Ilta Sanoma

Kuva: Aleksi Jalava / IS

Venäjän odotetaan iskevän Ukrainan energiajärjestelmään yhä kovemmin. Tämä tietää lisää katkoja kaasun, sähkön ja veden jakeluun. IS:n tapasi Odessassa ukrainalaisia, jotka ovat valmistautuneet tulevaan.

Runsas viikko sitten iso osa Ukrainaa pimeni Venäjän armeijan massiivisen ohjusiskun seurauksena. Energiajärjestelmään kohdistettu isku surmasi ainakin kymmenen ihmistä ja pakotti viranomaiset ajamaan alas useiden ydinvoimaloiden sähköntuotannon.

Sähkön lisäksi asukkailta katosivat monin paikoin juokseva vesi, kaasu sekä matkapuhelin- ja internetyhteydet.

Venäjän odotetaan kiihdyttävän edelleen iskujaan Ukrainan energialaitoksiin. Tällöin myös sähkökatkot lisääntyvät. Rintamalla isoja tappioita kokeneen Venäjän taktiikkana on nyt nujertaa Ukrainan kansa kylmyydellä, sillä samaan aikaan myös säät muuttuvat hyytävämmiksi talven edetessä.

Ukrainalaiset ovat valmiina haasteisiin. Tässä artikkelissa omasta varautumisestaan kertovat maan kolmanneksi suurimman kaupungin Odessan asukkaat, joiden kodeissa IS pääsi vierailemaan viime viikolla.

Paria päivää myöhemmin, torstaina 24. marraskuuta, Venäjän isku pimensi koko Odessan sekä sitä ympäröivän hallintoalueen useiksi päiviksi.

Tältä näytti Odessan kaduilla 24. marraskuuta. Venäjän muutamaa tuntia aiemmin tekemä massiivinen ohjusisku oli vienyt sähköt laajoista osista Ukrainaa.

Tältä näytti Odessan kaduilla 24. marraskuuta. Venäjän muutamaa tuntia aiemmin tekemä massiivinen ohjusisku oli vienyt sähköt laajoista osista Ukrainaa. Kuva: Aleksi Jalava

-?Me improvisoimme, kiteyttää Viktor Berezovskyi, 36, perheensä rennon suhtautumisen haastavaan tilanteeseen.

Berezovskyi ja hänen puolisonsa Zoja Tshernyshevskaja, 46, ovat hiljattain päässeet testaamaan selviytymistaitojaan käytännössä. Ensimmäinen Odessaan osunut laajempi sähkökatko on päättynyt vasta muutamaa päivää aiemmin, eikä sähköä tule vieläkään tasaisesti.

Neuvostoaikaisen lähiötalon 10. kerroksen huoneistossa asuu vanhempien lisäksi myös parin yhteinen tytär Alisa, 6, sekä Tshernyshevskajan poika Konstantin, 22.

-?Kun vein Alisaa päiväkotiin keskiviikkoaamuna, joissakin kortteleissa oli sähköt ja joissakin ei. Zoja oli herännyt jo aiemmin laittamaan aamupalaa ja huomannut, etteivät valot mene päälle. Sitä kesti ehkä kolme päivää, Berezovskyi muistelee.

Tällä kertaa selvittiin suhteellisen helpolla, sillä kaasun ja veden tulo perheen kotitaloon jatkuivat normaalisti. Ruokaa pystyi edelleen laittamaan kaasuliedellä, eikä kaasujääkaapin ansiosta ollut pelkoa myöskään ruoan pilaantumisesta.

- Internetin kanssa oli ongelmia. Se pelotti vähän, kun minnekään ei voinut edes soittaa. Ilman valoa voi elää, mutta yhteydet ovat ongelma työn vuoksi. Jos ei voi tehdä työtä, ei tule myöskään rahaa, Tshernyshevskaja kertoo.

Elokuva- ja media-alalla oleva pariskunta työskentelee paljon kotona. Berezovskyi kertoo harkitsevansa erillisen akun ostamista viestiyhteyksien turvaamiseksi. Niiden kysyntä on kuitenkin nyt korkealla ja hinta sen mukainen.

Zoja Tshernyshevskaja, Viktor Berezovskyi ja Alisa poseerasivat kameralle varavirtalähteellä toimivan lampun valossa.

Zoja Tshernyshevskaja, Viktor Berezovskyi ja Alisa poseerasivat kameralle varavirtalähteellä toimivan lampun valossa. Kuva: Aleksi Jalava

Tshernyshevskajan ja Berezovskyin perhe asuu Odessassa Neuvostoliiton aikoina rakennetussa kerrostalossa.

Tshernyshevskajan ja Berezovskyin perhe asuu Odessassa Neuvostoliiton aikoina rakennetussa kerrostalossa. Kuva: Aleksi Jalava

Tosin sähkökatkon aikana Berezovskyi kertoo pitäneensä muutenkin vapaata Alisan vuoksi.

- Alisa pelkää pimeää, joten erityisesti torstaina oli vaikeaa. Annoimme hänelle "bonuksia", kuten luvan tulla nukkumaan meidän viereemme. Luimme, leikimme ja vietimme muutenkin paljon aikaa yhdessä. Kun Alisa meni illalla nukkumaan, hän sanoi: "Tämä oli elämäni paras päivä", Tshernyshevskaja muistelee hymyillen.

Alisan mukaan myös päiväkodissa luettiin ja leikittiin paljon sähkökatkon aikana, erityisesti piiloleikkiä. Apuna oli varavirtalähteen voimalla toimiva ladattava lamppu, jollaisia myös perheen kotoa löytyy.

Tekniikan ja arkkitehtuurin akatemiassa opiskeleva isoveli Konstantin ei osallistu haastatteluun tekemiseen. Hän kertoo kuitenkin ohimennen, että sähköttömyydestä on ollut toistaiseksi hänelle haittaa vain opiskelussa. Luentoja on jouduttu perumaan.

Asuntoon on varastoitu erilaisten varavirtalähteiden lisäksi kynttilöitä sekä iso kasa peittoja ja huopia.

- Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen sähköt olivat usein poikki. Silloin kaikki oppivat, että kotona pitää olla aina valmiina kynttilöitä ja lautapelejä, Tshernyshevskaja huomauttaa.

Hänen äidiltään katosi talosta sähkökatkon myötä myös lämpö. Tshernyshevskajan mukaan äiti pärjäsi kuitenkin hyvin pukeutumalla lämpimiin vaatteisiin ja "pitämällä kissoja sylissä". Odessa tunnetaan kissojen kaupunkina, joten näitä karvaisia "lämmittimiä" löytyy useimmista alueen kodeista.

Tilanne oli vaikein sähkökatkon toisena päivänä torstaina, jolloin korttimaksut eivät toimineet ruokakaupoissa. Epävarmuutta lisäsi viranomaisten tiukka tiedotuslinja. Sen taustalla pariskunta epäilee olevan mahdollisesti turvallisuussyitä.

- Torstaina olimme vähän hämmentyneitä... Berezovskyi aloittaa.

- Sinä olit, minä en, Tshernyshevskaja huomauttaa nauraen ja taputtaa miestään hellästi olkapäälle.

Viktor Berezovskyi ja Zoja Tshernyshevskaja sanovat improvisoivansa ja elävänsä tilanteen mukaan. Naapuruston hyvä yhteishenki auttaa selviytymisessä.

Viktor Berezovskyi ja Zoja Tshernyshevskaja sanovat improvisoivansa ja elävänsä tilanteen mukaan. Naapuruston hyvä yhteishenki auttaa selviytymisessä. Kuva: Aleksi Jalava

6-vuotias Alisa järjesti Ilta-Sanomien kuvaajalle esityksen sähkökäyttöisellä karaokelaitteellaan.

6-vuotias Alisa järjesti Ilta-Sanomien kuvaajalle esityksen sähkökäyttöisellä karaokelaitteellaan. Kuva: Aleksi Jalava

Perhe on varautunut tilanteen pahenemiseen tulevien iskujen myötä. Tarvittaessa ruokaa voi laittaa ulkona grillaamalla. Ja jos asiat menevät oikein hankaliksi kotilähiössä, perheellä on mahdollisuus hakeutua Berezovskyin isän omakotitaloon kaupungin ulkopuolelle. Siellä virtaa saadaan tarvittaessa generaattorista.

Sähkökatkon aikana Berezovskyi kertoo päässeensä lataamaan varavirtalähteitä kauppaan, jossa hänen ystäviään työskentelee. Ruokakauppojen ohella myös ravintolat pyrkivät varmistamaan toimintaansa generaattoreiden avulla.

Pariskunnan mukaan Venäjän iskujen aiheuttamat ongelmat ovat yleinen puheenaihe kaupunkilaisten keskuudessa. Talveen Berezovskyi ja Tshernyshevskaja suhtautuvat optimistisesti, sillä naapuruston yhteishenki on hyvä.

- Uskomme, että kaikki menee hyvin. Meillä on hyviä naapureita. Ukraina ei ole Venäjä, me autamme toisiamme. Kaikki auttavat toisiaan, Berezovskyi sanoo painokkaasti.

Pariskunnan on vaikea uskoa, että tilanne muuttuisi täysin toivottomaksi. Pääkaupunki Kiovan ensimmäinen iso sähkökatko lokakuussa huoletti myös Odessassa. Venäjän hyökkäysten pahentuessa toivoa tuo kuitenkin Ukrainan ilmapuolustusjärjestelmän tehostuminen.

-?Otamme tilanteen rauhallisesti ja olemme valmiina. Mitä ikinä tapahtuukin, olemme joustavia. Me emme mene rikki. Käytämme aivojamme ja olemme luovia. Venäläisillä ja Vladimir Putinilla ei mahdollisuuksia, Berezovskyi sanoo.

Hän muistuttaa vielä, kuinka "kaikilla diktaattoreilla on aina edessään sama loppu".

Alisa päättää vielä viihdyttää IS:n kuvaajaa lauluesityksellä. Sähkövirralla toimiva karaokelaite vinkaisee muutaman kerran niin pahasti, että perheen kissat Moonie ja Sonja syöksyvät korvat luimussa piiloon.

Aikuisia naurattaa. Sähkökatkoista näyttää yllättäen löytyneen yksi hyväkin puoli.

- Otamme tilanteen rauhallisesti ja olemme valmiina, sanovat Zoja Tshernyshevskaja ja Viktor Berezovskyi.

- Otamme tilanteen rauhallisesti ja olemme valmiina, sanovat Zoja Tshernyshevskaja ja Viktor Berezovskyi. Kuva: Aleksi Jalava

Odessan keskustassa asuva Kateryna Jerska, 32, on valmiina aivan kaikkeen - jopa ydinsotaan, jonka varalta hän on koonnut eteisen kaappiin pullovesivaraston.

- Täällä on tälläkin hetkellä sähköt poikki, energinen Jerska kertoo ottaessaan IS:n vastaan vehreän sisäpihan perällä sijaitsevassa kaksiossaan.

Sähkökatko ei kuitenkaan ole ongelma. Jerska esittelee iloisena asunnon ikkunalaudalla olevaa kolmen litran nestekaasupulloa, jonka on hankkinut juuri näitä tilanteita varten.

- Jonotan siihen kaasua autojen keskellä huoltoasemalla. Tämän keittolevyn ostin kirpputorilta, Jerska kertoo ja tuikkaa teeveden kiehumaan kaasulevylle, jota hän kertoo itse muokanneensa sopivaksi pienelle kaasupullolleen.

Juomavesisäiliön sähköinen pumppu on vaihtunut käsikäyttöiseen. Kylpyhuoneen nurkkaan on varattu kanisterillinen teknistä vettä. Myöskään WC:n vetäminen ei enää vaadi sähköä muutostöiden ansiosta.

Kateryna Jerska käy hakemassa huoltoasemalta kaasua kolmen litran säiliöön, jonka hän on hankkinut sähkökatkojen varalta.

Kateryna Jerska käy hakemassa huoltoasemalta kaasua kolmen litran säiliöön, jonka hän on hankkinut sähkökatkojen varalta. Kuva: Aleksi Jalava

Kirpputorilta ostettu keittolevy toimii kaasulla, jos sähkökatko estää ruoanlaiton sähköliedellä.

Kirpputorilta ostettu keittolevy toimii kaasulla, jos sähkökatko estää ruoanlaiton sähköliedellä. Kuva: Aleksi Jalava

Eteisen naulakossa roikkuu käyttövalmis otsalamppu, ja myös muita valonlähteitä löytyy asunnosta rutkasti.

- Olen hommannut tänne paljon led-valoja ja kynttilöitä. Ne luovat myös kodikasta ja romanttista tunnelmaa, Jerska kertoo.

Pakastin on tyhjä, ja jääkaapissa on vain sellaista ruokaa, joka ei pilaannu helposti.

Toimittajana työskennellyt Jerska kertoo majoittavansa asuntoonsa toisinaan väliaikaisesti myös kollegojaan, jotka ovat joutuneet pakenemaan muualta Ukrainasta.

Heitä varten varattuna on pari työskentelyyn sopivaa istumapaikkaa sekä liuta työvälineitä, kuten erilaisia kaapeleita, internet-liittymillä varustettuja puhelimia sekä pieni aurinkopaneeli.

Makuuhuoneen kaapista Jerska vetää esiin ison mustan pussin.

- Tässä on makuupussi, jossa voi nukkua 15 asteen pakkasessa. Se auttaa, jos sähkölämmitys katoaa, mutta toimii muulloin varapetinä vieraille.

Kaapista paljastuu myös kukikas reppu. Se sisältää laajan valikoiman erilaisia lääkintätarvikkeita: kiristyssiteitä, haavasiteitä, pinsettejä, steriilejä hanskoja, laastareita, stetoskoopin, verenpainemittarin, desinfiointiainetta ja alumiinihuovan. Joukossa on jopa pusseihin pakattuja kenttäsuihkuja, joiden avulla itsensä voi pestä päästä varpaisiin käytännössä vedettä.

Jerska esittelee repun sisältöä tottuneesti ja tulee siinä sivussa opettaneeksi vieraille myös kiristyssiteen oikeaoppisen käytön rintamaolosuhteissa. Itse hän ei liiku tällä hetkellä sotatoimialueilla.

Omien kokemustensa perusteella Jerska kuitenkin tietää, että tilanne voi muuttua nopeasti todella pahaksi missä päin Ukrainaa tahansa.

Jerskalla on asunnossaan myös pieni aurinkopaneeli sekä useita toimittajan työn kannalta tärkeitä varusteita.

Jerskalla on asunnossaan myös pieni aurinkopaneeli sekä useita toimittajan työn kannalta tärkeitä varusteita. Kuva: Aleksi Jalava

Sirpaleliiviin on merkitty Jerskan veriryhmä. Hän haluaa pitää huolta kunnostaan ollakseen hyvä verenluovuttaja.

Sirpaleliiviin on merkitty Jerskan veriryhmä. Hän haluaa pitää huolta kunnostaan ollakseen hyvä verenluovuttaja. Kuva: Aleksi Jalava

Pussiin pakatussa kenttäsuihkussa on mukana myös sen käyttöön tarvittava vähäinen vesimäärä: puoli desilitraa.

Pussiin pakatussa kenttäsuihkussa on mukana myös sen käyttöön tarvittava vähäinen vesimäärä: puoli desilitraa. Kuva: Aleksi Jalava

Jerska oli keväällä Mariupolissa, kun Venäjän joukot alkoivat pommittaa kaupunkia sodan alussa tuhoisin seurauksin. Tuolloin paikallishallinto katkaisi kaasunjakelun räjähdysvaaran vuoksi. Venäjän joukot tuhosivat puolestaan sähkön- ja vedenjakelun sekä viestintäyhteydet.

Jerska on koulutukseltaan Ukrainan kielen ja kirjallisuuden opettaja, ja opintoihin kuului aikanaan myös ensiapukurssi. Vaativissa olosuhteissa hän huomasi kykenevänsä pitämään päänsä kylmänä ja auttamaan muita. Muuta hoitoa haavoittuneille ei välttämättä ollut edes tarjolla.

Mariupolista Jerska pakeni ennen varsinaisen venäläismiehityksen alkamista. Jääminen olisi ollut liian vaarallista, sillä hänen miehensä on poliisi, joka taistelee vapaaehtoisena Venäjää vastaan.

Odessassa Jerska on kehittänyt ensiaputaitojaan edelleen. Hän muistuttaa, että niistä voi olla apua esimerkiksi tavallisissa onnettomuuksissa, joilta ei säästytä sodankaan keskellä.

- On syytä korostaa, että nämä tarvikkeet eivät ole armeijan lääkintätarvikkeita vaan sellaisia, joita minä siviilinä kykenen käyttämään.

Kaappiinsa Jerska on varastoinut myös kassillisen lämpimässä säilyvää retkimuonaa. Säilykelihan ja -kalan, pastan, kahvin, pähkinöiden ja energiapatukoiden joukossa on pullo irlantilaista Jameson-viskiä.

- Itse en juo alkoholia. Tiedän kuitenkin, että joillekin ihmisille siitä saattaa olla hyötyä stressaavissa tilanteissa.

Raudalla terästettyä suklaata Jerska syö pitääkseen veriarvonsa hyvinä.

- Yritän pitää huolta kunnostani, jotta voin toimia "ihmisvaravirtalähteenä", hän sanoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa verenluovutusta. Mariupolissa Jerska kertoo kokeneensa myös sen, minkälaista on luovuttaa verta omasta suonesta suoraan potilaan suoneen.

Hän kertoo laatineensa ystävänsä kanssa myös "viimeisen varasuunnitelman" siltä varalta, että sähköt katkeavat Odessasta kokonaan pitkäksi aikaa. Aikeena on etsiä maaseudulta puilla lämmitettävä talo, jossa voi asua alkeellisemmissakin olosuhteissa.

Ystävän kanssa on pantu tilaukseen myös Starlink-päätelaite, jonka avulla internetiä voi tarvittaessa käyttää satelliittiyhteyden avulla.

Osa Kateryna Jerskan muonavarastosta.

Osa Kateryna Jerskan muonavarastosta. Kuva: Aleksi Jalava

Jerska iloitsee kynttilöiden tuoman valon lisäksi myös niiden luomasta tunnelmasta.

Jerska iloitsee kynttilöiden tuoman valon lisäksi myös niiden luomasta tunnelmasta. Kuva: Aleksi Jalava

Vesisäiliö toimii nyt myös sähköjen katkettua, sillä siihen on vaihdettu mekaaninen pumppu.

Vesisäiliö toimii nyt myös sähköjen katkettua, sillä siihen on vaihdettu mekaaninen pumppu. Kuva: Aleksi Jalava

Jerskan mukaan suhteellisen rauhallisissa oloissa eläneiden odessalaisten on toisinaan vaikea ymmärtää tilannetta. Hän katsoo, että kaikkien olisi syytä varautua siihen, että sähköä saattaa olla saatavilla esimerkiksi vain pari tuntia päivässä.

Jerska kritisoi pientä mielenosoittajien joukkoa, joka muutamaa päivää aiemmin pysäytteli Odessan kaduilla autoja protestoidakseen sähkökatkoja vastaan. Hänen mukaansa mielenosoittajat hankaloittavat "egoistisesti" muiden jo ennestään haastavaa elämää ja pelaavat suoraan Venäjän propagandakoneiston pussiin.

Mariupolin kauhut kokeneena Jerska toteaa tilanteen Odessassa olevan toistaiseksi varsin hyvä.

- Jos mahdollista, aina voi lähteä jonnekin, jossa asiat ovat paremmin. Jos taas päättää jäädä, on pakko sopeutua muuttuviin tilanteisiin. Tämä on nyt meidän uusi normaalimme.

Ilta Sanoma
samedi 3 décembre 2022 10:30:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.