Ilta Sanoma

Tony Sivula sytyttämässä kynttilää haudalle vaimonsa Heidin kanssa.

Tony Sivula sytyttämässä kynttilää haudalle vaimonsa Heidin kanssa. Kuva: Arto Erkkilä

Isokyröläinen Tony Sivula halusi valaista hautausmaan kaikki haudat jouluksi.

Ilta-Sanomat täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Sen kunniaksi esittelemme 90 sankaria Suomesta.

Ilta-Sanomat täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Sen kunniaksi esittelemme 90 sankaria Suomesta.

Jouluinen hautausmaa on kaunis näky, mutta pimeät haudat tekevät surulliseksi. Kunpa jokaisella haudalla palaisi jouluna kynttilä. Näin mietti isokyröläinen perheenisä Tony "Tonto" Sivula, 35, ja päätti tehdä asialle sen minkä voi, eli sytyttää kynttilän jokaiselle pimeälle haudalle.

Oma perhe lupasi auttaa häntä pitkäaikaisen haaveen toteuttamisessa. Ajatus sai lämpimän ja kannustavan vastaanoton myös Isonkyrön seurakunnassa.

Yhdessä seurakunnan väen kanssa Sivula laski, että kynttilöitä tarvittaisiin runsaat 400 kappaletta.

- Hautoja on noin 2?000, ja arvioimme, että niistä joka viides olisi pimeänä, hän kertoo.

Kun kello oli iltakahdeksan jouluaattoiltana, Sivula aloitti kierroksen hautausmaalla. Mukana olivat vaimo Heidi, tyttäret Kaisla ja Louna sekä naapuri Riikka-Maria.

Kahden tunnin kuluttua kaikki 402 kynttilää oli sytytetty.

- Onneksi sattui hyvä, tuuleton sää, joten sytyttäminen oli helppoa. Erkkilän Arton kanssa oli sovittu, että hän tulee kuvaamaan hautausmaan yläilmoista. Olihan se vaikuttava näky ja tuli kyllä hyvä mieli, kun kokonaisuus konkretisoitui ilmakuvista.

Tältä näytti Isonkyrön hautausmaa jouluaattoiltana, kun suurin osa pimeistäkin haudoista oli saanut kynttilän.

Tältä näytti Isonkyrön hautausmaa jouluaattoiltana, kun suurin osa pimeistäkin haudoista oli saanut kynttilän. Kuva: Arto Erkkilä

Sivulaa jäi harmittamaan se, että osa haudoista jäi urakasta huolimatta pimeiksi. Kynttilät eivät aivan riittäneet kaikkien valaisuun.

Haudoilla käyminen on aina kuulunut Sivulan perheen jouluperinteisiin. Hautausmaakierroksella he sytyttävät kynttilöitä aina Tonton isän sekä Heidin sukulaisten haudoille. Nyt kierros oli normaalia pidempi. Se oli myös mielenkiintoinen, sillä vastaan tuli tuttuja nimiä.

- Löytyi jopa muutama Sivula, joita jäin miettimään. Olen ymmärtänyt, ettei Isossakyrössä olisi sukulaisia, mutta täytyy selvittää, jos sittenkin on.

Tempauksesta saatu palaute on ollut "melkein" pelkästään positiivista.

- TikTokin ihmeellisestä maailmasta tuli muutama soraäänikin. Joku ajatteli minun syyllistävän niitä omaisia, jotka eivät ole tuoneet haudoille kynttilöitä. Tässä ei kuitenkaan ollut mitään tarkoitusta syyllistää ketään, sillä ymmärrän realiteetit, eli sen, että ihmiset ovat muuttaneet pois eivätkä pysty käymään haudoilla. Aika paljon siellä oli myös 1800-luvun hautoja.

Tony sai sytytysapua Heidi-vaimoltaan sekä perheen teineiltä ja naapurilta.

Tony sai sytytysapua Heidi-vaimoltaan sekä perheen teineiltä ja naapurilta. Kuva: Arto Erkkilä

Toinen soraääni tuli roskaamisesta. Sivula oli kuitenkin miettinyt etukäteen myös loppuun palaneiden kynttilöiden kohtalon.

- Totta kai tähän kuuluu myös jälkihuolto, eli kynttilät pitää käydä keräämässä pois. Emme olleet varmoja, mitkä olivat meidän sytyttämiä, joten kerättiin varmuuden vuoksi pois noin 1?200 kynttilää ja lajitteltiin ne asianmukaisesti. Kannet ja kynttilät menivät eri roskiksiin.

Tonto Sivula lupaa sytyttää satoja kynttilöitä myös ensi jouluna. Hän uskoo, että vapaaehtoisia on nyt helppo löytää mukaan aattoillan urakkaan.

- Tosi paljon on niitä, jotka ovat kertoneet halustaan lähteä levittämään kynttilöitä. Muutamat sanovat miettineensä samaa, mutta se on vain jäänyt toteuttamatta.

- Ehkä ensi jouluna saamme sponsoreitakin. Tällä kertaa maksoin kynttilät omasta pussistani. Paikallinen rautakauppa hommasi ne sisäänostohintaan, eli aivan täyttä hintaa ei tarvinnut maksaa. Kyllähän niihin rahaa silti meni, mutta se on pieni summa hyvästä mielestä.

Tony Sivula kävi keräämässä sammuneet kynttilät pois joulunpyhien jälkeen.

Tony Sivula kävi keräämässä sammuneet kynttilät pois joulunpyhien jälkeen. Kuva: Arto Erkkilä

Kuvissa ja somepäivityksissä Sivula käytti avainsanaa #eipimeitahautoja. Nyt toiveena on, että vapaaehtoistempaus innostaisi ihmisiä valaisemaan pimeitä hautoja myös muualla Suomessa.

- Kynttilöiden määrää olisi hyvä alkaa miettiä jo kesällä, hän vinkkaa.

Tämä ei ollut ensimmäinen vapaaehtoistempaus, jossa Sivulalla on sormensa pelissä. Viime vuonna hän rakenteli oman jäädytyskoneen, jolla on jäädyttänyt kiekkokaukaloa iloksi lapsille.

- Jäähdytyskoneen kehittämiselle jäi aikaa, kun ravintolat olivat koronan takia kiinni, kertoo Kyrö Distilleryn vierailukeskusta johtava Sivula.

Hänet muistetaan Isossakyrössä myös alaikäisille tarkoitettujen konserttien järjestäjänä. Tonto on tuonut kotipaikkakunnalleen muun muassa Haloo Helsingin ja Uniklubin.

- Se oli joskus kymmenen vuotta sitten, kun puhuttiin vielä nelinumeroisista keikkapalkkioista.

Kiitokseksi konserttien järjestämisestä ja muusta Isonkyrön elävöittämisestä hän on saanut Vuoden Viri -tunnustuksen.

Ilta Sanoma
vendredi 30 décembre 2022 20:15:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.