Melina Näätänen kertoo olleensa aina yrittäjähenkinen. Kuva: Mikko Suutarinen
Melina Näätänen auttaa kehittämään yrityksiä ja on mentaalivalmentanut jääkiekkojoukkueita voittoon. Raha on hänelle toissijaista, mutta mahdollistaa rakkaan harrastuksen.
- Tärkeintä on säilyttää lapsenomainen innostus omaan tekemiseen. Yllätyskyykkyjä tulee aina, mutta tärkeintä on uskoa tulevaan, pohtii Melina Näätänen menestymisen reseptiä.
Hänen yrittäjäuransa alkoi vuonna 2008, kun Näätänen aloitti franchising-yrittäjänä Opteamilla. Vuonna 2017 hän myi yhtiökumppaninsa kanssa yrityksen ja perusti tämän kanssa Rokmind-valmennusyrityksen.
- Me myymme meille rakkaita valmennuksia esimerkiksi johtoryhmän kehittämiseen ja yritysten kulttuureihin. Ajatus on, että pelastamme ihmisen ja yrityksen kerrallaan ja saamme aikaan hyvää johtajuutta yli organisaation.
Yrityksensä myymisellä 1,7 miljoonan pääomatulot tienannut Näätänen puhuu mieluummin asenteesta kuin rahasta.
- Olen tehnyt koko ikäni töitä. Minut on luotu tekemään töitä. Jos vain kroppa kestää, teen töitä koko ikäni, enkä jää koskaan eläkkeelle.
Näätänen kertoo, että vaurastuminen on tullut lähes vahingossa, vaikka se onkin seurausta pitkäjänteisestä työstä. Raha ei ole hänelle itseisarvo.
Näätäsen tärkeä harrastus on hyväntekeväisyys. Kuva: Mikko Suutarinen
Näätänen on kokenut yritysmaailmassa esimerkiksi vuosien 2008-2009 taantuman.
- Olen käynyt yrittäjäelämässä pari kertaa syvällä. Ensin oli kaksoistaantuma. Silloin meillä oli monta miljoonaa euroa velkaa ja kaikki pantattuna, asunto, maa sen alla ja kävytkin pihalla. Olimme silloin vasta siirtyneet kovapalkkaisista johtajatehtävistä yrittäjiksi.
Rokmind-yrityksen aikana on ollut koronakriisi ja nyt riehuva Ukrainan sota ja inflaatio. Korona-aikana valmennettavia ei juuri ollut.
- Haluan elää niin, että voin mummona katsoa itseäni peilistä ja tiedän tehneeni hyviä ja merkityksellisiä asioita ja auttaneeni.
Lue myös: Suomalaiset miljonäärinaiset kertovat, mikä johti menestykseen - "Kun rakastaa sitä, mitä tekee, syntyy tulosta"
Näätäsen rakas harrastus on hyväntekeväisyys. Siinä yrittäjyydestä on ollut apua.
Nyt Näätänen mahdollistaa yhdessä SOS-lapsikylän ja muiden projektissa tärkeiden toimijoitten kanssa Dream Spark -leirejä, joissa vähävaraisten perheiden lapset ja nuoret saavat kokeilla erilaisia harrastuksia ja nähdä, mihin kaikkeen he kykenevät.
- Siellä voi tehdä kaikkea mageeta ja kivaa. Lapset ja nuoret tekevät siellä myös omat menestyksen portaat, eli me myös mentaalivalmennamme noilla leireillä.
- Raha antaa mahdollisuuden tehdä tällaista. Tästä toiminnasta eivät ketkään muut kuin nuoret ja lapset saa pennin pesoa.
Näätänen muistuttaa, että pienikin hyväntekeväisyys on tärkeää.
Näätänen huomauttaa, että ihmiset keskimäärin pystyvät enempään kuin itse uskovatkaan. Kuva: Mikko Suutarinen
Näätänen kertoo olleensa aina yrittäjähenkinen ja tehneensä töitä intohimoisesti silloinkin, kun hän on ollut töissä muilla. Mutta päämäärätietoisuuden sijaan hän kuvaa itseään ajelehtijaksi.
- Tutkin asioita ja vien niitä rohkeasti eteenpäin. Esimerkiksi ensimmäinen ajatus tuosta Dream Sparkista oli, että ei Suomessa ole tällaista hyväntekeväisyyskulttuuria. Kaikki pitivät tätä vaikeana tehdä, mutta nyt kaksi leiriä on jo takana ja kolmas tulossa.
Näätänen vinkkaa tuleville vaurastujille, että rahojen ei saa antaa poltella taskussa, vaan kannattaa miettiä rauhassa, miten niitä kannattaa käyttää.
- Moni tekee irtiottoja, mutta minä en ole kyllä tehnyt koskaan. Lähdin yrityskauppojenkin jälkeen vain suoraan työkeikalle.
Näätänen huomauttaa, että ihmiset keskimäärin pystyvät enempään kuin itse uskovatkaan. Hän vinkkaa jättämään ankeuttajaihmiset omaan arvoonsa.
- Aina löytyy joku, joka mielensä pahoittaa tai on tietävänään paremmin, miten toisen pitäisi elämäänsä elää. Ennemmin kannattaa luottaa itseensä ja tehdä, mikä tuntuu itsestä hyvältä.
TetraSys Oy.