Ilta Sanoma

Kuningattaren kesäpaikan lähettyvillä sijaitsee hänelle rakas suomalaismökki.

Kuningattaren kesäpaikan lähettyvillä sijaitsee hänelle rakas suomalaismökki. Kuva: The Countess of Wessex / Newspix / MVPhotos, Honkarakenne

Keskellä syvintä metsää, kuningattaren kesäpaikassa Skotlannissa, komeilee suomalainen ylpeys - Elisabetille tilaustyönä valmistettu hirsimökki. Kuninkaallisen perheen rakkaan kesäpaikan terassilla on kuvattu myös Jeffrey Epstein ja Ghislaine Maxwell.

Ilta-Sanomat julkaisee joulun aikaan luetuimpia juttujaan. Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 4.8.2022

Suomalaisen puun laatu on maailman huippua. Sen tietää myös kuningatar Elisabet, 95. Monarkin tiluksilla Skotlannin maaseudulla on komeillut nimittäin vuodesta 1970 lähtien ehta suomalaista alkuperää oleva hirsimökki.

Kyseessä ei ole mikä tahansa rakennus, vaan metsän siimeksessä pienen lammen äärellä sijaitsevan suomalaismökin on kerrottu olevan yksi kuningattaren suosikkipaikoista Balmoralissa.

Kunnia mökistä kuuluu suomalaiselle Honkarakenne Oy:lle. Yhtiö kertoo kotisivuillaan, että merkityksellinen tilaus tavoitti heidät huhtikuussa 1969.

Kuningatar Elisabet corgiensa kanssa rakkaan suomalaisvalmisteisen hirsimökkinsä edustalla Balmoralissa.

Kuningatar Elisabet corgiensa kanssa rakkaan suomalaisvalmisteisen hirsimökkinsä edustalla Balmoralissa. Kuva: Honkarakenne OY:n kotisivut

Kilttiin pukeutunut palatsin työntekijä oli pelmahtanut tuolloin suomalaistehtaan pihaan ja osoittanut männystä tehtyä mökkiä.

- Me haluaisimme tällaisen mökin. Ei noin isoa, mutta samasta materiaalista ja ruutuikkunoilla. Hänen majesteettinsa ihastuu siihen varmasti! palatsin edustaja oli sanonut Honkarakenteen kansainvälisten kotisivujen mukaan.

Yhtiö tarttui tuumasta toimeen. Pyöröhirret toimitettiin osina Balmoraliin heti seuraavana vuonna. Yhtiön kotisivujen mukaan mökki sai paikkansa alueen suojatuimmasta osasta, noin reilun kolmen kilometrin päästä Balmoralin linnasta.

Honka hutiksi kutsuttu sähkötön hirsimökki sai välittömästi myös arvoisensa sisustuksen. Sitä koristavat nimittäin suomalaisesta männystä tehdyt laadukkaat pöytä, sohva ja tuolit.

Helsingin Sanomien 2.8.1972 julkaistun uutisen mukaan Elisabetille tehdyn mökin koko oli noin 60 neliötä. Se piti sisällään suuren tuvan, keittiön, saunan, pukeutumishuoneen, vessan ja avoterassin.

Talviasumiseenkin sopivassa mökissä oli tietysti myös kotimainen ylpeys, suomalainen kiuas.

Honkarakenteen toimitusjohtaja Marko Saarelainen kertoo, että aikanaan kolmen veljeksen perustama yritys suhtautui kuningattaren tilaukseen suurella vakavuudella.

- Isoisäni ja hänen veljensä ovat olleet asiaa aikanaan hoitamassa. Isoisäni veli oli myös pystyttämässä taloa paikan päällä, Saarelainen sanoo.

Hovin puolelta oltiin suomalaisyritykseen yhteydessä myöhemminkin.

- Sen verran tiedän, että parikymmentä vuotta sitten hovista tuli pyyntö korjausmateriaaleista mökkiä varten. Toimitimme sitten niitä sinne täältä Suomesta, Saarelainen kertoo.

- Olemme pitäneet siis mökkiä kunnossa, Saarelainen lisää naurahtaen.

Balmoralin linna on kuninkaallisen perheen kesäpaikka. Suomalainen Honka-mökki sai paikkansa metsän siimeksestä yli kolmen kilometrin päästä linnasta.

Balmoralin linna on kuninkaallisen perheen kesäpaikka. Suomalainen Honka-mökki sai paikkansa metsän siimeksestä yli kolmen kilometrin päästä linnasta. Kuva: Andrew Milligan / PA Images / MVPhotos

Kuningatar pääsi nauttimaan yltäkylläisesti suomalaisista huipputuotteista, sillä Hongan kotisivujen mukaan mökki sisustettiin Iittalan tyylikkäillä lasituotteilla.

