Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla riittää miettimistä: Venäjän ystävät ovat käyneet vähiin, ja mitä tapahtuu, jos oma kansakin kääntyy vastaan?
Asiantuntijat perkasivat Vladimir Putinin vaihtoehtoja Venäjän sotatappion varalta. Esiin nousi kolme.
-?Jokaisella johtajalla on pakosuunnitelma.
Näin asian näkee Venäjään erikoistunut yhdysvaltalaisprofessori Alexander J. Motyl.
Motyl ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila arvioivat IS:lle, mitkä vaihtoehdot Venäjän presidentille Vladimir Putinille saattaisivat tulla eteen, jos Venäjä häviää aloittamansa sodan.
Vladimir Putin ja Dmitri Medvedev vuorottelivat Venäjän presidenttinä 2010-luvun taitteessa. Kuva: PhotoXpress / Zumapress / MVPhotos
Vuonna 2008 Putin oli tilanteessa, jossa hän ei lakisääteisistä syistä voinut enää jatkaa kolmannelle presidenttikaudelle.
Hän ratkaisi ongelman "alentamalla" itsensä pääministeriksi ja nostamalla seuraajakseen luottomiehensä Dmitri Medvedevin. Neljä vuotta myöhemmin kaksikko vaihtoi roolinsa jälleen päittäin.
Voisiko Kreml toistaa valtapuljauksen ja nostaa uudeksi "putiniksi" henkilön, josta saataisiin syntipukki pieleen menneelle sotaretkelle?
-?Periaatteessa kyllä. Ongelmana siinä on vain se, että Medvedevillä oli presidenttinä ollessaan faktisesti valta syrjäyttää Putin, mutta johtuen joistain mekanismeista hän ei tehnyt sitä. Se oli joka tapauksessa riski Putinilta tehdä tällainen, Lassila sanoo.
Hänen mukaansa temppu, joka toimi yli vuosikymmen sitten, ei toimisi enää.
On arvoitus, miten paljon Vladimir Putin itse pohtii omia tulevaisuudennäkymiään ja -vaihtoehtojaan. Kuva: Mihail Metzel / Zumapress / MVPhotos
-?Luulen, että hallinto on muuttunut niistä ajoista niin paljon, ettei Putin tällaista uskalla tehdä. On merkkejä Putinin kasvaneesta vainoharhaistumisesta.
Lassila ottaa esimerkiksi perustuslakiuudistuksen Venäjällä vuonna 2020.
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila pohtii, että enää väliaikainen presidentin vaihtaminen Venäjällä ei onnistu. Kuva: Toni Repo / IS
-?Näkisin, että keskusteluissa ja ehkä suunnitelmissakin oli esillä Putinin siirtyminen perustamaansa valtakunnanneuvostoon, josta käsin hän toimisi tosiasiallisena johtajana nimeämänsä presidentin yli. Tätä vaihtoehtoa ei kuitenkaan nähty uskottavana, koska Putin ei ole löytänyt itselleen luotettavaa seuraajaa, Lassila sanoo.
-?Luulen, että siinä on havahduttu kaksoisvallan riskiin ja vaaraan. Kun presidentti siirtyy muodollisesti taka-alalle, hän on hyvin nopeasti konkreettisesti taka-alalla, Lassila jatkaa.
Mikäli uskollisista on pulaa, tarvitaan syyllisiä.
-?Syyllisiä yritetään löytää muilla tavoin, ja se on aina ollut Kremlissä käytössä. Vastuu on sitten Shoigulla (puolustusministeri Sergei Shoigu) tai jollain muulla huonolla sotilaskomentajalla.
Putin ja Venezuelan presidentti Hugo Chavez tutkivat maapalloa vuonna 2010. Venezuela voisi olla yksi harvoista maista, joka vastaanottaisi Venäjältä pakenevan presidentin. Kuva: Marcelo Garcia/Miraflores Palace/REUTERS
Putinin puheita kirjoittavaan ryhmään aikanaan kuulunut Abbas Galljamov väitti reilu viikko sitten Telegram-viestipalvelussa, että Kreml aloitti jo keväällä pakosuunnitelman siltä varalta, että Putinin on lähdettävä Venäjältä.
-?Johtajan lähipiiri ei ole sulkenut pois sitä, että hän häviää sodan ja syöstään vallasta, jolloin hänen täytyy välittömästi evakuoitua jonnekin, Galljamovia siteerasi amerikkalainen The Daily Beast.
Galljamovin mukaan Kremlissä käytiin läpi useita maita Kiinasta lähtien, ja lopulta kellokkaat olisivat päätyneet valitsemaan Argentiinan ja Venezuelan välillä.
Hän jopa väitti, että Putinin luottomies Igor Setshin on jo Venezuelassa valmistelemassa Nooan arkki -koodinimellä kulkevaa suunnitelmaa.
