Ilta Sanoma

Sara Siepillä ja Shirly Karvisella on erityisen läheisiä ihmisiä vain muutama, mutta toisilleen he ovat sellaiset. Ystävyys alkoi hetkenä, kun kummallakin oli parisuhteessaan vaikeaa. - Sara on ollut ihmissuhdeasioissa yksi suurin tukijani, Shirly sanoo.

Shirly Karvinen ja Sara Sieppi ovat jakaneet keskenään niin sydänsurut kuin onnen nykyisistä toimivista parisuhteistaan.

Shirly Karvinen ja Sara Sieppi ovat jakaneet keskenään niin sydänsurut kuin onnen nykyisistä toimivista parisuhteistaan. "Ystävät ovat aina saaneet yhtä ison osan elämästä, seurustelin tai en", Sara sanoo.

Kun Shirly Karvinen astui ensimmäisen kerran Sara Siepin kotiin vajaat seitsemän vuotta sitten, käynnissä olivat heidän yhteisen ystävänsä syntymäpäiväjuhlat. Sara oli kuvitellut, että hallitsevana Miss Suomena Shirly eläisi superterveellistä elämää, mutta sai yllättyä.

- Shirly kyseli, että missä täällä on sitä viiniä? Olin heti, että hei, milloin nähdään seuraavan kerran, Sara muistelee nauraen.

Sara oli valittu Miss Suomeksi viisi vuotta Shirlyä ennen, ja entisenä missinä hän seurasi luonnostaan uusimman kruunatun elämää.

- Shirly oli vaikuttanut julkisuuskuvansa perusteella rauhalliselta. Olin ajatellut, että ei se ainakaan juhli, vaan elää superterveellistä elämää. En tiedä, johtuiko mielikuva senaikaisesta fitnesspoikaystävästä, Sara sanoo.

- Kuva Shirlystä kunnollisena on totta, mutta hänessä on siviilissä myös riehakkaampi puoli, joka tuli minulle juhlissa ensimmäistä kertaa tutuksi.

Shirly oli pistänyt Saran merkille jo aikaisemmin. Ennen missivuottaan Shirly oli työskennellyt yökerhossa.

- Muistan kun katsoin, että hei onpa tolla hienot värikkäät lenkkarit. Missiksi kruunaamiseni jälkeen moikkailimme, jos osuimme samoihin tilaisuuksiin. Saran Instagramista huomasin, että hänellä on myös hyvä sisustusmaku, Shirly kertoo.

- Mikään ystävyyssuhteeni ei ole lähtenyt niin nopeasti lentoon kuin suhde Shirlyn kanssa, Sara sanoo.

- Siinä ei ollut mitään väkinäistä näkemistä, eikä ystävyyttä pitänyt mitenkään kannatella, vaikka välillä olisimme nähneet harvemminkin.

"Ei ole itsestäänselvyys löytää ihmistä, joka saa heti kiinni siitä, mitä tarkoitat ja vielä ymmärtää sinua. Superläheiset ihmiseni ovat laskettavissa yhden käden sormilla, Sara on yksi heistä", Shirly sanoo. Kuva: Päivi Ristell

He arvelevat, että ystävyys syveni nopeasti myös samanlaisen elämäntilanteen vuoksi. Molemmat elivät silloin parisuhteissa julkisuudesta tuttujen miesten kanssa.

- Ja meillä molemmilla oli noissa ihmissuhteissa samanlaisia asioita, jotka eivät pidemmän päälle toimineet. Saatoimme purkaa toiselle sydäntä ja lohduttaa toisiamme, Shirly sanoo.

- Sara on ollut ihmissuhdeasioissa yksi suurin tukijani. Ei ole itsestäänselvyys löytää ihmistä, joka saa heti kiinni siitä, mitä tarkoitat ja vielä ymmärtää sinua. Superläheiset ihmiseni ovat laskettavissa yhden käden sormilla, Sara on yksi heistä, Shirly jatkaa.

- Heidän kanssaan en ole ikinä epäröinyt, voinko uskoutua ja luottaa siihen, että asiani eivät leviä muualle.

Saralla vaikuttajan työt ovat jo pitkään vienet leijonanosan elämästä.

- Vaikuttajan työ on aika yksinäistä, hän sanoo.

- Shirly on yksi harvoista, joiden kanssa pystyn pallottelemaan niin henkilökohtaisia asioita kuin työasioitakin. Minullakin on aika tiivis lähipiiri.

Sara ja Shirly arvelevat, että heidän ystävyytensä on syventynyt kahdessa elämäntilanteessa: pian sen jälkeen, kun he tutustuivat vuonna 2016 sekä koronakeväänä 2020. Sara asui Helsingin kantakaupungissa lähellä Shirlyä, ja korona-aikana Shirly saattoi tulla heti aamupäivästä Pena-koiransa kanssa Saran luo.

