Ilta Sanoma

Raisa Räisäsen näköisen tytön nähtiin kävelevän rotevan ja puheliaan naisen kanssa katoamisyönään. Ainakin yksi silminnäkijä tunnisti, että tuo nainen oli Virpi Butt.

Raisa Räisäsen näköisen tytön nähtiin kävelevän rotevan ja puheliaan naisen kanssa katoamisyönään. Ainakin yksi silminnäkijä tunnisti, että tuo nainen oli Virpi Butt. Kuva: Jukka Vuokola, Poliisi

Vuosia teinitytön katoamisen jälkeen katusoittaja kertoi poliisille häiritseviä tietoja. Hänen mukaansa Virpi Butt oli esitellyt repustaan tytön päätä ja tarjonnut syötäväksi ihmislihaa.

Keskusrikospoliisi on epäillyt paloittelumurhaaja Virpi Buttia 16-vuotiaana kadonneen Raisa Räisäsen murhasta.

Rikosepäily on perustunut havaintoihin, joita Tampereen öisillä kaduilla liikkuneet silminnäkijät tekivät teinitytön katoamisviikonloppuna 16.-17. lokakuuta vuonna 1999.

Vihjeiden mukaan Raisa Räisäsen näköinen nuori nainen oli liikkunut toisen naisen kanssa jalkaisin muun muassa Hämeensillalla, Koskipuistossa, Tuomiokirkonkadulla ja Lapintiellä.

KRP:n mukaan naisten henkilöllisyydestä ei ole saatu täyttä varmuutta. Lisäksi osa vihjeistä päätyi poliisin tietoon vasta vuosia Räisäsen katoamisen jälkeen, mikä on vaikeuttanut henkirikostutkintaa merkittävästi.

Poliisi joka tapauksessa selvitti henkirikoksesta epäillyn, nyt jo edesmenneen Virpi Buttin liikkeitä tarkasti vihjeiden perusteella. Poliisi myös salakuunteli Buttin puhelinta kuukauden ajan vuodenvaihteessa 2019-2020.

Poliisin mukaan naisepäiltyä ei missään vaiheessa tavoitettu kuulusteluihin. IS:n tietojen mukaan Butt oleili viimeiset aikansa ulkomailla.

KRP ei kommentoi naisepäillyn henkilöllisyyttä, mutta IS on vahvistanut sen asiakirjalähteestä, josta Buttiin liittyvät vihjetiedot ilmenevät.

Lue lisää: Paloittelumurhaaja Virpi Butt on kuollut

Raisa Räisänen oli katoamisiltanaan pukeutunut jokseenkin tällaisiin vaatteisiin. 175-senttisellä urheilullisella nuorella oli yllään tumma jakku, minihame ja korkokengät.

Raisa Räisänen oli katoamisiltanaan pukeutunut jokseenkin tällaisiin vaatteisiin. 175-senttisellä urheilullisella nuorella oli yllään tumma jakku, minihame ja korkokengät. Kuva: Poliisi

Eräs silminnäkijöistä oli henkilö, joka tunsi Virpi Buttin entuudestaan kuntosaliharrastuksen, tv-sarja Gladiaattoreiden ja Tampereen ravintolaelämän parista.

Salituttu kertoi poliisille ajaneensa syksyllä 1999 Rongankatua pitkin Hotelli Tammerin ohi. Hän huomasi tuolloin 27-vuotiaan Virpi Buttin kävelevän tien toisella puolella parikymppiseltä vaikuttavan, pitkän ja "fiksusti pukeutuneen" naisen kanssa.

Salitutun mukaan Butt ei huomannut häntä, koska oli niin tiiviisti keskittynyt nuoreen seuralaiseensa. Nuori puolestaan näytti siltä, ettei olisi halunnut olla Buttin seurassa ja yritti vetäytyä poispäin.

Kaksikon välillä vaikutti olevan sanaharkkaa. Butt oli salituttavan mukaan tapittanut itseään huomattavasti pidempää naista ylöspäin ja vaikuttanut tivaavan rahaa.

Pituus on tärkeä havainto, sillä koripalloilua harrastanut Raisa Räisänen oli 175-senttinen ja katoamisyönään hänellä oli lisäksi jalassaan korkokengät.

Salitutun mieleen jäi myös naisten mutkitteleva kulku: se saattoi johtua nuoren humalatilasta tai siitä, että Butt oli liimautunut niin tiiviisti hänen kylkeensä.

