Ilta Sanoma

Kuva: Roni Rekomaa, ARI OJALA, HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA, Tea Karvinen

Hurriganes-nokkamiehen rosoiseen elämään on mahtunut paljon iloa, mutta myös haasteita ja suurta surua. Tänään hän täyttää 75 vuotta.

Rocklegenda Henry Olavi "Remu" Aaltonen täyttää tiistaina 75 vuotta. Erityisesti Hurriganes-yhtyeen laulaja-rumpalina tunnetun muusikon elämään on mahtunut runsaasti erilaisia vaiheita.

Kaikkia Hurriganes-nokkamiehen vaiheita on artikkelimuotoon mahdoton mahduttaa. IS kokosi tähän juttuun otteita Remun tähänastisesta elämästä.

Kuva: Joonas Salo / IS

Muusikon lapsuutta on käsitelty muun muassa vuonna 2007 ilmestyneessä Ganes-elokuvassa.

Perheellä oli toisinaan hyvin vaikeaa, ja he asuivat yhteen aikaan käytöstä poistetussa junanvaunussa Vantaan Ruskeasannassa. Isä Otto joi alati.

- Leffa oli vain pieni osa todellisuutta, elämämme oli todellisuudessa kurjempaa, ei mitään satua, Remu kertoi IS:n haastattelussa vuonna 2011.

- Puut piti duunata räystään alla ja voda (vesi) hakea puolentoista kilsan päästä kelkalla. Varpaat oli välillä jäässä, mutta ei auttanut marmattaa. Vettä ei silloin myyty pulloissa, ja pyykinpesuprokkiskin hoidettiin lumessa, Aaltonen jatkoi.

Kerran Aaltonen oli vähällä päätyä metsässä villihevosten tallomaksi. Väistäessä maitotonkat lensivät ja ruoatkin jäivät hankeen. Kotona hän sai nenilleen.

- Nuoren kundin kädet venyivät niitä saatanan tonkkia kantaessa. Paljon hurjia juttuja tapahtui.

Perhe joutui elääkseen käymään kauppaa ja myymään laittomasti esimerkiksi viinaa. Myös Remu myi joskus lestiä äitinsä kanssa ja sai myöhempinä vuosina vankilatuomioita muista pikkurötöksistään.

Aaltonen on kertonut rock n' roll -musiikin vieneen mukanaan jo lapsena.

Teini-iässä Aaltonen liittyi The Steelers -yhtyeeseen, jossa soittivat myös Teuvo "Teukka Grönroos" ja Sammy Babitzin. Pari vuotta myöhemmin seurasi The Creatures, jonka jäsenenä oli myös Kirka Babitzin.

60- ja 70-lukujen taitteessa Aaltonen kuului muun muassa Incenseen ja Kalevalaan, jota on luonnehdittu suomalaisen musiikkihistorian merkkiyhtyeeksi.

Vuonna 1971 syntyi Hurriganes. Yhdessä Cisse Häkkisen ja Ile Kallion kanssa perustettu yhtye alkoi niittää mainetta nopeasti ja oli ensimmäinen ulkomailla menestynyt suomalainen rockyhtye.

Cisse Häkkinen, Remu Aaltonen, Ile Kallio ja takana ohjaaja Jussi Itkonen Hurriganes-elokuvan "Kuumat Kundit" ennakkonäytöksessä elokuvateatteri Maximissa vuonna 1976.

Cisse Häkkinen, Remu Aaltonen, Ile Kallio ja takana ohjaaja Jussi Itkonen Hurriganes-elokuvan "Kuumat Kundit" ennakkonäytöksessä elokuvateatteri Maximissa vuonna 1976. Kuva: Vesa Klemetti / Lehtikuva

Aaltonen on ollut elämänsä aikana monta kertaa tekemisissä virkavallan kanssa. Vankilatuomioitakin on useampi.

-?Ei ne (tuomiot) tietenkään olleet ansaittuja. Mä oon ollut vaan mukana, Remu kertoi Maria Veitolan Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Lue lisää: Rokkibändin soittimet varastettiin - yhtye otti yhteyttä Remuun ja tavarat palasivat parissa päivässä: "Panin vähän koodia"

Hän syyllistyi nuoruudessaan erilaisiin rötöksiin ja joutui ensimmäistä kertaa vankilaan 16-vuotiaana saatuaan tuomion omaisuusrikoksista ja murroista.

