Ilta Sanoma

Kuva: Ville Toivonen, BO LKV, Sofia LKV

Lapissa vietetään juuri nyt kaikkien aikojen talvikautta. Venäläisturistien tilalle ovat tulleet erityisesti intialaiset.

Yksityisyyttä, luonnonrauhaa ja aikaa - sitä toivovat tänä päivänä lomailijat, joilla on varaa käyttää Lapin-matkaan useita tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia euroja.

Juuri nyt Lapissa vietetään kaikkien aikojen talvikautta, joka on alkanut tavallista aikaisemmin.

Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen kertoo, että Lapin pääkaupunkiin saapuu lomailijoita ympäri maailmaa sekä reitti- ja charterlennoilla että entistä enemmän myös yksityiskoneilla.

Bisnesluokassa Lappiin pääsee Turkish Airlinesin kyydissä Istanbulista.

-?Lentotarjontaa on nyt enemmän kuin koskaan ennen. Reittilentoyhteyksiä on onnistuttu kehittämään, ja meille tulee suoria lentoja 11 eri kohteesta.

Kittilän Sirkassa on myynnissä yli 500-neliöinen vuonna 2011 rakennettu huvila, jonka hinta on 3,5 miljoonaa euroa.

Kittilän Sirkassa on myynnissä yli 500-neliöinen vuonna 2011 rakennettu huvila, jonka hinta on 3,5 miljoonaa euroa. Kuva: BO LKV

Avarassa hirsitalossa on muun muassa viisi makuuhuonetta ja oma spa-osasto.

Avarassa hirsitalossa on muun muassa viisi makuuhuonetta ja oma spa-osasto. Kuva: BO LKV

Varakkaiden suomalaisten lomailusta Lapissa ei Kärkkäisen mukaan tiedetä kovin paljon. Yksi syy tähän on se, että monilla heillä on Lapin kohteissa omia huviloita, huoneistoja ja loma-asuntoja. Suomalaiset ovat myös omatoimisia lomailijoita.

Se on kuitenkin selvää, että luksuspalveluiden kysyntä on kasvanut selkeästi pandemian jälkeen, Kärkkäinen kertoo.

Varakas lomailija toivoo ennen kaikkea omaa rauhaa ja omaa yksityistä tilaa luonnon rauhassa. Palveluiden on oltava laadukkaita ja todella viimeisteltyjä.

- Kyselyissä on korostunut se, että ihmisillä on kaipuu päästä lähelle luontoa ja saada kestävää ja vastuullista, paikallisten tuottamaa palvelua.

Rukan huipulla sijaitseva nelikerroksinen huvila on rakennettu vuonna 2010. Huvila on myynnissä, ja sen hintapyyntö on 5,2 miljoonaa euroa.

Rukan huipulla sijaitseva nelikerroksinen huvila on rakennettu vuonna 2010. Huvila on myynnissä, ja sen hintapyyntö on 5,2 miljoonaa euroa. Kuva: Ville Toivonen

Rukan huipulla sijaitsevasta huvilasta näkee kauas. Jokaisessa viidessä makuuhuoneessa on oma kylpyhuone.

Rukan huipulla sijaitsevasta huvilasta näkee kauas. Jokaisessa viidessä makuuhuoneessa on oma kylpyhuone. Kuva: Ville Toivonen

Lähes 600 neliön rakennuksessa on muun muassa biljardisali, tuulettuva sikarihuone, kuntosali ja elokuvasali.

Lähes 600 neliön rakennuksessa on muun muassa biljardisali, tuulettuva sikarihuone, kuntosali ja elokuvasali. Kuva: Ville Toivonen

Monia kansainvälisiä kuuluisuuksia majoittanut matkailuyrittäjä Ilkka Länkinen on pannut merkille saman ilmiön kuin Kärkkäinen: lomailu on hyvin privaattia. Yksityisyys tarkoittaa sitä, että asioita tehdään oman perheen kesken.

-?Joulupukki ja tontut tulevat privaatisti, revontulia käydään katsomassa oman perheen kanssa, eikä haluta, että mukana on muita. On omat kokit, ja jopa safareille lähtee eräkokki mukaan. Eväät ovat reessä. Vieraat istuvat kyydissä. Vain hyvin harvoin vipit ajavat itse.

Laadukkaita ja elämyksellisiä ravintola- ja catering-palveluita hakevat myös suomalaiset Lapin-lomailijat.

Luonnon keskelle tuodut ruokaelämykset ovat Kärkkäisen mukaan valtavan suosittuja. Lomailijat saattavat syödä viiden ruokalajin privaatti-illallisia tunnelmallisessa erämökissä avotulen ääressä. Ruuat valmistetaan paikallisista raaka-aineista.

- Paikallisten ihmisten aito kohtaaminen näyttelee isoa roolia: vieraita viedään myös käsityöpajalle, jossa kädentaitaja kertoo, miten vaikka poroa on hyödynnetty käyttöesineiden valmistuksessa. Hän voi avata myös oman kotinsa ovet vieraille. Paikallinen kulttuuri ja historia kiinnostavat.

Kun ennen pandemiaa Lapin kohteisiin tultiin yksityiskoneella pariksi päiväksi, nyt lomalla viivytään 5-6 yötä. Päivämatkat alkavat olla tosi vähissä, kertoo luksushotelli Arctic TreeHouse Hotelia Rovaniemellä isännöivä Länkinen.

