Ilta Sanoma

Kuva: Zuma/MVPhotos, colourbox, kuvankäsittely: Marienka Pakaslahti/IS

Jos pelkäät perjantaita 13. päivää, saattaa sinulla olla paraskevidekatriafobia. Uutuuskirja esittelee tuttujen uskomusten syyt ja seuraukset.

Älä vihellä saunassa, puhu pahaa vainajista tai pirsto peiliä edes vahingossa.

IS selvitti, mistä tietyt uskomukset kansanperinteessä Suomessa ja maailmalla juontavat juurensa. Oppaana toimi Piia Kaskisen uutuusteos Mustan kissan kirja - Miten välttää epäonni (Vastapaino, 2022).

-?Viheltäminen oli vaarallista puuhaa siksi, että se loukkasi henkiä.

Ja niitä suomalaisissa saunoissa on riittänyt, sillä sauna on katsottu pyhäksi paikaksi.

Kaskinen kirjoittaa viheltämissäännön pätevän muissakin pyhissä tiloissa, kuten kirkoissa, hautausmailla ja kodeissa.

-?Viheltäminen suututti muun muassa venäläisen domovoi-kodinhengen häipymään tiehensä ja viemään kodin onnen mennessään.

Samoilla linjoilla oli sveitsiläinen vuoristohenki Bergmönch, jonka on kerrottu asuvan kaivoksissa ja luolissa ja olevan kiireinen erityisesti perjantaisin siirtäessään malmikiviä ämpäristä toiseen.

Auta armias, jos joku uskaltautui lähelle viheltelemään: Bergmönch rankaisi perimätiedon mukaan heistä jokaista.

Suvaitsevaisia ei ole oltu lähimmällä tähdelläkään.

-?Jopa Aurinko saattoi suuttua viheltämisestä niin että piiloutui ja nostatti sateen, ja revontulet niin että hyökkäsivät viheltäjän kimppuun ja löivät hänet kuoliaaksi.

Naisen vihellyksellä oli Kaskisen tutkimusten mukaan vieläkin kamalampia seurauksia - ainakin kristillisellä ajalla.

-?Se houkutti paikalle myös Paholaisen.

Mikäli saunan lämmittämiseen on lauantaisin vielä varaa, kannattaa löylyissä jutustella matalalla äänellä. Tai miettiä sähkölaskua hiljaa omissa oloissaan.

Kuu on täysi seuraavan kerran joulukuun toisella viikolla.

Ja hyvä niin. Mustan kissan kirjassa Kuusta kerrotaan niin huimia uskomuksia, että niiden sulatteluun meneekin tovi.

Termi "kuuhulluus" on tavattu yhdistää uskomuksissa fanaattiseen käytökseen tai jopa mielenhäiriöön, jonka täysikuu laukaisee.

Arkikielessä se on voinut tarkoittaa sitä, että ihminen ei saa unen päästä kiinni täydenkuun aikaan.

Univaikeudet ovat kuitenkin pientä Kuun muinaisiin vaikutuksiin verrattuna, sillä aikoinaan kuunvalossa nukkumisen uskottiin sairastuttavan ja jopa tappavan ihmisiä.

-?Nukkujien lisäksi Kuu vahingoitti myös hereillä olevia. Se pitkitti heidän sairauksiaan ja teki loistoaan liian kauan ihailevista sokeita, tai vähintään vahingoitti heidän kasvojaan pysyvästi.

Mikäli uni kuitenkin tuli, jotain tärkeämpää saattoi lähteä.

-?Kuu on sumentanut mieliä kautta aikojen ja kautta maailman. Japanissa se teki jokaisen katselijansa hulluksi, joten paikalliset papit saattoivat tutkia sitä vain peilien kautta.

Satoja vuosia sitten täysikuu oli lieventävä seikka jopa eurooppalaisessa lainsäädännössä.

-?1700-luvun Englannissa murhan tekohetkellä loimottanut täysikuu oikeutti vaatimaan lievempää tuomiota. Englanninkielen mielipuolta tarkoittava sana "lunatic" muistuttaa kuunvalon vaaroista edelleen.

Latinankielinen sana "luna" tarkoittaa kuuta ja "tic" kohtausta.

Paraskevidekatriafobia. Vähemmän tunnettu pelko muodostuu kreikan kielen sanoista paraskevi (perjantai), dekatreis (kolmetoista) ja fobia (pelko) ja sillä kuvataan henkilöä, joka kammoaa perjantaita 13. päivää.

-?Tämä päivä on niin kammottava siksi, että sekä perjantaissa että luvussa 13 on onnetonta voimaa ihan itsekseenkin.

Raskaan työviikon läpi lusinut duunari saattaa ajatella toisin kellon tikittäessä kohti vapautta perjantai-iltapäivänä, mutta kyseiseen päivään on liitetty niin paljon pahaa historian saatossa!

-?Vanhojen uskomusten mukaan perjantai oli viikonpäivistä onnettomin. Silloin sattui muun muassa eniten onnettomuuksia. Tämän takia esimerkiksi ranskalais- ja englantilaisjunissa ja busseissa raportoitiin vielä 1900-luvulla olevan paljon vähemmän matkustajia kuin muina viikonpäivinä.

Perjantain demonisoiminen alkoi varhaisen kirkon tarpeesta toimia ilonpilaajana.

-?Esimerkiksi Rooman valtakunnassa perjantait kuuluivat Venukselle ja germaanien ja skandinaavien perjantait Freijalle tai Friggille, rakkauden ja hedelmällisyyden jumalattaria kaikki.

-?Koska varhainen kirkko halusi käännyttää ihmiset pakanuudesta pois, se leimasi perjantain kerrassaan surkeaksi päiväksi. Se sälytti perjantain kontolle roppakaupalla onnettomuuksia: Aadam ja Eeva maistoivat kiellettyä hedelmää nimenomaan perjantaina, jolloin ihmiskunta sai lähtöpassit Paratiisista.

-?Perjantaina alkoi suuri vedenpaisumus, samoin kielten sekamelska Baabelin tornin työmaalla; kuningas Herodes murhautti viattomia lapsia perjantaina ja Pyhä Pietari ristiinnaulittiin.

Numero yhdistettiin "kiroukseen" ajanlaskumme alussa: Raamatun mukaan Juudas oli 13. vieras viimeisellä ehtoollisella ja perjantain uskotaan olevan päivä, jolloin Jeesus ristiinnaulittiin.

-?Kun nuo kaksi tapahtumaa yhdistyvät, ne näyttelevät ainakin osaa tuossa hirvittävässä tapauksessa, ihmistieteen professori Phil Stevens Buffalon yliopistosta avasi mytologiaa Time-lehdelle 2019.

Epäonnen numero tuli jäädäkseen.

Yhdysvalloissa esimerkiksi monista hotelleista puuttuu 13. kerros. Paljon lentävät amerikkalaiset välttelevät lehden mukaan toisinaan myös riviä 13 lentokoneissa. Kaikista lentokoneista ei siksi löydykään 13. riviä.

Numero on riivannut avaruusmatkailuakin.

-?Yhdysvaltalainen avaruusalus Apollo 13 laukaistiin liikkeelle huhtikuun 11. vuonna 1970, kello 13.13 Floridan aikaa. Huhtikuun 13. toinen sen happisäiliöistä räjähti. Houston, we have a problem!

Ei huolta, perjantai on 13. päivä seuraavan kerran vasta tammikuussa.

Japanilaiset papit tutkivat täysikuuta siis vain peilien kautta. Mikä siis voisi olla pahempaa kuin hulluksi tekevä kuutamo? Särkynyt peili!

-?Peilin rikkoutuminen on yksi maailman tunnetuimmista, laajimmalle levinneistä ja tiukimmassa istuvista huonon onnen enteistä. Ja yksi vanhimmista.

Peilin särkymisen sanotaan tuovan seitsemän vuotta epäonnea, ja uskomus on peräisin kaukaa, Rooman valtakunnan ajalta.

Antiikin roomalaiset uskoivat, että peilistä heijastui ihmisen sielu ja ihmiskeho uusiutui kerran seitsemässä vuodessa. Näiden uskomusten yhteenlaskettu lopputulos oli se, että peilin rikkominen vahingoittaa ihmistä juuri seuraavat seitsemän vuotta.

-?Peilin rikkoutuminen tietää epäonnea siksi, että se ennustaa sielun rikkoutumista. Ihmisellä on ollut sielu aina ja kaikkialla.

Määrä vain vaihtelee.

-?Esimerkiksi muinaisilla egyptiläisillä sieluja oli seitsemän ja suomalaisilla kolme. Eri sielut vastasivat eri tehtävistä. Suomalaisten "ruumissielu" vastasi elintoiminnoista, "itsesielu" persoonasta ja "haltiasielu" henkisestä voimasta. Ruumis- ja itsesielut ihminen sai syntyessään, haltiasielun esimerkiksi ensimmäisen hampaan puhjetessa.

Mutta entä jos katsojalla ei ole sielua lainkaan?

-?Vampyyrit eivät näy peileistä sen takia, ettei niillä ole sielua.

