Ilta Sanoma

Kuva: Antti Hämäläinen / IS

Janina Fry on viime vuosina kokenut myllerryksen toisensa perään. Molemmat vanhemmat menehtyivät syöpään. Heti perään rintasyöpä iski Janinaan.

Janina Fry hehkuu hyvää oloa voimavaroja verottaneiden vuosien jälkeen.

-?Muutaman viime vuoden aikana on tapahtunut paljon elämää mullistanutta, Janina Fry sanoo.

Molemmat vanhemmat menehtyivät syöpään parin vuoden välein. Sen jälkeen Janina leikattiin kolme kertaa.

-?Varhain havaittu oma rintasyöpä ja syöpään altistava geenimuunnos johtivat kolmeen isoon rintaleikkaukseen. Kaksi jälkimmäistä leikkausta olivat järeä keino ennaltaehkäistä geenialtistuksen mahdollisesti aiheuttamaa toista rintasyöpää, Janina kertoo.

-?Onni oli mukana, koska alkuvaiheessa ollut syöpä havaittiin. Nyt olen tehnyt kaiken voitavani sen uusiutumisen ehkäisemiseksi, hän lisää.

Kuva: Antti Hämäläinen/IS

Viime vuosien myllerryksiin kuuluu myös muutto Ruotsiin. Tukholmaan suunnattiin elokuussa 2021, kun Janinan aviomies Mark kutsuttiin johtamaan kansainvälisen levy-yhtiöjätin Pohjoismaiden-toimintaa. Parilla on 15-vuotias tytär Fia ja 12-vuotias poika Brandon.

Perhe on nyt muuttanut neljä kertaa kahden vuoden aikana.

-?Muuttoruljanssi on vienyt paljon energiaa. Nyt en halua ajatellakaan muuttamista. Tukholmassa on tarkoitus olla toistaiseksi pysyvästi, Janina perustelee.

Perhe aloitti unelmien kodiksi tarkoitetun talon rakennuttamisen vuonna 2020. Sen valmistumisen lähestyessä entinen koti laitettiin myyntiin. Kun se meni nopeasti kaupaksi, muutettiin väliaikaiseen asuntoon.

Oma talo valmistui keväällä 2021, mutta siellä ehdittiin asua vain muutama kuukausi, kun tuli lähtö Tukholmaan.

-?Olemme asennoituneet sillä tavalla, ettei kiinnytä seiniin. Ja omat tavarat pitää olla hallittavissa, jotta pystyy tarvittaessa muuttamaan helposti.

Tukholman kaduilla syksyllä 2021.

Tukholman kaduilla syksyllä 2021. Kuva: Anna Huovinen

Oma koti annettiin vuokralle ystäväperheelle, ja Tukholmassa kodiksi löytyi hyvä asunto. Se oli mieleinen, mutta vain väliaikainen.

-?Emme edes purkaneet kaikkia muuttolaatikoita, koska etsimme koko ajan sopivaa kotia. Olimme todella onnekkaita, kun löytyi omakotitalo läheltä keskustaa.

Tänä vuonna tulee 30 vuotta siitä, kun Janina, tuolloin tyttönimellään Frostell, voitti Suomen Neito -kisan ja tuli Miss Maailma -kisoissa kuudenneksi. Kaunottaresta tuli koko kansan tuttu, ja hänen vaiheitaan on seurattu siitä pitäen.

Koko aikuisikänsä julkisuudessa elänyt Janina on tottunut siihen, että hänet tunnistetaan kaikkialla Suomessa. Hän arvostaa suomalaisten lämmintä suhtautumista itseensä.

-?Se hivelee itsetuntoa, ei sitä ota itsestäänselvyytenä. Olen aina saanut olla Suomessa kuin lintukodossa. Tukholmassa olen nyt nähnyt, millaista on olla tuntematon, ja siinäkin on hyvät puolensa, Janina arvioi.

-?Kun astun Tukholmassa Finnairin koneeseen, kaikki hymyilevät minulle. Aivan kuin olisin kaikkien kaveri. Tulee kotoisa olo.

Janinaa katsoessa on vaikea uskoa, että loppuvuodesta marraskuussa tulee täyteen 50 vuotta.

-?Monella ystävällänikin on tänä vuonna viisikymppiset. Olemme pohtineet yhteistä matkaa isommalla joukolla.