Vuonna 1971 Aaltonen joutui uudelleen vankilaan kahdeksi kuukaudeksi jäätyään kiinni kannabiksen hallussapidosta. Tuomion myötä Remu erotettiin Kalevala-yhtyeestä.

Samana vuonna Remu perusti Hurriganesin, jonka 1973 julkaistu ensimmäinen levy Rock'n Roll All Night Long oli suurmenestys. Levyllä kitaraa soitti vuotta aiemmin bändiin liittynyt Albert Järvinen.

Seuraavan kerran häkki heilahti Remulle vuonna 1974, kun vanhoista rikoksista langetettu tuomio astui voimaan. Tuomio osui pahaan paikkaan, sillä Roadrunner-hittialbumin kiertue jäi muutaman kuukauden tauolle.

Seuraavana vuonna poliisi suoritti kotietsinnän Aaltosen asuntoon epäiltyään häntä varastetun tavaran välittämisestä. Asunnosta löytyi etsinnän yhteydessä reilu puoli grammaa hasista.

Remu vuonna 1984 esittelemässä teostaan Poika varjoiselta kujalta.

Remu vuonna 1984 esittelemässä teostaan Poika varjoiselta kujalta. Kuva: Ari Ojala / Lehtikuva

Vuonna 1985 Aaltonen tuomittiin huumausainerikoksesta kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Syyttäjien mukaan Aaltonen oli salakuljettanut edellisinä vuosina yhteensä yli 20 grammaa amfetamiinia Ruotsista.

Aaltonen myönsi syyllistyneensä rikokseen, mutta piti syyttäjien esittämiä määriä liioiteltuina.

Vuonna 1987 Aaltonen tuomittiin puolentoista vuoden ehdottomaan vankeuteen huumausainerikoksista.

Remu kertoi MTV3-kanavan ohjelmassa vuonna 2010 viettäneensä kahdeksan kuukautta Katajanokan vankilan eristyssellissä.

- Olin kahdeksan kuukautta täysin yksin, kirjoittelin vaan biisien sanoja. Kun menin vessaan, pamppu oli vieressä. Kyllä siinä yleensä nuppi vähän napsahtaa. Mutta se kasvattaa äijän luonnetta, Remu kertoi haastattelussa.

Aaltonen on saanut vuonna 2001 sakot amfetamiinin hallussapidosta. Vuonna 2008 hänet tuomittiin 45 päiväsakkoon rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta sekä ampuma-aserikoksesta.

Remu tunnetaan räväkästä kielenkäytöstään, ja muusikon puhe sisältää runsaasti myös hänen itsensä keksimiä slangisanojaan.

Tango Kabaree -elokuvan tähdet Aira Samulin, Remu Aaltonen ja Martti Suosalo ohjaaja Pekka Lehdon (vas.) kanssa vuonna 2001.

Tango Kabaree -elokuvan tähdet Aira Samulin, Remu Aaltonen ja Martti Suosalo ohjaaja Pekka Lehdon (vas.) kanssa vuonna 2001. Kuva: ARI-VEIKKO PELTONEN

Jo 1980-luvulla äidinkielenopettajat ihailivat Remun sanastoa ja pyysivät hänet esitelmöimään erilaisiin tilaisuuksiin.

Laulajana Remu on niittänyt mainetta hyvin omintakeisella englannin kielen lausunnallaan. Tyyli on poikinut jopa oman käsitteensä, Remu-englannin.

Koska laulukieli ei Hurriganes-rumpalilta varsinaisesti luonnistunut, otti yhtyeen basisti Cisse Häkkinen tavaksi kirjoittaa sanoitukset lapulle selkeän foneettisesti, eli niin kuin ne suomeksi kirjoitettuna lausutaan.

Lue lisää: "Mäsh poteidous, alligeidors, juu dount lav mii" - näin suomalaisilta sujuu Remu-englanti

Kevättalvella 1996 Aaltonen loukkaantui koiravaljakko-onnettomuudessa Kittilässä, kun koirat kiihdyttivät menoaan ja tekivät äkkikäännöksen vasemmalle.

Remu päätyi ilmalennon kautta Ounasjoen jäälle ja loukkaantui pahasti. Hän makasi pitkään liikkumattomana, mutta virkosi ambulanssia odotellessaan.

Aaltosen vammat olivat vakavat. Hänelle tehtiin kaularangan nikamavaurion vuoksi selkärangan luudutusleikkaus.

Kuukausien toipumisjakson aikana muusikko joutui opettelemaan uudelleen monia asioita - kävelystä ja käsien käyttämisestä lähtien. Soittokunto elpyi vähitellen.

