Ilta Sanoma

Kotikaupunkiinsa koko miehityksen ajaksi jäänyt asianajaja sanoo kieltäytyneensä yhteistyöstä Venäjän nimittämän hallinnon kanssa.

Herson, Ukraina

Tykkitulen ääniä oli kantautunut kaupunkiin jo kolme päivää putkeen, mutta marraskuun 10. päivänä ne yhtäkkiä vaikenivat. Pian kaduilta alkoi kuulua autojen tööttäilyä.

Nadijan oli mentävä ulos katsomaan, mistä on kysymys. Hetken ihmeteltyään hän tajusi: Hersonia yli kahdeksan kuukauden ajan miehittäneitä venäläissotilaita ei näkynyt enää missään.

-?Äiti, huomenna mennään aukiolle, asianajajana työskentelevä Nadija muistelee sanoneensa sisälle palattuaan.

Keväällä Nadija perheineen oli piilottanut maahan hautaamalla kotona olleet Ukrainan liput ja niillä koristellut takit. Viimein koitti aika, jolloin ne voitiin kaivaa taas esiin.

Lue lisää: Elämä palasi kaduille - tältä Hersonissa näyttää venäläisten vetäytymisen jälkeen

- Kukaan ei ymmärtänyt, miksi venäläiset tulivat. Ehkä viikon jälkeen turhautuminen vaihtui vihaksi, Nadija sanoo.

- Kukaan ei ymmärtänyt, miksi venäläiset tulivat. Ehkä viikon jälkeen turhautuminen vaihtui vihaksi, Nadija sanoo. Kuva: Aleksi Jalava / IS

Nadija pysyi kotikaupungissaan koko miehityksen ajan. Nyt sen päättymisestä on viikko, ja hän seisoo saman Hersonin keskusaukion, Vapaudenaukion, laidalla onnellisena. Haastattelussa hän haluaa varmuuden vuoksi esiintyä vain etunimellään.

Venäläisjoukkojen tankit vyöryivät kaupunkiin helmi-maaliskuun vaihteessa. Muu maailma näki sosiaalisessa mediassa levinneiltä videoilta, kuinka urheat kaupunkilaiset protestoivat miehittäjiä vastaan kaduilla.

-?Ensin se tuntui turhauttavalta. Kukaan ei ymmärtänyt, miksi venäläiset tulivat. Ehkä viikon jälkeen turhautuminen vaihtui vihaksi, Nadija kertaa suhtautumistaan tilanteeseen.

Kaupunkilaisten elämä alkoi hankaloitua nopeasti. Nadijan perhe saattoi viettää päivittäin neljäkin tuntia ruoan etsimiseen kaupungilta. Kaupoista monet olivat sulkeneet ovensa, eikä kortilla voinut tehdä ostoksia.

-?Kesällä oli helpompaa, kun pystyimme syömään omassa puutarhassa kasvatettuja vihanneksia. Ruokaa oli saatavilla muutenkin paremmin, ja monet jakoivat sitä myös lähikylissä asuville tuttavilleen. Söimme paljon puuroa ja salaattia, mutta joskus oli lihaa ja maitoakin.

Herson vapautui hiljattain venäläisten kynsistä.

Herson vapautui hiljattain venäläisten kynsistä. Kuva: Aleksi Jalava / IS

Paikalliset pitivät sotilaita sotasankareina, vilkuttelivat ja ottivat selfieitä ja pyysivät nimikirjoituksia.

Paikalliset pitivät sotilaita sotasankareina, vilkuttelivat ja ottivat selfieitä ja pyysivät nimikirjoituksia. Kuva: Aleksi Jalava / IS

Satoja, ellei tuhansia ihmisiä jonottamassa ruokaa, vaatteita, vaippoja ja muuta avustustavaraa.

Satoja, ellei tuhansia ihmisiä jonottamassa ruokaa, vaatteita, vaippoja ja muuta avustustavaraa. Kuva: Aleksi Jalava / IS

Nadija pysytteli enimmäkseen kotonaan miehityksen aikana.

