Uusi Suomi

STM:ltä erikoinen väite viineistä ja piikki kokoomukselle

Uusi Suomi - logo Uusi Suomi 28.05.2023 13:32:06 Alberto Claramunt
Alkolla vai ilman? Viinamonopolin tulevaisuus on pöydällä myös hallitusneuvotteluissa.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja kokoomus ovat kaukana toisistaan. Kokoomus esittää juuri sitä, mitä STM pitää poliittisesti mahdottomana.

Mitä Alkon monopolille tapahtuu, jos nyt hallitusohjelmasta neuvottelevat puolueet muodostavat hallituksen, on täysin auki.

Yksi asia on kuitenkin selvä: todennäköinen pääministeripuolue kokoomus ja sosiaali- ja terveysministeriö ottavat tulevalla vaalikaudella tiukasti yhteen.

Tämä eripuraisuus tulee ilmi, kun tarkastelee STM:n hallitusneuvottelijoille esittämää näkemystä alkoholipolitiikasta ja Alkon monopolista.

STM:n näkemyksen mukaan on vain kaksi vaihtoehtoa: joko nykyisen Alkon monopolin säilyttäminen tai kaikkien alkoholijuomien vähittäismyynnin säätäminen luvanvaraiseksi, mikä merkitsisi sitä, että kaupoissa voisi luvanvaraisesti myydä myös väkeviä.

Jälkimmäisen vaihtoehdon terveys- ja talouspoliittinen hinta olisi STM:n mukaan kova.

"Arvioidut yli 10 000 sairaalahoitojaksoa vuosittain on joko pois jostain muusta tai ne lisäävät julkisia menoja. Vastaavasti jos hallituksella on käytettävissään esimerkiksi 40 miljoonaa euroa, ne voidaan kuluttaa joko psykoterapian hoitotakuun osittaiseen toteuttamiseen tai em. alkoholihoitoon", STM toteaa hallitusneuvottelijoille.

STM on perustelussaan tuskin aivan sattumalta asettanut vastakkain psykoterapian hoitotakuun toteuttamista ja alkoholijuomien vapauttamisen heijastusta terveydenhoidon menoihin. Pääministeripuolueeksi tähtäävä kokoomus nimittäin piti viime vaalikauden aikana näkyvästi esillä terapiatakuuta.

Erikoisena voi pitää STM:n virkamiehen hallitusneuvottelijoille esittämää tulkintaa siitä, että pelkkien viinien tuominen ruokakauppoihin ei ole "poliittisesti mahdollinen" vaihtoehto.

"Ko. muutos merkitsisi sitä, että eduskunta kasvattaisi pääosin tuontituotteiden (viinit) markkinoita ja samalla heikentäisi pääosin kotimaisten oluiden ja väkevien alkoholijuomien (ml. alkutuotanto) suhteellista asemaa ja kuluttajien ostomahdollisuuksia nykyisestä."

STM siis tulkitsee puolueiden puolesta, millainen politiikka on puolueille mahdollinen ja mikä ei. Viinien myynnin vapauttamisessa on luultavasti muitakin poliittisia ulottuvuuksia kuin alkoholinkäytön kotimaisuusaste.

STM:stä täysin poikkeavaa linjaa edustaa siis kokoomus. Se linjasi ennen vaaleja Reilumman kilpailun Suomi -ohjelmassaan monopolien murtamisesta. Alkon monopoli on sen mukaan jäänne kieltolain ajoilta.

"Kotimaisen alkoholipolitiikan uskottavuus on heikentynyt. Päihdehaittojen estämisellä perusteltu Alkon monopoli ei ole uskottava, kun vain noin kolmannes Suomessa kulutetusta alkoholista ostetaan valtion ylläpitämistä myymälöistä. Kotimaisen vähittäiskaupan lisäksi yhä useampi suomalainen ostaa alkoholinsa muista EU-maista", kokoomus perustelee ja muistuttaa, että alkoholin kokonaiskulutus on laskenut, vaikka Sipilän hallitus salli väkevämpien oluiden myynnin kaupoissa.

Kokoomus ehdottaa Alkon monopolin hallittua murtamista vuoteen 2032 mennessä ja alkoholipolitiikan siirtämistä STM:stä työ- ja elinkeinoministeriöön.

Ja mitä STM pitää "poliittisesti mahdottomana", eli pelkkien viinien myynnin tuomista kauppoihin, niin juuri sitä kokoomus esittää.

"Ensimmäisessä vaiheessa vaalikaudella 2023-27 nostetaan prosenttirajaa päivittäistavarakaupassa, jolla mahdollistetaan kaikkien oluiden ja mietojen viinien myynti päivittäistavarakaupassa."

Myös Kaupan liitto on esittänyt viinien myynnin sallimista kaupoissa.

Hallitusneuvotteluissa väännetään myös Alkon asemasta. Sen asemaa puolustaa Säätytalolla olevista puolueista tiukasti vain kristillisdemokraatit. Perussuomalaisten näkemykset Alkosta ovat olleet lähellä kokoomusta.

LUE SEURAAVAKSI:

dimanche 28 mai 2023 16:32:06 Categories: Uusi Suomi

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 LI-V6.3.2.1497

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.