Vuonna 2012 Aaltonen kolaroi rajusti Kaarinassa ja loukkasi jalkansa, mikä johti uuteen leikkauskierteeseen.

Remu rummuissa Jope Ruonansuun muistokonsertissa syyskuussa 2020.

Remu rummuissa Jope Ruonansuun muistokonsertissa syyskuussa 2020. Kuva: Janne Nykänen

Aaltosen verestä löytyi metamfetamiinia. Hän kiisti aluksi huumausaineen käytön. Juuri ennen oikeudenkäyntiä hän kuitenkin myönsi käyttäneensä ainetta ennen onnettomuutta.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Aaltosen rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 40 päiväsakkoon. Hänet määrättiin lisäksi ajokieltoon.

- Tekevälle sattuu, sanotaan vaikka näin. Miksi ihmeessä sitä tekee jotain näin tyhmää, aina vaan saan siipeni. Vanha koira ei opi istumaan, Aaltonen kommentoi tuolloin Iltalehdelle.

Vuonna 1998 Remua kohtasi tragedia, kun hänen veljensä Jari Aaltonen surmattiin ampuma-aseella.

Aaltosen ruumista ei koskaan löydetty, mutta kolmoismurhaaja, rikollispomo Lauri "Late" Johansson tunnusti murhan vuonna 2008 rikoslehti Alibin haastattelussa. Johanssonin mukaan murhan syynä olivat huumevelat.

Johansson vapautui Naarajärven vankilasta kesäkuussa 2020 oltuaan vangittuna 18 vuoden ajan lukuisista rikoksista. Remu kohtasi veljensä surmaajan muutamaa viikkoa myöhemmin Radio Dein Ex-Criminals -ohjelmassa.

Ohjelmassa Remu nosti esille oman vankilamenneisyytensä sekä hänen ja Johanssonin välit. Hän kertoi suhtautuvansa armollisesti veljensä surmaajaan.

Radio Ykkösen konsertti Kaivopuistossa 7. kesäkuuta 1986. Remu Aaltonen ja bändi lavalla.

Radio Ykkösen konsertti Kaivopuistossa 7. kesäkuuta 1986. Remu Aaltonen ja bändi lavalla. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

- Jos juo pirun kusta eli viinaa, voi alkaa tapahtua ihan mitä vaan. Vanhoilla kavereilla on yhtäkkiä veitset kädessä ja ne alkavat leikkiä merirosvoja - tappelemaan keskenään, Aaltonen täräytti.

Johansson kertoi tutustuneena muusikkoon alun perin Sörnäisten vankilassa 80-luvun lopulla.

- Meillä oli Henryn kanssa hyvä yhteys Sörkassa, ja ollaan sen jälkeen koko ajan pidetty yhteyttä. Remu on tiukka jätkä, Johansson sanoi.

Aaltonen kävi katsomassa Johanssonia vankilassa lukuisia kertoja 18 vuoden aikana.

Muusikko on puhunut julkisuudessa veljensä kohtalosta harvakseltaan ja todennut kuolemaan liittyvän uutisoinnin olleen raskasta erityisesti hänen edesmenneelle Eeva-äidilleen.

- Tuntuu, että Jari olisi ollut ainoa surmattu koko maassa. Eikä se (julkisuus) ole ollut hyvä vainajankaan sielulle. Nyt hän saa rauhan, Aaltonen sanoi aikoinaan IS:lle.

Lue lisää: Remu Aaltonen kohtasi veljensä surmaajan radio-ohjelmassa: "Kaikki tulee takaisin jossain vaiheessa"

Vuonna 2004 Aaltosen Porvoon vanhassa kaupungissa sijainnut koti paloi. Remu itse pääsi palon alta pois täpärästi.

Tulipalo sai alkunsa toisen kerroksen uunista, jonne Remu viritti tulta. Palo levisi nopeasti ja tuhosi muun muassa Hurriganesin kultalevyt sekä Remun vuosikausien saatossa haalimat antiikkihuonekalut, soittimet, taide-esineet ja suunnattomasti tekstiilejä.

Remu kuvattuna studiolla vuonna 2001.

Remu kuvattuna studiolla vuonna 2001. Kuva: TEA KARVINEN

Lue lisää: Nainen ja mies kiristivät muusikko Remu Aaltoselta Cadillac Escalade -auton ja vaativat tätä maksamaan 60 000 euroa

Ilta Sanoma
mardi 10 janvier 2023 08:45:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.