Nuori nainen oli silminnäkijän mukaan pukeutunut tummaan, liian lyhyeltä vaikuttavaan pikkutakkiin ja kiinnittänyt hiuksensa taakse. Butt puolestaan oli sonnustautunut vaaleansävyisiin vaatteisiin.

Nämä tiedot salituttava ilmoitti poliisille vasta loppuvuonna 2016. Siinä vaiheessa Räisäsen katoamisesta oli kulunut jo 17 vuotta.

Lue lisää: Tutkinnanjohtaja: Raisa Räisäsestä tulee yhä useita vinkkejä kuukaudessa - katoamisesta pian 22 vuotta

Virpi Butt syyllistyi juhannusheilansa paloittelumurhaan vuonna 2003, eli neljä vuotta Raisa Räisäsen katoamisen jälkeen. Sittemmin hän muutti etunimensä Lucrezia Francesca Pandoraksi.

Virpi Butt syyllistyi juhannusheilansa paloittelumurhaan vuonna 2003, eli neljä vuotta Raisa Räisäsen katoamisen jälkeen. Sittemmin hän muutti etunimensä Lucrezia Francesca Pandoraksi. Kuva: JUKKA VUOKOLA

Samankaltaisia havaintoja teki nainen, joka odotti miehensä kanssa taksia Hotelli Tammerin edustalla Räisäsen katoamisyönä.

Kello kävi puolta yhtä, kun Koskipuiston suunnasta lähestyi kaksi naista. Taksia odottanut nainen luuli heitä ensin äidiksi ja tyttäreksi mutta luopui sitten ajatuksesta.

Silminnäkijän mukaan nuori minihameeseen pukeutunut nainen oli huomattavan pitkä. Hän vaikutti silminnäkijän mielestä jonkin verran päihtyneeltä mutta käveli kuitenkin määrätietoisen rivakasti eteenpäin.

Toista naista silminnäkijä luonnehti noin 35-vuotiaaksi, 165-senttiseksi, vaaleahiuksiseksi, vuolaspuheiseksi ja ruumiinrakenteeltaan vantteraksi. Silminnäkijän mukaan naisella oli yllään vyöllä sidottava popliinitakki.

Naiset jatkoivat kulkuaan Satakunnankatua pitkin Tuomiokirkolle päin.

Taksia odottanut nainen kertoi havainnoistaan poliisille melko tuoreeltaan, muutama viikko Raisa Räisäsen katoamisen jälkeen.

Lue myös: Paloittelumurhasta tuomittu Virpi Butt vapautuu - riski väkivallan uusimisesta arvioitu korkeaksi

Silminnäkijät tekivät havaintoja naiskaksikosta muun muassa Koskipuistossa, Hotelli Tammerin läheisyydessä ja Lapintiellä. Lisäksi yksi todistajista kuuli yöllisiä kirkaisuja Armonkalliolta. Kaikki havaintopaikat sijaitsevat maantieteellisesti lähellä toisiaan.

Silminnäkijät tekivät havaintoja naiskaksikosta muun muassa Koskipuistossa, Hotelli Tammerin läheisyydessä ja Lapintiellä. Lisäksi yksi todistajista kuuli yöllisiä kirkaisuja Armonkalliolta. Kaikki havaintopaikat sijaitsevat maantieteellisesti lähellä toisiaan. Kuva: Kalle Parkkinen

Naiskaksikkoon törmäsi samana iltana myös työmatkalainen, joka käveli Koskipuiston tietämillä kotiinsa myöhään päättyneestä työvuorosta.

Läheisellä kadulla työmatkalainen näki naisparin, jonka hitaaseen kulkuun hän kiinnitti huomiota.

Nuorempi nainen vaikutti silminnäkijän mukaan noin 18-vuotiaalta ja voimakkaasti päihtyneeltä. Työmatkalaisen muistikuvien mukaan hänellä oli yllään lyhyt hame, musta bleiseri ja mustat korkokengät, joissa hän hoiperteli epävarman oloisena.

Työmatkalainen kiinnitti huomiota myös naiskaksikon ikäeroon. Vanhempi nainen oli silminnäkijän mukaan nelikymppinen, noin 160-senttinen, pienikokoinen ja vaaleahiuksinen.

Myös muut samalla alueella havaintoja tehneet silminnäkijät kuvailivat naisparin olleen "aivan eri paria", eivätkä he "sopineet yhteen".

Ilta oli viileä, joten työmatkalainen halusi kiirehtiä. Hän ohitti naiset kävellen heidän välistään.