- Sara eli silloin sinkkuna, joten hänen luonaan oli helppo ja kätevä viettää aikaa. Meillä ei ollut ikinä tylsää, Shirly kertoo.

- Muuten tuo jakso oli minulle isoa itsetutkiskelun aikaa. Nuo mietinnät vaikuttivat lopulta meihin molempiin.

Keskustelut ystävien kanssa ja käynnit terapiassa ovat hyödyttäneet Shirlyä.

Keskustelut ystävien kanssa ja käynnit terapiassa ovat hyödyttäneet Shirlyä. "Olen nyt sata kertaa itsevarmempi omissa nahkoissani." Kuva: Päivi Ristell

Pandemian aikana kun työt äkisti vähenivät, Shirly mietti, millaista hyvä elämä olisi juuri hänelle. Hän pohti sitä ensin yksin, sitten terapiassa. Myöhemmin hän uskoutui asioista myös Saralle.

- Olen nyt sata kertaa itsevarmempi omissa nahkoissani. En enää reagoi asioihin epävarmuuksien tai ulkopuolelta tulevien vaatimusten kautta, vaan mietin, mikä on minulle ja läheisilleni hyväksi, hän sanoo.

Sara kiinnostui terapiasta, kun huomasi, miten se on vaikuttanut ystävään.

- Olin käynyt satunnaisesti muutamia kertoja terapiassa eri elämäntilanteessa, mutta nyt olen käynyt juttelemassa taas.

Nyt Shirly ja Sara ajattelevat olevansa kumpikin toisenlaisia ihmisiä kuin ystävyyden alussa.

- Olin silloin hukassa ja hain omaa juttuani, Sara sanoo.

- Sanoin kaikkeen kyllä enkä miettinyt tulevaa. Nykyään kun vastuita on enemmän, stressi on kuitenkin lisääntynyt. Huolettomuus onkin ainoa asia, mitä joskus kaipaan kaksikymppisyydestä.

"Shirly on saanut minut miettimään asioita. En ikinä olisi päässyt joissain asioissa niin syvälle ilman noita keskusteluja." Kuva: Päivi Ristell

Shirly taas arvelee, että hän on päinvastoin löytänyt iän myötä rentoutta.

- Parikymppisenä puristin kaikesta kiinni. Tartuin jokaiseen tarjoukseen uutena mahdollisuutena, vaikka oikeasti minulla ei ollut hajua mistään ja se stressasi minua. Pahin kysymys, mitä minulle olisi voinut tuolloin esittää, olisi ollut, että miten voit? En halunnut ajatella, painoin vain menemään.

Ystävyyden aikana mielenkiinnon kohteet ja keskustelut ovat hiljalleen muuttuneet. Korona-aika oli yksi taitekohta, jolloin bileillat alkoivat luontaisesti muuttua kävelylenkeiksi ja koti-illoiksi. Kaksikko kävi ruokakaupassa, kokkasi Saran luona ja katseli paljon musiikkivideoita.

Keskusteluihin tuli lisää syvyyttä, kun Shirly alkoi käydä elämäänsä tarkemmin läpi. Myös Sara huomasi muutoksen ystävässä.

- Shirly ei ikinä kysy vain huvikseen, mitä kuuluu. Alan itsekin miettiä isommin ja syvemmin, kun keskustelen hänen kanssaan. Shirly on saanut minut miettimään asioita. En ikinä olisi päässyt joissain asioissa niin syvälle ilman noita keskusteluja.

Shirly puolestaan kehuu Saran olevan yksi avuliaimpia ihmisiä, joita hän tuntee.

- Sara ei varmaan itse tiedä sitä, mutta laitan jatkuvasti merkille hänen pieniä tekojaan.

Vuosien aikana molempien ystäväpiiri on kietoutunut osittain yhteen. Myös kummankin nykyiset kumppanit ovat luonteva osa illanviettoja. Shirlylle on tärkeää, että ystävät ja mahdolliset kumppanit viihtyvät yhdessä. Viimeksi he juhlivat porukalla Shirlyn 30-vuotisjuhlia Pariisissa.

Shirly myöntää, että hänelle on ollut tärkeää esitellä pian uusi potentiaalinen kumppani ystäville.

- Olen sillä tavalla tunne edellä menevä, että saatan edetä suhteissa nopeastikin. Tuntuu tärkeältä, että ystävät tapaavat ihastukseni jo alkuvaiheessa. Luotan, että he näkevät sellaisetkin asiat, joita minä en näe.

