Ilta Sanoma

Tytöt 18 -sarjan Aliisa Rautarinta, 20, avasi keskustelun nuorten aborteista kertomalla oman tarinansa

Tytöt 18 -sarjan Aliisa Rautarinta, 20, avasi keskustelun nuorten aborteista kertomalla oman tarinansa Kuva: Ville Honkonen

Abortti oli 20-vuotiaan Aliisa Rautarinnan elämän kauhein kokemus, jota hän ei kadu.

- En nähnyt keskustelua siitä, että joku nainen kertoisi, miltä tuntuu, kun on tehnyt abortin. Aborteista pitäisi puhua enemmän, toteaa oululainen Aliisa Rautarinta, 20.

Koska keskustelua ei ollut, Aliisa aloitti sen itse. Hän julkaisi tovi sitten TikTokissa videon otsikolla "asiat, mitä abortista ei oikein puhuta."

Lyhyessä videossa näkyy Aliisan oma kokemus positiivisesta raskaustestistä mietinnän eri vaiheisiin, lääkkeelliseen aborttiin ja sen kivuliaisuuteen ja lopulta tapahtuneen hyväksyntään.

- Abortti on hirveä kokemus. Sekä henkisesti että fyysisesti, Aliisa kuvailee.

- Tein raskaustestin puolittain läpällä lokakuussa. En ajatellut, että voisin olla oikeasti raskaana, mutta testi olikin positiivinen.

Raskaustestin kaksi viivaa tulivat shokkina.

Raskaustestin kaksi viivaa tulivat shokkina. Kuva: Aliisa Rautarinnan kotialbumi

Aliisa mietti tulosta viikon. Hän pohti, että olisiko hänestä äidiksi. Ja olisiko hänestä äidiksi juuri nyt. Ja jos hän päättäisi pitää lapsen, millaisen elämän tämä saisi.

Mietittävää oli paljon.

Aliisa ei ollut suhteessa isän kanssa. Lisäksi Aliisa koki, ettei ollut tarpeeksi eheä äidiksi:

- Ymmärsin, että minun pitää saada itseni kuntoon ja alkoholiongelmani hallintaan, myös mielenterveysongelmistaan ja itsetuhoisuudestaan avoimesti Tytöt 18 -tv-sarjassa kertonut Aliisa toteaa.

Aborttipäätös syntyikin ennemmin vastuullisuudesta kuin tunnesyistä.

- Tässä elämäntilanteessa ei olisi oikein saada lasta. En voisi esimerkiksi olla varma siitä, että lapsen kasvuympäristö olisi turvallinen, Aliisa kertoo.

Viikko positiivisen raskaustestin jälkeen Aliisa marssi terveysasemalle varmana päätöksestään.

- Sain ajan lääkärille, joka kirjoitti minulle lapun Oulun yliopistollisen sairaalan naistentautien poliklinikalle raskauden keskeytykseen.

Ensimmäisen lääkärin jälkeen Aliisa sai ajan naistenklinikan lääkärille.

- Olin kuullut kavereiltani kauhukertomuksia lääkkeellisistä aborteista, siitä, miten kipeää ne tekevät, ja olisin halunnut imukaavinnan. Lääkkeellisestä abortista kuitenkin puhuttiin kuin selvänä asiana, ja ajattelin, että no mennään nyt sillä sitten.

Aliisa Rautarinta julkaisi aborttikokemuksestaan TikTokissa keskustelua herättäneen videon.

Aliisa Rautarinta julkaisi aborttikokemuksestaan TikTokissa keskustelua herättäneen videon. Kuva: Ville Honkonen

Hän kuitenkin vaati saada päästä osastolle:

- Minulle sanottiin, että lääkkeellinen abortti pitäisi hoitaa kotona ja pyytää joku aikuinen paikalle huolehtimaan. Sanoin, ettei minulle ole ketään, ketä pyytäisin.

Aliisa sai raskaushormonin tuotannon keskeyttävät lääkkeet kotiin ja luvan tulla kaksi päivää ensimmäisen lääkeannoksen jälkeen päiväksi osastolle varsinaiseen raskaudenkeskeytykseen. Ensimmäisestä lääkärikäynnistä oli kulunut noin viikko.

- Osastolla otin loput lääkkeet raskaudenkeskeytystä varten. En ole koskaan kokenut niin paljon kipua, se alavatsakipu oli ihan infernaalinen. Tuntui, että tämä on kuin jokin hirveä rangaistus.

Kivusta tuli niin kova, että Aliisa ei pystynyt nousemaan omin voimin ylös mennäkseen vessaan raskausmateriaalin poistoa varten.

- Hoitaja tuli taluttamaan minut vessaan, jossa sitten istuin ja odotin, että materiaali poistui. Sain järjettömiin kipuihini opiaatteja, jotka onneksi auttoivat, Aliisa kuvailee.