Igor Setshin on Vladimir Putinin luottomies. Joidenkin tietojen mukaan hän on jo Venezuelassa ja saattaa pedata siellä pakopaikkaa Vladimir Putinille. Kuva: Mihail Klimentjev / Kreml / Zumapress
Oligarkki Setshin on öljyjätti Rosneftin toimitusjohtaja ja on toiminut aiemmin myös Putinin hallituksen varapääministerinä.
Professori Alexander Motyl pitää Galljamovin väitteitä uskottavina.
-?Galljamov asuu Tel Avivissa mutta oli Venäjällä asuessaan hyvin verkostoitunut, ja uskon hänen säilyttäneen kontaktinsa. Se, että Putinilla olisi pakosuunnitelma, käy järkeen. Jokaisella johtajalla on.
Professori Alexander Motyl sanoo, että jokaisella johtajalla on pakosuunnitelma, todennäköisesti myös Vladimir Putinilla. Kuva: Aleksandr Tshekmenev
Motyl ei keksi monta maata, jonne Putin voisi paeta.
-?Ainoat paikat, jotka toivottaisivat hänet tervetulleeksi, olisivat todennäköisesti Pohjois-Korea, jossa on liian kylmä, aiempi liittolainen Kiina, sodan keskellä oleva Syyria, epävakaa Iran sekä Kuuba ja Venezuela, jotka ovat liittolaisia mutta liian lähellä Yhdysvaltoja.
Toinen Telegram-tili, nimellä Mozhem Obyasnit, väitti venäläisten jo ostaneen tiluksia Margaritan saarelta Venezuelasta. Lähteiksi oli kirjattu Venäjän presidentinhallinnon ja Rosneftin lähipiiri.
Margarita on Nueva Espartan osavaltion suurin saari ja sijaitsee Venezuelan koillisrannikolla Karibianmerellä.
Vladimir Putin (oik.) ja Venezuelan presidentti Nicolas Maduro ovat jo pitkään olleet hyvää pataa. Kuva: Pavel Golovkin / Zumapress / MVPhotos
Asustelisiko Putin kuin Osama bin Laden aikanaan linnoitetussa turvatalossa?
-?Mikäli hän todella pakenisi tuolle saarelle, arvelisin hänen asuvan raskaasti vartioidussa luksusvillassa. Voin helposti kuvitella joukon tshetseenejä, puolalaisia, ukrainalaisia ja burjaatteja, jotka suunnittelevat hänen tappamistaan, Motyl sanoi.
Venezuelan puolesta puhuu sekin, että Venäjän ymmärtäminen on edelleen korkealla tasolla sosialistisissa maissa.
Venezuelan vasemmistodiktaattori Nicolas Maduro keskusteli Putinin kanssa puhelimitse helmikuun lopulla pian Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Reutersin mukaan presidentit sopivat maiden välisen yhteistyön tiivistämisestä, ja Maduro ilmoitti tukevansa Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa.
Maduro myös kuvaili lännen pakotteita Venäjää vastaan hulluudeksi ja Ukrainan johtoa neofasistiseksi eliitiksi.
Lassila pitää Venezuela-korttia melko lennokkaana mutta kaikesta huolimatta mahdollisena.
Vladimir Putin vieraili Venezuelassa jo pääministeriaikoinaan huhtikuussa 2010. Putinin seurassa oli Venezuelan silloinen presidentti Hugo Chavez. Kuva: Jorge Silva/REUTERS
-?Ei se mitenkään mahdotonta ole, jos ajatellaan, miten natsi-Saksasta paettiin latinalaiseen Amerikkaan. Kyllä tämä Venezuela-yhteys on ihan kiistaton, ja Setshinillä on ollut siellä bisneksiä.
-?Lisäksi Venezuela on lähestulkoon hylkiövaltion asemassa, joten tällaisessa tilanteessa kohdemaa olisi tämän tyyppinen paikka, Lassila jatkaa.
Lassilan mukaan Venäjällä hallinnon korkein prioriteetti on vallassa pysyminen, ja jos se alkaa menettää asemaansa, Venäjällä voi alkaa tapahtua kaikenlaista.
Lassila viittaa mahdollisuuteen, jossa valtaapitävien eliitti jakautuu Putiniin ja hänen tukijoihinsa sekä voitolle pääsevään haastavaan ryhmään.
-Tällaisessa tilanteessa Venäjälle ei ole turvallista jäädä, ja Putinin on poistuttava maasta. Silloin Galljamovin vaihtoehdot ovat ihan varteenotettavia.
Galljamov kirjoitti Putinille puheita tämän ensimmäisellä presidenttikaudella 2000-luvun alussa ja myöhemmin vuonna 2008, jolloin Putin toimi pääministerinä.
Lassila korostaa, että hypoteettisenkin pakosuunnitelman kohdalla puhutaan joka tapauksessa pitkästä ajasta - ja kohdemaatkin voivat muuttua matkan varrella.
Madurokin matkaa kaksilla rattailla, sillä hän on Kremlille kehrätessään myös palauttamassa kauppasuhteita Yhdysvaltoihin.
