Ilta Sanoma

Miltä tuntuu, kun kauneusleikkaus menee pieleen ja tuhoaa terveyden? Sometähti Crista Jaatinen taisteli vuosia terveytensä kanssa epäonnistuneen pakaraleikkauksen jälkeen.

IS julkaisee joulun aikaan uudelleen suosituimpia juttujaan. Juttu on julkaistu ensimmäistä kertaa 19.8.2022.

Sometähti Crista Jaatinen oli 17-vuotias, kun hän matkusti Liettuaan toteuttaakseen haaveensa pyöreämmästä takapuolesta. Mallintöitä tehnyt Jaatinen halusi vartaloonsa lisää muotoja ja uskoi pakaraimplanttien toteuttavan hänen toiveensa.

-?Olin todella laiha. Jos käännyin sivuttain, niin mua ei huomannut, Jaatinen, 23, nauraa.

-?Olin silloinkin tyytyväinen kroppaani, mutta halusin vähän lisää muotoa takapuoleen. Olin niin nuori, etten ajatellut asiaa tarkemmin, että ehkä en haluakaan kolmen vuoden päästä isompaa takapuolta.

Muutama viikko ennen 18-vuotissyntymäpäivää Jaatiselle laitettiin pakaraimplantit liettualaisella klinikalla. Luvan leikkaukseen hän sai vanhemmiltaan.

-?Itse leikkauksessa ei ollut mitään vikaa. Kun tulin Suomeen, niin huomasin, että toinen pakaraimplantti näyttää vähän hassulle. Se tavallaan törrötti pakarasta ulos, hän kertaa.

-?Kävin Suomessa terveyskeskuksessa ja lääkäri ajatteli, että ehkä se on vain turvotusta, joten odotellaan vähän aikaa.

Tilanne ei kuitenkaan parantunut, joten Jaatinen hakeutui uudelleen lääkäriin. Selvisi, että toinen implantti oli kääntynyt ympäri. Liettualaiselta klinikalta luvattiin tehdä korjausleikkaus puolen vuoden päästä.

-?Siinä vaiheessa en nähnyt vielä mitään outoa kyseisessä paikassa, vaan kaikki vaikutti normaalilta. Pakaraan tuli iso verenpurkauma, mutta minulla ei ollut kipuja.

- Kehon puolustuskyky tuhoutui täysin. Vasta nyt ollaan sellaisessa tilanteessa, etten tule heti kipeäksi, jos joku yskäisee vieressä, Jaatinen sanoo.

- Kehon puolustuskyky tuhoutui täysin. Vasta nyt ollaan sellaisessa tilanteessa, etten tule heti kipeäksi, jos joku yskäisee vieressä, Jaatinen sanoo. Kuva: Ivan Bessedin

Ongelmat alkoivat toden teolla Liettuassa tehdyn korjausleikkauksen jälkeen.

-?Siitä alkoi kunnon alamäki. Minulla on tosi katkonaisia muistikuvia tuosta ajasta. Minua pidettiin nukutuksessa viisi tuntia, enkä koskaan saanut tietää, että miksi leikkaus kesti niin pitkään. Luultavasti he olivat unohtaneet minut leikkaussaliin.

Suomeen palattua Jaatisen vointi romahti. Molemmat pakarat tulehtuivat pahasti.

-?Jalkani turposi niin paljon, etten pystynyt suoristamaan sitä ollenkaan. Lääkärissä epäiltiin aluksi veritulppaa. Minut siirrettiin Jorviin, jossa todettiin että kyseessä on tulehdus. Sain antibiootit ja kaikki sujui aluksi hyvin, kunnes kuukauden päästä pamahti toinen vielä pahempi tulehdus. Sitten jouduinkin osastolle.

Jaatinen makasi sairaalassa kovissa kivuissa. Lääkärit varoittelivat tulehduskierteen jatkuvan, jos implantteja ei poisteta.

-?Pyysin, että saisinko päästä jouluksi kotiin ja sovimme, että tulen tammi-helmikuussa poistattamaan implantit.

Implantin rajat olivat selvästi näkyvissä ensimmäisen leikkauksen jälkeen.

Implantin rajat olivat selvästi näkyvissä ensimmäisen leikkauksen jälkeen. Kuva: Crista Jaatisen kotialbumi

Hän ei ehtinyt palata takaisin sairaalaan, sillä joulun jälkeen pakaroihin iski kolmas tulehdus.

-?Jokainen tulehdus oireili eri tavalla. Kolmas oli kaikista pahin ja pakarat turposivat kovaksi, ne olivat kuin koripallot.

Jaatinen kiidätettiin leikkaussaliin implanttien poistoon. Tilanne oli hengenvaarallinen.