Kuva: Antti Hämäläinen/IS

Viisikymppisten tienoilla moni tarkastelee elämäänsä tavallista tarkemmin. Janinallakin monenlaiset asiat pyörivät mielessä.

-?Olin paljon enemmän itseni kanssa sinut ennen muuttoa Tukholmaan, hän myöntää.

Kenties taustalla vaikutti uusi ympäristö, lisääntynyt työskentely visuaalisuutta korostavassa Instagramissa tai ehkä alitajunnassa pyörii iän karttuminen, mutta Janina lankesi luomaan itselleen yllättäviä ulkonäköpaineita.

-?En uskonut, että koskaan menisin siihen, mutta yhtäkkiä huomasin vertailevani itseäni kolmekymppisiin. Täysin väärään ikäryhmään, itseäni parikymmentä vuotta nuorempiin. Se stressasi.

Janinan oli otettava itsensä puhutteluun.

-?Jouduin vetämään rajan, että se touhu oli loputtava ihan samantien. Siinä ei ollut mitään järkeä. Minun on oltava se kuka olen. Jos joku ei tykkää minusta, se ei johdu siitä, etten ole 20 vuotta nuorempi, Janina puuskahtaa.

-?Varmasti ikä vaikuttaa näissä pohdinnoissa ja fiiliksissä. On tullut yhä tärkeämmäksi löytää merkityksellisyyttä omaan tekemiseen.

Olin paljon enemmän itseni kanssa sinut ennen muuttoa Tukholmaan, Janina Fry sanoo.

Olin paljon enemmän itseni kanssa sinut ennen muuttoa Tukholmaan, Janina Fry sanoo. Kuva: Antti Hämäläinen/IS

Hyvinvointiinsa Janina panostaa huolehtimalla säännöllisistä elämäntavoista. Voimia vaatineiden vuosien aikana hän havahtui riittävän unen merkitykseen.

-?Huomasin selkeästi, etten pärjää, jos en nuku tarpeeksi. Olen luontaiselta rytmiltäni yökukkuja, mutta se ei toimi. Unenpuute kostautuu enemmän kuin mikään muu.

Hän seuraa nukkumistaan älylaitteella.

-?Se auttaa huomaamaan, milloin uni kärsii. Muuten käy niin, että kaunistelen itselleni nukkuvani enemmän kuin tosiasiassa nukunkaan.

Arkisin Janina on sängyssä yleensä ennen kymmentä.

-?Lukiessa tai äänikirjaa kuunnellessa menee helposti tuntikin ennen nukahtamista. Joskus sorrun katsomaan somea, mutta se on pahin tapa ennen nukahtamista.

Myös ruokavaliolla on iso vaikutus jaksamiseen.

-?Ruoan on oltava monipuolista, lautasella on oltava värejä. Ja olen huomannut omega-rasvahappojen tekevän hyvää.

Tukholmassa hyötyliikuntaa tulee selvästi enemmän kuin ennen.

-?Luovuimme toisesta autosta, kun huomasimme, miten paljon liikumme julkisilla. On hyvä istua mahdollisimman vähän. Pyrin olemaan koko ajan pienessä liikkeessä.

Sen lisäksi Janina reippailee ulkona ainakin tunnin päivässä.

-?Olen oivaltanut, ettei tarvitse liikkua veren maku suussa. Riittää, että veri kiertää ja syke vähän nousee.

Muutama vuosi sitten Janina aloitti kylmäuinnin sekä avannossa käymisen. Tukholman-kodin vieressä on laituri, jolta on helppo pulahtaa veteen.

-?Stressi ja jännitteet niskassa ja selässä jäävät avantoon. Tunnen, kuinka kehoon alkaa kertyä kireyttä, jos olen muutaman päivän käymättä vedessä. Avantoa ei voi hehkuttaa liikaa, Janina intoilee.

Päättyneen vuoden aikana Suomessa käytiin lähes kuukausittain.

-?Lasten toinen isoäiti on Suomessa ja myös minun veljeni perheineen. Heitä on tärkeä nähdä, eihän tämä ole matka eikä mikään kuljettavaksi.

Syksyllä käyntejä lisäsi myös Masked Singer Suomi -kisa, jossa Janina nähtiin Timanttina. Janinasta on mukavaa, että häntä kysellään erilaisiin ohjelmiin.