Eikä suomalaisten osaaminen mökin suhteen päättynyt suinkaan siihen. Mökin tyylistä vastasi joulukuussa 2020 menehtynyt pitkän linjan sisustussuunnittelija Enja Vironmäki.

Helsingin Sanomat kertoi muistokirjoituksessa, että Vironmäki valmistui sisustussuunnittelijaksi Ateneumin iltalinjalta 1970-luvun alussa. Jo ensimmäinen oman kodin sisustus pääsi Anna-lehden sivuille, ja Vironmäen erityisosaaminen pienten tilojen mestarina oli syttynyt.

Enja Vironmäki istumassa omassa olohuoneessaan Avotakan 80-luvun kansikuvassa. Enja Vironmäki oli aikansa suuri sisustajalahjakkuus.

Enja Vironmäki istumassa omassa olohuoneessaan Avotakan 80-luvun kansikuvassa. Enja Vironmäki oli aikansa suuri sisustajalahjakkuus. Kuva: Emma Vironmäen kotialbumi

Yksi hänen uransa varrelle mahtuneita töitä olikin mitä ilmeisimmin kuningattaren pieneen ja tunnelmalliseen suomalaismökkiin tehty sisustussuunnitelma. Aikakausilehti Pientalo Omakoti mainosti vuonna 1976, että kuningatar Elisabet saa Suomesta mukaansa Hauholla valmistetun sohvakaluston ja Enja Vironmäen "kuninkaallisten sisustussuunnitelman".

"Kun hänellä jo ennestään on suomalainen hirsimökki, laati sisustussuunnittelijamme Enja Vironmäki hänelle myös kuninkaallisen sisustussuunnitelman, josta on hyötyä myös suomalaisille hirsimökin omistajille."

Enja Vironmäen tytär Emma Vironmäki tuntee äitinsä uran, mutta kuningatar Elisabetista tai tästä nimenomaisesta työstä hän ei muista tämän puhuneen.

Emma Vironmäellä on paljon äitinsä Enja Vironmäen perintöä kotinsa seinillä. Kuvassa Avotakan mainos, jossa valokuvaaja Paavo Martikainen kameran takana, Enja Vironmäki seisomassa nurkassa ja Emma Vironmäki istumassa sohvalla.

Emma Vironmäellä on paljon äitinsä Enja Vironmäen perintöä kotinsa seinillä. Kuvassa Avotakan mainos, jossa valokuvaaja Paavo Martikainen kameran takana, Enja Vironmäki seisomassa nurkassa ja Emma Vironmäki istumassa sohvalla. Kuva: Emma Vironmäen kotialbumi

Tytär arvelee sen johtuneen Enja Vironmäen tavasta suhtautua kaikkiin asiakkaisiinsa samanarvoisina.

- Äiti oli kaikissa töissään hyvin tasapuolinen. Jokainen asiakas oli kirjaimellisesti samalla viivalla. Sisustussuunnitelma Elisabetille oli yhtä tärkeä kuin Matti Meikäläisellekin tehty työ, Emma Vironmäki toteaa.

- Hänen tyylinsä oli ratkaista ihmisten sisustusongelmia, ei niinkään pröystäillä tai tehdä näyttäviä esiintuloja.

Töitä Vironmäki teki aivan loppuun saakka. Hän kuoli 82-vuotiaana.

- Yksi keittiösuunnitelma jäi keskenkin kun lähti niin äkisti ja yllättäen, tytär kertoo.

Balmoralin luonto on houkutellut kuninkaallista perhettä vuosikymmenten ajan kesänviettoon. Kuvassa prinssi Philip, kuningatar Elisabet ja heidän lapsensa prinsessa Anne ja prinssi Charles perheen koirien kanssa.

Balmoralin luonto on houkutellut kuninkaallista perhettä vuosikymmenten ajan kesänviettoon. Kuvassa prinssi Philip, kuningatar Elisabet ja heidän lapsensa prinsessa Anne ja prinssi Charles perheen koirien kanssa. Kuva: Photoshot / Avalon / MVPhotos

Hirsimökin turvissa on viettänyt aikaansa kuningattaren lisäksi koko kuninkaallinen perhe. Hongan kotisivujen mukaan mökin kerrotaan tehneen suuren vaikutuksen kuningattareen jo heti valmistumisensa jälkeen: se muistutti häntä Suomesta ja tietysti myös ystävällisistä suomalaisista.

Hirsimökki todella sai paikkansa kuningattaren sydämessä, sillä hän kuvaili sen olevan jatkumoa hänen jo ennestään mainiolle suhteellensa Suomeen.

Suomalaisen laadun lisäksi mökistä tekee ainutlaatuisen sen sijainti. Mökin ympärille levittyy metsä, jossa kasvaa vuosisatoja vanhoja mäntyjä. Jo kuningatar Victorian tiedetään halunneen suojella kuninkaallisen perheen kesäpaikan arvokasta metsää ja sen taianomaista ympäristöä. Kuningatar Elisabet lienee kiitollinen asiasta, sillä myöhempien tietojen mukaan hän on vuosikymmenten saatossa nauttinut yhä uudelleen suomalaismökin turvissa luonnosta, corgiensa kanssa ulkoilusta ja piknik-retkistä.