Jopa Vladimir Putinin tietynlainen tappio voi käydä Venäjällä voitosta. Tai ainakin "voitosta". Kuva: Sergei Bobyljov / Sputnik / Reuters
Venäjän sota Ukrainaa vastaan alkoi käytännössä jo aikapäiviä sitten, kun se miehitti Krimin nimimaan 2014 ja liitti sen alueeseensa.
Termi jäätynyt konflikti on kärsinyt jo inflaation, mutta sen jäädyttäminen entisestään saattaa olla Putinin korttipelin paras käsi.
-?Kyllä tämä olisi kaikkein rationaalisin toimi. Pyrkiä jäädyttämään tilanne ja mahdollisesti palata siihen, missä oltiin ennen helmikuun alkua, Lassila näkee.
Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta.
Lassila uskoo, että jopa tappio sodassa voi olla hyväksyttävä, jos Venäjä saa pidettyä kiinni Krimistä ja muutamasta muusta kuluneen vuoden aikana tunnustamastaan nukketasavallasta. Kuva: Sergei Bobok / AFP / Lehtikuva
Lassila uskoo, että jopa tappio sodassa on mahdollinen, jos Venäjä saa pidettyä kiinni Krimistä ja muutamasta muusta kuluneen vuoden aikana tunnustamastaan nukketasavallasta.
-?Tätä pidän kaikkein todennäköisimpänä. En näe kansalaisyhteiskunnassa sellaista painetta, että tätä kyseenalaistettaisiin.
-?Tässä on ainoana haasteena se, että pitäisi pystyä sitten jollain tavalla kohentamaan tätä nykyistä tilannetta ja tarjoamaan jokin mielekäs tulevaisuushorisontti sekä luottamusta kansalle tässä nykyisessä näköalattomuudessa.
Menisikö "voitto" sen jälkeen läpi niin rahvaan kuin eliitinkin seulasta?
-?Näkisin, että tämä olisi suhteellisen helppo myydä omille kansalaisille. Eliitin keskuudessa, silovikeissa ja muissa olisi varmasti henkilöitä, jotka olisivat syvästi katkeroituneita. Epäilen silti, olisiko näillä toimijoilla edellytyksiä haastaa Putinia, mikäli hän säilyttää kansansuosionsa.
-?Jos Putin pystyisi lopettamaan sodan nyt nähtävissä olevien kansalaisodotusten mukaisesti, jossa enemmistö kansalaisista tukee rauhanneuvottelujen aloittamista sodan jatkamisen sijaan, niin tämä olisi mielekäs ratkaisu, Lassila puntaroi.
Vladimir Putin ja Marat Husnullin (vas.) vierailivat Kertshinsalmen yli johtavalla sillalla 5. joulukuuta. Silta kärsi aiemmin aiemmin syksyllä isoja tuhoja räjähdyksessä. Kuva: Mihail Metzel / AFP / Lehtikuva
Pääpeluri ei kuitenkaan vaikuta halukkaalta tarttumaan rationaaliseen pelastusköyteen.
-?Vaikuttaa siltä, että Putin itse ei halua tätä eikä usko siihen vaan edelleen sinnikkäästi näkee, että aika on Venäjän puolella ja kaikki kääntyy paremmin päin. Hän todella janoaa merkittäviä voittoja.
Upporikasta ja rutiköyhää pelaamalla voi käydä teoriassa jopa niin, että Ukraina vie Yhdysvaltain ylivertaisella aseavulla vielä Kriminkin Kremliltä.
Olisiko siitä enää paluuta - vai veisikö panssaroitu Auris Senat -limusiini entisen diktaattorin suoraan Venezuelan koneelle?
-?Sitten oltaisiin jo aika toisen tyyppisessä tilanteessa, Lassila näkee.
Lassila kuitenkin korostaa, että ei ehkä kuitenkaan pidä aliarvioida Venäjän yhteiskunnan hämmästyttävää mukautumista korkeimman johdon päätöksentekoon.
Vladimir Putin ei ole toistaiseksi suostunut minkäänlaisiin myönnytyksiin. Kuva: Mihail Metzel / AFP / Lehtikuva
-?Eli siihen, että kaikki kelpaa, jos vain elämä jatkuu eikä itse joudu mukaan mihinkään riskaabeliin toimintaan, Lassila sanoo.
-?Jos Venäjä sitä kautta vapautuisi pakotteista ja talouteen tulisi jotain horisonttia, uskon, että aika iso osa venäläisistä olisi valmis ottamaan senkin vastaan jonkin sortin voittona, Lassila miettii.
Kuva: PhotoXpress/ZUMAPRESS.com/MVPHOTOS
Kuva: CARLOS HERNANDEZ/ZUMApress.com/MVPHOTOS
On arvoitus, miten paljon Vladimir Putin itse pohtii omia tulevaisuudennäkymiään ja -vaihtoehtojaan. Kuva: Vjatsheslav Oseledko / AFP / Lehtikuva
TetraSys Oy.