-?Vaikkakin juuri nyt on hieman hankalaa irrottautua kodista ainakin pidemmäksi aikaa, koska ympärillämme ei ole turvaverkkoa kuten Suomessa, hän perustelee.

-?Lapset eivät ole enää niin pieniä, etteivätkö he pärjäisi ilman minuakin, mutta tiedostan senkin, ettei pidä luulla lapsia liian varhain itsenäisiksi.

Siitä tuli muistutus Masked Singerin kuvausten aikana. Tytär loukkasi ranteensa koulun liikuntatunnilla, mutta äidin piti esiintyä studioyleisön edessä Helsingissä.

-?Ajatukset olivat ihan muualla, ja heiluin lavalla sinnepäin. Onneksi puku oli sellainen, ettei järkytykseni näkynyt.

Se jäi viimeiseksi kuvauspäiväksi, mutta Janina ei usko tapahtuman vaikuttaneen ohjelmasta putoamiseensa.

Janina Fry oli syksyllä mukana Masked Singer -ohjelmassa.

Janina Fry oli syksyllä mukana Masked Singer -ohjelmassa. Kuva: Saku Tiainen

Fryt ovat tiivis perhe.

-?Syömme illallista joka päivä koko perhe yhdessä. Vaihdamme kuulumiset, jotta pysymme kartalla lasten fiiliksistä ja tekemisistä.

Janina on äitinä tarkka ja tunnollinen.

-?Minulla pitää olla tunne, että kaikki on hallinnassa. Tunnen vanhemmuuden vastuun. Olen monissa asioissa vähän boheemi, mutta äitiys saa minussa esiin järjestelmällisen puolen. Lasten ollessa pienempiä olin välillä ylihuolehtiva, näin vaaroja joka paikassa.

Kun käytännön asiat on saatu sujumaan uudessa kaupungissa, jää energiaa myös ympäristön tarkempaan tutkailuun.

-?On mielenkiintoista katsoa Ruotsia sisältäpäin, ja oppia kullekin maalle tyypillistä, usein sanatontakin, käytösmallia.

Kuva: Antti Hämäläinen/IS

Suomi nousi päättyneen vuoden mittaan Ruotsissa kovempaan kurssiin kuin aikoihin.

-?Se tuntuu hyvältä. Monien aiempi mielikuva Suomesta on muuttunut. Ruotsalaiset näkevät nyt modernin Suomen. Suomi näyttää tietä Natoon, ja ruotsalaiset rakastavat Sanna Marinia ja Alexander Stubbia, Janina on huomannut.

Elämän tasaantuminen jättää aikaa sen miettimiseen, mitä uudessa kotikaupungissa voisi tehdä.

-?Olen jännittänyt, onko minulla jo tarpeeksi voimia aloittaa isompia projekteja, mutta olen huomannut ja minulle on myös sanottu, että minuun on palannut energia.

Janina Fry uudessa kotikaupungissaan Tukholmassa.

Janina Fry uudessa kotikaupungissaan Tukholmassa. Kuva: Anna Huovinen

Janina uskoo, että suomalaisyrityksille olisi nykyisessä hyvässä imussa entistä enemmän markkinoita Ruotsissa.

-?Kunhan vain ymmärretään riittävästi, mikä tie vie ruotsalaisten sydämeen. Minulla olisi mielenkiintoa toimia suomalaisyrityksille yhteyshenkilönä Ruotsiin. Siksi opettelen toimintatapoja ja kanavia. Koen arvokkaana kaiken pohjoismaista yhteistyötä vahvistavan toiminnan.

Janinaa kiinnostavat erityisesti suomalaismuoti sekä design, joita hän mielellään tekisi näkyviksi Ruotsissa. Käytännön kokemusta muotialalta on karttunut myös oman vaatemalliston kautta.

-?Oma mallistoni on laitettu tauolle. Ajat ovat muuttuneet niin paljon, että katson joskus tulevaisuudessa, jatkanko sitä vielä jossain muodossa, mutta on monia upeita suomalaisbrändejä, joiden kanssa olisi kiinnostavaa tehdä yhteistyötä, Janina tuumii.

-?Olen suorittanut kaksi tutkintoa kaupallisen tutkinnon lisäksi. Silti tuntuu, että ammattitaitoni on karttunut pääosin 30 vuoden aikana laaja-alaisesti polveilleesta työkokemuksestani, hän lisää.

Ilta Sanoma
dimanche 8 janvier 2023 08:45:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.