Näkymä Rukan huipulla sijaitsevasta huvilasta on avara.

Näkymä Rukan huipulla sijaitsevasta huvilasta on avara. Kuva: Ville Toivonen

Huvilassa on sauna- ja kylpytilat sekä päätalossa että erillisessä rakennuksessa.

Huvilassa on sauna- ja kylpytilat sekä päätalossa että erillisessä rakennuksessa. Kuva: Ville Toivonen

VIP-asiakkaiden lomapäivät eivät ole täynnä elämysretkiä ja -safareita, vaan aikaa vietetään ikkunoiden ääressä omassa lämpimässä luksusmajoituksessa maisemista nautiskellen.

- Elämyksiä halutaan entistä vähemmän, mutta niiden on oltava laadukkaita. Laatu on se juttu kaikessa.

Uusi ilmiö on myös se, että VIP-asiakkaat varailevat lomiaan viime tingassa.

- Paljon tulee viime hetken kyselyitä. Marraskuun lopussa otettiin yhteyttä ja haluttiin tulla joulukuun alussa. Piti kysyä, mistä vuodesta on kyse, sillä tämä vuosi on loppuunmyyty, Länkinen kertoo.

Kärkkäinen kertoo "käsittämättömästä ruuhkasta" asiakaspalvelussa. Varsinkin viime hetken lomailijoita on liikkeellä paljon.

-?Kyselyiden määrä on todella raju ja niitä tulee ympäri maailmaa. Tässäkin vaiheessa vielä kysytään joulukuuta.

Länkisen hotellissa kysyntä on kasvanut edellisestä ennätysvuodesta 50 prosenttia.

- Eli tulossa on ennätyssesonki.

- Uutta on myös se, että kun ennen tuli vip-pariskunta, nyt tulee koko perhe, Länkinen kertoo. Hänen hotellissaan on tänä vuonna käynyt asiakkaita jo 84 eri maasta.

Utsunkutsu-huvila sijaitsee Levillä. Myös se on myynnissä, ja hinta on 2,7 miljoonaa euroa.

Utsunkutsu-huvila sijaitsee Levillä. Myös se on myynnissä, ja hinta on 2,7 miljoonaa euroa. Kuva: Sofia LKV

Kaikkein laatutietoisimmat tulevat tällä hetkellä Intiasta.

- Riippuen uskonnosta heillä on monia erilaisia rajoitteita. Viikon ruuat suunnitellaan tarkasti keittiömestareiden kanssa.

Venäläisten ja kiinalaisten luksuslomailijoiden puuttuminen ei Länkisen mukaan näy kävijämäärissä ollenkaan. Tilalle ovat tulleet juuri intialaiset. Myös "hiekkamaiden" miljonäärit ovat kiinnostuneet Suomen Lapin luksuskohteista.

Pandemian jälkeen nopeimmin on elpynyt Kärkkäisen mukaan Kaakkois-Aasian turismi.

-?Malesia ja Singapore ovat meille hyviä alueita, samoin Australia ja USA. Valtavirta matkailijoista tulee edelleen Euroopasta.

Rovaniemeläishotellin VIP-vieraita majoittuu hotellin lisäksi erämökeissä ja yksityisissä luksusvilloissa.

Länkinen toteaa jokaisen haluavan luksusta, mutta kaikki eivät ole valmiita siitä maksamaan.

- Luksuspaketin hinta pidemmällä viipymällä on kymmeniä tuhansia euroja.

Lisää hintaa tulee, jos vaikkapa taivas on pilvessä ja asiakas haluaa välttämättä nähdä revontulet. Niitä lähdetään katsomaan satojen kilometrien päähän joko lentäen tai auton kyydissä.

- Jos oma kone on ollut tontilla, kyllä revontulia on käyty katsomassa myös lentäen. Juuri viime viikolla käytettiin paljon aikaa revontulien etsimiseen.

Lumettomaan aikaan kysellään lumen perään.

- On kysytty, että eikö järveä voisi jäädyttää ja mistä saataisiin lunta. Joskus on sitten lumetettu puita liikkuvalla lumitykillä.

Kärkkäisen mukaan Lapista haetaan luontoyhteyttä, maisemaa, luonnonilmiöitä, eläimiä, eläinten jälkiä, lunta, tähtiä...

- Luonnon tarjoama eksoottinen ja ainutlaatuinen ympäristö kiinnostaa. Lappi on tietyllä tavalla satumaa, taikamaa, joka mahdollistaa romanttisen luontoympäristön. Kun lunta on reilusti, lumi hurmaa ja aikuisistakin tulee lumessa leikkiviä lapsia.

Kuva: Sofia LKV

Wilderness Hotelsin yrittäjä Jouko Lappalainen kertoo varakkaiden vieraiden varaavan hienoimpia mökkejä, joissa on poreammeet ja takat sekä riittävästi tilaa. Elämyksistä ykkönen on edelleen revontulisafari.

- Mitään kovin ihmeellisiä toiveita ei ole tullut. Kaikki mikä meille on tavallista, on monille vieraille eksoottista. Kylmä, hiljaisuus ja jää voi olla heille iso elämys. Kun kävellään Inarinjärven jäällä, siellä voi kävellä porotokka. Tällaiset elämykset löytyvät kuin itsestään, ei siihen mitään erikoisia temppuja tarvita.

Ilta Sanoma
mercredi 7 décembre 2022 09:00:00 Categories: Ilta Sanoma Matkat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.