Se, että Shirly ryhtyi parisuhteeseen naisen kanssa, ei ollut Saralle mikään yllätys.

- Olimme puhuneet Shirlyn kanssa koronan aikaan niin paljon. Ja minulle oli tosi selvää, kun näin heidät yhdessä. Olin valtavan onnellinen heidän puolestaan.

- Ihminen rakastuu ihmiseen, Shirly jatkaa.

- Niin kerroin kavereillekin: että olen tavannut uuden ihmisen.

Vapaa-ajalla Sara ja Shirly viettävät aikaa yhdessä esimerkiksi urheilemalla, tapaamalla kaupungilla ja käymällä yhdessä sisustuskaupoissa. Joulun Shirly vietti perheen kanssa pohjoisessa, Sara taas poikaystävänsä kanssa reissulla Afrikassa.

Vapaa-ajalla Sara ja Shirly viettävät aikaa yhdessä esimerkiksi urheilemalla, tapaamalla kaupungilla ja käymällä yhdessä sisustuskaupoissa. Joulun Shirly vietti perheen kanssa pohjoisessa, Sara taas poikaystävänsä kanssa reissulla Afrikassa. Kuva: Päivi Ristell

Sara ehti olla useamman vuoden sinkkuna ennen kuin aloitti nykyisen parisuhteensa.

- Yleensä ystävät alkavat kysellä määritelmää suhteelleni ennen kuin mietin sitä itse. Tapaamisesta ehti kulua kuukausia ennen kuin esittelin hänet ystäville, Sara kertoo.

- Tai oliko se oikeasti niin, että minä osuin muka vahingossa samaan paikkaan, Shirly sanoo ja nauraa.

- Joo, minä olen siinä vaiheessa vasta kolmansilla treffeillä, kun Shirly on jo kantamassa kamoja yhteiseen asuntoon, Sara jatkaa hyväntahtoista kuittailua.

Sara on mukana uudella Iholla-sarjan kaudella, ja myös poikaystävän ääntä kuullaan muutamassa sarjan kohtauksessa. Saran mukaan nykyinen poikaystävä on niin aurinkoinen ihminen, että hyvä fiilis jää ilmaan tämän poistuttuakin.

Sara uskoo, että parisuhdeasioissa aika tuo varmuutta.

- Mietin tunneasioitakin nykyään aika järkiperäisesti. Minulla täytyy olla varmuus, että tämä on minun tyyppi ja että suhde kestää ennen kuin esittelen häntä kenellekään.

Parisuhteet tai niiden eritahtisuus eivät ole kuitenkaan vaikuttaneet kaksikon ystävyyssuhteisiin.

- Ystävät ovat aina saaneet yhtä ison osan elämästäni, seurustelin tai en, Sara sanoo.

Shirlykin on elämänkokemuksensa myötä huomannut, että ystävät ovat myös parisuhteessa ollessa tärkeä osa tasapainoista elämää.

- Tunnistan sen, että olen joskus rakkauspäissäni uppoutunut aluksi parisuhteeseen. Nykyään osaan kiinnittää huomiota siihen, että annan aikaa myös ystäville.

Nyt kolmekymppisinä kaksikko sanoo etsivänsä elämäänsä ennen kaikkea tasapainoa ja rauhaa.

- Nautin nykyään tavallisista asioista. Jos nyt huomaan, että on viikonloppu ilman häppeningiä, ajattelen, että ihanaa. Ennen olisin stressaantunut, jos tiedossa ei olisi ollut mitään suunnitelmia, Sara sanoo.

Myös ystäväpiiri on nykyään rajatumpi.

- Nuorempana kun menin hulivilinä, ihmissuhteet olivat usein pintapuolisia, Shirly sanoo.

- Nykyään ystäviä tavatessani kaipaan aikaa ja syvempää kontaktia - aikaa jutella, mitä toiselle oikeasti kuuluu.

Shirlykin on nykyään Saran tavoin mukana vaikuttajabisneksessä.

Shirlykin on nykyään Saran tavoin mukana vaikuttajabisneksessä. "Olen iloinen, että välillämme ei ole kilpailuhenkisyttä", Sara sanoo. Kuva: Päivi Ristell

Shirly arvelee, että tähän on vaikuttanut säännöllinen terapia.

- Terapian myötä olen rauhallisempi. Huomaan, että minulla on sitä itsevarmempi olo, mitä säännöllisemmin käyn terapiassa. Sen myötä olen pystynyt olemaan myös itselleni rehellisempi. Olen oppinut itsetuntemusta ja löytänyt itseni uudella tavalla.

Aikaisemmin Shirly koki olevansa toisten kannattelija, jonka omilla haluilla tai toiveilla ei ollut merkitystä.

