Ilta Sanoma

Tietä aurannut mies pelasti 18-vuotiaan Maiju Hämäläisen hengen. Nyt hän on pienen pojan äiti ja ikuisesti kiitollinen sivulliselle sankarille.

Vajaa kolme vuotta sitten Maiju Hämäläinen lähti ystävänsä kanssa baariin. Ilta sai odottamattoman käänteen, joka meinasi viedä nuoren naisen hengen.

Vajaa kolme vuotta sitten Maiju Hämäläinen lähti ystävänsä kanssa baariin. Ilta sai odottamattoman käänteen, joka meinasi viedä nuoren naisen hengen. Kuva: Maiju Hämäläisen albumi

Kaukaa katsottuna maassa makaava mytty näytti jätesäkiltä. Kun Pauli Vinter käveli lähemmäs, hän järkyttyi.

Porttikongissa makasi tajuton nuori nainen.

Tuolloin 18-vuotiaan Maiju Hämäläisen elämä melkein päättyi siihen helmikuiseen yöhön.

Hän oli töistä päästyään mennyt käymään ystävänsä luona. He olivat nauttineet muutaman alkoholijuoman ja lähteneet paikalliseen baariin.

Siellä he joivat yhdet juomat lisää. Hieman keskiyön jälkeen Hämäläinen ei enää löytänyt ystäväänsä baarista. Hän päätti lähteä kotiin, minne oli baarista vain noin 300 metrin matka.

Hän ei päässyt perille asti.

Helmikuisesta yöstä on kulunut kohta kolme vuotta. Hämäläinen ei vieläkään tiedä, miksi hän menetti tajuntansa. Hän sanoo, ettei ollut niin humalassa, että olisi voinut sammua.

- Sairaalassa tehtiin kaikki laboratoriokokeet ja varjoainekuvaukset. Silti ei selvinnyt, mitään.

Hän ehti maata porttikongissa tajuttomana tunteja. Sinä yönä pakkasta oli Iisalmessa 15 astetta, ja tuuli oli navakkaa. Päällä oli ohuet vaatteet ja toppatakki, mutta ei hanskoja.

Oli sattumaa, että Pauli Vinter edes näki hänet. Vinter oli aamuyöllä auraamassa katuja ja ajanut jo kertaalleen ohi paikan, jossa Hämäläinen makasi.

Kun Vinter palasi tarkistamaan työn jälkeä, hän näki nuoren naisen.

Maiju Hämäläinen ei vieläkään tiedä, mitä hänelle vajaat kolme vuotta sitten tapahtui.

Maiju Hämäläinen ei vieläkään tiedä, mitä hänelle vajaat kolme vuotta sitten tapahtui. Kuva: Maiju Hämäläisen albumi

Hyytävä sää oli kohmettanut Hämäläisen kädet. Vinter peitteli hänet talvitakillaan ja yritti herätellä. Kun mitään ei tapahtunut, hän soitti hätäkeskukseen.

Ensin Hämäläinen vietiin Iisalmen sairaalaan. Sieltä matka jatkui Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Käsissä todettiin vakava-asteisia paleltumia.

Toipumisessa kesti viikkoja.

Maiju Hämäläisen kädet paleltuivat pahoin.

Maiju Hämäläisen kädet paleltuivat pahoin. Kuva: Maiju Hämäläisen albumi

Maiju Hämäläinen ei ensin pystynyt liikuttamaan sormiaan kunnolla. Vähitellen kuntoutuksen aikana kädet alkoivat taas toimia.

Maiju Hämäläinen ei ensin pystynyt liikuttamaan sormiaan kunnolla. Vähitellen kuntoutuksen aikana kädet alkoivat taas toimia. Kuva: Maiju Hämäläisen albumi

Hämäläisen auttajan henkilöllisyys selvisi, kun hänen äitinsä julkaisi ilmoituksen Facebookissa paikallisessa puskaradiossa. Vinterin tytär huomasi ilmoituksen ja kertoi siitä isälleen.

Ensin he juttelivat puhelimessa. Kasvokkain he kohtasivat ensimmäisen kerran, kun Vinter tuli syömään lounasravintolaan, jossa Hämäläinen työskenteli.

Kohtaaminen on painunut ikuisesti Hämäläisen mieleen.

- Hän näytti todella tutulta ja minun oli pakko kysyä, oletko sinä Pauli. Molemmilta pääsi siinä itku, kun tajusimme, kuka toinen on.

Maiju Hämäläinen on nyt pienen pojan äiti.

Maiju Hämäläinen on nyt pienen pojan äiti. Kuva: Maiju Hämäläisen albumi

Onnettomuuden aikaan Hämäläinen opiskeli tarjoilijaksi. Ensin kädet eivät toimineet lainkaan. Kuntoutuksen aikana tilanne alkoi vähitellen parantua. Lopulta hän valmistui ammattiin.

Nyt Hämäläinen pystyy toimimaan niin kuin ennenkin. Kylmää kädet eivät kuitenkaan enää siedä.

- Jos menen ulos ilman hanskoja, kädet tulevat nopeasti tosi kipeiksi.

Hämäläinen sanoo, ettei hän pitkään uskaltanut lähteä viettämään iltaa mihinkään, koska säikähti tapahtunutta niin paljon. Nykyään hän on pienen pojan äiti ja uskaltaa jo luottaa tulevaan.

Eniten häntä on liikuttanut se, miten pyyteettömästi Pauli Vinter häntä auttoi. Siksi hän aikoo jatkossa itsekin tarjota apua, jos näyttää siltä, että joku on huonossa kunnossa, eikä selviydy yksin.

- Toivoisin, että kaikki pitäisivät kavereistaan huolta, ja jos joku näyttää poissaolevalta, voi mennä kysymään, onko sinulla kaikki hyvin.

Hämäläinen on yhä Vinterin kanssa tekemisissä. He soittelevat välillä toisilleen ja lähettävät viestejä.

- Kunnioitan häntä niin paljon, että haluan pitää tuollaisen ihmisen elämässäni.

Ilta-Sanomat tavoitti myös Pauli Vinterin, joka vahvisti Hämäläisen kertomuksen. Tapahtunut on jäänyt hänenkin mieleensä pysyvästi.

- Olen onnellinen, että elämä jatkuu ja nyt heitä on kaksi. Se on maailman paras juttu, että tämä lähti tähän suuntaan, kun toisinkin olisi voinut käydä.

Ilta Sanoma
mercredi 11 janvier 2023 08:15:00 Categories: Hyvä olo Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.