Nadija pysytteli enimmäkseen kotonaan miehityksen aikana. Kuva: Aleksi Jalava / IS

Kuten useimmat kaupunkilaiset, myös Nadija pysytteli enimmäkseen kotonaan. Kaupungille ei ollut syytä mennä, vaikka venäläiset järjestivätkin toisinaan tapahtumia asukkaille.

-?Ihmiset pelkäsivät ja olivat kotona. Venäläisten tekemistä kidutuksista, ryöstöistä ja raiskauksista liikkui juttuja, Nadija sanoo.

Venäläiset tekivät kaupungissa myös etsintöjä "anti-terroristisen" operaation merkeissä, löytääkseen ukrainalaisia partisaaneja. Yksi etsittävistä asui Nadijan naapurustossa, mutta hän kertoo asiasta tienneiden pitäneen asiasta suunsa supussa.

Nadijan mukaan kaupungissa tiedettiin vankiloista, joissa venäläiset kuulustelivat ihmisiä kidutusta käyttäen. Moni katosi. Jotkut yrittivät saada läheisiään vapautetuksi puhumalla. Useimmiten tuloksetta.

Asianajajan ammattinsa vuoksi Nadija kuului niihin kaupunkilaisiin, joita Venäjän kanssa yhteistyötä tehneet kollaboraattorit yrittivät houkutella riveihinsä. Näin kävi myös joillekin hänen tuttavistaan.

-?Kaikki keksivät erilaisia tekosyitä kieltäytyäkseen. Suoran "ein" sanominen pelotti, sillä se olisi saattanut johtaa ampumiseen.

 Moni kaupunkilainen katosi.

Moni kaupunkilainen katosi. Kuva: Aleksi Jalava / IS

Kuva: Aleksi Jalava / IS

Arki Hersonissa on edelleen haastavaa.

Arki Hersonissa on edelleen haastavaa. Kuva: Aleksi Jalava / IS

Herson toipuu miehitysajasta hiljalleen. Lähtiessään venäläiset tuhosivat kaupungista sekä sähkön- että vedenjakelun, ja se tekee arjesta edelleen haastavaa. Etenkin talven lähestyessä.

Juomavettä saa jonottamalla jakelupisteiltä, mutta esimerkiksi vessaan moni kantaa toistaiseksi vedet läheisestä Dneprjoesta. Siitä samasta, jonka itäpuolelle venäläiset viikkoa aiemmin vetäytyivät.

Nadija kertoo tilanteen olevan siedettävä keski-ikäisille, mutta esimerkiksi vanhuksille, vammaisille ja sairaille huomattavasti haastavampi. Hän iloitsee kuitenkin siitä, että kaupungin kaduilla on taas ihmisiä ja elämää.

-?Ihmiset hymyilevät enemmän, hän toteaa.

Kaupungista on ollut sähköt poikki venäläisten lähdettyä ja tuhottua paikkoja. Paikallinen suuri ruokakauppa ilman sähköjä, ruoat lämpimässä.

Kaupungista on ollut sähköt poikki venäläisten lähdettyä ja tuhottua paikkoja. Paikallinen suuri ruokakauppa ilman sähköjä, ruoat lämpimässä. Kuva: Aleksi Jalava / IS

Kuva: Aleksi Jalava / IS

Tuhon jälkiä Hersonissa.

Tuhon jälkiä Hersonissa. Kuva: Aleksi Jalava / IS

Nadijan mukaan monet kaupunkilaisista jakavat hänen toiveensa siitä, että Ukrainan ja Venäjän rajalle rakennettaisiin korkea aita. Ennen kaikkea hän toivoo kuitenkin rauhaa.

-?Meidän maamme ei ole ideaali, eivätkä meidän johtajammekaan ehkä ole sellaisia. Emme kuitenkaan tarvitse muita auttamaan asiassa, on meidän tehtävämme työskennellä asioiden parantamisen eteen. Kenelläkään ole syytä tulla kertomaan meille, miten meidän tulisi elää.

Hersonin kaduilla on taas elämää.

Hersonin kaduilla on taas elämää. Kuva: Aleksi Jalava / IS

Kuva: Aleksi Jalava / IS

Ilta Sanoma
samedi 19 novembre 2022 19:13:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.