- Nykyään minulle on tärkeää, että voin hyvässä ja pahassa sanoa toiveitani ääneen. Pystyn sanomaan varauksettomasti myös läheisilleni, mitä he merkitsevät minulle. Kuten vaikka Saralle, miten rakas ystävä hän on minulle.

Sara on kuulunut jo vuosia maan parhaiten ansaitseviin sometähtiin. Shirly jäi kesällä tauolle radiojuontajan työstä. Syksyllä hän oli ulkomailla juontamassa uutta seikkailurealitysarjaa, joka julkaistaan myöhemmin.

Molemmat työskentelevät tällä hetkellä pääosin sosiaalisen median vaikuttajina.

Sara sanoo, että hän auttaa ystäviään alalla mielellään.

- Olen iloinen siitä, että välillämme ei ole kilpailuhenkisyyttä. Päinvastoin, puhun kollegojeni kanssa mielelläni avoimesti vaikka palkkioista. Fakta on nimittäin se, että sama yhteistyötarjous tulee monelle. Joskus näen, että työ saattaa mennä vaikka Shirlylle.

Shirly kertoo oppineensa Saralta omien rajojen vetämistä.

- Sara tietää arvonsa ja tajuaa, mitkä työt sopivat hänelle. Jos jokin ei tunnu oikealta, siitä pitää osata kieltäytyä.

Sara sanoo, että on vasta viime vuoden aikana päässyt siihen tilanteeseen, että työ ei ole enää se ykkösjuttu.

Korona-aikana molemmat huomasivat kaipaavansa työn ja vapaa-ajan eriyttämistä. Kesällä he vuokrasivat Helsingin kantakaupungista pienen yhteisen toimiston, jossa on mahdollisuus tehdä myös kuvauksia.

- Kotona alkaa helposti hoitaa päivällä tiskejä ja pyykkejä, jolloin työt venyvät iltaan. Työhuone on auttanut eriyttämään vapaa-aikaa. Yritän jättää iltapäivällä työt toimistolle, ja lomat ja vapaat laitan hyvissä ajoin kalenteriin, Sara kertoo.

Sara ja Shirly ovat huomanneet, että eivät kaipaa juhlimista enää yhtä lailla kuin nuorempana.

Sara ja Shirly ovat huomanneet, että eivät kaipaa juhlimista enää yhtä lailla kuin nuorempana. "Viime kesänä Ruisrockissa tuli nuoruutta ikävä. Ihmeteltiin ensimmäisen illan jälkeen, miten ollaan jaksettu täällä kolme päivää", Sara naurahtaa. Kuva: Päivi Ristell

Kaksikko on halunnut irti myös perinteisistä paineista, joita yhteiskunta heidän mielestään asettaa kolmekymppiselle.

- Minä päästin niistä irti jo 25-vuotiaana, kun lapsuudenystävät perustivat perheitä ja olivat eri elämäntilanteessa, Sara sanoo.

- Kävin jo silloin läpi sen kriisin, että kaikkien elämässä kaiken ei tarvitse mennä samassa järjestyksessä vaan asiat voi tehdä omassa aikataulussa.

Shirly on samaa mieltä. Kenelläkään muulla ei ole oikeutta vaatia, miten elämää pitäisi elää.

- Itse mietin asioita enemmän sitä kautta, mitä kehoni ja mieleni vaatii tai sanoo juuri siinä hetkessä.

Aikaisemmin Shirly piti työmeriittejä elämässä onnistumisen mittareina. Siksi irti päästäminen radiotyöstä tuntui pelottavalta.

- Se, miten paljon teen töitä, ei kerro minun arvostani mitään, hän sanoo.

- Kun lopetin säännöllisen työn, putosin hetkeksi rotkoon. Se hiljaisuus, jota vapaa-aika toi mukanaan, yllätti. Mutta elin sen kanssa ja annoin ajan mennä. Nyt en koe minkäänlaista huonoa omaatuntoa, vaikka en viikonloppuna miettisi työasioita yhtään.

Sarakin luuli pitkään, että töistä irrottautuminen olisi vaikeampaa.

- Nykyisin osaan tiputtaa hanskat ja päästää irti saman tien ja keskittyä muihin tärkeisiin asioihin elämässä. Kuten ystäviini.

Fakta

31-vuotias Helsingissä asuva vaikuttaja. Seitsemäs Iholla-kausi, jossa myös Sara on mukana, alkaa 12. tammikuuta Discovery+ ja TV5-kanavilla.

Fakta

31-vuotias juontaja-vaikuttaja. Asuu avopuolisonsa ja Pena-koiran kanssa Helsingissä.

Ilta Sanoma
mardi 24 janvier 2023 18:00:00 Categories: Ihmiset & suhteet Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.