Kuningatar on tallentunut myös lukuisiin kuviin suomalaismökin terassilla nautiskellen auringosta ja rennoista kesäpäivistä. Eräässä aurinkoisessa brittimedian julkaisemassa otoksessa kuningatar istuu rennosti terassilla nauttimassa lounasta ystävänsä Margaret Rhodesin kanssa. Niin ikään luontoa rakastanut kuningattaren puoliso, edesmennyt prinssi Philip, ehti nauttia vuosikymmenten ajan mökistä. Hänet on kuvattu muun muassa leikkimässä Zara Tindallin tyttären, lapsenlapsenlapsensa Mian, kanssa mökin terassilla.

Jeffrey Epstein ja Ghislaine Maxwell Elisabetin mökin kuistilla. Kuvauspäivä ei ole tiedossa.

Jeffrey Epstein ja Ghislaine Maxwell Elisabetin mökin kuistilla. Kuvauspäivä ei ole tiedossa. Kuva: SDNY

Varjon mökin suojatulle ilmapiirille on luonut sen yhteys liikemies Jeffrey Epsteiniin ja hänen pitkäaikaiseen ystäväänsä ja kumppaniinsa Ghislaine Maxwelliin.

Seksuaalirikosvyyhdin yhteydessä kävi ilmi, että Epstein ja Maxwell ovat poseeranneet suomalaismökin terassilla toistensa kainaloissa onnellisesti hymyillen noin parikymmentä vuotta sitten. Brittimedia julkaisi kuvan tutkinnan ollessa käynnissä vuonna 2021.

Asiasta teki silmiinpistävän se, että kuningatar Elisabet on poseerannut kameralle täsmälleen samassa paikassa kuin raskaista seksuaalirikoksista tuomitut Epstein ja Maxwell - rakkaan mökkinsä terassilla.

On epäselvää, koska kuva on otettu. Brittilehtien mukaan otos olisi peräisin todennäköisesti vuodelta 1999. Kaksikon tekemät rikokset tapahtuivat 90- ja 2000-luvuilla.

Tiedossa ei ole, kuka kutsui ja päästi Epsteinin ja Maxwellin kuningattaren tiluksille. Brittimedian mukaan on todennäköistä, että kutsun takana olisi kuningattaren poika, prinssi Andrew.

Prinssi Andrew'n osuus seksuaalirikosvyyhtiin on ollut isosti esillä viime vuosina, kun Virginia Giuffre nosti prinssiä vastaan siviilikanteen. Giuffre väitti, että Andrew olisi käyttänyt häntä hyväksi Epsteinin kartanolla New Yorkissa ja Epsteinin yksityissaarella.

Lue lisää: Prinssi Andrew sopi siviilikanteen - summaa ei kerrottu julkisuuteen

Lue lisää: Ghislaine Maxwell tuomittiin 20 vuodeksi vankeuteen

Balmoral oli prinssi Philipille ja kuningatar Elisabetille äärimmäisen rakas paikka. Philipin kuoleman jälkeen Elisabet joutui viettämään viimeisen kesänsä Balmoralissa ilman puolisoaan.

Balmoral oli prinssi Philipille ja kuningatar Elisabetille äärimmäisen rakas paikka. Philipin kuoleman jälkeen Elisabet joutui viettämään viimeisen kesänsä Balmoralissa ilman puolisoaan. Kuva: PA / PA Images / MVPhotos

Suomalainen Honka hut seisoo tiettävästi edelleen Balmoralin tiluksilla hyvässä kunnossa. Skotlantilainen paikallislehti uutisoi 2020, että Ballochbuie-nimisessä metsässä sijaitseva suomalaismökki on kuningattaren henkilökohtainen suosikki.

Kuningatar vietti perinteidensä mukaan kesälomaa Balmoralissa tänäkin kesänä, sillä hän vetäytyi lehtitietojen mukaan heinäkuussa Skotlantiin kymmeneksi viikoksi.

Viime vuonna kuolleen prinssi Philipin poissaolo kaihersi varmasti monarkin mieltä ja loi erilaisen tunnelman kesäloman vietolle rakkaassa ja muistoja täynnä olevassa Balmoralissa.

Voi kuitenkin olla, että kuningatar halusi nauttia kesän luonnon rauhasta hänen omassa suojapaikassaan, joka on erityisen lähellä hänen sydäntään - suomalaisessa hirsimökissä metsän siimeksessä.

Balmoralissa Elisabet myös lopulta kuoli, 8. syyskuuta 2022.

Ilta Sanoma
samedi 24 décembre 2022 15:45:00 Categories: Ilta Sanoma Kuninkaalliset

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.