Abortteja tehdään Suomessa vuosi vuodelta vähemmän. Aliisa Rautarinnan mielestä niistä pitäisi silti puhua enemmän.

Abortteja tehdään Suomessa vuosi vuodelta vähemmän. Aliisa Rautarinnan mielestä niistä pitäisi silti puhua enemmän. Kuva: Aliisa Rautarinnan kotialbumi

Hän pääsi kotiin samana iltana jatkohoito-ohjeistuksen kera. Jälkivuotoa oli luvassa kahdesta neljään viikkoon.

Joulukuun lopussa julkaistu TikTok-video syntyi toipumisaikana. Yksi sen nostamista teemoista oli tapahtuneen entäs jos -jälkipyykki.

- Välillä tuli romahduksia, kun ajattelin, että entäs jos tämä olisikin ainoa mahdollisuuteni saada lapsi. Tai millä tavalla esimerkiksi äitini olisi ollut mukana lapsen elämässä. Tai entäs jos minusta olisikin tullut sellainen hullu yh-mutsi. Entä jos kadun myöhemmin.

- Tein päätökseni tilanteessa, jossa se tuntui oikealta vaihtoehdolta, Aliisa sanoo.

- Tein päätökseni tilanteessa, jossa se tuntui oikealta vaihtoehdolta, Aliisa sanoo. Kuva: Ville Honkonen

Aliisa sai kuulla myös muiden mielipiteitä:

- Eräs tuttavani on todella abortinvastainen, ja sain kuulla olevani murhaaja ja tappaja. Sitten piti itsekin pohtia, että olenko minä nyt sitten todella riistänyt toiselta hengen tai mahdollisuuden elämään. Sitten pääsin sen yli. Että vitut muiden mielipiteistä.

Kaikesta vaiheilusta huolimatta ensimmäisen viikon aikana syntynyt päätös on tuntunut oikealta. Jälkeenpäin varmuus on vain kasvanut:

- Tein päätökseni tilanteessa, jossa se tuntui oikealta vaihtoehdolta.

Aliisan video keräsi pääosin myönteistä palautetta ja sai aikaan vertaiskeskustelua, aivan kuten Aliisa oli sen julkaistessaan ajatellutkin.

- Tuli tunne, että on tärkeää, että aborttiasiakin nousee esille naisten itsensä kertomana. Että kukaan ei olisi yksin asian kanssa.

- Olihan siellä tietysti myös trolleja "kuka on tunnustaa sekaantuneensa" -tyyliin. Ajattelin, että se on joku jonne 12-vee, joka ei tiedä mistään mitään, Aliisa naurahtaa.

Lue lisää: Eduskunta hyväksyi abortti­lain muuttamisen

Fakta

Uusi aborttilaki astuu voimaan 1. syyskuuta.

Jatkossa raskaus voidaan keskeyttää ennen 12. raskausviikkoa raskaana olevan omasta toiveesta.

Vanhassa, vuodelta 1970 olevassa, aborttilaissa vaadittiin usein kahden lääkärin lausunto ja raskauden­keskeytykselle tuli esittää peruste.

Jatkossa raskaus on mahdollinen keskeyttää Valviran luvalla myös sosiaalisista syistä 20. raskausviikolle saakka. Jos sikiöllä on vakava sairaus tai ruumiinvika, niin 24. raskausviikolle saakka.

Uusi aborttilaki sai alkunsa Oma tahto 2020 -kansalaisaloitteesta, joka keräsi eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50?000 allekirjoitusta syksyllä 2020.

Omankin kokemuksensa perusteella Aliisa pitää aborttia tärkeänä naisten perusoikeutena, joka mahdollistaa valinnan ja itsemääräämisoikeuden omaan kehoon ja omaan elämään.

- On käsittämätöntä, että on maita, joissa aborttia ei saa, vaikka olisi tullut raskaaksi raiskauksen seurauksena.

- Jos asuisin maassa, jossa ei saa aborttia laillisin keinoin, olisin päätynyt laittomaan aborttiin. En halua tuoda maailmaan yhtään lasta, jos se elää paskan elämän.

Lue lisää: Melissa, 42, asettui gynekologin pöydälle salamyhkäisellä aluksella - tällainen on Texasin kiistelty aborttilaiva

Abortin vastustajille Aliisalla on oma näkemyksensä:

- Kukin saa olla sitä mieltä mitä on - omaan elämäänsä liittyen. Se, valitsenko minä omaan elämääni lapsen vai en, ei millään tavalla liity niiden ihmisten elämään. He eivät ole osallisina minun elämässäni ja arjessani, eikä asia kuulu heille.

- Minun kehoni, minun päätökseni.

Ilta Sanoma
mardi 17 janvier 2023 08:15:00 Categories: Hyvä olo Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.