-?Minulle sanottiin suoraan, että on 50 prosentin mahdollisuus, etten herää leikkauksesta.

Hän joutui jämään sairaalaan kahdeksi viikoksi, jonka aikana leikkaushaavaa pidettiin auki.

-?Joka aamu hoitaja työnsi kädet pakaralihaksiin ilman puudutusta ja huuhteli leikkaushaavan vetyperoksidilla. En ole ikinä kokenut mitään niin kivuliasta.

Leikkauksen jälkeinen aika meni kuin sumussa. Normaaleista arkiaskareista suoriutuminen tuntui ylivoimaiselta kipujen takia.

-?Se oli yhtä helvettiä. Meni varmaan puolitoista vuotta, ennen kuin pystyin aloittamaan urheilun. Jouduin käyttämään vaatteiden alla tukipukua, sillä muutoin esimerkiksi juokseminen olisi sattunut liikaa.

Implanttien poiston jälkeen ulkonäkö oli kaukana siitä lopputuloksesta, mitä hän oli alun perin pakaraimplanteilla lähtenyt hakemaan.

-?Iho oli löysää ja toisesta pakarasta jouduttiin leikkaamaan pois tulehtunutta lihasta implanttien poiston yhteydessä. Pakarat näyttivät epämuodostuneilta, Jaatinen sanoo.

Marraskuussa 2018 pakaroiden ulkonäköä paranneltiin Virossa tehdyssä korjausleikkauksessa. Häntä varoitettiin, että leikkaus oli vaarallinen, eikä kaikkia vaurioita luultavasti pystyttäisi korjaamaan. Jaatinen oli valmis ottamaan riskin.

- Leikkausta ei olisi tehty, jos kyseessä ei olisi ollut merkittävä kosmeettinen vaiva, jonka katsottiin vaikuttavan myös mielenterveyteeni.

Implanttien poiston jälkeen Jaatinen joutui pitämään dreenejä kotona parin viikon ajan.

Implanttien poiston jälkeen Jaatinen joutui pitämään dreenejä kotona parin viikon ajan. Kuva: Crista Jaatisen kotialbumi

Jaatinen sanoo olevansa tyytyväinen korjausleikkauksen lopputulokseen, mutta kaikki koettelemukset ovat jättäneet jälkensä hänen kehoonsa. Toisessa pakarassa on lommo siinä kohdassa, jossa implantti oli pyörähtänyt ympäri.

Pakarassa on myös suuri arpi, jonka korjauttamista Jaatinen on pohtinut.

-?Lopputulos ei ole täydellinen, mutta olen oppinut elämään asian kanssa. Pakaroihini ei kyllä enää kukaan koske, Jaatinen naurahtaa.

Epäonnistunut kauneusleikkaus romutti Jaatisen terveyden. Kaikista vaikeinta oli kuitenkin selvitä tapahtuneesta henkisesti. Hän syyllisti itseään pitkään.

-?Minulla oli järkyttävä itseviha. Korjausleikkauksen jälkeen tuli pakonomainen tarve varata leikkauksia. Se johtui varmasti siitä, että kun pakaraleikkaus epäonnistui niin täydellisesti, niin tuli tarve korjata ihan kaikki. Mikään ulkonäössäni ei ollut mielestäni hyvää, vaan näin tyyliin sormissani jotain vikaa.

Läheisten tuki ja terapia ovat auttaneet häntä menemään elämässä eteenpäin.

-?Terapia on auttanut käsittelemään asiaa ja pääsemään tapahtuneesta yli. Meni muutama vuosi ennen kuin pystyin puhumaan asiasta ahdistumatta. Nykyään olen antanut itselleni anteeksi ja olen sinut asian kanssa.

Crista Jaatinen ei olisi ikimaailmassa uskonut, että kauneusleikkauksella voisi olla niin kauaskantoiset seuraukset hänen elämäänsä. Kipuja hänellä on edelleen.

- Kehon puolustuskyky tuhoutui täysin. Vasta nyt ollaan sellaisessa tilanteessa, etten tule heti kipeäksi, jos joku yskäisee vieressä.

-?Tulen syömään koko elämäni kipulääkkeitä, koska pakaroissa on hermovaurio. Kipuja on koko ajan, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Sen kivun kanssa on vain tottunut elämään.

Jaatinen haluaa puhua kaunistelematta kokemuksistaan ja tuoda oman esimerkkinsä kautta esille kauneuskirurgian varjopuolet. Jaatinen tekisi nyt monta asiaa toisin kuin 17-vuotiaana. Hän meni alaikäisenä veitsen alle tietämättä kuinka riskialtis leikkaus kyseessä on.

