Kuva: Toni Repo / IS
Palomestari Juha Höök ajattelee, että on hienoa, kun omalla ammattitaidollaan voi auttaa ihmisiä - ja silloin tällöin myös eläimiä.
Ilta-Sanomat täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Sen kunniaksi esittelemme 90 sankaria Suomesta.
Kun tekee pitkään töitä palomiehenä, maailmasta värittyy realistisempi kuva, sanoo palomestari Juha Höök.
Työkeikoilla näkee päihteidenkäyttöä, välinpitämättömyyttä, pahoinvointia, väkivaltaa.
Kun omat lapset syntyivät, Höök huomasi olevansa välillä jopa ylisuojeleva. Ei saa kiivetä sinne, ei saa tehdä sitä tai tätä. Vuosien varrella hän oli nähnyt, mitä kaikkea voi sattua.
Silti myös monet tapahtumat hymyilyttävät. Esimerkiksi se, kun neljä palomiestä lähti haalarit päällä paikalle, kun kansalainen oli huolestunut yhdellä jalalla seisovasta pulusta. Soittaja arvioi, että lintu tarvitsee apua, sillä sen toinen jalka on katki.
Kun palomiehet lähestyivät pulua, se laski toisen jalkansa maahan. Oli ollut nukkumassa.
Juha Höök, 49, hörppii kahvia Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen aulassa Vantaalla.
Hänet valittiin viime vuonna Vuoden Palomieheksi. Ilta-Sanomien haastatteluun Höök sanoo suostuneensa voidakseen nostaa esille sankarillisia kollegoitaan ja koko alaa.
- Olen nähnyt, millaisia suoritteita kentällä on tehty, Höök sanoo kunnioittavaan sävyyn.
- En missään nimessä itse suostu ottamaan mitään sankarin viittaa. Mutta tällä alalla lähdetään keikalle, kun joku soittaa 112, eikä jaotella sitä, minkä uskonnon, poliittisen kannan, sukupuolen tai etnisen ryhmän edustaja sinne on soittanut. Kaikki saavat tasa-arvoista palvelua. Yritämme aina antaa parhaamme joka tilanteessa.
Höök itse on palomiehen poika, ja ammatinvalinta tulikin sujuvasti tehtyä jo pienenä. Ammattiin hän valmistui vuonna 1995.
Nykyisin hän johtaa pelastustoimintaa: päivystävän palomestarin vuoroissa Höökin tehtävänä on muodostaa tilanteesta kokonaiskuva ja antaa käskyjä palomiehille. Hälytystehtävissä olosuhteet ovat monesti epäselviä, sekavia ja nopeasti muuttuvia.
- Mehän toimimme sellaisissa tilanteissa, joista "normaali" ihminen pyrkii pois. Kun talo palaa, sieltä on normaalia tulla ulos, mutta me menemme sisälle.
- Minun työnkuvaani kuuluu huolehtia siitä, että kaikki työvuorossa olevat pääsevät terveinä kotiin - myös henkisesti. Se on varmasti haastavinta tässä.
Työkavereiden kanssa keskusteleminen on henkireikä työssä jaksamiseen, Höök sanoo. "Esimiehenä minun pitää osata peilata sitä, onko jonkin tehtävän jälkeen tarve jälkipuinnille." Kuva: Toni Repo / IS
Höök itse tietää, millaista on, kun joutuu työtapaturmaan. 2000-luvun alussa hän loukkasi selkänsä ensihoitotehtävällä huonon nostotekniikan takia.
Kun välilevyvamma oli hiukan parantunut, Höök lähti Kosovoon rauhanturvaajaksi sotilaspalokuntaan. Kosovossa sattui kolari, jossa selkä nitkahti toistamiseen lyhyen ajan sisällä.
Alkoi kuntoutus. Höök hakeutui uudelleenkoulutukseen päällystökurssille.
- Silloinhan se harmitti ja kiukutti paljon, mutta jälkikäteen olen ajatellut, että onni onnettomuudessa oli se, että sain hyödynnettyä vanhan taustani uudelleenkoulutuksessa ja pääsin aloittamaan opettajana Pelastusopistossa. Siellä uppouduin aika paljon työturvallisuusasioihin, Höök kertoo.
Vuoden Palomies 2021 -tittelin perusteluissa yksi syy oli juuri se, että Höök on edistänyt merkittävästi alan työturvallisuutta.
- Jotain tuli vissiin sitten tehtyä oikeinkin, Höök myhäilee.
Palomestari Juha Höök korostaa jokaisen kansalaisten oman varautumisen tärkeyttä: kun puhelimesta löytyy 112-sovellus, palovaroitin on toiminnassa ja ihminen osaa peruspainantaelvytyksen, parhaimmillaan voi jopa pelastaa ihmishengen. Kuva: Toni Repo / IS
Hänet tunnetaan etenkin uhka- ja väkivaltatilanteiden työturvallisuusasiantuntijana ja kouluttajana. Höök on toiminut muun muassa Pelastusopiston ja sisäministeriön työturvallisuushankkeissa sekä uhkatilanteiden työturvallisuuden pääkouluttajana Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella.
Nykyisin Höök ajattelee, että hienointa pelastusalan työssä on se, kun saa turvata yhteiskuntaa ja ihmisten elämää.
- Presidentti Sauli Niinistö totesi hiljattain, että turvallisuus on kaiken hyvinvoinnin perusta. Ajattelen, että se on juuri näin. Jokin siinä viehättää, jos pystyn omalla toiminnallani ja ammattitaidollani auttamaan ihmisiä.
TetraSys Oy.