Mustanmeren tämän hetkisestä tilanteesta voidaan Mika Kalliomaan mukaan johtaa analogiaa siihen, mitä mahdollinen sota Itämerellä tarkoittaisi.
Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori, kenraalimajuri Mika Kalliomaa korostaa, että Suomen ja pian myös Ruotsin liittymineen Natoon muuttaa Itämeren lopullisesti puolustusliiton sisämereksi.
"On selvää, että Venäjän ja Naton puolustuslinja merellä on siirtynyt Suursaaren edustalle kaikkien rantojen kuuluessa Naton jäsenmaille. Ainoan, sotilaallisesti merkittävän, poikkeuksen tähän tekee Kaliningrad, joka on erillinen eteen työnnetty pesäke Venäjällä ilman maayhteyttä", hän kirjoittaa Centrum Balticum -kolumnissaan.
Kaliningradin lisäksi strategisia alueita Itämeren altaassa ovat Kalliomaan mukaan Tanskan salmet, Gotlanti, Ahvenanmaa ja Saarenmaan-Hiidenmaan alueet. Pohjanlahti ja pääsy sinne muodostavat Suomen huoltovarmuuden ja kriittisen logistiikan varmentamisen kannalta strategisen alueen.
"Huomionarvoista on, että viiden Nato-maan pääkaupungit ovat Itämeren rannikolla, joten niiden lähipuolustus alkaa aluevesirajoilta. Alueella on myös yhteiskuntien elintärkeää infrastruktuuria, kuten merikaapelit, satamat ja meriväylät."
Kalliomaa muistuttaa, että Mustanmeren alue on Venäjän hyökkäyksen vuoksi muodostunut sotatoimialueeksi ja miinavaaralliseksi, mikä on käytännössä lopettanut vilkkaan kauppamerenkulun alueella. Mustanmeren tämän hetkisestä tilanteesta voidaan hänen mukaansa johtaa analogiaa siihen, mitä mahdollinen sota Itämerellä tarkoittaisi.
"Selvää on, että jatkossa koko Itämeren alueella tapahtuva Venäjän voimankäytöllä uhkaaminen, puhumattakaan sen käyttö, johtaisi välittömästi artikla neljän mukaisiin konsultaatioihin artikla viiden mukaisen yhteisen puolustuksen käynnistämiseksi. Kynnys kriisien alkamiselle näyttäisi siis kasvaneen, ja sitä kautta voidaan ajatella vakauden Itämeren alueella lisääntyneen Naton laajenemisen myötä."
LUE SEURAAVAKSI: