Ilta Sanoma

Ratsastuksesta nauttiva Heli Kurjanen hankki itselleen suomenhevosvarsan.

Ratsastuksesta nauttiva Heli Kurjanen hankki itselleen suomenhevosvarsan. Kuva: Kalle Parkkinen, Heli Kurjanen

Juupajoella yhä asuva exit-yrittäjä tekee töitä ruotsalaiselle pörssiyhtiölle.

Heli Kurjanen, 42, on viettänyt vuoden verran uudenalaista elämää ruotsalaisen pörssiyhtiön palveluksessa. Peptonic Medical osti naisten kuukautiskuppeja valmistavasta Lunette-yrityksestä 73 prosenttia toissa vuonna. Peptonic omistaa nykyään koko yrityksen, ja Kurjanen on sen toimitusjohtajana.

Kurjanen sai kaupasta muhkean määrän ostajan osakkeita. Lukumäärää ei ole julkistettu. Viime vuonna Kurjasen verotettavat tulot olivat 180?000 euroa.

Taloudellinen tilanne ja varallisuus ovat toista kuin ennen, vaikka mistään miljoonien käteispotista ei voikaan puhua.

Kurjasen tie menestyksekkääksi yritysjohtajaksi ei ole ollut ihan tyypillinen. Tamperelaislähiössä "tavalliseen duunariperheeseen" syntynyt Kurjanen tuli äidiksi 19-vuotiaana. Perheessä on kaksi nyt jo aikuista lasta.

Kuukautiskupeilla maailmanvalloitukseen lähteneelle nuorelle naiselle aikanaan myös hieman naureskeltiin, mutta Kurjanen ei antanut sen haitata.

Kurjanen kertoi noin vuosi sitten kuitanneensa pienen osan myyntituloista ja hajauttaneensa sitä myös sijoituksiin. Emoyhtiön osakkeissa oli tuolloin suurin potti, minkä hän halusi pitää pidemmän aikavälin sijoituksena.

-?Hajauttamiseen olen tyytyväinen, koska markkinat ovat olleet viime aikoina jokseenkin epävarmat, hän sanoo nyt.

Kurjanen työskentelee yhä kotipaikassaan "Juupajoen pääkonttorilla", pääosin etänä.

-?Kyllä se elämä Juupajoella on yhä todella yksinkertaista, 1930-luvulla rakennetussa hirsitalossa asuva Kurjanen kertoo.

Heli Kurjanen asuu Juupajoella. Toukokuussa syntynyt varsa asuu läheisellä tallilla.

Heli Kurjanen asuu Juupajoella. Toukokuussa syntynyt varsa asuu läheisellä tallilla. Kuva: Heli Kurjasen kotialbumi

Rahoilla hän on kunnostanut taloa. Siihen hän teki vesivessalla sekä suihkulla varustetun lisäosan, ja yläkerta on kunnostettu lämpimäksi tilaksi. Auto vaihtui hieman parempaan, ja hiljattain tuli muutakin hevosvoimaa lisää.

-?Toteutin pitkäaikaisen haaveeni. Ratsastusta olen harrastanut pitkään, mutta nyt minulla on myös oma varsa. Olin aina ajatellut, että vitsi kun se olisi hienoa. Se on aivan ihana.

Toukokuussa syntynyt suomenhevosvarsa asuu läheisellä tallilla.

Työ on muuttunut paljon entisestä.

-?Olihan tämä aikamoinen hyppäys, ja todella erilaista on pörssiyhtiössä. Olin niin pitkään yrittäjänä. Olen tutustunut bisnesmaailmaan Ruotsissa, joka oli aiemmin pieni markkina meille, ja isoakin kansainvälistä bisnestä tekeviin ihmisiin.

-?Oma sopeutumisensa on toisaalta ollut siinä, miten olla muiden alaisuudessa, kun on jo nuoresta yrittäjästä alkaen tavannut tehdä kaikki ratkaisut ja päätökset itse.

Yrityskulttuurien eroista Kurjanen mainitsee tutuimman.

-?Ruotsalaisilla on sitä klassista konsensuksen hakemista ja keskustelua. Minä olen ollut enemmän yksinvaltiastyyppiä, teen päätöksiä nopeasti.

Koronavuodet ovat olleet hankalia kuukupeille, sillä jakeluverkosta tippui useampia pienempiä ekomyymälöitä pois. Kasvu ei ole ollut samaa luokkaa kuin ennen koronaa.

Isoin uutinen on, että kesällä YK valitsi Luneten tavarantoimittajakseen.

-?Se ei vielä ole konkretisoitunut, mutta sopimukset on allekirjoitettu ja yhteistyö alkanut. Meillä on kolmen järjestön kanssa sopimus siitä, että ne voivat ostaa tuotteitamme ympäri maailmaa.

Ilta Sanoma
dimanche 20 novembre 2022 21:15:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.