Tampereen uudessa Naistenlahti 3 -biovoimalaitoksessa suunnitellaan, että hiilidioksidin talteenottoteknologia otettaisiin käyttöön vuonna 2040. Tuotannosta saataisiin silloin hiilinegatiivista.
Tampereella vihittiin käyttöön Naistenlahti 3 -biovoimalaitos, joka tulee tuottamaan vuosittain puolet tamperelaisesta kaukolämmöstä. Laitos tuottaa sekä sähköä että kaukolämpöä, ja sen polttoaineteho on 208 megawattia.
Tampereen Sähkölaitos -konsernin toimitusjohtaja Jussi Laitinen kertoo tiedotteessa, että Sähkölaitos teki vuonna 2010 energiakäänteen. Naistenlahti 3 on konsernin tärkein yksittäinen ilmastoteko.
"Tavoitteemme on olla hiilineutraali vuonna 2030 ja hiilinegatiivinen vuonna 2040."
Noin 80 prosenttia tamperelaisista asuu kaukolämmöllä lämmitettävissä asunnoissa, joten biovoimalaitos tulee lämmittämään noin 100 000 kaupunkilaisen kodin.
Hankkeen projektipäällikkö Erkki Suvilampi kertoo, että hanketta suunniteltiin ja valmisteltiin vuosien ajan.
"Vasta toukokuussa 2020 alkoi tontilla näkyä merkkejä muutoksesta, kun vanhaa rakennuskantaa purettiin ensi kertaa laitoksen pihalta."
Laitoksen polttoainevalinnoissa korostuu kotimaisuus. Uudessa kiertoleijukattilassa poltetaan uusiutuvia metsäperäisiä biomassoja, kuten metsähaketta ja metsäteollisuuden sivutuotteita.
Muita polttoaineita ovat A- ja B-luokan kierrätyspuu, C-luokan purkupuu ja SRF-kierrätyspolttoaine. Varapolttoaineena on jyrsinturve. Polttoaine tulee läheltä, joten sen kuljetuksesta syntyvät päästöt pysyvät maltillisina ja se tuo työtä ja työpaikkoja alueelle.
Uusi laitos korvaa vanhan Naistenlahti 2 -voimalaitoksen.
"Moderni teknologia vähentää merkittävästi melu-, pöly- ja vesistöpäästöjä. Lisäksi suljettu jäähdytysvedenkierto lisää turvallisuutta ja tehostaa lämmön käyttöä", sanoo Suvilampi.
Uuden kattilan myötä Tampereen Sähkölaitoksen hiilidioksidipäästöt laskevat 55 prosenttia. Kokonaisuudessaan Tampereen CO?-päästöt tippuvat noin 20 prosenttia.
Naistenlahden savukaasut puhdistetaan sekä letkusuodattimella että savukaasupesurilla. Tulevaisuuden suunnitelmissa on hiilidioksidin talteenottoteknologia, joka mahdollistaisi hiilinegatiivisen kaukolämmön tuotannon vuonna 2040.
Hiilinegatiivisuus perustuu siihen, että puuperäisen bioenergian poltosta syntyvä hiilidioksidi otetaan voimalaitoksesta talteen ja varastoidaan hiilivarastoihin. Käytettyjen puiden tilalle kasvaa uusia puita, jotka niin ikään sitovat hiiltä itseensä.
Investoinnit jatkuvat ja laitokselle ollaan rakentamassa lisälämmöntalteenottoa, joka tehostaa polttoaineen käyttöä entisestään.
LUE SEURAAVAKSI: