ja niin sanotuista Dublin-kriteereistä, jotka määrittelevät minkä jäsenmaan vastuulla on käsitellä turvapaikkahakemus. Uusi asetus selkeyttää sääntöjä ja lyhentää aikarajoja. Esimerkiksi monimutkainen takaisinottomenettely korvataan yksinkertaisella takaisinottoilmoituksella.

Ruotsalaismeppi Tobé kertoo, että Dublin-asetus jää muuttuneessa muodossa voimaan, koska pohjoinen, Suomi mukaan lukien, ei siinä jousta.

Hallinta-asetukseen kuuluu myös sitova yhteisvastuumekanismi, joka velvoittaisi jäsenmaat osoittamaan yhteisvastuuta muuttoliikepaineen alla oleville maille. Osallistuminen olisi pakollista, mutta tavaksi voisi valita joko kansainvälistä suojelua saavien sisäiset siirrot, suoran taloudellisen tuen tai esimerkiksi asiantuntija- tai materiaalituen.

Sisäisissä siirroissa jäsenvaltiot voisivat ilmoittaa haluamansa hakijaryhmät kuitenkin huomioiden hyötyvien jäsenvaltioiden tarpeet. Kompromissiin pääsemiseksi asetukseen lisätään säännös sisäisten siirtojen ja suoran taloudellisen tuen vähimmäismääristä. Siirtojen vähimmäismäärä etulinjavaltioista on 30 000 ja taloudellisen tuen vähimmäismäärä 20 000 siirtoa kohden. Yksikään jäsenvaltio ei ole koskaan velvollinen suorittamaan siirtoja.

Puheenjohtajamaa Ruotsi toteaa Twitterissä, että kyseessä on kaksi pääpilaria EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistamisessa. Ruotsin mukaan ne ovat avainasemassa vastuun ja solidaarisuuden tasapainottamisessa.

"Kova työ useiden puheenjohtajakausien aikana on osaltaan edistänyt tänään saavuttamaamme tulosta", Ruotsi kirjoittaa Twitterissä.

Katso upotus täältä

Neuvosto otti "ratkaisevan askeleen" kohti EU:n turvapaikka- ja maahanmuuttosääntelyn nykyaikaistamista, kuvataan neuvoston tiedotteessa. Saksan sisäministeri Nancy Faeser kutsui sopua "historialliseksi".

Ruotsin maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard on erittäin tyytyväinen neuvoteltuun kantaan.

"Yksikään jäsenvaltio ei selviydy maahanmuuton haasteista yksin. Etulinjan maat tarvitsevat solidaarisuuttamme. Kaikkien jäsenmaiden on voitava luottaa hyväksyttyjen sääntöjen vastuulliseen noudattamiseen", hän toteaa tiedotteessa.

LUE SEURAAVAKSI:

vendredi 9 juin 2023 14:54:13 Categories: Uusi Suomi

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 LI-V6.3.2.1497

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.