-?Pakaraimplantit oli ihan uusi juttu, ei kukaan Suomessa ollut kuullutkaan implanteista tai BBL:stä. Luin muutamia kokemuksia ennen leikkausta ja tiesin kyllä, että implantti voi kääntyä ja pakara tulehtua. En kuitenkaan todellisuudessa ymmärtänyt kaikkia riskejä.

Crista Jaatinen kuvattuna 16-vuotiaana ennen toimenpiteitä. Nuorena tehdyt mallintyöt loppuivat epäonnistuneen pakaraleikkauksen jälkeen.

Crista Jaatinen kuvattuna 16-vuotiaana ennen toimenpiteitä. Nuorena tehdyt mallintyöt loppuivat epäonnistuneen pakaraleikkauksen jälkeen. Kuva: Crista Jaatisen kotialbumi

Omaan ulkonäköönsä Jaatinen on nyt tyytyväinen. Pakaroiden korjausleikkauksen jälkeen hän on leikkauttanut rintansa kaksi kertaa. Lisäksi hänen kylkiään on muotoiltu ja huulia täytetty.

Jaatinen sanoo, ettei suhtaudu peilikuvaansa yhtä kriittisesti kuin vielä muutama vuosi sitten. Kynnys uusiin leikkauksiin on korkea.

-?Kärsin ulkonäköpaineista ihan kuten varmasti kaikki muutkin somea työkseen tekevät. Olen miettinyt otsanpienennysleikkausta, mutta sitä on harkittava kunnolla. Ehkä ensi vuonna ei olekaan sellainen fiilis, että haluan leikkaukseen, Jaatinen toteaa.

Lue lisää: OnlyFansilla itsensä elättävä Crista Jaatinen paljastaa tyypillisen työpäivänsä - tämä on todellisuus "helpon rahan" takana

Crista Jaatinen sanoo syyllistäneensä itseään epäonnistuneen leikkauksen jälkeen. Terapia on auttanut häntä käsittelemään asiaa.

Crista Jaatinen sanoo syyllistäneensä itseään epäonnistuneen leikkauksen jälkeen. Terapia on auttanut häntä käsittelemään asiaa. Kuva: Ivan Bessedin

Hän neuvoo kauneusleikkauksia harkitsevia selvittämään tarkkaan, onko toimenpide ja paikka turvallinen.

-?Ei se mene niin, että käyt hakemassa uudet tissit ja viikon päästä olet entiseen tapaan töissä. Toipuminen on kaikista isoin ja haastavin osa koko prosessia, hän muistuttaa.

-?Neuvoni on, että odota ja puhu niiden kanssa, jotka ovat käyneet leikkauksessa. Itse leikkaus on vain pieni osa kokonaisuutta.

Jaatinen tietää, ettei kauneusleikkauksesta toipuminen ole mitään lasten leikkiä, vaan kyseessä on kuukausia tai jopa yli vuoden kestävä prosessi.

-?Kauneusleikkaus on henkisesti ja fyysisesti yhtä vuoristorataa. En ole koskaan tavannut ihmistä, jolle ei olisi tullut leikkauksen jälkeistä masennusta. Ensin mietitään, että mitä olen mennyt itselleni tekemään. Hetken päästä fiilis onkin, että vitsi tämä oli paras päätös ikinä.

Jokaiseen toimenpiteeseen liittyy riskejä. Pahimmillaan komplikaatiot voivat johtaa vuosia kestävään leikkauskierteeseen.

- Harva miettii, että jälkihoitokin maksaa, eivätkä esimerkiksi rintaleikkauksen jälkeen käytetyt haavalaput ole ilmaisia. Entä jos tuleekin ongelmia? Onko varaa uuteen leikkaukseen?

-?On todella vaikea saada rahoja takaisin ulkomailla tehdystä leikkauksesta. Liettualaisklinikka korvasi pelkän implanttien hinnan, eli 1000 euroa. Eihän se riittänyt edes kaikkien niiden antibioottikuurien maksamiseen. Lopulta viesteihini ei enää vastattu, hän sanoo.

Omat toimenpiteensä hän on rahoittanut mallintöillä ja Onlyfansilla, johon hän tekee aikuisviihdettä. Jaatinen laskee epäonnistuneen pakaraleikkauksen korjauksen maksaneen lopulta lähemmäs 40 000 euroa.

-?Se on se hinta, jonka olen maksanut siitä, että minulla on ylipäätänsä enää pakarat, hän huomauttaa.

Marraskuun alussa Jaatinen julkaisi Instagramissa päivityksen, joka yllätti monet hänen seuraajansa. Jaatinen kertoi käyneensä peppuleikkauksessa, jossa poistatettiin hänen takapuoleensa siirretty rasva.

- Koko selkä on avattu ja täynnä tikkejä. Olo on kuin olisin jäänyt rekan alle, mutta olen tosi ylpeä, että uskalsin ryhtyä tähän, Jaatinen sanoi Ilta-Sanomille.