Kaksikko jäi hortoilemaan Lapintielle, kun työmatkalainen jo loittoni kohti kotiaan. Hän kertoi näkemästään poliisille vasta vuoden 2016 lopussa.

Naiskaksikon etenemisestä tehtiin havaintoja muun muassa Rongankadulla Hotelli Tammerin tuntumassa.

Naiskaksikon etenemisestä tehtiin havaintoja muun muassa Rongankadulla Hotelli Tammerin tuntumassa. Kuva: Kalle Parkkinen

Virpi Buttin tekemisiä selvittäessään poliisi on ollut kiinnostunut myös Armonkalliolla asuneen naisen antamasta vihjeestä.

Nainen kertoi havahtuneensa pitkään ja vertahyytävään kirkaisuun Raisa Räisäsen katoamisyönä. Unenpöpperössä nainen ei tullut katsoneeksi kellonaikaa, mutta hän pystyi sittemmin varmistamaan, että kirkaisut kuuluivat nimenomaisesti 16.-17. lokakuuta 1999.

Kirkaisuja oli naisen mukaan kaksi. Ensimmäistä hän kuvaili vertahyytäväksi ja pitkäksi, toista lyhyemmäksi. Asukas arveli äänien kantautuneen autohallin pesupaikalta, jonka yläpuolella hänen asuntonsa sijaitsi.

Hän oli vakuuttunut siitä, että kirkumisääni kuului naiselle.

Myös Armonkallion vihje tuli poliisin tietoon vasta vuosia myöhemmin, vuonna 2016.

Vuonna 2006 poliisia lähestyi mies, jolla oli kaksi synkkää muistoa kerrottavanaan. Mies oli ollut Tampereella katusoittajana Raisa Räisäsen katoamisen aikoihin.

Kaupungin kapakoissa hän oli tutustunut myös Virpi Buttiin ja tämän miesystävään Janne Hyvöseen. Butt ja Hyvönen olivat rikoskumppaneita kahdessa paloittelumurhassa, joihin he muutamaa vuotta myöhemmin syyllistyivät.

Katusoittaja kertoi törmänneensä kaksikkoon Kuninkaankadulla joko vuonna 1999 tai 2000.

Hän ei ollut varma ajankohdasta, mutta muistikuviensa mukaan vuodenaika oli viileä mutta maa lumeton. Katusoittajan mukaan hän oli itse humalassa mutta kaksikko selvin päin.

Katusoittaja kysyi Buttilta, olisiko tällä kaljaa repussaan.

- Ei ole vaan ihmisen pää, Butt oli katusoittajan mukaan vastannut ja vetänyt repustaan esiin jotakin esiteltäväksi.

Virpi Butt surmasi ja paloitteli juhannusheilansa Pirkkalassa kesällä 2003. Voimailua harrastanut nainen vetosi olleensa sekaisin hormonien syömisestä.

Virpi Butt surmasi ja paloitteli juhannusheilansa Pirkkalassa kesällä 2003. Voimailua harrastanut nainen vetosi olleensa sekaisin hormonien syömisestä.

Katusoittaja ajatteli aluksi, että kyseessä täytyi olla mallinuken pää. Verijälkiä ei näkynyt.

Muutama vuosi myöhemmin Buttin ja Hyvösen paloittelumurhat päätyivät julkisuuteen. Kadunkulman tapahtumat alkoivat näyttäytyä katusoittajalle uudessa valossa.

Hän sanoi poliisille olleensa "95-prosenttisen varma, että kyseessä oli tytön pää" ja jakoi virkavallalle toisenkin häiritsevän muiston.

Katusoittaja kertoi olleensa takavuosina esiintymässä Laukonrannassa, kun paikalle saapui Virpi Butt. Nainen oli tarjonnut katusoittajalle lihaa kylmälaukusta ja sanoi sen olevan ihmisen lihaa.

Havainnoistaan katusoittaja kertoi poliisille vasta 2006, jolloin Butt ja Hyvönen olivat istuneet elinkautisiaan jo muutamia vuosia.

Lue myös: Rehtori muistaa yhä päivän, jolloin Raisa Räisänen ei ilmestynyt kouluun - juhlasalin erikoinen tunnelma jäi mieleen: "Kyllä siellä järkyttyneitä oltiin"

Katusoittajan puheet saattoivat kuulostaa lennokkailta, mutta poliisille ne antoivat aihetta epäillä Buttia erityisen raa'alla ja julmalla tavalla tehdystä murhasta, jossa ruumiinosia olisi irrotettu.