Vanhimmat tunnetut peilit ovat noin 8?000 vuoden takaa Anatolian niemimaalta, joka on nykyään Turkille kuuluvaa Aasian osaa.

Nuo muinaiset kuvastimet valmistettiin obsidiaanista eli jähmettyneestä laavasta.

-?Vainajista ei saa puhua pahaa, sillä he eivät voi puolustaa itseään. Ainakaan nykyään.

Ennen oli toisin; kuolleiden oletettiin kuulevan, jos joku heitä parjaa - ja kostavan.

-?Muinaiset vainajat eivät olleet täysin kuolleita vielä pitkään aikaan kuolemansa jälkeen. Heidän sielunsa elivät ja aistinsa toimivat edelleen. Vainajat elivät vielä haudoissaankin; toisessa todellisuudessa vain kuin elävät.

Mustan kissan kirjassa muistutetaan, että menneiden aikojen kuolleet tapasivat olla myös herkkähipiäisiä.

-?Lisäksi vainajat olivat melkoisen herkkänahkaista porukkaa. Jo muinaiset egyptiläiset pitivät heitä epäluuloisina, kostonhaluisina ja eläviä kadehtivina olentoina, jotka vihastuivat etenkin muistopäiviinsä kuuluvien rituaalien laiminlyömisestä ja kostivat hakemalla elävien joukosta lisää väkeä.

Muistamisen lisäksi uhrilahjat pitivät poistuneet tyytyväisinä.

-?Esimerkiksi muinaiset skandinaavikuninkaat toivat maalleen siunauksia vielä haudoistaan käsin, kunhan vain saivat säännöllisesti uhrilahjoja.

Oma lukunsa oli tapa säilyttää vainajat kotona hautajaisiin saakka. Mikäli omaiset eivät noudattaneet kaikkia taiteen sääntöjä, seurausten uskottiin olevan hyytäviä.

-?Tämä aika oli eläville vaarallista, sillä jollei vainajia valvottu, heidän sielunsa tai ruumiinsa saattoivat lähteä liikkeelle, vahinkoa aiheuttamaan. Koska vainajat viettivät kodeissaan useita päiviä, valvomiseen tarvittiin paljon väkeä, ja näin syntyivät ruumiinvalvojaiset.

Ensin niitä järjestettiin antiikin Kreikassa ja Roomassa, ja lopulta meilläkin.

-?Ajan mittaan tapa kristillistyi, ja esimerkiksi Kaakkois-Suomessa ja Etelä-Savossa ruumiinvalvojaisia vietettiin vielä 1900-luvulla. Isolla porukalla vietetyt valvojaiset eivät aina olleet kovin vakavia tilaisuuksia, siksikään, että niiden tarkoitus oli myös vainajan viihdyttäminen. Alkoholikin kuului asiaan, sillä se pesi vainajan syntejä pois ja avusti hänen matkaansa tuonpuoleiseen.

Korona-aikana kättelyä pyrittiin välttämään kokonaan, mutta jo ammoisina aikoina tiedettiin tilanne, johon kättely ei koskaan sovi.

-?Kynnyksen yli ei saa kätellä, sillä muuten kättelijöiden välille tulee riitaa, sanoo uskomus. Eikä kynnyksen yli saa antaa lahjojakaan, sillä muuten sekä antaja että saaja jäävät köyhiksi.

Mustan kissan kirjassa kerrotaan uskomusten perustuvan siihen, että maailma oli muinoin täynnä pahantahtoisia henkiä, ja kynnys oli kodin tärkein puolustuslinja turvatonta ulkomaailmaa vastaan.

Globalisaation aika näyttää muuttaneen tilanteen ainakin juhlapuheissa, mutta jäljelle on jäänyt hääperinne morsiamen kantamisesta kynnyksen yli.

-?Asuipa kynnysten alla sitten demoneita tai kodinhaltioita, niin yhdelle ihmisryhmälle ne olivat vaarallisia aina. Tuoreille morsiamille.

-?Koska haltia ei voinut tunnistaa ensimmäistä kertaa kynnyksen yli astuvaa morsianta talonväkeen kuuluvaksi, sulhasen oli paras kantaa hänet sen yli.

Demoni puolestaan halusi pilata tuoreen parin onnen.

Kynnyksillä vaanivista uhkista varoitettiin Helsingin Sanomissa 7. elokuuta 1921 näin:

-?Nyt on (vihkisaattueen) aika astua porstuaan ja pirttiin. (Morsiamen) jalka ei saa koskea kynnykseen, muuten on (hän) uudessa kodissaan itkullinen.

Lainaukset ovat Mustan kissan kirjasta ellei toisin mainita.

Ilta Sanoma
samedi 19 novembre 2022 20:15:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.