- 1,7 kiloa poistettiin kudosta, rasvaa ja venynyttä ihoa. Se kertonee jo jotain siitä, miten venynyt ihoni oli BBL:n takia.

Lue lisää: OnlyFans-malli Crista Jaatinen kertoo painajaismaisesta kauneusleikkauksesta - joutui poistattamaan implantit ja 1,7 kiloa rasvaa pakaroistaan

Jaatiselle tehtiin viisi tuntia kestänyt riskialtis leikkaus, jossa poistettiin paitsi BBL-operaatiossa pakaroihin siirretty rasva, mutta myös hänen takapuolessaan olleet implantit.

Jatkuvat kivut ovatkin syy siihen, miksi Jaatinen halusi luopua kokonaan pepputäytteistä. Alkuperäiset pakaraimplantit jättivät jälkeensä kudosvaurioita ja korjausleikkaukset romuttivat hänen terveytensä.

- Pelkäsin, että tämä helvetti tulee jatkumaan koko loppuelämäni ajan, hän toteaa.

Crista Jaatisen tarina on osa IS:n kauneustoimenpiteitä koskevaa juttusarjaa.

Cityklinikan plastiikkakirurgian erikoislääkärinä työskentelevä Riikka Veltheim sanoo pakaran alueelle tehtävien leikkausten olevan nyt yleisempiä kuin vielä vaikkapa kymmenen vuotta sitten.

Sosiaalinen media ja Kardashianit ovat tuoneet muhkeat takapuolet muotiin, eikä peppubuumi näytä hiipumisen merkkejä.

-?Meille tulevat potilaat ovat pääasiassa naisia, mutta miehet ovat yhä enemmän määrin kiinnostuneita operaatioista, Veltheim kertoo.

Takapuolta voidaan muotoilla kolmella eri tapaa: pepunkohotusleikkauksella, rasvansiirrolla tai implanteilla.

Veltheim laskee tekevänsä vuosittain noin 10-15 pakaraoperaatiota.

-?Pepunkohotusleikkauksessa pepun yläpuolelta nostetaan ihoa. Jos on elimistössä rasvaa, niin sitä voidaan siirtää pepun alueelle ja saada siten täyteläisyyttä takapuoleen. Kolmas vaihtoehto on pakaraimplantti.

Veltheim sanoo, että pakaraimplantteja tehdään Pohjoismaissa nykyään hyvin harvoin. Viime vuosina suosiotaan on nostanut brazilian butt lift -operaatio, eli BBL. Toimenpiteessä kehon omaa rasvaa siirretään takapuoleen.

-?Pakaraimplantit ovat vähentyneet huomattavasti BBL-leikkauksen takia. Implanttien kanssa on ollut tiettyjä ongelmia. Esimerkiksi jos tulee tulehdus, niin implantti voidaan joutua poistamaan. Oma rasva on niin sanotusti luonnollisempi tapa muotoilla peppua, Veltheim sanoo.

-?Joskus implantit ovat kuitenkin ainoa tapa saada muotoa takapuoleen. Jos kyse on hyvin hoikasta ihmisestä, jolla ei ole juurikaan omaa rasvakudosta, ja peppu on lässähtänyt, niin implantti on ainoa asia, joka antaa muotoa.

Kaikissa kirurgisissa toimenpiteissä on tulehdusriski, ja takapuolen alueella se on hieman suurempi kuin muilla alueilla.

-?Pakaraleikkauksiin liittyy isompia riskejä kuin muihin leikkauksiin. Pepussa on oma bakteerikantansa ja pakara on alueena sellainen, että se vaatii enemmän valvontaa. Myös riski haavatulehdukseen on suurempi, Veltheim kertoo.

BBL-operaatiossa takamukseen siirrettävä rasva imetään tyypillisesti ensin vyötäröltä, selästä, vatsasta tai reisistä. Leikkaus on riskialtis ja toimenpide on aiheuttanut maailmalla lukuisia kuolemantapauksia.

Veltheim korostaakin, että pakaraleikkaukset tulisi aina suorittaa valvotussa ympäristössä ja asiansa osaavan ammattilaisen toimesta.

-?BBL:ssä on teoreettisesti riski veritulppaan, mutta kun toimenpide tehdään oikein, niin riski on pieni. Silti ravansiirrossa pepun alueelle on suurempia riskejä, kuin vaikkapa rasvansiirrossa rintoihin tai kasvoihin.

Lue lisää: Tv:stä tuttu Sergey, 27, paljastaa totuuden moitteettoman ulkonäkönsä takaa -?yksi kysymys piinaa häntä päivittäin

Ilta Sanoma
lundi 26 décembre 2022 23:00:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.