Näin Butt ja Hyvönen tekivät uhreilleen Tampereella vuonna 2002 ja Pirkkalassa 2003 tapahtuneissa paloittelumurhissa. Tampereen tapauksessa Hyvönen surmasi mustasukkaisuuksissaan Buttin 29-vuotiaan entisen poikaystävän.

Hän kertoi paistaneensa uhrin sääriä ja syöneensä niitä. Butt puolestaan oli kanniskellut miehen päätä mukanaan ravintoloissa ja retostellut teolla.

Uhrin ruumista ei koskaan löydetty.

Pirkkalan vastaavassa veriteossa vuonna 2003 Butt puukotti hengiltä juhannusheilansa ja soitti Hyvösen apuun ruumiinhävitykseen. He paloittelivat ruumiin uhrin kodissa ja kätkivät palaset roskalaatikoihin.

Virpi Butt hovioikeuden istunnossa vuonna 2005. Hän vapautui ehdonalaiseen vuoden 2018 uudenvuodenaattona.

Virpi Butt hovioikeuden istunnossa vuonna 2005. Hän vapautui ehdonalaiseen vuoden 2018 uudenvuodenaattona. Kuva: Reijo Hietanen

Keskusrikospoliisi on vuosien saatossa pyrkinyt selvittämään Raisa Räisäsen kohtaloa useiden eri tutkintalinjojen viitoittamana.

Teinitytön on muun muassa epäilty nousseen tumman amerikanraudan kyytiin tai päätyneen miesseurassa taksilla Multisillassa sijaitsevalle kerrostalolle.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jussi Luodon mukaan niin sanottua naispari-tutkintalinjaa on käyty läpi muutaman vuoden ajan, mutta ratkaisevia todisteita ei siitä huolimatta ole saatu.

Tutkinnanjohtajan mukaan naisepäillyn osuutta Räisäsen henkirikokseen on selvitetty eri tavoin.

Esitutkinnan perusteella ei kuitenkaan ole saatu lisänäyttöä sen tueksi, että epäilty liittyisi Raisa Räisäsen katoamiseen ja mahdolliseen henkirikokseen.

Lue myös: Väkivaltavideoista viehättynyt lääkäri alkoi yllättäen kertoa naisystävälleen Raisa Räisäsestä - näitä kaikkia vaihtoehtoja poliisi on selvittänyt 20 vuoden takaisesta katoamisesta

Viimeiset havainnot Raisa Räisäsen liikkeistä tehtiin Tampereen keskustan ytimessä.

Viimeiset havainnot Raisa Räisäsen liikkeistä tehtiin Tampereen keskustan ytimessä. Kuva: Reijo Hietanen

Kuten aiemmin todettu, osa naiskaksikkoa koskevista vihjeistä kantautui poliisin tietoon vasta vuosia myöhemmin.

Tutkinnanjohtajan mukaan vihjeiden tarkistaminen ja kohdentaminen tiettyyn ajanjaksoon ja henkilöihin on erittäin haasteellista vuosien takamatkalta.

- Mahdollisten todistajien muistikuvat tapahtumista ovat heikkoja, ja muun näytön kuten valvontakameratallenteiden ja televalvontatietojen hankkiminen on lähes mahdotonta, Luoto kertoo.

Kuulusteluihin Buttia ei koskaan tavoitettu, eikä se enää olisi edes mahdollista.

Jos paloittelumurhaaja tiesi jotakin Raisa Räisäsen kohtalosta, hän vei sen mukanaan hautaan viime vuoden marraskuussa. Butt oli kuollessaan 49-vuotias.

Fakta

16-vuotias lahjakas koripalloilijatyttö katosi Tampereen keskustasta 16. lokakuuta 1999, kun hän oli viettämässä iltaa kavereidensa kanssa.

Myöhemmin osa kaveriporukasta lähti autolla toiseen ravintolaan. Kevyesti pukeutunut Räisänen jäi värjöttelemään Hämeenkadulle Sokoksen edustalle.

On hämärän peitossa, mitä Räisäselle tapahtui noin kello 23:n jälkeen.

Ruumista on etsitty muun muassa Tammerkoskesta, Näsijärvestä, Pyhäjärvestä, Kaupin metsistä, Orivedeltä ja Pälkäneeltä - tuloksetta.

Räisänen julistettiin kuolleeksi vuonna 2007. Hänen kohtalonsa on pysynyt mysteerinä 23 vuotta.

Ilta Sanoma
vendredi 11 novembre 2022 09:30:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 Initial LI-T6.3.0.40

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.